Fontos pillanatok gyermeked mellett

 In Szülők, párkapcsolat, családi élet

boldog család A fejlődése, viselkedése és reakciói tekintetében nem csak az első lépés vagy gyermeked első szava lesz, ami nagyon meg fog érinteni, hanem annál inkább a spontán, váratlan pillanatok, amikor megjutalmaz egy meleg, elismerő mosollyal, a ragaszkodásával, és amikor azt érzed, hogy bárcsak soha nem kellene elengedned.

Ne csak a nagy pillanatokra koncentrálj, mert a mérföldkövek között számtalan varázslatos esemény beékelődik, amelyek fölött elsiklik a figyelmed, ha nem éled át az adott pillanatot. Ez megtörténhet akkor, amikor elkezded türelmetlenül, hetekkel vagy akár hónapokkal előre elképzelni, hogy milyen lesz az a nagy pillanat, amikor kisbabád megpróbálja az első hangot kiadni, megteszi az első lépést, vagy kimondja az első szót. A mérföldkövek közt elrejtőző, jelentéktelennek tűnő percek sok örömet tudnak okozni.

A fejlődési szakaszok természetesen fontos periódusok a gyermek életében. A szakemberek úgy mérik fel a gyermek képességeit, hogy összehasonlítják gyermekedet egy csoport hasonló korú gyermekkel, és megállapítják, hogy gyermeked megfelelően fejlődik-e korcsoportjához viszonyítva. Te is segítheted a baba értelmi fejlődését azzal, hogy mesét olvasol neki, beszélgetsz vele, és korának megfelelő játékokat adsz neki.

Jobb, ha úgy gondolsz a gyermeked fejlődésére, mint egy folyamatra. Sok szülő úgy értelmezi ezeket a szakaszokat, mint célpontokat, amelyeket egy adott időpontig el kell érjenek. Használjuk ezeket a szakaszokat irányvonalként a gyermek fejlődésében. De a szakaszok, az azok közti határok átlépése hónapokba telnek, nem napokba vagy percekbe.

Ne aggodalmaskodj a gyermek fejlődését illetően, mert ő megérzi a szorongásodat, és negatív érzéseket vált ki benne. A társadalom túl nagy hangsúlyt fektetett ezekre a támpontokra, annyira, hogy a mai világban a szülők türelmetlenebbé váltak, ami egyáltalán nem segít.

Fontos, hogy tudatában légy annak, hogy neked és partnerednek nem lesz ugyanaz a reakciótok egy bizonyos dolog tekintetében. Teljesen normális dolog, hogy az anyukák és az apukák nem egyformán reagálnak különböző dolgokban. Nem létezik egy módszer sem arra, hogy meghatározd előre, mi fog rád, szülőre hatni a legjobban. Az apukák szemei kitágulnak a meghatódástól, amikor az ő fiúk először röpít labdát a levegőbe, míg az anyák el fognak olvadni a gyermekük bőrének illatától.

Újból megemlítjük, hogy a gyermekek olyan módon változtatnak meg minket – szülőket – ahogyan nem is gondolnánk. Elképzelhető, hogy ez idáig nem éreztél különösebb érdeklődést egy gyermek megérintésében vagy ölben tartásában, de ne csodálkozz el, ha nem tudsz betelni gyermeked ölelésével, puszilgatásával és dédelgetésével.

És mint nő, lehet, hogy végtelenül jól fogsz szórakozni a labda előre és visszagurításával a padlón, ami nevetésre készteti a gyermekedet. Úgy neked, mint párodnak megszámlálhatatlan csodás élményben lesz részetek a gyermeketek mellett.

Koncentrálj azokra a pillanatokra, amelyek ablakot nyitnak előtted ennek a csodálatos teremtménynek a lelkéhez, ez a tapasztalat képes arra, hogy egész életedet mértéken felül gazdagítsa.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search