“Filmezz Szívvel” tudományos videopályázat ökoiskoláknak

 In Közérdekű információk, hírek

A videopályázat témaköre a kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) egészség megőrzése, a kardiovaszkuláris betegségek megelőzése. Megfelelő életmóddal ugyanis ezen betegségek 80%-a megelőzhető lenne, ebben pedig kulcsszerepe lehet a gyermekek megszólításának.

A szív- és érrendszeri betegségek vezető halálokok Magyarországon. Minden második embernek a végzetét okozzák, és sajnos a korai rokkantság kialakulásában is jelentős a szerepük.

Ezért minden olyan kezdeményezést nagyon fontosnak tartok, amely a fiatalokat vagy a fiatalokon keresztül a családot szólítja meg, hiszen ez a betegség életmódi betegség, tehát megfelelő életmóddal jórészt megelőzhető. Egyes kutatások szerint, ha valamennyi ismert megelőzési módszert – amelyeket az idén 150 éves Bayer „Filmezz Szívvel!”ifjúsági pályázata is átölel: ezek a tudományosan megalapozott étrend, a rendszeres mozgás és a dohányzás mellőzése – együttesen alkalmaznánk, akkor a szív- és érrendszeri betegségek akár ötödére csökkenthetőek lennének, azaz 80%-uk megelőzhető lenne!

Célszerű mindezt minél korábban megkezdeni, ugyanis az a fiatal, aki egészségesen él, várhatóan egészséges felnőtté válik. Ugyanakkor, ha ez a helyes életmódbeli váltás már csak a kockázati tényezők felbukkanása után vagy rosszabb esetben a betegség kezdeti jeleinek megjelenésekor következik be, akkor csekélyebb eredménnyel kecsegtet.

Szerencsére, részben az elmúlt évek felvilágosító munkájának köszönhetően, lassú mértékű javulást tapasztalunk – de úgy gondoljuk, még mindig sokat tehetünk a hazai lakosságért. Ezért csatlakoztunk társszervezőként a kampányhoz, amely a gyermekek egészséges életmódját tudományos tényekkel alátámasztva segítheti elő. A korábbi években a gyermekkori elhízás és a fiatal korosztályt célzó, egészségtelen élelmiszerek reklámozásának a visszaszorítása érdekében léptünk fel, amelynek egy uniós szintű szabályozás lett az eredménye” – nyilatkozta dr. Nagy András kardiológus, a Magyar Nemzeti Szívalapítvány kuratóriumi elnöke a “Filmezz Szívvel!” tudományos videopályázat kiírása kapcsán.

A projekthez saját családi példája nyomán Sváby András műsorvezető, producer, újságíró is csatlakozott, és az egészséges életmód iránt elkötelezett Szilágyi Áron vívóolimpikonunk is támogatását fejezte ki.

Bővebb információ a www.msms.hu internetes oldalon található.

 

bayer_150ev_msms
Recent Posts

Start typing and press Enter to search