A felnőttek is félnek az orvostól?

 In Programok, események

Kevesen járunk szűrésre, miközben sokan aggódunk az egészségünkért, és félünk orvoshoz menniderül ki a FoglaljOrvost.hu több, mint 1000 fős felméréséből. A portál mögött álló csapat éppen ezért figyelemfelkeltő kampányt indít „Nem fog fájni!” néven, amelynek különböző elemei mind az orvosi vizsgálatok fontosságára hívják fel a figyelmet, legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről.

Az 1053 fő körében végzett felmérés eredményei azt mutatják, hogy a válaszadók 38%-a évente 1-2 alkalommal jár orvoshoz konkrét probléma miatt, közel 35% gyakrabban évi 3-11, közel 18% pedig havi 1-2 alkalommal. A szűrés kapcsán már más a helyzet: közel 38% válaszolta, hogy van 1-2 szűrés, amire rendszeresen jár, de nem mindenre, amire kéne, közel 24% akkor megy csak, ha fáj valamije és feltétlenül muszáj, 13,6% már évente elmegy bizonyos szűrésekre, ha éppen eszébe jut, több mint 5% pedig soha nem jár. Mindössze 18,23%-a a válaszadóknak jár minden évben rendszeresen szűrésekre.

Arra a kérdésre, hogy miért nem vagy nem rendszeresen járnak orvoshoz, a válaszadók több mint 28%-a azért, mert macerás, sokat kell várni. Úgy tűnik azonban, hogy a félelem is fontos tényező: félelem attól, hogy találnak valamit (12,29%), de sokan félnek magától a fájdalomtól is.

„Legkevésbé nőgyógyászhoz (33,24%) és fogorvoshoz (32,26%) megyünk szívesen. A válaszadók – ha orvosi vizsgálatról van szó – főként reumatológiára, ortopédiára, belgyógyászatra járnak, de nagyon sokan viszik csak a gyermeküket orvoshoz. Ha szűrésről van szó, toronymagasan a nőgyógyászat vezet, majd nagy lemaradással követi a tüdőszűrés, ám pont a reumatológia, ortopédia és belgyógyászat szerepel a lista legvégén!” – mondja Straub Fanni a FoglaljOrvost.hu portál alapítója.

Vajon megfordul-e az emberek fejében, hogy valami bajuk lehet? Közel 43% néha aggódik, hogy nincs-e valami rejtett betegsége, közel 14% sokszor aggódik, hogy esetleg valami baja lehet, ám kb. 40% nem aggódik. Érdekesség, hogy a témakör még az éjjeli álmokba is bekúszik…közel 38%-nak néha, közel 5%-nak gyakran vannak éjjelente rossz álmai egészségével, orvosi beavatkozással kapcsolatban.

Indul a „Nem fog fájni!” kampány

A portál az eredményeket értékelve úgy döntött, hogy elindítja a „Nem fog fájni!” kampányt, amely fel kívánja hívni a figyelmet az orvosi vizsgálatok és a szűrés fontosságára, mind a gyerekek, mind a felnőttek számára. Ennek egyik eleme egy erre az alaklomra forgatott kisfilm, amely különböző közösségi csatornákon terjed, illetve felhívja a figyelmet egy rajzpályázatra, amelynek keretében a portál Facebook oldalán lehet feltölteni rajzokat, a legjobbakat pedig kiállítják egy forgalmas budapesti helyszínen. Az oldalon továbbá felnőttek is megoszthatják egymással történeteiket, amelyek arról szólnak, hogy hogyan tudtak szűréssel bajt megelőzni, hogyan múlt akár az életük azon a lépésen, hogy elmentek egy orvoshoz, illetve a kampány saját logóval is rendelkezik, amelyet bárki saját Facebook profiljára tud tölteni, ezzel is mutatva hősiességét, hogy ő, akár félelmei ellenére is, de elmegy szűrésre.

„A kutatás eredménye megmutatta, hogy a felnőttek ugyanúgy képesek félni az orvosi vizsgálatoktól, mint a gyerekek. Egy apró kellemetlenség azonban semmi ahhoz képest, hogy esetleg az életünket mentjük meg vele. Ezért is indítottuk figyelemfelhívó kampányunkat, amely segítségével reméljük, hogy minél több ember győzi le félelmét, és megy el az orvoshoz” – mondja Straub Fanni.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search