8 esőnapi mentőöv szülőknek

 In Programok, események

Itt a nyár, kitört a vakáció! De mi van akkor, ha ezt az időjárás „nem vette észre”? Napok óta esik, hideg van, és nem tudhatjuk, hogy még hány ilyen szürke nap vár ránk megtörve a nyári kánikulát. Ilyenkor kültéri program nem jöhet szóba; ha kisgyerekünk van, kreatívnak kell lenni, hogy lefoglaljuk az energiáikat és valljuk be, ez nem is olyan egyszerű. Összeállítottuk egy a tökéletes esőnapi menetrendet, amit gyerek és szülő is élvezni fog.  

1. Reggeli pizsamában – A rohanó hétköznapokban kevés család reggelizik együtt, ilyenkor viszont adjuk meg a módját és csapjunk egy nagy közös reggelit. Készítsünk valami finomat, nem muszáj bonyolultnak lennie, és akár a gyerekek is segíthetnek. Pro tipp: ha nem akarjuk, hogy a segítő kezek hatalmas rumlit hagyjanak maguk körül, a kicsikre csak az utolsó simításokat hagyjuk. Jó, ha a reggeli után a konyha takarításába is bevonjuk őket, hogy megtanulják, ez is hozzátartozik a főzőcskézéshez.

2. Csak ma, csak Önöknek! – Szedjük össze a bábokat, plüssállatokat és készítsünk előadást közösen! Ha a gyerekek már nagyobbak, hagyjuk rájuk a műsorkészítést. Adjunk nekik egy órát, mondjuk meg, hogy ez az ő feladatuk, nekünk legyen meglepetés. Áruljuk el azt is, hogy a belépőjegy árát nálunk édességben mérik, így lelkesebben fogadják majd a kihívást.

3. Piknik a szoba közepén – Öltözzünk fel, úgy mintha piknikezni mennénk, készítsünk szendvicseket és kiránduljunk a lakás legnagyobb szabad „fennsíkjára”. Terítsünk ki egy méretes kockás terítőt a földre, így morzsás sem lesz a parketta. Ebéd? Pipa! Mosogatás? Pipa!

4. Készítsünk hasznos holmikat – Eljött a DIY ideje! A gyurmázás jópofa dolog, de még jobb, ha valami olyan dolgot készítünk, amit használni is lehet. Egy kis kézügyességgel csinálhatunk dekoratív tárolókat a gyerekszobába, vagy új cipőtartót az előszobába. Textilfestékkel újra divatossá tehetünk ruhadarabokat, amit a gyerek szívesen fog hordani. Az interneten számtalan szuper DIY ötletet találunk, ragadjunk ecsetet és hajrá!

5. A mese varázsa – Délutánra végre elfáradnak kicsit a gyerekek és mi magunk is csak egy kis pihenőre vágyunk. Egyedül. Ilyenkor jöhet egy kis mesenézés. Ügyeljünk rá, hogy a gyerekek építő, értékes műsorokat nézzenek. Az óvodáskorú gyerekek számára a JimJam a legjobb választás, a csatorna kizárólag erőszakmentes műsorral várja a kicsiket. Az Oto és a zene minden hétköznap fél öttől várja a zenerajongó kicsiket, a Bűbájos meséket pedig hétvégéken nézhetik öt órától. Míg megy a mese, mi is szusszanhatunk egyet, vagy gyorsan elintézhetünk pár halaszthatatlan tennivalót.

6. Elő a zseblámpákkal! – Jó móka a bunkerépítés és még jobb sötétben játszani. Nem kell megvárnunk, míg lemegy a nap, amint elkészült a „paplan-palota” a gyerekszobában, sötétítsünk el és kapcsoljuk le a lámpát.  Hagyjuk, hogy a gyerekek csak a zseblámpájukkal világítsanak, garantált az önfeledt nevetés.

7. Minden kicsit jobb, mint máskor – Minden lehet egy kicsit különlegesebb, mint máskor, így ez az esős nap nem lesz szürke az emlékeinkben. Fürdésnél tehetünk a szokásosnál több tusfürdőt a vízbe, a nagy habbal játszani minden gyerek szeret. Fogmosás alatt szóljon a gyerekek kedvenc száma, tiszta fogakkal, pizsamában még táncolhatunk egyet. Aztán irány az ágy, egy gyors mese, és véget is ért ez a hosszú esős nap. De mennyi közös emléket kaptunk!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search