Coeliákia – gyermekkori lisztérzékenység

 In Betegségek - tünetek és kezelések

A túlérzékenység miatt a vékonybél nyálkahártyája károsodik, ami a tápanyagok felszívódását nehezíti meg, és alultápláltsághoz vezet. A búza több alapvető élelmiszer alkotórésze, mint pl. a kenyér és a tésztafélék. 500 emberből 4-et érint ez a betegség. A lisztérzékenység kiváltó oka nem ismert, de örökletes betegségként tarják számon.

A lisztérzékenység tünetei és jelei

Az első tünetek akkor jelentkeznek, amikor a gyermek gabonaalapú szilárd ételt kezd fogyasztani. A gyermek székletének az állaga megváltozik, hasmenés, hasfájás jelentkezik és az arca sápadt lesz a vérszegénység miatt.

Ha a betegséget nem diagnosztizálják, a gyermek lefogy, megpuffad és legyengül. A tünetek súlyossága egyénenként változik, az is előfordulhat, hogy csak serdülőkorban vagy még később veszik észre a betegséget.

Szövődmények

A lisztérzékenység leggyakoribb szövődménye a felszívódási zavar. A belek nyálkahártyája sérült, ezért akadályoztatott a tápanyagok felszívódása. Amennyiben hosszabb ideig tart a felszívódási zavar, akkor elégtelen fejlődés, súlyveszteség, vitaminhiány és vérszegénység lép fel.

A lisztérzékenység kezelése

Ha erre a betegségre gyanakszol, orvoshoz kell fordulnod. Az gyerekorvos vérvizsgálatot rendel el, hogy megállapítsák vannak-e a gyermek vérében glutén-antitestek. A diagnózis akkor lesz egyértelmű, ha a bélbiopsziás vizsgálat is megerősíti a betegség fennállását. Ezen (endoszkópos, vagy gasztroszkópos) vizsgálat során egy csövet helyeznek a vékonybélbe, és a nyálkahártya egy darabját lemetszik további elemzés céljából. Ennek a mikroszkópos vizsgálata elárulja, hogy lisztérzékeny-e a gyerek. A bélbiopsziát kórházban, általában altatás alatt végzik.

A betegség kezelése megköveteli a sikér vagy a glutén teljes kizárását az étrendből. Amennyiben a belek nem kerülnek kontaktusba a sikérrel, a nyálkahártya rendbe jön, és a gyerek néhány hét alatt felépül. Mivel a sikér fontos és gyakori összetevője az átlagos étrendnek, ezért nagyon nehéz egy olyan diétát beállítani, amely ne tartalmazza azt. Egy dietetikus tud tanácsokat adni egy ilyen étrend kialakításához.

Szerencsére több élelmiszer is létezik, ami nem tartalmaz glutént. A gyümölcsök, a zöldségek, a hús, a rizs, a krumpli és a tejtermékek nagy része is ide sorolható. Ezenkívül léteznek speciális gluténmentes termékek is, minta a gluténmentes kenyér, keksz és a száraztészta, melyek az egészésges táplálkozáshoz elengedhetetlenek.

Megelőzés

Meg kell győződnöd arról, hogy a kicsi nem eszik gluténtartalmú ételeket. Készíts egy listát a fogyasztható ételekről és egyet azokról, amiket nem ehet. Úgy tartják, hogy a lisztérzékeny beteg élete végéig nem fogyaszthat glutétartalmú ételt. Nagyon fontos, hogy a gyermek környezetéből mindenki tudjon a lisztérzékenységéről.

A nagyobb gyermeket már meg kell tanítani, hogy mit fogyaszthat és mit nem. Fontos, hogy tejesen kizáródjon a glutén az étrendből. Akár egyszeri gluténtartalmú táplálék elfogyasztása is újra kiválthatja a tüneteket, és körülbelül 2 hétre lesz szükség, hogy a belek rendbejöjjenek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search