Candida fertőzés a terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Candida fertőzés a terhesség alatt

Terhesség alatt a hüvelyben megnő a glikogén mennyisége, ami melegágya a candida gomba elszaporodásának és így kialakul a candidózis. Ha már megjelent nálad is a fertőzés, akkor viszketéssel, irritációval és égő érzéssel fogsz találkozni. A kandidózis nem veszélyezteti közvetlenül a magzatot, de ha nem kezelik, akkor a szülőcsatornán keresztül őt is megfertőzheti.

A partnerednek is candida gomba elleni kezelésre lesz szüksége, mert a candidózis nemi úton terjed. Cukorbetegség vagy terhességi cukorbetegség esetén gyakori a canda fertőzés, mert ezen betegségek alatt szintén emelkedett a glikogén szint.

A candida megelőzése

A glikogén egy poliszacharid, ami azt jelenti, hogy mérsékelned kell az édességek és más cukortartalmú élelmiszerek fogyasztását. Nem tesz jót, ha túlzott meleg éri a nemi szerveket. Viselj laza, pamut fehérneműt, ne maradj nagyon sokáig forró fürdőben és ne hordj gyakran farmert.

A harisnyanadrágot cseréld harisnyára (de ne legyen túl feszes, mert nagy nyomást gyakorol a láb vénáira).

Ne használj erős szappant a szeméremtest környékén és a ruhák tisztítására olyan mosószert használj, ami nem enzimalapú.

WC-használat után a nemi szervek tájékát elölről hátrafelé kell tisztítanod azért, hogy ne kerüljön baktérium a végbélből a hüvelybe, és soha ne használd kétszer ugyanazt az anyagot a lemosáshoz, mert tartalmazhat baktériumokat az előző tisztálkodástól.

Ne használj hüvely dezodorokat és ha medencébe fürdőzöl a terhesség alatt, akkor minden használat után mosd ki és szárítsd meg a fürdőruhádat.

A probiotikumokat tartalmazó joghurtok természetes antibiotikumokat tartalmaznak. Fogyassz rendseresen joghurtot az immunrendszered erősítése érdekében, és ha megjelenik a candidózis, akkor helyileg is alkalmazhatod. Van, aki a fokhagymát ajánlja helyi kezelésnek a candidózisra és más hüvelyi fertőzésekre, te inkább fogyaszd el a fokhagymát!

A teafa illóolaja segíthet a gyógyulásban, de ugyanakkor a bőrön irritációt okozhat. Tégy 1-2 cseppet a fürdővízbe, és ha a hüvely tájéka viszketni kezd vagy kivörösödik, akkor ne használd többet és az érintett részt mosd le bő, langyos vízzel.

Alternatív gyógymódok

Jó hatásúak lehetnek a homeopátiás készítmények, de nagyon fontos, hogy egy képzett és hivatalosan működő homeopata orvos vizsgáljon meg, mert egy téves kezelés csak súlyosbítja a problémát.

Talán érdemes kipróbálnod az akupunktúrát is – mivel az egyensúlyba hozza a belső energiákat -, ami segíthet megelőzni egy fertőzést vagy egy fertőzés kiújulását, de tudni kell, hogy a már kialakult fertőzést nem tudja gyógyítani.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search