Aranyér terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

A gyermekvárás örömét gyakran árnyékolják be a terhesség és a gyermekágy idején előforduló apróbb-nagyobb testi kellemetlenségek, amelyekkel a szervezet reagál a megváltozott körülményekre, terhelésre. Ilyen bosszantó, de szerencsére legtöbbször átmeneti gond az aranyér, amely számos kismamánál jelentkezik. Miért alakul ki, és mit tehetünk, hogy a lehető leghamarabb megszabaduljunk tőle?

Az aranyér egy, a lábszáron lévő visszértágulattal rokon betegség: a végbélnyílás körüli vénák tágulata, kiöblösödése. A leggyakrabban a székelés során jelentkező fájdalom, esetleg vérzés, végbél környéki viszketés, irritáció jelezheti a bajt. Nagyon gyakori, különösen a fejlett országokban, hiszen az okai elsősorban ún. civilizációs, életmódi tényezőkre vezethetők vissza. Ilyen például a rostszegény étrend miatti székrekedés, a passzív életmód, az ülő munka illetve a hasűri nyomás túlsúly miatti tartós megnövekedése. Ezúttal annak jártunk utána, vajon miért sújtja ez a kellemetlenség olyan kirívóan gyakran a kismamákat.

Növekvő súly, megváltozott székelési szokások, nagyobb nyomás a vénákra

A terhesség idején, majd a szülés során több körülmény is elősegíti az aranyér kialakulását. Ideális esetben a terhesség nem jár jelentős súlygyarapodással, nem haladja meg a 8-10 kiló súlytöbbletet. A növekvő magzat és a méh súlya mégis egyre nagyobb súllyal nehezedik a kismedence kötőszöveteire, egyre nagyobb nyomást gyakorol a végbél környéki vénás érhálózatra is, ami pangást okozhat, csomók létrejöttéhez vezethet. A kismedence ereiben lévő nyomásviszonyokat megváltoztatja a méh – a magzat táplálása miatti – fokozott vérellátási igénye is.

Kedvez az aranyeres csomók kialakulásának a terhesség idején meglehetősen gyakori székrekedés is, hiszen az erőlködés tovább fokozza a vénás hálózatra nehezedő nyomást. Sok kismama szorul a várandósság idején vaspótlásra, ezek a készítmények többnyire szintén kiválthatnak székrekedést. A szülés alatt pedig a tolófájások, a hasprés járul hozzá az aranyér kialakulásához.

Tudatosabb életmóddal megelőzhető

Minden nő vágyik arra, hogy a gyermekvárást felhőtlen örömként élhesse meg, és úgy szülhessen egészséges gyermeket, hogy a várandósság a lehető legkevesebb maradandó nyomot hagyjon a testén. Ennek érdekében egészséges, tudatos életmóddal, a felesleges súlytöbblet elkerülésével tehetnek a legtöbbet. Ezáltal kerülhető el a terhesség miatti aranyér is. A rostokban, friss zöldségekben, gyümölcsökben gazdag táplálkozással, a megfelelő, a napi legalább kétliternyi folyadék bevitelével tehetünk a székrekedés kialakulása ellen, ami az elhízás elkerüléséhez is hozzásegít. Ugyanígy az egész testre, benne a vénák állapotára is jó hatással van a keringést serkentő rendszeres testmozgás is. Célzottan a visszeres, aranyeres panaszok megelőzésére ajánlhatók az érfalakat erősítő készítmények, krémek. Az intim torna, pontosabban a medencefenék izmainak edzése pedig nemcsak a szülést és a hüvelyizmok szülés utána regenerálódását könnyítheti meg, hanem az aranyér elkerülésében is segíthet.

Egy jó hír: a terhességi aranyér legtöbbször magától elmúlik

Ha a várandóság előtt nem volt jele, csak a terhesség-szülés során alakult ki, akkor az aranyér többnyire a szervezet általános regenerálódásával egyidőben, műtéti beavatkozás nélkül is hamarosan eltűnik. Addig is hatékonyan enyhíthetők a tünetek helyi hatású krémekkel, ülőfürdővel, a gyulladt csomók hűtő borogatásával, a gyulladást gátló, a nyálkahártya regenerálódását segítő kúpokkal. A problémát meg kell beszélni a kezelőorvossal, és ő tud ajánlani olyan készítményt, amit terhesség-szoptatás mellett is lehet alkalmazni. Ha viszont nem mutatkozik javulás, mindenképpen forduljanak proktológus szakorvoshoz! Az elhanyagolt aranyér maga is lehet más, súlyos gondok okozója lehet, amit nem szabad kockáztatni. A kivizsgálás azért is szükséges, mert az aranyér tünetei hasonlítanak néhány más bélelváltozás, például fekély, daganat kezdő tüneteire, amelyek kezelését a lehető legkorábban érdemes elkezdeni.

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

terhessegi melltartó