Amit tudni kell a stresszről

 In Lélek és pszichológia

stressz nő

Amit tudni kell a stresszről

Az embernek mindig alkalmazkodnia kell ahhoz a környezethez, amelyben él. Egy terhes nő érzékeny bármilyen változásra, amely környezetében történik. Ugyanakkor bárkinek akadályokat kell átlépnie, konfliktusokat kell átélnie, frusztrálásokat legyőznie, vagy stresszes helyzeteken túllépnie.

A stressz meghatározása, a test reakciójára vagy válaszára téve a hangsúlyt, Hans Selye széles körben elterjedt kutatásaival nyert egy időben teret. Ebből a szemszögből a stressz az a kevésbé specifikus válasz, amit a szervezet ad azon ingerekre, amelyeknek ki van téve. Az élő szervezet alkalmazkodási készsége, főként az emberé, annak tudható be, hogy nyitottak vagyunk a specifikus igényekre specifikus válaszokat adni. Léteznek azonban olyan biokémiai változások, amelyek akkor jelentkeznek a szervezetben, amikor annak alkalmazkodása az új helyzetekhez kötelező, ezen szituációk specifikusságától függetlenül. A megnövekedett mennyiségű hormonok, amelyek a terhes nő szervezetében jelen vannak, azt eredményezik, hogy az alkalmazkodási folyamat a pillanatnyi izgalmaknak lesz tulajdonítható. Az ingerek ezen nem specifikus variációi jelentik a stresszt.

Habár a stressz mindig rendelkezik egy neurofiziológiai összetevővel, pszichológiai szempontból megfelelőbb a stressz kognitív meghatározása. Ebből a szempontból a stressz sem a stresszhelyzetre, sem a a stressztényezőkre adott válasz, hanem az ember és a stresszhelyzet közötti kölcsönhatás. Még pontosabban, a stressz egy szubjektív módon megítélt eltérés, amely az igények, ingerek és a saját képességek kiértékelése között lép fel.

A stressz fogalmának általában két megközelítése van:
• helyzet vagy inger, ami a szervezetet egy feszült helyzetbe hozza
• maga a szervezet különleges feszültségi helyzete, amely révén a szervezet mozgásba hozza minden egyes védekezési erőforrását, annak érdekében, hogy helytálljon egy pszichikai vagy fizikai agresszióval szemben.

Abban az esetben, amikor a hangsúly a szervezet állapotára kerül, ennek reakcióira vagy a stressztényezőkre, figyelembe kell venni a túlzott érzelmi válaszokat, reakciókat. Ezen érzelmi reakciók láthatóan ki vannak fejezve a viselkedés, a nyelvezet és a mozgási tevékenység által, de különböző pszichológiai és fiziológiai konstansok, állandóságok eltérései által is.

A stressz az élet egyik természetes és szükséges aspektusa, egy olyan aspektus, amitől az ember nem tud megszabadulni. Ez viszont egy ideiglenes kényelmetlenséget okozhat, és hosszú távú következményekkel járhat. Miközben a túl sok stressz negatívan befolyásolhatja egy egyén egészségi állapotát és jólétét, és a terhes nőknek javasolt, hogy minél felszabadultabbak legyenek ebben a periódusban, egy bizonyos stresszmennyiség nélkülözhetetlen a túléléshez.

A stressz a funkciók normális működésének csökkenését vagy akár betegségek megjelenését is okozhatja, de segíthet egy veszélyben levő személynek az önfenntartási reakció kiváltásában.

 

Kapcsolódó cikkek:

A stressz okai

A stressz tünetei

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search