A zenehallgatás jótékony hatása a gyermekek fejlődésére

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

A zenehallgatás jótékony hatása a gyermekek fejlődésére

Kultúránkban a zene, a zenei játékok, az éneklés és zenélés nagyon fontos szerepet játszanak a gyermekek fejlődésében. Életünk szinte minden területén megtaláljuk a zenét: színház, tv, mozi, istentisztelet, nyaralás, ünnepélyek, stb. mind-mind olyan területek, melyek elképzelhetetlenek zene vagy éneklés nélkül.

Születésünktől kezdve sokféle célt szolgálnak a muzikális eszközök használata, például alkalmasak megnyugtatásra, altatásra, szeretet kifejezésére, lefoglalásra és interakcióra.

A zene jótékony hatása az agyra

Egy 2016-os kutatás szerint melyet a Dél-Kaliforniai Egyetem Agy és Kreativitás Intézeténél végeztek, a zenei behatások felgyorsítják az agy fejlődését a gyermekkorban, különös tekintettel a nyelvi és olvasási képességek fejlődésére. Egyesek szerint nagyban segíti a matematikai és más tárgyak megértését, ha a gyermek hangszeren tanul játszani.

Természetesen nem csak a tanulásban mérhetőek a zene jótékony hatásai, a gyerekek fejlődésének minden területére pozitív hatással vannak, úgymint az intellektuális, szociális és érzelmi, a motorikus és nyelvi területekre. Segít megtanítani az agyat és a testet hatékonyabb együttműködésre, a zajok és szavak megértését, fejleszti a memóriát. A tánc a motorikus képességekre hat jótékonyan és kitűnő önkifejezési forma. A végén pedig következzen az egyik legfontosabb aspektus: A ZENE ÖRÖMET OKOZ!

Zenés játékok gyerekeknek

A gyerekek zenével, zenéhez kapcsolódó dolgokkal is kifejezik magukat a fejlődésük során. Apró csecsemőkorban is megfigyelhető, ahogy a babák hintáznak, rugóznak, vagy a kezüket mozgatják a zene dallamára, ütemére. Az ovisok játék közben sokszor önkéntelenül is énekelnek, dúdolnak maguknak. Alsó iskoláskorban megtanulnak csoportban énekelni, s sokan ekkor kezdenek hangszeren tanulni. Idősebb gyerekek táncolnak a kedvenc zenekaraik dalaira, barátságokat kötnek és érzelmeiket fejezik ki a zenehallgatáson, zenélésen keresztül.

Minden szülőt boldoggá tesz, ha aktívan részt vesznek a gyermekeik fejlődésének különböző fázisaiban azzal, hogy megismertetik velük a zene és tánc csodálatos, végtelen örömet okozó világát, s közös foglalkozás, játék, stb. keretében minél több zenét hallgatnak, minél többet énekelnek és táncolnak a csemetéikkel.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search