A menstruáció késése

 In Családtervezés és gyermekvállalás

A mentruáció késése

 

Terhesség

Ha aktív nemi életet élsz, akkor a menstruáció késésének egyik legvalószínűbb oka a terhesség. Ebben az esetben a rendszeres és körültekintő védekezés ellenére is célszerű terhességi tesztet végezni, hiszen egyik fogamzásgátló módszer sem nyújt 100%-os védelmet. Ha a terhességi teszt eredménye negatív, de a havi vérzés továbbra sem jelentkezik, akkor pár nap múlva célszerű megismételni azt. Ha a menstruáció teljesen kimarad vagy a következő hónapban sem jelentkezik, akkor már mindenképpen indokolt nőgyógyászhoz, szakorvoshoz fordulni! Fontos, hogy menstruáció bizonyos esetekben terhesség alatt is felléphet!

 

Stressz és túlhajszoltság

A menstruáció késésének vagy kimaradásának egy másik gyakori oka a stressz, amely rohanó életünk szinte minden területén jelen van, hatást gyakorolva a szervezet természetes folyamataira is. A túlhajszolt és feszült életmód következtében előfordulhat hormonzavar, amely akár a menstruációs ciklus késését vagy időszakos megszakítását is eredményezheti.

A fizikai túlhajszoltság, a megterhelő edzések és tornagyakorlatok szintén negatív hatással lehetnek a szervezet hormonháztartására – menstruációs zavart okozva. Az ilyen típusú életmód sok esetben párosul stresszel és súlycsökkenéssel, amely tényezők csak fokozzák a havi ciklus felborulásának kockázatát.

 

Étkezési zavarok, kóros soványság vagy túlsúly

A kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód is fontos szerepet játszik menstruációs ciklus szabályos működésében, ezért a hirtelen súlyveszteség vagy épp súlygyarapodás zavart okozhat a “rendszerben”.

Túl alacsony testsúly esetén (vagy akár tartós éhezés következtében) előfordulhat, hogy nem következik be peteérés és ilyenkor a menstruáció kimaradása is hosszabb ideig fennállhat. A kóros elhízás és gyors súlynövekedés eredményeként felgyülemlő nagy mennyiségű zsírszövet szintén hatással lehet a hormonok működésére, az előző esethez hasonló tüneteket okozva.

 

menstruáció késése
A menstruácó késésének hátterében számos ok meghúzódhat…

 

Gyógyszeres kezelések, a fogamzásgátló szedésének abbahagyása

Egyes gyógyszerek szedése – mint például bizonyos antidepresszánsok vagy erős antibiotikumok – szintén hatással lehetnek a havi ciklusra, és a menstruáció késését, ritkább esetben pedig ennek kimaradását is eredményezhetik.

A fogamzásgátló tabletta abbahagyása után gyakori eset, hogy a havi vérzés nem a megszokott ritmusban jelentkezik és sokszor csupán több hónap elteltével rendeződik magától. Amennyiben ez a későbbiekben sem következik be, akkor a nőgyógyász gyógyszeres kezelést javasolhat a megfelelő hormonszint eléréséhez és a menstruációs ciklus beállításához.

 

Hormonzavar, petefészekciszta

Hormonzavar általában valamilyen más betegség mellékhatásaként jelentkezik (pld. egyes anyagcsere-betegségek következtében) és a legtöbb esetben vérzészavart okoz, de a menstruáció elmaradása sem ritka ilyenkor.

A petefészekciszta egy viszonylag gyakori betegség, amelynek egyik figyelmeztető tünete lehet a menstruáció késése vagy az enyhe alhasi fájdalom. Ezek a folyadékkal teli tömlők a legtöbb esetben jóindulatú elváltozás formájában jelentkeznek, különösebb panaszokat nem okoznék és sokszor magától felszívódnak. Azonban ha tüszőfolyadékkal telt cisztákban hormonok is termelődnek, akkor negatív hatással lehetnek menstruációs ciklusra is.

 

Menopauza

A menopauza (változókor, klimax) a női termékenységi időszak befejező állapota. Ebben a szakaszban a nemi hormonok szintje már annyira lecsökken, hogy nem következik be peteérés és a menstruációs ciklus is elmarad. A változó kor általában a negyvenes évek végén vagy az ötvenes évek folyamán jelentkezik, és  tünetei sok nő számára okoznak kisebb-nagyobb kellemetlenségeket. Ha a petefészek működése már negyven éves kor előtt megszűnik, korai menopauzáról beszélünk.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search