A gyermek első lépései

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

első lépésekA gyermekek – még a nagyobbak is – gyakran problémákkal küzdenek a görbe lábak, a befordult lábujjak, illetve a lábujjhegyen való járás miatt. Bemutatunk néhány olyan jelzést, amire érdemes fokozottan odafigyelj amikor a gyermek járni tanul, és melyek adnak okot az aggodalomra.

Görbe lábak (dongaláb)

Minden gyermek görbe lábbal születik a méh szűk helyzete miatt. Mivel nincs elég helye a gyermeknek az anyaméhben a nyújtózkodáshoz, a kis lábai kicsit meggörbülnek.

Mikor elkezdenek járni és súly nehezedik lábukra, a csontok természetes módon ki fognak egyenesedni. Valóban úgy tűnik, hogy a gyermek lába görbe, mivel térdét behajlítja, hogy megtarthassa az egyensúlyt és a súlyát. Nem kell megijedned, csak ha a gyermek lába nagyon görbe, vagy egyenlőtlenül az, illetve ha az állapota súlyosbodik.

A befele fordult lábujjak

Ha a gyermek combcsontjai kicsit meg vannak fordulva, a lábai úgy néznek, ki mintha befelé fordulók lennének, ahelyett, hogy egyenesen előre néznének.

Ezek a lábformák akkor alakulnak ki amikor, a lábcsontok befele görbülnek, amely a gyerek méhen belüli pozícióját mutatja. A lábak és a lábujjak ha befelé vannak fordítva, a legmegfelelőbb és a legkényelmesebb helyzetben vannak a szűk anyaméhben.

A befele forduló lábak, amelyek a csontgörbülés miatt jönnek létre, általában kiegyenesednek még gyermekkorban. De eltarthat egész 6-8 éves koráig, míg a megfordult combcsontok magától helyrejönnek. Egyes gyermekeket kicsi korban talán akadályozz egy keveset, de nem lesznek kevésbé talpraesettek, mint a többi gyermekek.

Befelé forduló térdek

Mikortól a gyermek térdek közti távolsága csökken, egy másik probléma alakulhat ki kb. 2 éves kora körül. A gyermek térdei egyre közelebb kerülhetnek egymáshoz több oknál fogva – előfordul, hogy a csontok túlságosan kiegyenesednek, még ha nem is voltak görbék.

Ezek a térdek látszólag fájdalmasak, pedig általában nem azok. Az esetek többségében nem kell aggódni, a te gyermeked is fog tudni játszani és szaladgálni is. A lábai még fejlődni fognak, és megváltoznak kb. 5 -7 éves kora körül.

Lábujjhegyen járás

Ha a kislányod mindig lábujjhegyen jár, arra gondolhatsz, hogy netalán balerina válik majd belőle, de ez a járási stílus ismét az anyaméhben eltöltött élet maradványa. A gyermekek lábacskái általában a fenekükhöz nyomodnak, a lábujjakkal lefele nézve, amely csökkenti az Achilles-ínt.

Ez a helyzet kínos lehet, és a gyermeknek nehezére fog esni, hogy sarkait a földre téve járjon, és akár hónapokig is eltarthat, amíg sikerül egy helyes járást produkálnia. De amikor a gyermek nem teszi soha le a talpát a földre, vagy ha a kisujjai mereveknek tűnnek, akkor fordulj gyermekorvoshoz. Ezek már az agyi bénulás tünetei.

Akkor is konzultálj az orvosoddal, ha a gyermek lábujjhegyen jár és már több mint 2 éves. Még akkor is, ha az autista gyerekek jellemzője a lábujjhegyen járás, nem jelent figyelmeztető jelt az autizmusra, mivel a gyermek másképp normálisan fejlődik.

Eljött az idő a cipőviselésre?
Biztos nagyon csábító kisbabádnak csinos kis szandált vagy cipőcskét vásárolnod, de könnyebb lesz számára a mezítláb járás. Miután járni kezdett, szüksége lesz egy rugalmas talpú cipőre, amellyel könnyedén mozoghat, járhat az aszfalton.

Mikor kell aggódnod?
A gyermekek képesek különböző fajta járást produkálni, de ha mégis furcsa, szokatlan dolgokat tapasztalsz, keresd fel az orvosodat. A következőkre érdemes odafigyelni:
• asszimetria (az egyik láb görbébb, egy lábujj befelé fordul, húzza az egyik lábát)
• lábpír vagy lábfejen lévő duzzanat
• sántít
• járás közbeni fájdalom
• kifelé forduló lábak
• folyamatos botladozások és esések

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search