6 csüngő szobanövény, amit imádni fogsz

 In Egyéb

A hagyományos, felfelé növekvő, vagy bokros növekedésű szobanövények mellett, érdemes olyan növényeket is választani az otthonunkba, amelyek csüngő habitusúak, vagyis hosszú hajtásaik és leveleik a függesztett cserépből lógnak lefelé.

Ezek a szobanövények rendkívül látványosak, ráadásul sokféle színben kaphatóak, így üde színfoltjai lehetnek a lakásnak. Cikkünk további részében bemutatunk 6 csüngő szobanövényt, amelyekkel feldobhatod az otthonod.

  1. Kúszó filodendron (Philodendron scandens): A kúszó filodendron egy egyszerűen nevelhető szobanövény, amely a számára megfelelő helyen gyorsan fejlődik. Szív alakú, zöld színű leveleivel díszít, függesztett cserépben nagyon szépen mutat, de akár futtathatjuk is például mohakaróra. A kúszó filodendron meleg és párás körülményeket igényel, ezért ideális a fürdőszobába vagy a zárt terráriumokba.
  2. Zöldike (Chlorophytum comosum): A zöldike egy igen népszerű, kissé retró szobanövény, amelynek hosszú zöld csíkos levelei vannak. A zöldike egyszerűen tartható, strapabíró növény, amely sokféle körülményhez képes hozzászokni. Nagyon jól mutat egy függőkosárban vagy egy polcra helyezve.
  3. Zebrapletyka (Tradescantia zebrina): A zebrapletyka egy dekoratív futónövény, amelynek levelei bordós-lila és ezüstszínű csíkokkal díszítettek. Átlagos igényű szobanövény, amellyel a kezdő szobakertészet is könnyedén boldogulhatnak.
  4. Borsóka (Senecio rowleyanus): A borsóka vagy gyöngyfüzér egy igazi szobanövény különlegesség, amely akár 2 méteres hosszúságot is elérhet. Hosszú, vékony lelógó hajtásain borsószemekre emlékeztető gömbölyű levelek sorakoznak. Hajtásai gyöngysorra emlékeztetnek, nem véletlenül kapta angol nyelvterületen a String of Pearls elnevezést. Pozsgás növény, így nem igényel gyakori öntözést, világos, meleg helyen érzi igazán jól magát.
  5. Ámpolna gyertyavirág (Ceropegia woodii): Az ámpolna gyertyavirág egy kicsi trópusi növény, amelynek hajtásai akár 1 méteresre is megnőhetnek. A hajtásokon apró szív alakú levelek és furcsa formájú virágok találhatók. Az ámpolna gyertyavirág pozsgás növény, ezért nem kell túl gyakran öntözni. Világos, de nem tűző napos helyet kedvel.
  6. Csüngő varjúháj (Sedum morganianum): A csüngő varjúháj egy nagyon különleges külsejű varjúháj faj, amelyet nyáron szabadban is tarthatunk. Akár 1 méter hosszúra is megnőhet, szárain húsos, szürke színű babra emlékeztető levelek sorakoznak. Hajtásai végén rózsaszín árnyalatú virágokat is hozhat. A csüngő varjúháj pozsgás növény, ezért nem igényel sok vizet. Világos helyen érzi jól magát.

A csüngő szobanövényekkel könnyedén feldobhatjuk otthonunk hangulatát és stílusát. Ezek a növények nemcsak szépek, hanem hasznosak is: javítják a levegő minőségét, csökkentik a stresszt és élénkítik az agy működését. A csüngő szobanövények gondozása nem bonyolult, ha figyelembe vesszük az alapvető igényeiket. Ha szeretnénk egy kis zöld oázist varázsolni a lakásba, válasszuk a csüngő szobanövényeket!

Ha tetszett ez a cikk, és szívesen olvasnál akár angol nyelven is a népszerűbb szobanövény fajok gondozásáról, akkor látogass el a funkyfoliage.com weboldalra, ahol további érdekességeket olvashatsz.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search