Sürgősségi fogamzásgátlás

0

Mi az a sürgősségi fogamzásgátlás?

A sürgősségi fogamzásgátlás lehetőséget nyújt a nem kívánt terhesség megelőzésére, ha nem védekeztél az együttlét idején, az alkalmazott fogamzásgátló módszer nem volt biztonságosnak tekinthető vagy csődöt mondott (pl. elszakadt az óvszer), illetve abban az esetben is, ha szexuális erőszak áldozatává váltál. Ez a módszer azonban semmiképp sem helyettesítheti a tervezett védekezést és valóban csak indokolt estben alkalmazható.

Az abortusszal ellentétben a sürgősségi fogamzásgátlás a terhesség létrejöttét akadályozza meg (meggátolja a fogamzást vagy a megtermékenyített petesejt megtapadását méhnyálkahártya felszínén), míg az előbbi a már létrejött terhességet szakítja meg.

A sürgősségi fogamzásgátlásnak többféle módszere létezik:

? hormonális védekezés, esemény utáni tabletta formájában - a legelterjedtebb és leghatékonyabb módszer

? méhen belüli eszköz, vagyis spirál felhelyezése rövid időn belül – ez a módszer a beágyazódást akadályozza meg, azonban számos kockázatot is rejthet magában

hüvelyöblítés valamilyen savas vegyhatású oldattal – ezt az eljárást már ősidők óta alkalmazzák, azonban nem igazán csökkenti a megtermékenyítés esélyét.

Az esemény utáni tabletta vényköteles. A nőgyógyászod vagy a háziorvosod írhatja fel, de hétvégén vagy ünnepnapokon fordulhatsz a legközelebbi sürgősségi fogamzásgátlási ambulanciához is (minden nagyobb városban van, bővebb felvilágosítást a 06-(30)-30-30-456-os telefonszámon kérhetsz).

 

Hogyan fejtik ki hatásukat a sürgősségi fogamzásgátlók?

A hormonális sürgősségi fogamzásgátlás estében a tablettát az aktust követően egy bizonyos időintervallumon belül (maximum 72 óra, azaz 3 nap) kell bevenni. Ennek hatása attól függ, hogy a menstruációs ciklus melyik szakaszában alkalmazod azt. A benne található magas dózisú hormonok (ösztrogén és progeszteron) megakadályozhatja a tüszőrepedést, megakadályozhatja a megtermékenyülést (amennyiben a peteérés már megtörtént), illetve alkalmatlanná teszi a méh nyálkahártyáját a beágyazódásra. Ez a módszer a megtermékenyített és beágyazódott petesejtre már nincs hatással, tehát a tabletta nem okoz abortuszt, hanem megelőzi a terhességet.

Az esemény utáni tablettának két típusa van forgalomban. Az egyik csupán egy tablettát tartalmaz, míg a másikban két szem található. Az utóbbiból a második tablettát az elsőt követő 12 óra elteltével kell bevenni. Ennek a fogamzásgátló módszernek a hatékonysága megközelítőleg 85% (Pearl-indexe 0,5-2,6).

A méhen belüli eszközök (ezeket 7-10 napon belül kell felhelyezni) megakadályozzák a spermák szabad mozgását, a megtermékenyülést és a megtermékenyült petesejt beágyazódását, mivel kedvezőtlen körülményeket teremtenek számukra. A szakmai előírásoknak megfelelően spirált már csak szült nőknek helyeznek fel és a felhelyezést számos vizsgálat előzi meg – ezért a sürgősségi fogamzásgátlás szempontjából nem a legszerencsésebb választás.

Az aktust követő hüvelyöblítés hatására a spermák egy része eltávolítható, a savas vegyhatás pedig kedvezőtlen feltételeket teremt a megmaradtak számára. Ez a “klasszikus módszer” azonban egyáltalán nem mondható hatásosnak a fogamzásgátlás szempontjából, csupán kiegészítő lépésként alkalmazható.

 

sürgősségi fogamzásgátlás
Sürgősségi fogamzásgátlás

 

Milyen mellékhatások jelentkezhetnek?

A sürgősségi fogamzásgátló módszerek nem nyújtanak védelmet a szexuális úton terjedő betegségek ellen. Az esemény utáni tabletta felírása előtt az orvos megvizsgálja a hozzá fordulót, mivel ennek alkalmazása különböző veszélyeket, mellékhatásokat rejthet magában.

A tabletta felboríthatja a menstruációs ciklust - köztes, megvonásos vérzés alakulhat ki az alkalmazási utáni napokba, mely általában egy-két napig tart és kevesebb vérveszteséggel jár, mint a szokásos menstruáció. A hányinger, fejfájás, szédülés, mellfeszülés és gyengeségérzet sem ritka a hitelen szervezetbe került nagymennyiségű hormon hatására. Ezek a panaszok általában másnapra megszűnnek.

A sürgősségi tabletta hatása az újbóli védekezés nélküli szeretkezésre már nem terjed ki!

A nőgyógyászok véleménye megoszlik arra vonatkozólag, hogy milyen gyakran szabad alkalmazni az esemény utáni tablettát. A benne található emelt dózisú hormontartalom megviseli a szerveztet, ezért használata csak valóban sürgősségi esetén indokolt, évente legtöbb 2-4 alkalommal. Gyakran ismételt, többszöri használata esetén komoly következmények, szövődmények léphetnek fel.

Törekedj arra, hogy a lehető legkevesebbszer, csak tényleg végszükség esetén kelljen a sürgősségi fogamzásgátláshoz fordulnod!

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!