Levéltartók szalvétatechnikával díszítve

0

Szükséges anyagok:

  • különböző kezeletlen fa levéltartók (hobbiboltokban széles választékot találunk)
  • indamintájú szalvéták
  • ragasztólakk
  • ecset
  • fehér színű alapozó- vagy akrilfesték
  • esetleg: üvegfesték kontúr és antikoló paszta

 

fali levéltartó
Fali levéltartó

 

A levéltartók elkészítése

Én általában nem szoktam külön alapozni, de ha a fa (vagy amire éppen dolgozunk) túl sötét színű, akkor elnyomhatja a szalvéta színét és mintázatát, ezért sokszor bizony szükséges lépés. Ezeknél a levéltartóknál nem alapoztam, mivel elég világos volt az alapszínük, így egyből ragasztottam a szalvétát. Amennyiben azonban sötétebb fára dolgozunk, vagy nagyon hansúlyos az erezete, érdemes egy rétegben lekenni fehér színű akril- vagy alapozófestékkel. A szalvétát rétegeire szedtem, és a legfelső mintás réteget ragasztottam fel. Az egész felületet szalvétával vontam be, de előtte azért nagyjából leszabtam a darabokat. Az ecsetet egyszerűen mártsuk a ragasztólakkba, a szalvétaréteget helyezzük fel a felületre, és kenjük át a ragasztóval az egészet. Figyeljünk, hogy minél kevésbé ráncosodjon, és levegőbuborékok se maradjanak alatta. Ezeket az ecsettel szépen el lehet simítani.

A ragasztótól a szalvéta kissé megnyúlhat, ezért én a túllógó részeket száradás után egyszerűen levágom (ollóval vagy sniccerrel, mikor melyik alkalmasabb). Nagy felületeknél -mint ez is- belülről kifelé haladva, óvatosan dolgozom, nehogy elszakadjon a szalvéta.

Ahhoz nedves ruhával tisztíthassuk a kész tárgyakat, fontos, hogy átlakkozzuk a felületet. Ezt akár a ragasztólakkal, akár egyszerű vízbázisú hobbilakkal is megtehetjük.

 

asztali levéltartó
Asztali levétartó

 

Opcionális díszítési lépések:

Miután megszáradtak, üvegfesték kontúrral kiemelthetjük az indamintát. Ehhez az indák mentén rajzoljuk át a felületet a kontúrfestékkel. A széleket ezüstszínű festékkel (vagy antikoló pasztával) bedörzsölhetjük (egy darabka rongyra felvive egy kevés festéket), így patinás jelleget kölcsönözhetünk a tárgyaknak.

 

levéltartók használatban
Levéltartók haszálatban

 

Kellemes időtöltést kívánok!

Vincze Eszter

Színes Ötletek Blog

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!