Ékszerek süthető gyurmából

0

A süthető gyurma a hagyományoshoz hasonlóan formázható, nyújtható, keverhető, azaz tényleg bármi készíthető belőle. Az így elkészített tárgyakat háztartási sütőben (kb. 120-130 °C-on, 20-30 perc) ki kell sütni, ezáltal a gyurma megkeményedik, és időtálló lesz.

Eleve kis adagokban kapható, de a maradékot jól csomagoljuk vissza, nehogy kiszáradjon, és üvegbe téve tároljuk (a műanyag dobozok tönkreteszik az eredeti színeket).

Bármelyik nagyobb hobbiboltban beszerezhető, hagyományos színekben, de ezeken felül kapható sötétben világító, csillámos, metálos változatban is.

 

muffin süthető gyurmából
Muffin süthető gyurmából

 

A formázáshoz bármilyen segédeszközt használhatunk, fogvájót, tűt, kisebb kupakot, a gyurmát nyújthatjuk, vághatjuk, a kisebb részeket pedig a sütés után is felragaszthatjuk.

szederatorta süthető gyurmából
Szedertorta szelet apró gyönggyel megszórva

Díszíthetjük apró gyönggyel is, ezeket még a sütés előtt szórjuk rá a tárgyra, és enyhén nyomkodjuk bele. A fém ékszeralkatrészeket is a helyükre szúrhatjuk még a sütés előtt. Utólag pár csepp ragasztóval fixáljuk a biztonság kedvéért.

A tárgyakat mindig hideg sütőbe tegyük, majd a sütési idő lejártával várjuk meg, amíg kihülnek, csak ezután vegyük ki. Az ehészen pici tárgyak hamarabb megsülnek, míg a nagyobbaknak töb idő is kellhet, ezért időnként ellenőrizzük, nem ég-e oda az alakotás. Ez talán szokatlanul hangzik, de ha túlsütünk valamit, megbarnulhathat, vagy sötétedhet a színe, ezért ajánlott erre is figyelni.

A süthető gyurmát gyerekek is bátran kipróbálhatják, hiszen kis alkotásaik maradandóak lesznek, készíthetnek például figurás kulcstartót vagy hűtőmágnest.

 

fánkos fülbevaló süthető gyurmából
Fánkos fülbevaló süthető gyurmából

 

Az alkotásokat a sütés után le is lakkozhatjuk, bizonyos esetekben (pl. ennél a fánkos fülbavalónál is) kifejezetten szépen mutat a csillogóan fényes lakkréteg.

Kellemes sütögetést kívánok!

 

Vincze Eszter

Színes Ötletek Blog

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!