Ütöget a gyerek – mit tegyünk?

 In Szülői kisokos

Sok kisgyerek kezd akár minket, akár másokat ütni amint valamilyen frusztráció éri. Összegyűjtöttünk néhány dolgot, hogyan kezeljük a kis bokszolók viselkedését.

Szakértők szerint a gyerek 1 és 2 éves kora közti időszakban teljesen normális az „ütögetős” periódus. Sokszor minden ok nélkül történik ez a kirohanásfajta, a fizikai képességeiket próbálgatják, illetve tesztelik, milyen reakciót vált ki a viselkedésük.

Legtöbbször komoly érzelmek állnak az ütések hátterében, hiszen egy kisgyerek rengeteg új, addig ismeretlen helyzettel szembesül, s mindig új készségeket, jártasságokat kell elsajátítaniuk.  A gyerek az ütéssel fejezi ki a frusztrációját vagy érzelmeit amiatt, mert annyira sok impulzus éri, és ezzel jelzi, hogy a kis agya, idegrendszere túl van terhelve.

Ha egy 1 éves gyerektől elvesszük a játékát, nem tudja azt mondani hogy ez nem fair, mint ahogy egy 4 éves gyerek tenné, mert a nyelvi kifejezőeszközei nem elég fejlettek hozzá. Ők valószínűleg nem is fogják fel, hogy ha megütnek valakit, az a másiknak fáj – a részvét, együttérzés képessége csak 3 éves kor körül, az indulatkezelés képessége pedig általában 5 éves korig alakul ki.

Megkísérelhetjük megelőzni az ütögetéseket azzal, ha megfigyeljük, milyen szituációk okozzák legtöbbször az ilyen jellegű kitöréseket, s megpróbáljuk őket megelőzni. Például ha a fáradság váltja ki az ütéseket, akkor mindig fektessük le időben egy kis délutáni szunyókálás erejéig, vagy ha az éhség miatt cselekszik így, mindig legyen nálunk valami egészséges rágcsálnivaló, amit a gyerek kezébe tudunk nyomni.

Természetesen lehetetlen minden ütögetéses kitörést elkerülni, így amikor ez megtörténik, sosem szabad túlreagálni! A szülő ha visszaüt, vagy kiabál, még bátoríthatja is a gyereket az  ütögetésben, mert az sugallja a gyerek felé, hogy az agresszív viselkedés egyfajta megfelelő módja a konfliktusok megoldásának és a figyelemfelkeltésnek. Fegyelmezésnek sem jó, mert egy 1 éves gyerek nem fog párhuzamot vonni a cselekedete és az arra adott szülői válasz között.

A következetes reakció nagyon fontos – ne haraggal reagáljunk az egyik nap, máskor pedig csak ámuldozzunk, amikor a gyerek megüt minket valamiért. Inkább próbáljuk megfogadni és követni az alábbi jótanácsokat:

1. Maradjunk nyugodtak. Ha jó példát mutatunk, a gyerek megtanulja, hogy még nyomás alatt is nyugodt maradjon.

2. Adjunk hangot az együttérzésünknek. Magyarázzuk el a gyereknek, hogy amit tett azzal fájdalmat okoz, ezzel segíthetünk neki megérteni a cselekedetei következményeit.

3. Ismerjük fel a kiváltó okot, s tanítsuk a gyereket arra, hogyan fejezze ki a frusztrációját nyugodtan. „Tudom, hogy Te akarod azt a kocsit, de ezért nem ütünk! A következő alkalommal ne üsd meg Petit, hanem kérd meg, hogy hagy játssz Te is az autóval!”

4. Támogassuk az erőfeszítéseiben. Dicsérjük meg, ha nem ütöget, s egyszerűen kér vagy ad, illetve ismételtessük meg vele pl. „próbáld meg újra elkérni Petitől, de most ütés nélkül”.

Ne feledjük, hogy az ütögetés elfeledtetése a gyerekkel időbe telik, s sok türelmet igényel. Próbáljuk meg a jó oldaláról nézni a dolgot: edzettebbé teszi a szülőket, s bizonyítottan fejleszti az idegrendszerüket és a humorérzéküketJ.

Forrás: parents.com

Recent Posts

Start typing and press Enter to search