Tudta, hogy a magas vérnyomás is okozhat fülcsengést?

 In Egészség és életmód

Kevesen tudják, hogy a kellemetlen fülcsengés hátterében a magas vérnyomás is állhat. Bár azt nem tudni pontosan, hogy a magas vérnyomás mennyiben járul hozzá a fülcsengés kialakulásához – tény, hogy számos olyan ember, aki egyszerre szenvedett fülcsengéstől és magas vérnyomástól, miután elkezdte szedni a vérnyomáscsökkentő gyógyszert, és a vérnyomása stabilizálódott, a fülpanasza is elmúlt. Gyakori, hogy a magas vérnyomás hatására a fülcsengés lüktető, pulzáló típusú, felveszi a szívverés ritmusát. Azon kívül, hogy a tünet zavaró, nagyon fontos a vérnyomás ellenőrzése, hiszen a magas vérnyomás életveszélyes állapotok, infarktus és stroke kialakulásához vezethet, továbbá vesebetegséget, illetve szemproblémákat okozhat. Érdekesség, hogy fordított hatás is felléphet, azaz néha éppen a vérnyomáscsökkentő gyógyszer vált ki tinnitust, ebben az esetben az orvos ajánlhat egy másik gyógyszert, mely remélhetőleg nem okoz ilyen mellékhatást.

A fülcsengés tehát ereink állapotára figyelmeztethet. A magas vérnyomáson kívül az érelmeszesedés, a nyaki verőér szűkülete, valamint az arteriovenózus malformáció (az artériák és a vénák rendellenes összeköttetése) is okozhat fülcsengést.

A fülzúgás és a magas vérnyomás megelőzése érdekében egyaránt fontos életmód tanácsok, hogy csökkentsük a stresszt, legyünk aktívak minden nap, kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást, mérsékeljük a só- és koffeinbevitelt, valamint táplálkozzunk egészségesen.

 

Forrás: www.mindenamihallas.hu

Recent Posts

Start typing and press Enter to search