Tanulás külföldön: tiszta víz a pohárban…

 In A gyermekek fejlődése, nevelése, Szülők, párkapcsolat, családi élet

A legjobb ha a céljainkhoz választunk külföldi egyetemet, nem pedig egy képzéshez igazítjuk az életünket! Pedig mostanában sokan ebbe a hibába esnek bele” – mondta Bacsa Andrea a MasterClass ügyvezetője, a külföldi iskolák szakértője, hozzátéve: “A külföldi tanulást meg kell tervezni, különben könnyen érhet meglepetés“.

 

Mi leszel ha “nagyleszel”?

A legelső amit el kell döntenünk, hogy milyen irányban szeretnénk orientálódni, mit szeretnénk tanulni? Ennek tükrében meg kell nézni, hogy a kiszemelt intézmény által adott diplomát el fogják-e itthon fogadni? Például az Angliában végzett jogászok, orvosok, fogorvosok itthon nem praktizálhatnak Magyarországon, az angol jogrend csak Angliában és Skóciában él. Ellenben nagyon értékesek az üzleti, menedzser és marketing diplomák – különösen, ha egy jó nevű cégnél töltött külföldi gyakorlattal párosul.

 

A pénz sem mindegy

A tandíj és az kint tartózkodás költségei is nagyban befolyásolják a lehetőségeket. A tandíj mértéke országonként és egyetemenként változó. Angliában a legtöbb képzésért fizetni kell, de van lehetőség Diákhitel felvételére, amit az egyetem elvégzése és munkába állás után kell visszafizetni, nagyon kedvező feltételekkel.

Nagyon jó képzések vannak Skóciában, ahol kedvező tandíjak, kiváló egyetemek várják diákjainkat, de a sikeres egyetemi felvétel után állami ösztöndíj igényelhető, így ingyenessé téve egyetemi tanulmányainkat.

Németországban, Ausztriában az állami egyetem ingyenes, azonban főleg helyi német és osztrák diákokkal kell versengeni, ezért itt különösen fontos a kiváló a nyelvtudás. Hollandiában van tandíj és az állam feltételekhez kötötten ugyan, de ösztöníjat is ad. Dániában ingyenes az oktatás, viszont érdemes figyelembe venni, hogy nagyon drága az élet.

 

Egy tapodtat se, megfelelő nyelvtudás és tapasztalat nélkül!

Megfelelő nyelvtudás és a kiválasztott ország kultúrájának ismerete nélkül nem szabad nekivágni! A megfelelő szintű nyelvtudás elengedhetetlen feltétele az eredményes tanulmányoknak, hiszen egy egyetemi előadást anyanyelven is nehéz követni, idegen nyelven pedig különösen. Ha valaki csak közoktatás keretei között tanulta a nyelvet, az esetek többségében nem biztosít elegendő szintű nyelvtudást, mert az aktív szóhasználata nem megfelelő. Ekkor érdemes anyanyelvi közegben mélyíteni a nyelvtudást.

Mielőtt a külföldi tanulmányok mellett döntenénk, ismerkedjünk meg a kultúrával és a helyi szokásokkal, stílussal. Aztán nem árt egy kis talpraesettség és tapasztalat sem: ha valaki még sosem járt külföldön nem biztos, hogy elsőre egy külföldi tanév a jó megoldás. Kezdetnek talán érdemesebb két – négy hetes nyelvtanfolyamokra kiutazni, ismerkedni az országgal, a kultúrával, barátokat  szerezni.

 

továbbtanulás külföldön

 

A nyelvtudás lehetőséget teremt!

A legtöbb diák esetében a megfelelő nyelvtudás az akadálya annak, hogy külföldi egyetemen folytathassa tanulmányait” – mondta Bacsa Andrea. Hozzátette: az eredményes nyelvtanulás titka a tervezés! Aki szeretne külföldön tanulni, annak magas szintű nyelvtudásra kell szert tenni, amire a közoktatásban tanultak nem elegendők.

Minden életkornak megvan a maga feladata és az a nyelvtudási szint, amit el kell érni ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célunkat. Aki szeretne 18 évesen külföldön tanulni, ideális lenne, ha már 12-14 éves korától nyaranta két hetet külföldön töltene nyelvi táborban, vagy cserediákként, de léteznek erre pályázati programok is. Ezzel 18 éves korára megszerzi az ehhez szükséges nyelvi és kulturális hátteret.

Hasznos tipp kiutazás előttre: aki azt tervezi, hogy külföldön folytat tanulmányokat, mindenképpen készüljön előre, tervezze meg a kint létet. Tanulja a nyelvet, már itthon szerezzen több barátot onnan ahová utazni készül és folyamatosan tartsa velük kapcsolatot. Érdemes már itthonról belépni valamilyen egyetemi klubba is, hogy legyenek folyamatos információk és kapcsolatok onnan is.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search