Szex szülés után

 In A baba első tizenkét hónapja

Szex szülés után

A gyermekszületés, kisgyermeknevelés különleges időszak a párok életében, de minden szépsége mellett speciális gondokat is hoz. Mire kell vigyázniuk az újbóli gyermekvállalásra készülő anyukáknak a saját és a születendő kicsijük egészsége érdekében.

Van-e szabály arra, hogy mikor szabad újra szexuális életet élni a szülés után? Mire kell figyelni?

Szülés után klasszikusan hat hétig, az ún. gyermekágyi szak alatt nem javasolt a szexuális élet. Ez idő alatt egyrészt a hüvely is gyógyul, a méh és a méhszáj is összehúzódásban van, a méh ürege pedig egy gyógyuló sebfelületnek tekinthető. Hat hét után már lehet szexuális életet élni, de figyelni kell a fogamzásgátlásra is.

Általánosan elterjedt vélekedés szerint a szoptatás idején nem, vagy jóval nehezebben eshet teherbe a kismama. Igaz ez? Ha nem, akkor milyen fogamzásgátló módszereket ajánl ilyenkor?

Valóban nehezebben esik teherbe a kismama szoptatás alatt, de ez nem mindenkinél van így. Elvben a hormonális rendszer gátolhatja a peteérést, azonban gyakran megesik, hogy ugyan még a menstruáció nem jelentkezik, de peteérés van, terhesség kialakul. Ilyenkor kombinált hormonális fogamzásgátló tabletta a szoptatás miatt nem javasolt. Létezik csak sárgatesthormont tartalmazó készítmény is, ez esetleg alkalmazható lehet, ha más lehetőség nincs. Elsősorban az óvszert ajánlott, vagy a lokálisan alkalmazható készítmények.

Ha mégis megtörténik a fogamzás, szabad-e az új terhesség mellett továbbra is szoptatni, okozhat-e ez hormonális gondokat?

Ha szoptatás alatt terhesség alakul ki, azonnal fel kell függeszteni a szoptatást. Ilyenkor a tej összetétele is megváltozik. Annyira, hogy néha a kisgyermek viselkedésének megváltozása, illetve a fejlődésének megakadása veti fel a terhesség lehetőségét.

Több kismamával előfordul, hogy egy kialakuló vérömleny miatt feküdnie kell. Mi történik ilyenkor, mennyire veszélyes ez? Mit lehet tenni?

A terhesség első harmadában viszonylag gyakran alakulhat ki az anyukánál vérömleny. Az esetek nagy részében ez egy bizonyos ideig tartó pihenés mellett nyom nélkül felszívódik. Ezután már visszatérhet a kismama a normál életbe.

Milyen okok miatt válhat veszélyeztetetté egy terhesség?

A veszélyeztetett terhesség nem annyira egészségügyi, inkább jogi kategória.  A terhességet veszélyeztetheti az anya meglévő, vagy terhesség közben kialakuló betegsége, de lehet kóros terhesség fenyegető vetélés illetve koraszülés miatt, vagy a rendellenes vérnyomás, vércukor, vagy bármely más, kóros eltérést mutató laborértékek következtében.

Várandósan kell-e tartózkodni a szextől, van-e időbeni korlátja?

Egészséges terhesség mellett nem. Ha fenyegető vetélés, koraszülés, vagy nyíló-, nyitott méhszáj miatt fokozott a kockázat, akkor a szex kerülendő.

Ha az első baba császármetszéssel született, akkor a többinél is “kötelező” ezt alkalmazni? Korlátozza-e a császármetszés a későbbi terhességek számát?

Császármetszés után a hüvelyi szülés nem tiltott. Fokozott megfigyelés szükséges a vajúdás alatt, valamint szülés után meg kell bizonyosodni arról, hogy a régi császármetszés hege ép maradt. Ma már nincs behatárolva a császármetszések száma, de tudnunk kell, hogy a méhen végzett műtétek számával nő az esetleges méhsérülés esélye.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search