Sebkezelés felsőfokon! – Így válaszd ki a megfelelő szert akár magadnak, akár a gyermekeidnek! (x)

 In Egyéb

Akár otthon, akár a szabadban tartózkodunk, kisebb-nagyobb balesetekkel mindig számolni kell, főleg, ha gyermek is van a családban. Könnyen előfordulnak -szög, szálka okozta sérülések, körömsérülések, marások, csípések, horzsolások, forrázások, égések, vagy éppen állatharapások, és még sorolhatnánk a sérülésveszélyeket.

A háztartási balesetek hamar bekövetkeznek, és akár lassú a sebgyógyulás, akár gyors lefolyású, a sebfertőzés esélye fennáll.

Néhány szó az akut sebekről
Amikor a sebfelület metszett, nem szennyezett, és viszonylag kis energia okozta a sérülést, akkor tiszta sebekről beszélünk. Ám vannak mélyebb, szövődményes sebek is, melyek szennyezettek lehetnek, széleik szabálytalanok („rongyos”), és valamilyen nagy energiájú sérülés következtében keletkeztek.

A metszett és vágott sebek esetében viszonylag kicsi a fertőzésveszély. Amikor lehorzsolod a lábadat, a sérülés lehet felszíni, nem mélyre hatoló seb, amikor csak a felső hámréteg sérül. Ám ha egy szennyezett tárggyal vagy talajjal érintkezve történik a horzsolás, akkor bizony a seb és a sebkörnyék fertőtlenítése elengedhetetlen.

Hasonló a helyzet a mélyre hatoló szúrt és szabálytalan sebszélekkel rendelkező szakított sebek esetében, ugyanis a fertőzés veszély kialakulásával fokozottan számolni kell – különösen, ha a sérülést harapás okozta. Ebben az esetben az elsősegélynyújtás után mindenképpen orvosi ellátást kérni.


Sebfertőtlenítés és tisztítás, de mivel?
A tiszta, ép bőr természetes védelmet nyújt a kórokozók ellen, ám ha valamilyen sérülést szenvedsz, akkor ezek a kórokozók könnyen bejuthatnak a mélyebb rétegekbe. Éppen ezért a seb- és a sebkörnyék megfelelő tisztítása, fertőtlenítése ilyen esetekben elengedhetetlen. Igen ám, de a kapható fertőtlenítő készítményeknek rendkívül széles a palettája, ezért kisebb fejtörést okozhat az, hogy mi alapján tegyük le a voksunkat egy-egy termék mellett.

Ne feledd, ha megsérülsz, egyaránt ajánlott mind a sebkörnyék, mind a seb megfelelő fertőtlenítése. Azonban nem minden fertőtlenítőszer alkalmas a bőr és a seb fertőtlenítésére egyaránt. Mielőtt választasz, mindenképpen vedd figyelembe, hogy a szert gyermek bőrére is alkalmazni fogod, vagy csak felnőttet kezelsz vele, ugyanis egy-egy terméknél lehet életkori korlátozás.

Ugyanakkor az sem elhanyagolható szempont, hogy a fertőtlenítőszer hatóanyagai felszívódnak-e, és milyen mellékhatást váltanak ki, különösen abban az esetben, ha gyermek sebét szeretnéd kezelni vele, vagy esetleg felnőttként van valamilyen társbetegséged, amire a fertőtlenítőszer hosszabb ideig, netán nagyobb mennyiségben történő alkalmazása esetleg káros lehet.

Jó, ha tudod, hogy a színezett fertőtlenítőszerek megakadályozhatják azt, hogy a sebet megfigyelés alatt tarthasd, és elfedhetik a szervezet természetes reakcióját. Ilyen például a bőrpír, ami egyértelműen gyulladás jele lehet. Ez főként gyermekek esetében fontos, hiszen ők nem minden esetben tudnak pontos visszajelzést adni a sérülésükről.

Fentiek tudatában azt javasoljuk, hogy olyan fertőtlenítőszert válassz, amit egyaránt használhatsz bőr- és sebfertőtlenítésre, nem színezett, hanem áttetsző, így alatta a seb tisztán látszik, és biztonságosan, fájdalommentesen használható akár gyermekek kezelésénél is. 


Mivel érdemes ápolni a köldökcsonkot?
A védőnőtől bizonyára nagyon sok hasznos tanácsot kapsz arra vonatkozóan, hogyan is ápold az újszülött köldökcsonkját. Ugyanakkor utána is olvas különféle blogokban, cikkekben, milyen ápolási lehetőségeket javasolnak.

Egyes kórházak, gyermekorvosok és egészségügyi szakemberek ajánlásai meglehetősen változatosak, sőt az interneten megtalálhatóak olyan ajánlások is, melyeket a legújabb kezelési irányelvek már meghaladtak. Lássuk, a teljesség igénye nélkül:

• 70%-os alkohollal

• Jódos fertőtlenítő oldattal

• Az alkoholos törölgetés után beszórás gyógyszertári gyermekhintőporral (illetve még kétféle másikkal)

• Tisztítás vízzel, vagy fiziológiás sóoldattal, és szárazon tartás.

• Olajjal körbe kenés

• Tisztítás oktenidin dihidroklorid és fenoxietanol hatóanyagú fertőtlenítővel

• Ecsetelés piros, brómtartalmú szerrel

Ez a felsorolás természetesen nem teljes, viszont annál változatosabb. Az biztos, hogy a brómtartalmú szerekkel történő ecsetelés, valamint a hintőporok használata már egy ideje nem javasolt. A hintőpor a köldökcsonkra szórva összetapad, beleragad, ezért a következő kezelésnél az elsődleges feladat az, hogy ezt a ragacsot valahogyan eltávolítsuk.

Az alkohol száríthatja, irritálhatja a baba bőrét, a jódoldat színe pedig megnehezíti, hogy a köldökcsonk és környékének esetleges színelváltozását, például a gyulladást jelző bepirosodást észrevegyük. javasolt. Kérdés, kétség esetén orvoshoz, védőnőhöz célszerű fordulni és az alkalmazandó készítmény használati utasítását is alaposan végig kell olvasni.

Mit tehetsz a köldök ápolásával kapcsolatban?

• Hagyd szabadon

• Tartsd szárazon, ne érje víz, hagyd megszáradni a lekezelés után

• Naponta többször tisztítsd meg

• Pelenka, ruha ne dörzsölje, ne irritálja

• Hagyd a csonkot magától leesni

• Ne használj alkohol vagy jód tartalmú szereket

Recent Posts

Start typing and press Enter to search