Privát vagy közösségi őssejtbankok?

 In Egészség és életmód

Mi az, amiről tudnia kell a családoknak az őssejttárolással, és a privát vs. közösségi őssejtbankokkal kapcsolatban?

Az éppen babát váró párok előbb-utóbb szembesülnek a kérdéssel: eltárolják-e gyermekük őssejtjeit? A döntés nem egyszerű, hiszen vannak, akik egyértelműen pártolják és vannak olyanok is, akik számára nem egyértelmű a válasz. A sok ellentmondásos álláspont mellett nézzük végig a tényeket és próbáljunk meg eligazodni ebben a kérdéskörben körültekintően és hitelesen, hogy gyermekünk, családunk számára a lehető legjobb döntést hozhassuk meg!

TÉNY! A világon eddig több mint 26.000 köldökzsinórvér-őssejt transzplantációt végeztek. A köldökzsinórvérben található vérképző őssejtek képesek újraépíteni immun- és vérképző rendszerünket. Ma az őssejteket több, mint 70 elsősorban vérrel és vérképzéssel kapcsolatos betegség – mint például leukémiák, limfómák, bizonyos vérszegénységek, egyes immunhiányos betegségek, hemoglobinképzési problémák – kezelésében használják.

Az orvostudomány egyik legdinamikusabban fejlődő területe az őssejt alapú regeneratív orvoslás. Napjainkban folyamatosan bővül az őssejt terápián alapuló kezelési lehetőségek köre: az EBMT (Európai Vérképző Őssejt Transzplantációs Társaság) 2009-es adatai szerint az elvégzett transzplantációk kétharmada saját azaz autológ, egyharmada pedig allogén transzplantáció volt.

Jelenleg a köldökzsinórból kétféle típusú őssejtet nyernek ki: 1. vérképző (hemopoetikus[B1] ) őssejteket, melyek a köldzsinórvérben találhatóak és 2. Szöveti eredetű, mesenchymális őssejteket, melyek a köldökzsinór szövetben találhatóak.

  • A vérképző őssejtek vérsejtekké fejlődhetnek, és ezeket vérképzőszervi megbetegedések kezelésére használják. A transzplantáció autológ és allogén módon is történhet.
    Óriási előrelépés, hogy jelenleg több mint 60 klinikai vizsgálat folyik világszerte, melyeket köldökzsinórvér őssejtekkel végeznek számos olyan betegségben, amelyek „nem vérképző” szervi eredetűek. A legtöbb klinikai vizsgálat az őssejtek ideggyógyászati felhasználásával foglalkozik, főként olyan betegségeket céloznak meg, melyek kezelésére jelenleg kevéssé vagy egyáltalán nincs mód.  Ilyen például az újszülöttkori agykárosodás, más néven Little kór vagy cerebral palsy (agyi bénulás) és a hypoxiás- ischaemiás encephalopathia (HIE).
  • A mesenchymális őssejtek nagy számban találhatóak a köldökzsinór-szövetben, a Wharton-kocsonyában (és kisebb mennyiségben a köldökzsinórvérben is előfordul). „Rohamosan növekszik azon klinikai vizsgálatok száma, mely bizonyítja a mesenchymális őssejt (MSC) biztonságos és hatékony felhasználhatóságát számos betegség kezelésében. Az autológ mesenchymális őssejt felhasználás kapcsán is ígéretes eredmények születtek például a gerincvelő sérülés, a multiplex sclerosis, a retina- és látóideg károsodás és az ALS (amyothropias lateral sclerosis) kezelésében is”- mondta Borsiczky Vanda, a  CryoSave ügyvezető igazgatója.

A cég képviselője szerint a köldökzsinórvér- őssejtek megőrzésének fontossága ma már tényként kezelhető. Ez olyannyira így van, hogy a gyermekgyógyászatban 1999 óta exponenciálisan növekszik a köldökzsinórvér-őssejtek felhasználása. A Nemzeti Csontvelő Donor Program nyilvántartása szerint 2011-ben már a gyermekek körében (18 éves kor alatt) végzett átültetések felénél köldökzsinórvérből származó őssejteket használtak.

 

A CryoSave, az Esperite csoport őssejtbankja 6 kontinensen, több, mint 40 országban biztosítja szolgáltatásait. Jelenleg a CryoSave tárolja Európában a legnagyobb számú köldökzsinórvérből és -szövetből vett őssejtmintát, közel 275.000-et és ebből a legtöbb magyar mintát is, több, mint 34.000-et.  A CryoSave szorosan együttműködik a szakterület legismertebb orvosaival és Európa vezető transzplantációs intézeteivel: eddig a Cryo-Save-nél tárolt őssejt-mintákat felhasználva 5 allogén* (testvér donor) és 10 autológ (saját minta) beavatkozásra került sor, aplasztikus anémia, veleszületett immunhiány, subarachnoideális vérzés, medulloblasztóma, akut limfoblasztos leukémia, agyi bénulás és Diamond-Blackfan anémia kezelése során.

Sokat hallani mostanság a közösségi őssejtbankokról, mi is ez lényegében? Van választási lehetőségem?

Vannak, olyan országok ahol a közösségi bankokat részesítik előnyben és vannak olyan országok ahol a magán őssejtbankokat használják inkább. De vannak országok, köztük Magyarországon is, ahol nincsenek közösségi bankok, így a szülők számára elérhető egyetlen lehetőség a gyermekük őssejtjeinek megőrzésére a privát őssejtbankok.

A közösségi őssejtbankokban kizárólag köldökzsinórvérből származó őssejteket tárolnak és kizárólag allogén célú felhasználásra. A minták csak nemzetközi nyilvántartásokon keresztül érhetők el. Az állami őssejtbankban tárolt minta esetén a család lemond gyermeke őssejtjéről és szükség esetén sem tudja már a gyermek a saját őssejtjeit visszakapni.

A privát őssejtbankok lehetőséget teremtenek a páciens saját őssejtjeinek megőrzésére. Fő feladatuk az, hogy autológ és irányított allogén őssejt-terápia esetére nyújtsanak őssejt megőrzést, a minta tulajdonosa és esetleg a többi családtag számára.
A privát őssejtbankokban a köldökzsinórvér-őssejtek mellett, köldökzsinórszövet, a mesenchymális őssejtek kiváló forrásának a megőrzésére is lehetőség nyílik. Fontos tudni, hogy mesenchymális őssejtek segítségével a transzplantációk során minimalizálható a beültetést követő kilökődés és a graft-versus-host ( az átültetett sejtek a beteg saját sejtjeit tekintik „idegennek” és támadják azokat) betegség kockázata.

Ahogy jól látszik, a közösségi és privát őssejtbankok eltérő és egymást kiegészítő szerepet töltenek be. A CryoSave támogatja Magyarországon egy közösségi bank létrejöttét, Olaszországban a cég már üzemeltet privát bankja mellett közösségi őssejtbankot is.

Őssejtbankok PRO és KONTRA

 

Családi/privát őssejtbankok

Közösségi őssejtbankok

–          A köldökzsinóvér és a köldökzsinór (nem minden esetben) gyűjtését, tesztelését (bevizsgálását) és cryoprezervációját végzik egy meghatározott díj fejében.

 

–          Anonim donoroktól származó köldökzsinórvér gyűjtését, tesztelését (bevizsgálását), és annak cryoprezervációját végzi jövőbeli allogén transzplantációkhoz.
–          Az itt tárolt minták felhasználhatók saját (autológ) és családon belüli (allogén) esetben is –          Az itt tárolt minták csak allogén transzplantációban használhatók fel. Igénybevételével lemond a család a saját  felhasználás lehetőségéről, szükség esetén sem kapja vissza a gyermek mintáját a család .
 

–          Bizonyítottan kisebb a graft vs. host reakció kockázata.

 

 

–          A nem családi minta esetében magasabb a graft vs. host kockázata.

–          Az eltárolt minták azonnal hozzáférhetők, az őssejtbank bármikor, bárhol a prezentálja a mintát transzplantációra.

 

 

 

 

–          25 éves viszonylatban a család a köldökzsinórvér tárolásért 320-390 ezer forintot fizet.

 

–          A privát bankok stabil anyagi háttérrel rendelkeznek, aktív szerepet vállalnak a kutatásban és fejlesztésben.

 

 

 

–          A megfelelő minta megtalálása nehéz, a közösségi banknak nagyon nagyszámú mintával kell rendelkeznie, hogy megfelelő HLA egyezés álljon fent a donor és a beteg között (~>40.000 minta kell egy 80%-os HLA egyezőséghez).

 

–          A szolgáltatás ingyenes, a család a levételért nem fizet, és nem is kap pénzt.

 

 

–          A közösségi bankok az állami támogatásból, illetve az értékesített mintákból tartják fenn működésüket.

A közösségi bankok 20-30 ezer euróért tudnak értékesíteni egy-egy mintát

Az OEP által finanszírozott transzplantációs keret évente kb. 300 eset

 

 

 


 [B1]ez legyen hemopoetikus

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search