Okoskütyük – függők lettek a gyerekeink?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Nem valószínű, hogy túl sok újdonságot hordoz az a kijelentés, miszerint a mai emberek teljesen másképp élik az életüket, mint az őket megelőző generációk. A változás maga természetes jelenség, de az elmúlt 10 év gyökeres és gyors fordulatot hozott az új nemzedékek életében – a mai gyerekek, fiatalok és fiatal felnőttek megváltozott életének közös eredője az okostelefonok, illetve más eszközök szélsebes megjelenése és fejlődése.

Mennyi időt tölt a gyerek telefonnal, tablettel, videozással vagy számítógéppel? Ennek felügyelete egyre nehezebb a szülők számára, hisz ezek az eszközök mindig elérhető közelségben vannak egy háztartásban. Probléma forrása lehet az is, hogy az elfoglalt és leterhelt szülő hagyja, hogy bizonyos időre az elektronikus eszközök vegyék át a „gyereknevelést”, vagy a „gyerekfelügyeletet”. Minden egyes számítógépezéssel, telefonnal, stb. eltöltött óra egy olyan órától fosztja meg a gyerekedet, melyben szabad levegőn lehetne, a barátaival játszhatna, olvashatna, stb.

Egy új amerikai kutatás felmérte, hogy az okoseszközök milyen hatással vannak a 12-18 éves tinik és szüleik életére. A megkérdezettek harmada állítja azt, hogy állandó vitáik vannak egymással az okoskütyük használata miatt. A tinik fele állítja, hogy függőségi viszonyban vannak az okoseszközeikkel, 72%-uk, illetve a szülők 48%-a érez azonnali késztetést arra, hogy válaszoljanak egy beérkező üzenetre, vagy értesítésre; a szülők 69%-a és a gyerekek 78%-a ellenőrzi legalább óránként az okostelefonját.

Még mindig nem pontosan tisztázottak a mobiltelefonnal, tablettel, játékkonzollal, stb. eltöltött idő agyra és viselkedésre gyakorolt hosszútávú hatásai. Az már bizonyosnak látszik, hogy a multitaszkingolás csökkentheti a koncentrációkészséget, illetve a kütyükkel eltöltött idő miatt a csökkenő élő, „szemtől szembe” kapcsolatok az empátiakészségre vannak negatív hatással.

A kimutatás szerint az iskola utáni időben a fiatalok naponta majdnem 6 órát töltenek video nézéssel, video játékokkal, közösségi médiával, netes szörfözéssel és zenehallgatással. A mai világban természetesen lehetetlen megtiltani ezeket a tevékenységeket – nem is ajánlatos! -, de itt is meg kell valahogy találni az aranyközéputat, s a gyerekeket biztonságos és felelősségteljes felhasználóvá nevelni.

Kezdjük az alapoknál, magunknál. A felelősségünk óriási, mert a gyerek először azt nézi, mit csinál a szülő – ha mi is bele vagyunk temetkezve egész nap telefonunkba, ne várjuk el az ellenkezőjét a gyermekünktől. Csak néhány példa, milyen súlyos következményei lehetnek a viselkedésünknek:

A kutatás megállapította, hogy a tizenévesek fele úgy érzi, a szüleik túl gyakran ellenőrzik a telefonjukat, illetve a harmaduk érezte magát elhanyagoltnak a szülői figyelem hiánya, vagy a szülő állandóan a telefonjára irányuló figyelme miatt.

A kutatásban részt vett szülők 56%-a vallotta be, hogy még vezetés közben is ellenőrzi a telefonját, s a tanulmány szerint a gyerekek fele ezt észleli, s megjegyezi.

A megoldás egyszerűnek tűnik: kezdjük magunkon a megregulázást és tegyük le a telefonunkat, ezzel is jó példát mutatva a gyerekeinknek, s csak ezután álljunk neki csiszolni a gyerek túlzott telefonmániáján!

Jótanácsok a gyerek okoseszközökön eltöltött idejének kontrolljához

1. Határozzuk meg a napi limitet

Sokaknak segíthet, ha kiköti, hogy a gyermeke naponta hány percet telefonozhat, videozhat, stb. Egyes napokon érdemes a napi limitet csökkenteni,  cserébe, mondjuk szombaton többet játszhat a gyerek a telefonon. Ha lehet, közösen állítsuk fel a szabályokat, mert a közös megegyezéssel a gyermek is elégedett lehet, s nem úgy kezeli az egészet, mint amit teljességgel ráerőltettek.

2. A szabályok betartása

Amiben egyszer megállapodtunk a gyerekkel, azt mindig be kell tartani. Ne legyenek kivételek, ne érezze a gyerek, hogy az időlimitre, használatra vonatkozó szabályok „hajlíthatóak”.

3. Neked is alkalmazkodnod kell

Az nem ér semmit, ha a gyereknek megtiltjuk a megbeszélt időlimiten túli telefonhasználatot, de mi állandóan a sajátunkon lógunk otthon. Ha mi nem tudjuk letenni, hogyan várhatjuk el ezt a gyermekünktől? Ránk is vonatkozzanak a szabályok, s amennyiben nem a munkánkhoz kell otthon az eszköz, mi is csak annyi időt töltsünk el vele mint amit a gyereknek engedünk.

4. Összegyűjteni és letenni az eszközöket

A család minden tagjának jót tehet, ha a megengedett időn túli időszakra összegyűjtjük pl. a telefonokat, s egy helyre letesszük, s csak akkor vesszük fel őket, ha keresnek minket.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search