Miként szerezhetőek be glutén és laktózmentes ételek? (x)

0

Egyértelműen nem jelenthető ki, hogy a glutén és laktózérzékenység a 21. század betegsége lenne. Azonban az bizonyos, hogy sokan szenvednek emiatt különféle panaszoktól, amik megfelelő étrenddel elkerülhetőek. Az internetnek köszönhetően manapság már egyszerűen rákereshetünk arra, hogy melyek azok a glutén és laktózmentes ételek, amikkel a tüneteket csökkenthetjük.

Tegyünk rendet a fejekben!

A világhálón a sok hasznos információ mellett, sajnos rengeteg tévhittel is szembe találhatjuk magunkat ezekkel a problémákkal kapcsolatban, amiket érdemes fenntartásokkal kezelni. Ezek közül talán a legelterjedtebb, hogy mindenkinek jót tesz, hogyha glutén és laktózmentes ételeket fogyaszt. Ez viszont tudományosan nem bizonyított. Azt viszont több felmérés is kimutatta, hogy egy egészséges szervezetre nézve a glutén és laktózmentes ételek fogyasztásának nincs jelentős hatása. Tehát nem használ, de legalább nem is árt.

Receptek sokasága közül válogathatunk

Jobbnál jobb recepteket próbálhatunk ki, amik között számos gyorsan és egyszerűen elkészíthető változatot találhatunk, a végeredmény pedig ellenállhatatlanul finom lesz. Ezután azt gondolhatjuk, hogy nem is olyan nehéz a dolga azoknak a családoknak, ahol az egyik személy ételérzékenységtől szenved. A glutén és laktózmentes ételek esetében a gond az alapanyagok beszerzésével kezdődik. A nagyvárosokban még viszonylag könnyen találni mentes élelmiszereket, viszont a kisebb vidéki települések helyzete már közel sem olyan rózsás. Ezen belül is a gluténmentes életmód az, aminek a betartása és tudatos követése sokkal nagyobb kihívást jelent.

Mára jobb lett a helyzet

Bár egyre többen küzdenek ételintoleranciával, a tíz évvel ezelőtti állapothoz képest a tendencia lényeges javulást mutat a glutén és laktózmentes ételek terén. Egyre nő az ilyen termékeket gyártó kis- és nagykereskedők száma hazánkban, amik rengeteg ember életét könnyítik meg az egyszerűbb elérhetőségnek köszönhetően. Nem kell sokat keresgélnünk és találhatunk olyan webáruházat is, ahol kizárólag mentes élelmiszerek között válogathatunk.

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!