Májbetegség bármelyik életszakaszban jelentkezhet

 In Egészség és életmód

interjú Dr. Szabó Olgával

Dr. Szabó Olgát, belgyógyász, infektológus, hepatológus szakorvost a hosszú ideig tünetszegény májproblémákról kérdeztük. A májnak igen jó a regenerálódó képessége, de nem korlátlan, így az anyagcsere zavara és méregtelenítő funkciók csökkenése sokáig nem észlelhető – mondta el a doktornő. Tudja meg interjúnkból, hogy milyen általános tünetek utalnak májbetegségekre, ezeknek milyen típusai vannak, mit követünk el májunk egészsége ellen, és hogyan vigyázhatunk rá jobban?


Milyen feladatokat lát el a máj a szervezetben?

– A májunk az egyik legsokrétűbb feladatot ellátó szervünk. Részt vesz az anyagcserében, hormonokat és vitaminok alakít át, alvadási faktort, más fehérjéket szintetizál és bont le, szabályozza a vérzsírszintet, a zsírok bontásán keresztül, a szénhidrát anyagcserében a vér cukortartalmát szabályozza, keményítőt tárol, segíti az emésztést, a máj termeli az epét és ennek részeként a koleszterint is. Fontos funkciója még a szervezetbe az emésztőrendszeren, bőrön vagy légutakon bejutó mérgek, vegyi anyagok (például alkohol, drogok, szerves oldószerek, gyógyszerek, tartósítószerek, egyéb kemikáliák) lebontása, kiválasztása.

Honnan vehetjük észre, hogy probléma adódott a májműködésben?

– Krónikus folyamatoknál nagyon sokáig nem jelez a máj. Akár előrehaladott májbetegségnél is előfordulhat, hogy semmilyen tünet nincs. Akut (gyorsan kialakuló és/vagy rövid lefolyású) betegségeknél jelentkezhetnek súlyos tünetek is. Legszembetűnőbb ismertetőjel a páciensek számára a sárgaság – de még heveny májgyulladáskor sem jelentkezik minden esetben a bőr, a nyálkahártyák és a szem ínhártyájának sárgás elszíneződése.

Krónikus májbetegségeknél főként a fáradékonyság a fő tünet, ami más általános panaszokkal társulhat: hányinger, rossz közérzet, fogyás. A nagyon előrehaladott májzsugorodásnál a vizenyők kialakulása, lábdagadás, haskörfogat-növekedés jelentkezhet.

Milyen indikációk alapján kerülnek a páciensek hepatológushoz és mi történik a kivizsgálás során?

– Általában más orvosoknál elkezdődő kivizsgálások alkalmával magasabb májenzimeket találnak, és emiatt küldik hepatológiára a pácienseket. Az akut májgyulladás azonban kiválthat jobb bordaív alatt jelentkező, tompa vagy éles, intenzív fájdalmat is, amit a máj tokjának feszülése okoz – ez talán a legspecifikusabb májtünet a sárgaság mellett, de a krónikus betegségeknek ez nem szükségszerű velejárója.

A hepatológiai szakrendelés keretén belül speciális laborvizsgálatok elvégzésére kerül sor, illetve nagyon sokszor van szükség hepatitis szerológiai tesztre az akut vagy krónikus vírusfertőzés felderítésére. A másik alapvetően fontos diagnosztikai eszköz a hasi ultrahang. Ez a máj szerkezetéről, nagyságáról, körvonalairól, az állományában kialakult körülírt eltérésről, esetleg epeúti elzáródásról vagy tágulatról, illetve epehólyag-kövességről ad képet.

Tehát az epeproblémákkal is hepatológushoz kell fordulni?

– Igen. A hepatológusok gyakran gasztroenterológusok – szemben velem, én infektológus vagyok. Ez a két szakvizsga jogosít fel valakit, hogy a hepatológiai szakrendelés keretében beteget fogadhasson.

Melyek a leggyakoribb májbetegségek?

– Ma Magyarországon és más fejlett országokban is az egyik leggyakoribb májbetegség az elhízással összefüggő zsírmáj. Ekkor a máj sejtjeiben zsírcseppek rakódnak le, amik gátolják a májsejtek működését, illetve gyulladást is tudnak okozni. Zsíros májgyulladás esetén a májsejtek elpusztulnak, helyüket rost veszi át, amivel megindul a zsugorodás (májcirrózis) folyamata. Ha hosszú ideig fennáll a krónikus gyulladás, akkor a májrák esélye is megnő. A különböző anyagcserebetegségekhez (diabéteszmagas vérnyomás, hiperkoleszterinémia) kapcsolódó májbetegégek szintén gyakoriak. Sajnos, még mindig gyakori az alkoholos májbetegség és egyre gyakoribb a gyógyszer okozta toxikus májkárosodás. Emellett meg kell említenem az autoimmun eredetű májbetegségeket is. Speciálisan foglalkozom még vírusos májgyulladással, krónikus C-vírusos hepatitises betegekkel is.

Egyébként a felsorolt betegségek közül mindegyik okozhat zsíros degenerációt a májban.

Ritkábban fordulnak elő a máj örökölhető anyagcsere és tárolási zavarai, mint például a rézanyagcsere-zavar, a Wilson-kór vagy a vasanyagcsere-zavar a haemochromatosis.

A cikk folytatása itt olvasható>>>

Forrás: Budai Egészségközpont

Recent Posts

Start typing and press Enter to search