Így változik a női mell a terhesség és a szoptatás során

 In Egyéb

Így változik a női mell a terhesség és a szoptatás során

 

A gyermekvárás hónapjai alatt az anya szervezetében számos változás zajlik, egyrészt a méhben növekvő magzat élettani szükségleteinek megfelelően, másrészt felkészülve a szoptatás időszakára. A női mell is átalakul, hogy el tudja látni majd az újszülött táplálásának feladatát. Nézzük, a mell milyen változásaira számíthatunk!

 

Érzékenyebbé válik

A terhességet kísérő hormonális változások hatással vannak az emlőre, serkentik a vérkeringést annak szöveteiben. Emiatt fokozzák annak érzékenységét, a kismama duzzadtnak, szinte gyulladásban lévőnek is érezheti a mellét, és van, aki emiatt a terhesség első harmadában nehezen viseli el a melltartó vagy a ruha érintését is. Az emlő érzékenységét a terhesség korai tünetei között tartják számon, már a 4. – 6. terhességi hétben is jelentkezhet, akkor, amikor még meg sincs állapítva a terhesség. A várandós kismama jól teszi, ha ez idő alatt puha, természetes, légáteresztő anyagból készült melltartókat hord, amelyeknek nincs varrása a mellbimbó táján. Jobb kerülni az esetleg irritációt okozó szintetikus anyagokat, csipkecsodákat.

 

Egy-két mérettel is nőhet

Már az első trimeszter idején elkezd növekedni a mell, ami a terhesség végéig, illetve a szoptatás alatt akár két méretnyi különbséget is jelenthet, még akkor is, ha a várandós kismama terhesség alatti súlygyarapodása nem lépi túl az ajánlott 8-10 kilogrammot. Abban, hogy ez a növekedés ne rontsa el a mellek alakját, és ne okozzon kényelmetlenséget, megint csak a megfelelő, jól illeszkedő és stabil tartást biztosító melltartó segíthet. Nem kell felhagyni az aktivitással sem, számos mozgásforma kifejezetten ajánlott kismamáknak is, így mód van arra is, hogy a mellizmok is edzettek maradjanak, ne veszítsék el a tartásukat.

 

A külső jellemzők is változnak

A mellbimbó is változik a szoptatásra készülve: a mellbimbón lévő, körbe rendezett kis kiemelkedések, az ún. Montgomery-mirigyek nagyobbak, feltűnőbbek lesznek. Ezeknek az a funkciója, hogy a bimbó bőrfelületét védő, tápláló olajos váladékot termeljenek. A mellbimbó sötétebb színű lesz, mivel pigment, festékanyag halmozódik fel benne. Az emlő megnagyobbodása miatt nyúlik a bőr, ami viszketést is okozhat. Az erek átsejlenek a finom bőrön, és megjelenhetnek vékony, gyöngyházszínű terhességi csíkok is.

 

Megindul a tejtermelés

Az emlők az első trimeszter vége felé kezdik az ún. kolosztrumot, előtejet termelni, de ebből az első cseppek többnyire csak a terhesség utolsó heteiben jelennek meg. Ez a sárgás, sűrű, különleges összetételű tej biztosítja az újszülött táplálékát addig, amíg be nem indul az anyatej termelődése. Az ún. tejbelövellés a szülés utáni harmadik-negyedik napon várható, ami a mell fájdalmas feszülését eredményezheti. A rendszeres szoptatással, fejéssel, masszírozással ez megszűnik. A kismamáknak és babáiknak szülésznő, védőnő, szoptatási tanácsadó segíthet abban, hogy mielőbb „egymásra hangolódjanak”, és minél kevesebb kényelmetlenséget, minél több örömet szerezzen a szoptatás mindkettejüknek. Ha bármi nehézség van, érdemes mielőbb szakszerű segítséget kérni, hogy elkerülhessék az esetleges problémákat, például a fájdalmas bimbórepedést, gyulladást.

Az anyatej a mell szövetében elhelyezkedő sok apró mirigyben termelődik és a számos vékony tejcsatornán keresztül jut a mellbimbóhoz, ahol a nagyobb „gyűjtőcsatornákban”, a tejöblökben gyűlik össze mindig egy-egy kortyra való a csecsemő számára.

Jó tudni, hogy a mellnek sem a várandósság előtti, sem a szülés idejére kialakult mérete nem függ össze a tejtermelési képességével, hiszen ezt a terhességi hormonok befolyásolják.

 

A cikk a Budai Egészségközpont szakértőinek közreműködésével készült.

 

Recent Posts

Start typing and press Enter to search