Idegesítő apróság, vagy kicsit több – a tik

 In Egészség és életmód

A szemhéj visszatérő, akaratlan izomrángása egyesek számára csak kellemetlen szépséghiba, „ciki”, másoknál viszont már a mindennapi tevékenységet is zavaró jelenség. A probléma váratlanul jelentkezik, és napokig tarthat.

A tik, a tikkelés akaratlan, hirtelen jelentkező, gyors, rövid ideig tartó, ismétlődő mozgás (motoros tik) vagy hangadás (vokális tik): mindig azonos izomban jelentkező, nem ritmikus izomrángás. A szemhéj rángása a leggyakoribb, de a test más – akár egyszerre több – táján előforduló akaratlan izommozgás is ide tartozik. Elsősorban gyermekkori probléma, bár felnőtteknél sem ritka.

A szemhéj tikje főként a túlerőltetés, fáradtság és stressz hatására alakul ki, de genetikai hajlam vagy idegrendszeri sérülés is állhat a hátterében. A feltűnőbb, hangok kiadásával, grimaszolással, karok, váll rángatózásával járó tik komplexebb okokra vezethető vissza. Mind az enyhébb és súlyosabb forma is lehet neurológiai betegség része. A problémával küzdők közt egyes agyterületenek elváltozásait PET, SPECT vizsgálatok igazolták. Ezekben az kórképeket nagy valószínűséggel az agysejtek által termelt anyagok arányának megváltozása  (túlzott dopamin és a csökkent szerotonin). Gyermekkorban a szemrángás egyfajta epilepsziás rohamra is figyelmeztethet, de lehet más, kényszermozgásban is megnyilvánuló – ám ez esetben még több tünettel járó – betegség jele. Fiúknál többször előfordul, mint lányoknál.

Az ún. la Tourette szindróma is a tik egyik, összetettebb változata, amikor a motoros és vokális tik együtt jelentkezik. Szerencsére, ez egy igen ritka betegség, melynek nagyon változatos lehet a megjelenése. Az egészen enyhe formáktól (szemkörüli rángások, krákogás együttese), a súlyos klinikai képig (egész arca, sőt akár felsőteste is kiterjedő viharos mozgás, grimaszok, és kényszerszerűen hangadások és gyakran káromkodás) változhat a beteg tünete.

Mi a teendő?

Ha egy kimerültebb időszakban némi szemrángás jelentkezik, pihenéssel, bőséges alvással próbálhatjuk orvosolni. Ha azonban gyakran visszatér, vagy hosszasan elhúzódik, netán más testrészeknél is jelentkezik az izmok akaratlan mozgása, feltétlen menjünk neurológushoz.

Relaxálással, lazító terápiákkal, stresszoldással sokat lehet segíteni a problémán. A nyugalmas környezet, a sportolás is jelentős segítség lehet. Általában gyógyszerre nincs szükség a tik megszüntetéséhez, vagy legalábbis nagymértékű csökkentéséhez, egyes esetekben azonban szorongásoldók, antipszichotikumok alkalmazására is szükség lehet a megfelelő eredmény érdekében.

Koncentrációval meg lehet tanulni a tik tüneteinek tudatos elfojtását, de ez rendszerint nagyon kimerítő, és azért sem ajánlható, mert később fokozódva jelentkezhet az izomrángás.

Érdekességek a tikkel kapcsolatban

A tikhez a világ több táján, számos babona is fűződik. A legegyszerűbb talán az, hogy ha tikkelünk, akkor valaki pletykálkodik rólunk. Kínai, afrikai hiedelmek szerint attól függően, hogy melyik oldali szem az érintett, szerencsét, avagy pechet jelent a tik. Méghozzá nemenként ellentétesen: míg a nőknek a bal, addig a férfiaknak a jobb szem vibrálása jövendöl szerencsét.

Források:

Budai Egészségközpont

http://epa.oszk.hu/02400/02454/00035/pdf/EPA02454_neurohun_2009_151-159.pdf

http://www.szimpatika.hu/cikkek/6210/tikkeles_es_szemrangas_mi_all_a_hatterben/

http://www.erzsebetrosta.hu/Hiedelmek-babonak-nepszokasok/szemremeges-szemrangas-mas-neven-tikkeles.html

http://www.egeszsegkalauz.hu/orvos-valaszol/tic-mozgaszavar-1598.html

Recent Posts

Start typing and press Enter to search