Hűtlenség – hogyan lehet megmenteni a házasságot egy viszony után

 In Családi élet, párkapcsolat, hobbi - kérdések

A hűtlenség nagyon intenzív érzelmi fájdalmat vált ki, de egy félrelépés vagy viszony nem feltétlenül jelenti azt, hogy a házasságnak vége. Az alábbiakban összeszedtük, hogy lehet újraépíteni egy házasságot vagy párkapcsolatot az egyik fél félrelépése után.

Kevés házasságon belüli probléma okoz akkora fájdalmat és rombolást, mint a hűtlenség, mely magát a házasság alapjait ássa alá. Mindamellett ha mind a két fél valóban elkötelezett a kapcsolatuk helyreállításában, a legtöbb házasság túléli ezt a krízist is és a házastársak kapcsolata is meghittebbé válik.

A hűtlenség nem egy szimpla, tisztán meghatározható helyzet. Hogy mi is meríti ki ennek a fogalmát, az csakis a párokon múlik. Például hűtlenség az, ha valaki érzelmi kapcsolatot alakít ki mással testi érintkezés nélkül? Mi a helyzet az online kapcsolatokkal? Minden egyes személynek és párnak maguknak kell meghatározniuk a házasságuk, párkapcsolatuk összefüggéseiben, milyen viselkedés, cselekedet meríti ki számukra a hűtlenség fogalmát.

Sok tényező vezethet hűtlenséghez, a legtöbb nem is a szexről szól. A legáltalánosabb okok az alábbiak:

–          A szeretet, vonzalom hiánya

–          Az egymás iránti gyengédség és törődés elvesztése

–          Az érzelmi és párkapcsolati dolgokkal összefüggő kommunikáció akadozása, megszűnése

–          Fizikális egészségügyi problémák, mint például krónikus fájdalom, testi fogyatékosság, stb.

–          Mentális problémák, mint például depresszió, szorongás, bipoláris rendellenesség, stb.

–          Függőség, ami lehet szex-, drog-, alkohol-, vagy szerencsejáték függőség

–          Évek óta halmozódó házassági problémák

A párunk hűtlenségének napvilágra kerülése nagyon erőteljes érzelmeket hoz felszínre mindkét fél részéről, legjellemzőbbek a harag, az árulás, a szégyen, a csüggedtség, a bűntudat és lelkiismeretfurdalás érzete. Általában ilyenkor nagyon nehéz tisztán gondolkodni ahhoz, hogy hosszútávú döntést hozzunk a kapcsolatunk jövőjéről. Egy affér utáni felépülés, gyógyulás valószínűleg életünk egyik legnagyobb kihívása lesz, ami rengeteg ambivalenciával, bizonytalansággal jár.

Az alábbi lépéseket érdemes megtenni a felépülési folyamat meggyorsításának érdekében:

 

– Hagyjunk egymásnak teret, s ne bonyolódjunk érzelmileg túlfűtött vitákba, felelősségre vonásba a másikkal!

– Ne kapkodjunk! Noha nagyon szeretnénk megérteni mi történt és miért, nem tanácsos az elején belemenni a hűtlenség intim részleteibe, csak súlyosbíthatja a bajt.

– Baráti segítség, vagy támogatás egy családtagtól jól jöhet, nekik őszintén el lehet mondani az ilyen problémákat, s ők támogatni és bátorítani tudnak a gyógyulás útján.

– Ne hozzunk elsietett döntéseket, amikor a csúcspontján vagyunk az érzelmeink küzdelmének! Mielőtt eldöntjük, hogy kilépünk, vagy maradunk a kapcsolatunkban, adjunk időt arra, hogy megérthessük mi miért történt, s adjunk időt a gyógyulásnak is!

– A családterapeuta vagy dedikált szakember bevonása a problémák megoldásába nagyon fontos lehet abban, hogy a jövőben ne kövessük el a terápia során feltárt hibákat, hogy ne kelljen ugyanazokkal a problémákkal újra szembesülnünk.

– Amennyiben mi léptünk félre, fejezzük be az kalandunkat és a kommunikációt a harmadik féllel, ha munkatársról van szó, váltsunk munkahelyet!

– Próbáljuk helyreállítani a bizalmat, tegyünk meg mindent, ami a kibéküléshez vezethet. Beszéljünk meg mindent együtt, próbáljuk meg együtt megérteni az afférhoz vezető okokat és újra ismerjük meg egymást!

Amennyiben mind a két fél elkötelezett a kapcsolat helyreállításában az elszenvedett és okozott fájdalmak dacára, a jutalom egy újfajta párkapcsolat lehet, mely még mélyebb és erősebb kötődést alakíthat ki a felek között, s egy boldogabb élettel jutalmazhat meg minket az erőfeszítéseinkért.

Forrás: mayoclinic.org

Recent Posts

Start typing and press Enter to search