Hogyan csökkentsük a stroke bekövetkezésének esélyeit

 In Betegségek - tünetek és kezelések, Egészség és életmód

Hogyan csökkentsük a stroke bekövetkezésének esélyeit

A stroke tüneteinek ismerete és a korai kezelés csökkentheti a betegség romboló hatásait, vagy akár meg is előzhetjük őket velük.

Tünetek ismerete; gyors beavatkozás fontossága

A stroke-ot vérrög, vagy vér okozza az agyban, s ő felelős a súlyos, hosszú távú rokkantságok többségéért az Egyesült Királyságban. Az esetek negyede a páciensek 65 éves kora előtt történik, s hatásuk csak a szkenneren megjelenő elváltozástól a beszédkészség elvesztésén át a halálos kimenetelig terjedhet. Minden ötödik eset sajnos végzetes következményekkel jár. Minél előbb felismerjük a jeleket és minél előbb segítségért folyamodunk, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Stroke gyanú esetén az alábbi gyorstesztet ajánlott elvégezni:

–          Tud mosolyogni, vagy a fogait megmutatni?

–          Fel tudja emelni a két kezét egyszerre azonos szintig és ott tartani?

–          A beszéd érthető, nem összefolyó?

További tünetek lehetnek még a hirtelen gyengeség, az arc vagy bármely testrész egyoldalú zsibbadása, homályos látás vagy látásvesztés, zavarodottság, erős fejfájás.

Amennyiben bármelyik tünetet érzékeli – akár külön, vagy többet is egyszerre – azonnal hívni kell a mentőket!

Rendszeres vérnyomásmérés fontossága

A magas vérnyomás az egyik leggyakoribb rizikófaktor, ennek kordában tartásával nagyon sokat tehetünk a megelőzés érdekében. Mérjük rendszeresen a vérnyomásunkat, s amennyiben magas, mindenképpen szedjünk rá orvos által jóváhagyott gyógyszereket.

Pulzus ellenőrzése

A rendszertelen szívritmus – pitvarfibrilláció – megléte növeli a stroke kialakulásának esélyeit. Mindenkinek lehetnek félreverések a szívritmusában, de ha ezek a félreverések gyakoriak és állandóan jelentkeznek, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, s a megfelelő kezeléssel rendbe tenni ezt a problémát.

Cukorbetegség mint rizikófaktor

Minden 16. ember cukorbetegséggel küzd, de ami a legrémisztőbb, hogy ezen emberek 12%-a nem is tud a betegségéről! A nem diagnosztizált és nem kezelt cukorbetegség az egyik legfőbb rizikófaktor a stroke kialakulásánál. Mindenképpen érdemes pár évente kivizsgáltatni magunkat, megbizonyosodni arról, hogy nem szenvedünk e ebben az alattomos betegségben, s elkezdeni a kezeléseket amennyiben szükséges.

A dohányzás veszélyei

Sok más súlyos betegség mellet a stroke kialakulásához is vezethet a dohányzás, ezért érdemes minél előbb letenniük a cigit a dohányosoknak, a jutalom nem marad el: Aki abbahagyja a dohányzást, annak 5 éven belül ugyanolyan kicsi lesz az esélye a stroke kialakulására mint annak, aki sosem cigizett.

A koleszterin szint kordában tartása

A magas koleszterin szint eredményeként rögök zárhatják el az artériákat, ezért a vérnyomáshoz, a cukorszinthez és a pulzushoz hasonlatosan rendszeresen koleszterin szint ellenőrzésen kell átesni és ha szükséges, megtenni az orvos által előírt lépéseket.

Mini stroke, vagy TIA (átmeneti agyi keringészavar)

A TIA tünetei ugyanazok, mint a stroke tünetei, csak rövid ideig jelentkeznek és teljesen megszűnnek 24 órán belül. Ennek ellenére azonnal orvoshoz kell fordulni ebben az esetben is, mert a tapasztalatok szerint a TIA-n átesett páciensek 40%-a kap stroke-ot a későbbiekben, ami megelőzhető azzal, ha orvosi/gyógyszeres kezelésnek vetjük alá magunkat.

Forrás: The Guardian

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search