Gyermekkori ultrahang vizsgálatok

 In Betegségek - tünetek és kezelések

Preventív jellegű gyermekkori ultrahang vizsgálatok

Koponya ultrahang

Koponya ultrahang vizsgálat csak addig lehetséges, míg a kutacsok nyitottak. A nyitott kutacs “ablakot tár” az ultrahang számára, hogy elvégezhessük a vizsgálatot. Azért fontos ez a vizsgálat, mert segítségével kiszűrhetjük az agyvíz képződés rendellenességeit, és azok következményeit.

Mindenki számára ismert a csípő szűrővizsgálatok jelentősége is. Ultrahang vizsgálattal megállapítható a csípőficam vagy csípő gyengeség lehetősége, és természetesen nagyon fontos pozitív esetben a megoldás, a terápia mielőbbi bevezetése.

Hasi ultrahang

A gyermekkor minden szakaszában fontos lehet a hasi szervek ultrahang áttekintése, azok elhelyezkedése, alakja, szöveti szerkezetének a megállapítása. Így már korán felismerhetjük a fejlődési “anomáliákat” variációkat vagy rendellenességeket, melyek később nagyobb bajt okoznának. Például: már az anyaméhben kimutatható a magzat veseüreg tágulata, mely a születés után vagy megszűnik, vagy tovább fokozódik. Abban az esetben, ha a tágulat a későbbi összehasonlító vizsgálatok során stagnál vagy nő, akkor még időben megoldást lehet találni a vese szövetének károsodása nélkül.

Sajnos gyermekkorban is előfordulnak jó és rosszindulatú daganatok. Előfordulnak olyan csíraképződmények is, melyek alattomosan növekednek, és csak később alakulnak daganattá, vagy később kerülnek felismerésre. Ezek akár súlyos mulasztások is lehetnek. Ezért ajánljuk a hasi ultrahang vizsgálat elvégzését a gyermekkor néhány viharos fejlődési szakaszában.

Egyéb ultrahang vizsgálatok gyermekkorban

Lehetőség van az érettség fokának a megítélésére. Ezt is ultrahang vizsgálattal végezzük, áttekintve a csont magvak és érési zónák területét.

Néhány belső elválasztású mirigy vizsgálata is lehetővé vált az ultrahang számára. Így például a pajzsmirigy vizsgálata az esetleges jódhiány következményeinek a felismerésére, vagy a nyálmirigyek illetve a mellékvese elváltozásainak a feltérképezése a további zavartalan fejlődés érdekében.

A petefészkek, emlők, herék ultrahang vizsgálata a nemi érés és esetlegesen a fejlődési variációk szempontjából lehet fontos. Bár e szervek betegsége is előfordulhat gyermekkorban.

A gyermekgyógyászok, gyermek ortopéd szakorvosok, az endokrinológusok (hormonanalitika) egyet értenek abban, hogy a szűrővizsgálatoknak nagy jelentőséget kell tulajdonítani a megelőzés és a korai gyógyítás érdekében.

 

Dr. Pintér Erzsébet
Gyermekgyógyász és radiológus szakorvos

Budai Egészségközpont

Recent Posts

Start typing and press Enter to search