Gerincsérv műtét nélkül? Így is lehet kezelni

 In Egyéb

Ma Magyarországon nagyon sokan szenvednek a gerincsérvvel. Ez egy igen gyakori megbetegedés, amely a kor előrehaladtával egyre gyakoribb. A betegség lényege, hogy a porckorongok elmozdulhatnak a gerincoszlopban és így, a benne lévő idegekre is nyomást gyakorolhatnak. A betegséggel járó fájdalom és a kísérő tünetek sokszor elviselhetetlenné teszik a mindennapi életet. Ezt a betegséget nagyon fontos kezelni, ám a megelőzésnek még nagyobb szerepe van.

Mit okozhat a gerincsérv

A gerincsérv a fájdalmon kívül bénulást, gyengeséget okozhat, ami sajnos egyre gyakoribb Magyarországon, komoly egészségügyi probléma. A rengeteg ülő munka csak még jobban teret enged ennek a betegségnek.

Mik a tünetei?

A gerincsérvet aránylag könnyű felismerni, hiszen a kor előrehaladtával amikor a korral járó kopás bekövetkezik eleve gyanakodni lehet rá, de a hátfájás, a zsibbadás, a merevség és a már említett gyakori kísérő tünetek jelzés értékűek lehetnek. Ha minden tünet egyezik és hosszabb ideig történő ülés vagy állás, esetleg emelés után fokozódik a fájdalom, akkor szinte biztosak lehetünk abban, hogy ezzel a betegséggel kell megküzdenünk.

Hogyan diagnosztizálják a gerincsérvet és miként lehet kezelni?

A gerincsérv diagnosztizálása és kezelése csak szakember segítségével történhet meg. Általában röntgenfelvételekkel, esetleg egyéb képalkotó diagnosztikával, MRI-vizsgálatokkal lehet megállapítani. A megfelelő kezeléssel a gerincsérv akár műtét nélkül is gyógyítható. A kezelések közé tartozhat a fájdalom csillapítása, az otthoni tornagyakorlatok végzése és a fizikoterápiás kezelések. Otthonunkban a tornagyakorlatok végzésével erősítjük izmainkat és nyújtjuk a gerincet. Részt vehetünk gyógytornákon, amely során a szakember megmutatja, hogy milyen gyakorlatokat érdemes végezni a felgyógyulás érdekében. Talán a gyógytorna az egyik legelterjedtebb módszer a kezelések közül és a legtöbb szakember a McKenzie tornát javasolja. A speciális módszer lényege, hogy felállítanak egy mechanikai diagnózist és a kiváltó okra készítik el a terápiás tervet. A tornagyakorlatok végzésének lényege, hogy az esetlegesen elmozdult porckorong újra visszakerüljön a helyére és megszüntessük az idegek nyomását. Egy másik lehetséges kezelési módszer az idegmobilizációs gyakorlatok végzése, amelyek az idegek funkcióját állítja vissza. Manuálterápiával a csigolyák között létrejött blokkokat tudják oldani. A különféle gyógytornák segítségével a tüneteink gyorsan enyhülhetnek, talán meg is szűnhetnek, bár ez nagyban függ a betegség stádiumától. Ha súlyosabb a gerincsérv, akkor valószínűleg sebészeti beavatkozásra lesz szükség, mert nem lesz elegendő csak a tornagyakorlatok végzése.

El lehet kerülni a gerincsérvet?

A megelőzés nagyon fontos ennél a betegségnél, így megfelelő testtartással, egészséges életmóddal, a dohányzás mellőzésével, megfelelő táplálkozással és kielégítő testmozgással mi is sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Ha bármilyen tünetegyüttest vagy tünetet észlelünk a fent említettek közül, akkor minél gyorsabban kérjük szakember segítségét.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search