Fűzzünk gyöngyöt: vidám nyári ékszerek gyerekeknek

 In Kreatív ötletek kicsiknek, nagyoknak

Hogyha kezdők vagytok még gyöngyfűzés terén, akkor is érdemes belevágni, mert egy egyszerű minta is lehet nagyon látványos és mutatós. Nyáron bátran használhattok élénk, vidám színeket, ez a gyerekek fantáziáját is azonnal beindítja.

Nem kell azonnal bonyolúlt mintákkal kezdeni, ez valószínüleg a gyerekeket sem kötné le hosszabb időre, ezért egy egyszerű, haladós ugyanakkor nagyon mutatós szettet mutatok most be.

 

csomózott szett

Anyagok:

? Színes selyemzsinór, vagy bármilyen ékszerkészítésre alkalmas zsinór (fontos, hogy átférjen a gyöngyön)

? Nagyobb méretű, változatos formájú üveggyöngyök

? Kagylógyöngyök furattal (nyáron különösen aktuális és divatos)

? Kapcsok és fülbevalóakasztó az összeszereléshez

 

Üvegyöngy helyett használhattok bármilyen más göngyöt is (fagyöngyöt vagy műanyag gyöngyöt), de a csiszolásuk és ragyogó fényük miatt nehéz ellenállni nekik. Az anyagok kiválasztásánál egymással harmonizáló árnyalatokat válasszatok.

Első lépésben mérjétek le a szükségest hosszt a zsinórból, és ennek a dupláját véve vágjátok le annyi szálat, amennyiből álljon a nyaklánc (lehet egy, vagy akár többsoros is). A dupla hossz a csomózás miatt szükséges, érdemes biztosra menni, a felesleg a végén még mindig levágható.

Ezután egyesével kezdjétek el felfűzni a gyöngyöket különböző távolságokra, váltogatva a színeket és formákat. Minden gyöngy mellé (azaz elé és utána is) kössetek egy-egy szimpla csomót. Ezt a műveletet az összes szálon ismételjétek, amíg elégedettek nem lesztek az eredménnyel. Mivel ennél a technikánál szinte semmilyen megkötés sincs, és mintaívet sem kell követni, a gyerekek kifejezetten élvezni fogják!

 

csomózott szett

 

A végekre többsoros lánchoz való kapcsot szereljetek (egysoros láncnál sima kapcsot), de ha olyan hosszú láncot fűztök, ami átéri a gyermeketek fejét, ez a lépés is elhagyható, ez esetben egyszerűen csomózzátok össze a végeket.

Készítsetek ennek mintájára karkötőt is, a maradék gyöngyökből pedig fülbevalót!

Vincze Eszter

Színes Ötletek Blog

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search