Felkészülés a terhességre

 In Családtervezés és gyermekvállalás

Megtaláltad a párodat, és már családalapítást tervezgettek? Minden együttlétetek során azt remélitek, hogy hátha épp most fogan meg szerelmetek gyümölcse? Vajon valóban felkészültél a terhességre? Nagyon szép ez az időszak, legyen sok örömetek benne! Ugyanakkor hidd el, egy kis körültekintés, tudatos felkészülés semmit nem ront el, sőt bőségesen megtérül, ha azzal is hozzájárulhattok a zavartalan terhességhez, egy egészséges kisbaba születéséhez.

Nem titok, hogy a terhesség erősen igénybe veszi a nők szervezetét. A magzat fejlődése és mindkettejük egészsége szempontjából egyaránt nagyon fontos, hogy a teherbe eséskor és utána az anyuka minél egészségesebb legyen.  Néhány egyszerű állapotfelmérő vizsgálat sokat segíthet ebben.

Egészségesen kezdj bele!

Előfordulhat, hogy bár semmiféle közérzeti gondunk, panaszunk nincs, mégis valamilyen betegség lappang a szervezetünkben. A felkészítő vizsgálatokat kezdd a háziorvosnál! Mindenkinek amúgy is ajánlott évente egyszer egy alapvizsgálaton részt venni, ahol az általános egészségi állapotát, légzőszerveit, vérnyomását ellenőrzik, illetve egy laboratóriumi ellenőrzésen, ahol vizeletét, vércukorszintjét, vérképének néhány alapparaméterét megnézik. Lehet, hogy nincs is szó betegségről, de egy kisebb mértékű vérszegénység, vitamin-, ásványianyag-hiány azért fennállhat. Ezek jól felmérhetőek egy kivizsgálással, és viszonylag egyszerűen orvosolhatóak is.

Keresd fel a fogorvost is! Elég gyakoriak ugyanis a lappangó gyulladásos gócok, amelyek már a fogamzást is gátolhatják, és ilyen góc lehet egy rossz fog is. A fogorvosi tanácsokra terhesség előtt és alatt kiemelten oda kell figyelni, hogy a másállapot ne járjon majd fogvesztéssél, a fogak romlásával. Ha eddig védekeztetek, a nőgyógyászoddal beszéld meg, van-e szükség türelmi időre a fogamzásgátló készítmény vagy eszköz abbahagyása után, és ha igen, mit ajánl erre az időre.

Fontos feladat a körülmények végiggondolása, például a lehetséges munkahelyi ártalmak felmérése is. Sugárzásveszélyben, mérgező vegyi anyagok mellett, vagy éppen kórokozókkal teli, fertőzésveszélyes helyen várandósan nem szabad dolgozni. Már az elhatározáskor számolni kell ezzel is, mivel ezek a körülmények már a terhesség legelején nagy kockázatot jelentenek, amikor még meg sem állapították azt!

A gyakori tévhittel ellentétben az eddig is a lakásban tartott házikedvencek, vagy a háztáji állattartás nem jelent veszélyt, sőt, többnyire már kialakult védettséget biztosít. A higiéniára azonban fokozottan ügyelni kell, és szerencsésebb, ha az állatok ürülékét, például a lakásban tartott macskák almát nem a kismama takarítja.

Le a káros szokásokkal!

Ha felelősen készülsz a kicsi érkezésére, előfordulhat, hogy a babavárás életmódváltást is jelent a számodra. A dohányzás senkinek, semmikor sem egészséges, de a baba érdekében mindenképpen le kel tenni a cigit, bármilyen nehéz is. Nem elég csak csökkenteni az elszívott mennyiséget, mert a kevés is visszafordíthatatlan károkat okozhat: a kezdeti időszakban a méhlepényt károsítja, amitől a baba fejlődése függ, később pedig közvetlenül a magzatot. A dohányzás nem csak azért tehető felelőssé, ha a kicsi alacsony súllyal születik és beteges gyerek lesz, de fejlődési rendellenességeket és vetélést is okozhat. Hasonló veszélyekkel jár a túlzott alkoholfogyasztás. A bulizásról tehát már a terhesség elején le kell mondani. Időnként egy-egy pohárka vörösbor, vagy egy jó vacsora után egy kis sör fogyasztása miatt azonban ne legyen lelkifurdalásod, a felmérések szerint ez még nem okoz problémát a kicsinek. Talán a legnehezebb betartani, hogy tanácsos lenne a stresszt is kerülni, mert az is árt a magzatnak, sőt, már a teherbeesést is gátolhatja.

Egy kis plusz

Hozd csúcsformába a terhesség előtt a szervezetedet! Magzatvédő vitaminokkal – nem csak folsavra van szükség! – fejlődési rendellenességeket lehet megelőzni. Szedésüket legalább a teherbe esés előtt egy hónappal, de optimális esetben négy hónappal előbb ajánlott elkezdeni, és egészen a terhesség negyedik hónapjáig folytatni.

Ha nem sikerült időben a teherbe esés előtt megszabadulni felesleges kilóidtól, akkor semmiképpen nem most van a fogyókúra ideje, de vigyázz, ne szedj fel reménytelenül sokat. Kiegyensúlyozott, egészséges, vitamin- és rostgazdag táplálkozással kordában lehet tartani a  kilókat. Nem kell lemondanod az aktivitásról sem, még ha nem is most fogod megdönteni saját csúcsaidat. Fontos az elegendő pihenés is, előnyös lehet a kismama jóga, az időnkénti relaxálás, a sok friss, jó levegő. Nem kell (nem is lehet) a terhesség idejére egy tőled idegen, új életformát elsajátítanod, mégis sokat tehetsz azért, hogy a baba egészségesen és egészséges családba érkezzék.

Igen, családba! A gyermekvállalás ugyanis nem csak az édesanya ügye, ugyanilyen fontos, hogy az apa egészségi állapota rendben legyen.  A spermiumok termelődési ciklusát figyelembe véve az apának a fogantatás előtt legalább három hónappal ajánlatos áttérnie az egészséges életmódra, hiszen a dohányzás, az alkohol, a drog a hímivarsejtek számát és mozgékonyságát is ronthatja. Étrendje legyen gazdag antioxidánsokban, kerülje a szteroidok használatát, gyógyszerek szedését, pótolja folsav hiányát.

Természetesen nemcsak a fogantatás szempontjából, hanem a későbbi, harmonikus együttélés, a teljes család egészséges szokásainak kialakítása és megtartása érdekében is az a legjobb, ha mindkét szülő igyekszik megmaradni a babavárás idején megreformált életmód mellett. Sok sikert hozzá!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search

Szerelem és fogamzásgátlás