Életmentő segítség a munkahelyen

 In Egészség és életmód

Baleset bárkivel történhet a munkahelyén, súlyos, életveszélyes helyzetbe egy irodaházban is kerülhetünk. Tisztában vagyunk vele, hogy mit kell tennünk, ha kollégánk elájul a folyosón? Esetleg erős mellkasi fájdalmat érez? A munkahelyi elsősegélynyújtás nemcsak a munkáltató felelőssége, embertársi kötelességünk is. Aki még nem került olyan helyzetbe, hogy gyors segítséget kellett nyújtania egy sérült vagy beteg személynek, felmerülhet benne a kétség, vajon megfelelően tudná-e ellátni őt a mentők kiérkezéséig.

“Nem minden ember képes ösztönből az efféle stresszhelyzeteket megfelelő módon kezelni, de ez a tudás is elsajátítható. Sokan megijednek még a gondolattól is, hogy mellkaskompressziót kelljen alkalmazniuk valakin. Ez természetes, nem vagyunk egyformák, senkit sem szabad hibáztatni miatta. Az elsősegélynyújtó tanfolyamokon viszont lehetőséget kapunk, hogy legyőzzük félelmünket, megszerezzük a kellő ismereteket, és éles helyzetben tudjuk, hogyan kell cselekedni” – mondta Dr. Krivácsy Péter, a Budai Egészségközpont gyermekgyógyásza, a Léghajó Program orvosszakmai vezetője.

Éles helyzetek a munkahelyen is adódhatnak Hiába tartjuk be kifogástalanul a munkabiztonsági előírásokat, a hétköznapokban szembesülhetünk különféle balesetekkel. Például fizikai munkát végzők körében, ahol fokozottabb a balesetveszély. Egy gyárban, munkagépek között ugyanis nagyobb valószínűséggel történik olyan szerencsétlenség, ahol akár az alkalmazott élete múlhat azon, hogy a többiek megfelelően tudnak-e reagálni a helyzetre. Vannak viszont olyan esetek is, amelyek munkahelytől, a munkavégzés típusától függetlenül következhetnek be. Veszélyes lehet akár egy rosszul lenyelt falat, amelytől fuldokolni kezd munkatársunk, vagy elég, ha csak valaki megbotlik a lépcsőn, kificamodhat a bokája, eltörhet valamelyik végtagja, máris segítségre szorul. Nem elég viszont csak a mentők hívószámát ismernünk, tisztában kell lennünk azzal is, mit kell és mit nem szabad tennünk a sérült személlyel, nehogy rontsunk a helyzeten. A munkahelyi tanfolyamokon az elsősegélynyújtással kapcsolatos téveszméket is eloszlatják.

Tudni kell, mit szabad tennünk a sérülttel A munkáltató felelőssége – amellett, hogy megfeleljen a jogszabályoknak – lehetőséget adni alkalmazottainak arra, hogy elsajátíthassák az elsősegélynyújtás alapjait. Egy ilyen képzés tekintetében a legfontosabb, hogy gyakorlatorientált legyen, annak érdekében, hogy a képzés résztvevői szükséghelyzetben valóban hatékonyan tudjanak cselekedni. Az ellátás sikerét nagyban befolyásolja a helyszínen lévők rátermettsége, elsősegélynyújtó ismerete, határozottsága. Az időben felismert baj hatékonyabban kezelhető, ehhez viszont ismerni kell a súlyos, figyelmeztető jeleket. Az életmentő/újraélesztő tanfolyamokon nem csak a sérültek ellátását tanulják meg az alkalmazottak, hanem a tünetek felismerését, a helyzet és a beteg állapotának megfelelő diagnosztizálását is.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search