Az étkezés hatása a hangulatunkra

 In Egészség és életmód

Az étkezés hatása a hangulatunkra

Régóta ismert az étkezés szerepe a túlsúly, diabétesz, a szív és érrendszeri betegségek kialakulásában, de befolyásolhatja az étkezés a mentális állapotot?

A középkorban az emberek erősen hittek abban, hogy amit esznek, az hatással van a hangulatukra, kedvükre. Amennyiben szexuális ösztönzésre volt igényük, tojásból, marhahúsból, vagy például gránátalmából „merítettek erőt”, levertség esetén a birsalmát, datolyát, vagy a bodzavirágot részesítették előnyben. Nyugtatóként a fejes salátát, vagy a cikóriát használták.

Korunkban kezdenek egyre nagyobb figyelmet fordítani az ételek és a mentális egészség közötti kapcsolatok vizsgálatára, melyek következtetései egyre több tanulmányban jelennek meg.

Egy New York-i kutatás szerint azoknál a 30 év alatti fiatal felnőtteknél, akik hetente háromnál többször esznek gyorsétkezdében, a mentális distressz háromszor nagyobb eséllyel jelentkezik, mint azoknál, akik nem esznek „gyorskaját”. A gyors ételek általában sok telített transz- és omega-6 zsírsavakat tartalmaznak, melyek az embereken és állatokon végzett kutatások szerint kapcsolatba hozhatóak a szorongással és depresszióval. A kutatás következő eredménye szerint azok, akik háromszor, vagy kevesebbszer ettek húst a héten, azoknál is magasabb volt a mentális distressz aránya.

A kísérlet a 30 év feletti felnőttek esetében kimutatta, hogy a kevesebb szénhidrátbevitel, illetve több gyümölcs fogyasztása csökkentheti a szorongást és depressziót. A gyümölcsök magas antioxidáns tartalmúak, mely jót tesz az agynak, de a kevés szénhidrát hatása rejtély, mert a szénhidrátok fogyasztása elősegíti a szerotonin termelődését, s amennyiben ez a szint alacsony, akkor ott nagyobb valószínűséggel fordul elő depresszió, szorongás.

A kutatók szerint a mediterrán diéta rendelkezik minden olyan összetevővel, melyek jók a testnek, agynak: telítetlen zsírsavakkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, hússal, zöldségekkel, gyümölcsökkel. A fenti kutatás mérte ennek a diétának is a hangulatra gyakorolt hatásait, de nem lehetett érzékelhető hatást kimutatni. Más tanulmányok viszont pozitív hangulati változásokról számolnak be két hét mediterrán diéta alapjain nyugvó étkezés után.

Mindent összevetve a kutatások alapján még csak hipotetikus, feltételes következtetéseket lehet levonni, s csak feltételezni lehet, hogy amit eszünk, minden bizonnyal hatással van a hangulatunkra, mentális egészségünkre.

Forrás: The Guardian

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search