A nyugdíjbiztosítás előnyeiről bővebben

 In Egyéb

Évről évre egyre nagyobb hangsúlyt kap a ma még aktívan dolgozó réteg időskori anyagi biztonságának kérdése, ennek kapcsán pedig hatalmas jelentőséggel bír a nyugdíjbiztosítás, mint lehetséges eszköz.

Noha ez egy aránylag friss megtakarítási konstrukció, az elmúlt közel 9 évben nagy népszerűségre tett szert, erről tanúskodik a mintegy 400 ezer élő szerződés is. Ennek persze jó okai vannak, hiszen a legtöbben egy jól átlátható, hosszú távon is kiszámítható megoldásra törekszünk, tudniillik a tét meglehetősen nagy. A jelenlegi folyamatokat figyelembe véve ugyanis a társadalombiztosítási rendszer már nem sokáig fenntartható a jelenlegi formájában. Az egészségügyi ellátás mellett a nyugdíjak jelentik a legnagyobb dilemmát, hiszen az elöregedő korfa hatására egyre kevesebb aktív dolgozónak kell kitermelnie egyre nagyobb járuléktömeget. Sajnos nem is igazán igényel külön magyarázatot, hogy ez egy bizonyos határon túllépve miért is lesz fenntarthatatlan, sokkal inkább érdemes a lehetséges megoldásokat górcső alá venni. Ha pedig a nyugdíjbiztosítás előnyei kerülnek szóba, akkor azt láthatjuk, miszerint ezzel a konstrukcióval könnyedén megtalálhatjuk a számításunkat. Ehhez persze elengedhetetlen, hogy a hatalmas kínálatból azt a csomagot válasszuk, ami az igényeinknek leginkább megfelel, ám egy független pénzügyi tanácsadó segítségével ez is egyszerűbben megvalósítható.

A nyugdíjbiztosítás előnyei

Bármilyen megtakarítási formáról is legyen szó, aranyszabály, hogy mindig a hosszú távú céljainkhoz mérten válasszunk csomagot. Így van ez az állampapírok esetében, de helytálló a megállapítás akkor is, ha gyermekünk számára szeretnénk könnyebbé tenni az életkezdést valamilyen befektetéssel. Különösképp alaposan kell vizsgálni azonban a kínálatot, amikor a saját időskori anyagi biztonságunk a tét, hiszen egy kevésbé ideális csomaggal rengeteget veszíthetünk. A nyugdíjbiztosítás ugyanakkor megannyi olyan jellemzővel bír, ami roppant előnyössé teszi a hasonló célú szolgáltatásokkal összehasonlítva. Noha sokan nem fektetnek kellő hangsúlyt a kérdésre, de a lejárat időpontja bizony kardinális jelentőséggel bírhat. A ma érvényben lévő nyugdíjkorhatár ugyanis a következő években várhatóan jócskán kitolódik majd, az pedig egyáltalán nem mindegy, hogy 65, vagy épp 70 éves korunkban férhetünk majd hozzá pénzünkhöz. A ma elérhető öngondoskodási formák közül kizárólag ennél a konstrukciónál igaz az, miszerint a lejárat a szerződéskötéskor érvényben lévő korhatárhoz kötött, így a jövőben életbe lépő változtatások erre nincsenek hatással. Emellett óriási előny, hogy ez a megtakarítási módozat tartalmaz egy kockázatviselési szolgáltatást is, azaz nem csak a futamidő végén, de bizonyos káresemények bekövetkeztekor is számíthatunk térítésre.

Kellő mérlegeléssel jelentős hozam érhető el

Egy jól diverzifikált megtakarítási portfólió összeállítása során a legapróbb részletekre is nagy hangsúlyt kell fektetni. Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb hozamot érhessük el, mindenképpen érdemes kihasználni például az adójóváírásban rejlő lehetőségeket. Akárcsak a NYESZ és az ÖNYP kapcsán, úgy a nyugdíjbiztosítás esetében is elérhető ez a támogatás. A befizetéseink után 20 százalék, évente maximum 130 ezer forint szja-visszatérítést kaphatunk, ám ez különféle öngondoskodási formák kombinálásával 280 ezer forintig növelhető. Jól látszik tehát, miszerint egy alapos tervezéssel összeállított csomaggal hatalmas extra hozam érhető el. Emellett ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a nyugdíjbiztosítás előnye még az államtól való függetlensége és a kockázatviselési szolgáltatás kiegészítőkkel való bővíthetősége is. Ennek köszönhetően egy igencsak komplex, személyre szabott ajánlat állítható össze, ami több szempontból is elősegíti a hosszú távú terveink megvalósítását.

Vegyük igénybe profi szakemberek segítségét

Noha a konstrukció előnyei vitathatatlanok, az óriási kínálat jelentős dilemmákat okozhat. Napjainkban több mint 50 különféle csomag közül kell kiválasztanunk azt az egyet, ami igényeinknek leginkább megfelel, ez pedig egy nagy körültekintést és tapasztalatot igénylő művelet. Laikusként gyakorta még azt sem egyszerű eldönteni, hogy a garantált hozamú módozat, vagy a befektetési egységhez kötött változat az optimálisabb számunkra, emellett egyúttal több tucat tényezőre is fókuszálni kell. A nyugdíjbiztosítás előnyei mellett ugyanis az esetleges hátrányokra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen speciális esetekben előfordulhat, hogy más megoldással könnyebben célt érhetünk. Ezt önállóan átlátni viszont sokszor embert próbáló feladat lehet és egy nem kellő körültekintéssel meghozott döntés hosszú távon bizony nagy károkat okozhat. Emiatt amikor úgy határozunk, miszerint elérkezett az ideje annak, hogy megtakarításainkat valamilyen öngondoskodási formába fektetjük, akkor feltétlenül kérjük egy független pénzügyi tanácsadó segítségét. Így ugyanis garantáltan célt érünk majd és nagy távlatokban is elégedettek leszünk az elért eredményekkel.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search