A csokoládé története

 In Táplálkozás és diéta

csokoládé

A csokoládé története

A csokoládé az első dolog, amit a gyermeked kikövetel magának, amikor együtt vásároltok, vagy az első édesség, amelyet egy terhes nő megkíván, hiszen nagyon ízletes, finom, édes desszert.

De honnan származik, mikor fedezték fel és hányfajta csokoládé létezik manapság? Íme, néhány kérdés, amelyekre választ találsz az alábbi sorokban.

Honnan származik a csokoládé?

A csokoládé a kakaófa magvaiból készül, amelyet 2000 éve fedeztek fel.

Azt tartják, hogy az első csokoládékóstolók a maja korszakban éltek. A maják számára a kakaó a termékenység és az élet jelképe volt. Az aztékok szerint a kakaófa magvainak fogyasztása bölcsességgel és hatalommal ruházza fel az embert .

Az európaiak 1519-ben ismerkedtek meg vele, amikor Montezuma (az utolsó független uralkodó az Azték Birodalomban) megkínálta Cortezt, a híres spanyol felfedezőt, egy kakaómagvakból készült itallal, amelyet xocolatl-nak neveztek.

Ezután Cortez behozta Spanyolországba a magvakat.

Mivel igen keserűnek találta az italt, a receptet cukornáddal, vaníliával és fahéjaromával gazdagította. Tehát innen származik a híres forró csokoládé, amelyet nagy előszeretettel kínálsz gyermekeidnek lefekvés előtt, vagy egy téli estén, hógolyózás után.

A csokoládé afrodiziákum

A csokoládé vágykeltő hatását később fedezték fel a francia királyi udvarban. A híres Casanova szerelmi „kiruccanásai” előtt mindig csokoládét fogyasztott.

Globalizáció

Az első csokoládét gyártó gép 1780-ban, Barcelonában készült, amely utat nyitott egy új iparág felé. A későbbiekben finomabb, krémesebb csokoládét tudtak előállítani.

A híres tejcsokoládé

Az első tejcsokoládét 1875-ben Daniel Peter állította elő Svájcban. Akkora népszerűségnek örvendett, hogy a második világháború alatt a katonák rendszeresen kaptak tejcsokoládé szállítmányokat.

Manapság is a tejcsokoládé a legkeresettebb fajta, leginkább a gyerekek körében népszerű.

Napjaink csokoládéja

Manapság rengeteg csokoládéféle áll rendelkezésünkre: étcsokoládé, fehércsokoládé, tejes-, mogyorós-, krémes-, gyümölcsös-, pralinés- és számtalan egyéb fajta csokoládé.

Az étcsokoládé

Az étcsokoládé vagy más néven keserű csokoládé, kakaóból, kakaóvajból, valamint cukorból készül. Kakaótartalma minimum 35%, de ez az arány a gyártótól függően változhat. Nagyon hasznos fogyókúra alatt, és bizonyára te is fogyasztottad terhesség után.

A tejcsokoládé

A tejcsokoládé az Európai Uniós szabványoknak megfelelően legalább 25% kakaó szárazanyagot és 12% tejből készült szilárd anyagot (általában tejport vagy sűrített tejet) kell tartalmazzon. Minden gyermek kedvence.

A fehér csokoládé

A fehér csokoládé kakaóvajból, cukorból, tejből, vaníliából és egyéb aromákból készül. Nem tartalmaz kakaóport vagy más kakaószármazékot, ezért színe fehéres.

Legyen szó gyermekről, felnőttről, vagy idős emberről, bizonyára nem létezik a Földön olyan ember, aki legalább egyszer ne kényeztette volna magát ezzel a csemegével.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search