8 tipp a jobb iskolai jegyekért

 In Iskola

A félévi bizonyítványt már kiosztották, azon már nem lehet javítani, de a jobb évvégi jegyekhez még elegendő idő áll rendelkezésre. Jó hír, hogy a jobb bizonyítványhoz nem kell éjjel-nappal tanulni és a különtanár sem feltétlenül szükséges. Összegyűjtöttünk néhány jótanácsot, melyek nemcsak abban segíthetnek, hogy kevésbé stresszes legyen az iskola , de hosszabb távon is a gyerekünk javát szolgálják.

1. Többet mozogni!

Azok a gyerekek, akik fizikailag aktívabbak, lelkileg kiegyensúlyozottabbak és jobban tudnak koncentrálni. Különösen hasznosak  az egyensúlyérzéket javító gyakorlatok: tanulmányok igazolják, hogy a jobb egyensúlyérzék és a tanulmányi eredmények között egyenes arányosság áll fenn!

2. Kevesebbet ülni a képernyők előtt!

Ezt talán említeni sem kellene, minden szülő tisztában van vele, mégis nagyon nehéz betartani. TV, számítógép, mobil egyaránt elveszi az időt a tanulástól, emellett a túlzott használatuk komoly mellékhatásokkal járhat. Ami biztosan nem működik, az a teljes tiltás. Próbáljunk kompromisszumot kötni: hétköznap nem, vagy csak egy előre meghatározott mennyiséget engedjünk (csak, ha már elkészült a lecke…), hétvégén lehet egy kicsit többet engedni. És ne feledjük:  a legfontosabb, ha mi szülők jó példával járunk elöl!

3. Rendszeresség

Elsősorban a nehezebb tantárgyak esetében fontos, hogy óráról-órára készüljünk, a dolgozat előtti kampánytanulás ritkán sikeres.  A házi feladat sem önmagáért való: egyrészt segít lépést tartani a tananyaggal, ismétlésnek is kiváló, nem utolsó sorban pedig fényt deríthet arra, ha esetleg nem értett meg valamit az órán a gyerekünk. Ha tudunk, segítsünk neki a kérdések megválaszolásában, illetve bíztassuk arra, hogy ő maga tegyen fel kérdéseket a tanárjának a nahetzen érthető részekkel kapcsolatban.

4. Tervező naptár

Gyereknek és szülőnek egyaránt sokat segít, ha egy-két hónapra előre látják, mikor mire kell készülni. Kérjük a tanárok segítségét abban, hogy amennyire lehet, adják meg előre a nagyobb számonkérések időpontjait. A dátumokat célszerű egy falinaptáron megjeleníteni – természetesen a szabadnapokkal és a szünidőkkel együtt, hogy legyen mit várni is szegény iskolásoknak…

5. Válasszunk megfelelő időpontot

Szorosan összefügg az előző pontokkal a megfelelő időpont megválasztása. A gyerekek többsége – akárcsak a felnőttek- , délelőtt 10-11 óra felé tanula leghatékonyabban. Ezt értelemszerűen hétvégén tudjuk figyelembe venni. A másik kedvező időpont a délután 16 és 18 óra közötti, ha tehetjük ezután, hétköznap már ne erőltessük a tanulást.

6. Dicséret és motiváció

Ezen a téren sem különböznek tőlünk gyerekeink: ahogy nekünk is szárnyakat ad egy-egy főnöki dicséret, úgy őket is motiválják az elismerő szavak. Fontos, hogy ne a szám szerinti teljesítményről, sokkal inkább az igyekezetről adjunk pozitív visszajelzéseket. Így azt is megtanítjuk, hogy akkor is van értelme az erőfeszítéseknek, ha éppen nem pont úgy sikerült egy dolgozat, ahogy szerettük volna. Legközelebb már sikerülni fog!

7. Megfelelő környezet a tanuláshoz

Nyugalom nélkül nincs koncentráció. Legyen rend az íróasztalon, ne vonja el semmi a figyelmet a tanulástól. Fontos a jó megvilágítás. A zene sem ajánlott, a TV még kevésbé. Egy kis szeletelt zöldség vagy gyümölcs jót tesz az agyműködésnek.  Jó trükk, hogy amennyiben van valamilyen papírmunkánk, amit otthon kell végeznünk, azt a gyerek talulóidejével egy időben csináljuk, így látja, hogy nem csak ő dolgozik…

8. Alvás

Végül, de nem utolsó sorban: ügyeljünk arra, hogy jól és sokat aludjon a gyerekünk, nincs ugyanis jobb és fontosabb dolog az alvásnál az agy számára. 10 éves korig még minimum 10 óra szükséges, ami azt jelenti, hogy 9-ig legkésőbb ágyba kell kerülni, és a felső tagozatosoknak sem ajánlott ennél sokkal kevesebbet aludni hétköznap!

Recent Posts

Start typing and press Enter to search