5 tipp, hogy jobban egyen a gyerek

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Majdnem minden szülő szembesül azzal az időszakkal, amikor a gyermeke nem eszik eleget, vagy legalábbis nem azt szeretné enni, amit adnak neki. Általános tapasztalat, hogy az erőltetés ilyenkor inkább árt, mint használ. Cikkünkben néhány hasznos tanáccsal szolgálunk, melyek segíthetnek a patthelyzet feloldásában.

1. Ne adjunk túl nagy adagokat

A túl sok étel látványa könnyen elveszi a gyerek kedvét az evéstől, így inkább bele sem kezd. Hasznos trükk, ha mindig egy-egy kis adagot rakunk  tányérjára, ami ha elfogyott, jöhet a következő. Az igazán dörzsölt anyukák jó nagy tányérra rakják a falatokat, hogy még kisebbnek tűnjenek.

2. Engedjük, hogy a gyermek válasszon

Szívesebben fogyasztja azt, amit ő választott ki. Érdemes olyan ételeket felajánlani, amikről tudjuk, hogy nem igazán szereti  – ezekhez képest nagyobb az esély, hogy végül amellett dönt, amit mi is eredetileg akartunk.

3. Vonjuk be őket az étel elkészítésébe

Ha úgy érzik, hogy ők is részt vettek a főzésben vagy legalább az előkészítésben, az eredményt nagyobb kedvvel fogják megkóstolni. Ugyanígy, a közös bevásárlás során is érdemes felhívni a figyelmüket arra, hogy amit most veszünk, abból finom ebédet fogunk főzni.

4. Tegyük az ételt kívánatossá

Ahogy a felnőttek, a gyerekek sem szeretik, ha az étel nem túl étvágygerjesztő, erre érdemes odafigyelni. Fontos különbség viszont, hogy velünk ellentétben ők egyáltalán nem bánják, ha az ebéd – legyen szó levesről vagy főételről – langyos, ezt is vegyük figyelembe tálaláskor. Hasonlóképpen kerüljük a túl fűszeres ételeket, ha lehet, ne a saját ízlésünk szerint ízesítsünk.

5. Dícsérjünk

Ne állítsunk fel előzetesen teljesítendő célmennyiségeket, inkább ügyeljünk arra, hogy jó hangulatban teljen az étkezés. Ezt követően utólag dicsérjük meg, hogy nemcsak jól éreztük magunkat, de még jól is laktunk evés közben.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search