4 érv a rendszeres úszás mellett

 In Egyéb

Akármelyik mozgásformát is választjuk és iktatjuk be rendszeresen az életünkbe, azzal csak nyerhetünk, ugyanis a rendszeres mozgás segít, hogy megőrizzük fittségünket valamint egészségünket is.

Vannak olyan mozgásformák, amelyeket lényegében bárki, bármilyen életkorban elkezdhet, ezek közé tartozik az úszás is, melynek számos pozitív egészségügyi hatása ismert. Nézzük, melyek ezek!

1. Kíméletes mozgásforma

Az úszás egyik legnagyobb előnye, hogy egy meglehetősen kíméletes mozgásforma, ami nem csak eszközként, hanem rehabilitációs lehetőségként is szóba jöhet, például egy műtét vagy baleset utáni felépülés során. Életmódváltás elkezdéséhez is remek választás.

Az úszás az ízületi, vagy más fájdalmakkal küzdő emberek számára is bátran javasolható, nem véletlenül űzi gyakran az idősebb korosztály is. Nem túlzás tehát azt állítani, hogy az úszás egy hatékony és biztonságos mozgásforma, ha elsajátítjuk a megfelelő úszásnemet.

2. Az egész testet átmozgatja

Az úszás előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy az egész testet, és szinte minden izmunkat átmozgatja. Akkor is jó választás lehet az úszás, ha fogyni szeretnénk, mivel hatékonyan égethetünk vele kalóriát. Az úszás, azért is remek mozgásforma, mert a pulzusszámot úgy növeli meg, hogy a szívre nem ró pluszterhelést.

3. Javítja az alvás minőségét

Az elegendő mennyiségű és kiváló minőségű alvás fontosságát, nem hangsúlyozhatjuk eléggé. Ha nem tudunk megfelelően pihenni, számos betegség kialakulásának megnövekszik a kockázata. A szívbetegség, a magas vérnyomás, a rákos megbetegedés, a stroke, a depresszió és a demencia kockázata is számottevően megnőhet.

Egyes tudományos kutatások már bizonyították, hogy az úszás, mint aerob testmozgás javítja az alvás minőségét!

4. Meghosszabbítja az életet

Ha szeretnénk egészségesen és minél tovább élni, az úszás az egyik legjobb mozgásforma. Ennek fő oka, hogy az úszás, edzésben tartja az érrendszert, valamint erősíti a tüdőt és a szívet is. A magas vérnyomás, valamint a magas vércukorszint egyaránt veszélyeztetik az egészségünket, az úszás azonban segít szabályozni a magas vérnyomást és a magas vércukorszintet is.

Írásunk a Goodness.hu, az Onside.hu és a Sociable.hu közreműködésével készült.

Recent Posts

Start typing and press Enter to search