10 ötlet, hogyan tedd felejthetetlenné gyermeked születésnapját

 In Ünnepek és szokások

1. Részesítsük a gyermeket királyi kiszolgálásban

Papírból koronát készíthetünk, amelyre a gyermek ráírhatja, hány évet töltött be, így amerre jár, mindenki gratulálhat neki. Egy kisebb pénzösszeggel is segíthejük a gyermeket, hogy saját kívánságai szerint valósítsa meg születésnapját. A gyermekek amúgy is szeretik már hónapokkal előtte tervezgetni születésnapjukat, így biztos összeállítanak számunkra egy egész listát. Egyes gyermekeknek az a kívánságuk, hogy születésnapjukon színes lufikkal díszített szobában ébredjenek, vagy egy csokor virággal, és a kedvenc csokis kiflivel.

2. Egy hétig ünnepeljük a születésnapot

Kezdjük azzal az ünneplést, hogy meglepjük egy születésnapi emléklappal, vagy mesélünk neki születése történetéről. Ezután, minden estére kitalálhatunk egy különleges családi tevékenységet, például egyik éjszaka játsszunk, másik este filmet nézzünk, moziba menjünk vagy a városban vacsorázzunk. Ezáltal a mi ritmusunk is lelassul egy kicsit, és együtt tudunk ünnepelni a családdal.

3. A tortában rejtsünk el egy meglepetést

Rejtsünk el egy szem mogyorót a tortában, aki pedig azt megtalálja, elmehet apával fagylaltozni. Népszerű játék lesz ez, hiszen mindenkinek esélye van nyerni. Ha allergiásak is vannak a családban, a mogyorót cseréljük ki egy csokoládé darabbal, vagy egy puha cukorkával.

 

4. Ébresszük tortával az ünnepeltet

Mielőtt még a többiek felébredtek volna, gyújtsuk meg a gyertyákat a tortán, ezzel fogadjuk az ünnepeltet és hagyományos születésnapi énekekkel. Ezután mindenki villát kap, és nekiláthatunk a tortának. A gyermekek számára nagyon fontosak ezek a különleges események – legfőképp a születésnap – tehát vigyázzunk arra, hogy sose hagyjuk ki ezeket a szokásokat, még akkor sem, ha kirándulunk vagy éppen utazunk.

 

5. Gyűjtsük össze a családban a jókívánságokat

A gyermek születésnapja előtt egy hónappal küldjünk el a családtagoknak és barátoknak egy emléklapot, amelyeket kérjünk meg, hogy írjanak alá, és fűzzék hozzá esetleges gondolataikat, jókívánságaikat, majd küldjék tovább a következőnek, aki a listán van (gondoskodunk persze a bélyegekről és borítékokról). A nagy nap előtti estén, miután a gyermek elaludt, tűzzük ki ezt lapot, hogy bárki láthassa. Mindenki élvezni fogja ezt a szokást, mert nagyon izgalmas olvasni, amit mások írtak.

6. Készítsünk videófelvételes interjúkat

Minden gyermekről készíthetünk egy videóalbumot. Minden születésnap alkalmával vegyük elő ezt a gyűjteményt, és gyarapítsuk az aktuális ünnep eseményeivel, valamint a gyermek fejlődési tapasztalataival. Egy videófelvételes interjúban kérdezzük meg tőle melyek a vágyai, céljai, milyenek a barátai, hogyan szeretne idén ünnepelni, és melyek az elmúlt év eredményei. Ezek az interjúk rendkívül izgalmasak, ugyanakkor figyelemmel követhetjük a gyermek változásait egyik évről a másikra.

 

gyermek születésnapja

 

7. Díszítsük ki az ajtót

Nagyon jó ötlet egy színes, műanyag asztalterítőre írni egy különleges üzenetet. Ezt szalagokra fedarabolva a gyermek szobájának az ajatja felé függesztehjük. A gyermekek könnyen megszeretik ezt a szokást, ami a születésnapjukat jelképezi, ugyanakkor szívesen járkálnak majd a szalagok között is.

 

8. Ajándékozzunk a gyermeknek egy családi emléket

Nem feltétlenül ajándékvásárlásról van szó. Engedjük meg a gyermeknek, hogy ő maga döntse el, mit szeretne tenni ezen a napon, és hova szeretne menni a családdal. Nem lesznek olyan nagy kérései: paintball, korcsolyázás, vagy egy éjszaka, amikor játszhat és filmeket nézhet a családdal. Egy kellemes emlék minden más, vásárolt ajándéknál többet ér.

 

9. Tegyünk különlegessé minden ajándékot

Ahelyett, hogy unalmas csomagolópapírokba göngyöljük az ajándékot, használjunk fehér vagy barna krepp-papírt, ezt díszíthetjük matricákkal, rajzokkal, fényképekkel és üzenetekkel. Ha mi magunk készítjük a csomagolást, az ünnepeltnek a érzelmeink lesznek fontosak, nem pedig az ajándék. Ugyanakkor, a gyermek tudni fogja, mennyire fontos a családban.

10. Büszkélkedjünk a sikereivel

Készítsünk egy nagy plakátot a gyermekek szültésnapjára, és ide írjük össze az utóbbi év sikereit: hogyan tanultak meg főzni vagy hódeszkázni, milyen sikereket értek el a sportcsapatokban, hol voltak vakációban. Vigyázzunk, hogy semmit se hagyjunk ki, ami fontos, írjuk fel a plakátra, hogy az teljes legyen. A gyermekek majd élvezni fogják, amikor a vendégek elolvassák, és csodálkoznak sikerein.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search