A dehidratáció a gyerek hangulatára is hatással van

Amennyiben a gyermek nem iszik elegendő vizet a nap folyamán, az nem csak az agyműködésére, hanem a hangulatára is hatással lehet. A kutatások pedig azt mutatják, hogy az agy működése és a hangulat szorosan összefügg egymással.
A dehidratáció a gyerek hangulatára is hatással van

A gyerekeknél még az enyhe kiszáradás is fejfájást, alacsony energiaszintet, hangulati és mentális változásokat eredményezhet. Azonban nagyon sok olyan módszer van, amellyel kontrollálhatjuk a gyermekünk napi vízfogyasztását. Mutatjuk is, melyek ezek!

A gyerekek különösen érzékenyek a dehidratációra. Még azokban a helyzetekben is, amikor a víz könnyedén elérhető, a gyerekek nem veszik észre, nem tudják, hogy inniuk kell, azaz elfelejtenek inni.

A dehidratáció fizikai és mentális panaszokat okozhat a gyerekeknél. Ilyen lehet a szorongás, a depressziós hangulat, a nehezebb koncentráció, a fáradtság, a fejfájás, a rövid figyelemfelkeltés és a gyenge rövidtávú memória. A gyerekek dehidratációja befolyással van a hangulatukra, ami fokozott feszültséghez és szorongáshoz vezet.

A dehidratációnak vannak fizikai jelei is. Ilyen például a száraz bőr, a kiszáradt, cserepes ajak, a fáradtság, a szédülés, a gyerek nem könnyezik vagy csak alig síráskor, fejfájás, szomjúság, sötét vizelet.

A sima víz a legjobb módja annak, hogy a gyerek hidratált maradjon. Fontos, hogy elkerüljük a mesterséges édesítőszereket, a koffeint és a cukrot tartalmazó italokat. A vízhez adhatunk ízt és színeket, például, ha gyümölcsökkel dúsítjuk a gyermek ivóvizét.

Fontos, hogy jó példaképpé váljunk a gyerek számára. Mi is igyunk, mi se várjuk meg, míg megszomjazunk, míg dehidratálttá válunk. Ha a gyerek látja, hogy mi is rendszeresen isszuk a vizet, ő maga is kérni fogja azt.

A gyerekek érdeklődését sok mindennel fel tudjuk kelteni. Ha a gyermeknek veszünk speciális ivópalackot, amelyen a kedvenc mesefigurái vannak, akkor nagyobb hajlandósággal fog gyakrabban inni.

Ha otthon vagyunk, tegyük elérhetővé a gyerek számára a vizes palackot, hogy könnyedén elérje, és akkor igyon, amikor csak kedve tartja. Ha csak félórára megyünk el otthonról, akkor se felejtsük otthon a vizes palackot.

Kapcsolódó cikkek

A dehidratáció a gyerek hangulatára is hatással van

A dehidratáció a gyerek hangulatára is hatással van

A dehidratáció fizikai és mentális tüneteket is okozhat.

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukorfogyasztás hatása a gyermek egészségére

A cukor, rendkívül károsan hat a gyermek egészségére.

A székrekedés megelőzése gyerekeknél

A székrekedés megelőzése gyerekeknél

A gyerekek elsősorban a mozgáshiány és a nem megfelelő táplálkozás miatt szenvedhetnek székrekedéstől.