A lefekvési rutin biztonságot nyújt a gyermek számára

A lefekvési rutinok segítenek a gyerekeknek minden korosztályban, hogy könnyebben ellazuljanak és elaludjanak. Mutatjuk is, hogy milyen lefekvési rutinok segíthetnek a gyermeknek gyorsabban elaludni!
A lefekvési rutin biztonságot nyújt a gyermek számára

A lefekvési rutin az, amikor a gyermek, hasonló tevékenységeket végez nagyjából ugyanabban a sorrendben minden este, mielőtt elalszik. A jó lefekvései rutin tevékenységei segítenek a gyereknek könnyebben elaludni lefekvés előtt. Jó lefekvési rutin nélkül a csecsemők, a kisgyerekek és a tizenévesek számára is nehéz lehet az elalvás.

Minden gyermek számára nagyon előnyös a nyugtató, pihentető tevékenységek sorozata lefekvés előtt. Ez abban segít a gyerekeknek, hogy a nap folyamán megkapják a játékhoz, a tanuláshoz és a koncentrációhoz szükséges alvást.

A csecsemők és a kisgyerekek lefekvési rutinja segít megnyugtatni a gyereket és elősegíti, hogy a gyermek készen álljon az alvásra. Körülbelül a gyermek lefekvése előtt félórával el is kezdődhet a megszokott rutin, amely több mindent is tartalmazhat. Például lefekvés előtti feladatokat, mint amilyen az esti fürdés, egyéni vagy a szülővel közös játék és fogmosás. Olyan csendes és élvezetes tevékenységeket a szülőkkel, amelyeket a gyermek is élvez. Ilyen például a különböző történetek hallgatása, a közös meseolvasás.

Vacsora és fürdetés után többféle rutin is létezhet. A gyermeknek kell kiválasztania, hogy számára melyik is lesz a megfelelő. Az is jó megoldás, ha lefekvés előtt húsz percig még játszik a gyermek, vagy a szülőkkel együtt valamilyen megnyugtató zenét hallgatnak, közösen játszanak valamit.

Az is egy jó megoldás, ha a gyermek megoszt a szülővel egy remek történetet, vagy a szülő mesél valami érdekfeszítő dolgot a gyermekének. Ez megtörténhet egy kényelmes fotelban, de az is jó ötlet, ha a szülő, a gyermek mellé fekszik az ágyba. A rutin befejezése lehet egy nagy ölelés és puszi. Amikor pedig befejeződött a rutin, mindenképpen tudatnunk kell a gyermekünkkel, hogy itt a rutin vége és ideje elaludni. Búcsúzzunk el a gyermektől, kapcsoljuk le a lámpát és hagyjuk el a szobát.

Nagyon jó ötlet, ha a gyermek lefekvési rutinját minden este ugyanabban az időben tartjuk. Ez segít abban, hogy a gyermek készen álljon az alvásra. A rutin kialakítása ugyan hosszú hetekbe is beletelhet, azonban javítja a problémák rendezését, csökkenti a gyermek éjszakai ébredésének esélyét és jobb szülő-gyermek kapcsolathoz is vezethet.

Kapcsolódó cikkek

A lefekvési rutin biztonságot nyújt a gyermek számára

A lefekvési rutin biztonságot nyújt a gyermek számára

Minden gyermeknek szüksége van est, lefekvési rutinra.

Hogyan bővíthetjük a gyermekünk szókincsét?

Hogyan bővíthetjük a gyermekünk szókincsét?

A gyermek szókincsének fejlesztésében a szülő segíthet a legtöbbet.

Miért imádják a gyerekek az ismétlést?

Miért imádják a gyerekek az ismétlést?

A gyerekek szeretik a ciklikusan ismétlődő dolgokat.