Pozitív élmények teremtése gyermekünk számára

Ahogy a kisbabából, kisgyermek cseperedik és felnő, felfedezi a világot, a szülők olyan pozitív élményeket teremthetnek meg a gyermekük számára, amelyek egyrészt nagyon sokat jelentenek a gyermeknek, másrészt egy életen át kitartanak. Ez egyfajta szeretetérzetet és biztonságot jelent és segít egy erős alapkapcsolat létrehozásában. Mutatunk is néhány olyan tippet, amelyek segítenek pozitív élményeket teremteni gyermekünk számára!
Pozitív élmények teremtése gyermekünk számára

Ezt a pozitív élményt erősíthetjük, ha olvasunk a gyermekünknek. Amikor időt töltünk, jelen esetben együtt olvasunk a gyerekünkkel, akkor nem csak időt töltünk együtt, de a kisgyermek sok mindent megtanul ezen idő alatt. Például azt, hogyan is kell nyugodtan ülni, hallgatni és kommunikálni. Az olvasás új szavakra tanítja meg a gyermekünket. Az olvasás ezen kívül kiegyensúlyozottá és nyugodttá formálja a gyereket.

Pozitív élményeket teremthetünk azzal is a gyerek számára, ha rutinokat hozunk létre, amelyhez következetesen ragaszkodunk. A mindennapi rutin egyfajta biztonságérzetet nyújt a gyermeknek és ez a természetes kíváncsiságukat is táplálja. Kutatások igazolják, hogy azon gyerek esetében, akiknél a szülők következetes rutint alakítottak ki a fürdés, a lefekvés és egyéb területen, sokkal jobban érzik magukat a világban és otthon is. Nem mellesleg, az olyan esti rutinok, mint a fürdés, a fogmosás és a lefekvés előtti meseolvasás, megnyugtatja a gyermeket és így könnyebben, gyorsabban is elalszik.

A játék is segít a pozitív élmények megteremtésében és megerősítésében. Különböző játéktípusok vannak, amelyekből a gyerekek nagyon sokat tanulnak. A játszótéri játékok fejlesztik a motoros képességeket és a gyerekek új fizikai képességeiket fedezhetik fel. A rajzolás, a színezés és a gyurmázás, vagyis minden kézügyességet fejlesztő játék, pozitívan hat a kézügyességre, illetve fejleszti a kéz - és szem koordinációt is. Illetve még a kreativitás örömét is megtapasztalhatják.

Jól tesszük, ha már a kisebb gyermekünket is bevonjuk az otthoni feladatokba. Azok a gyerekek, akik otthon is hasznosnak érzik magukat, mert segítenek a szülőknek például a házimunkában, kevésbé indulatosak és dacosak, mint azok a gyermekek, akik nem segítenek otthon semmiben sem.

A gyerekeknek szociális kapcsolatokra, szociális interakcióra is szükségük van. Már az óvodába lépés előtt is, hiszen ezek a társadalmi kapcsolatok és barátságok fejlesztik a gyermek érzelmi és szociális készségeit.

Kapcsolódó cikkek

A tanári készségek sem hiányozhatnak a szülő eszköztárából

A tanári készségek sem hiányozhatnak a szülő eszköztárából

A szülőnek sok készségre van szüksége, gyermeke neveléséhez. A tanári készségek is fontosak. Lássuk, melyek is ezek!

Pozitív élmények teremtése gyermekünk számára

Pozitív élmények teremtése gyermekünk számára

A szülő egyik kulcsfeladata, hogy pozitív élményeket teremtsen a gyermek számára.

Hogyan töltsünk több időt a gyermekünkkel?

Hogyan töltsünk több időt a gyermekünkkel?

A gyerekek boldogságához egyetlen út vezet. A szülői szeretet. A gyermek és a szülő közötti szeretetkapocs sok probléma megoldásában segíthet.