Hogyan hat a zene a gyerekekre?

Azt már minden felnőtt tudja, hogy a zenének mennyi pozitív hatása van, hiszen csökkenti a stresszt, oldja a szorongást és még a hangulatteremtő ereje is nagyon kiemelkedő. Hiszen megnyugtat bennünket, ha depressziósok vagy fáradtak vagyunk. Számos tanulmány készült a zene, gyermekekre gyakorolt hatásáról. A gyerekek is éppen úgy megtapasztalhatják a zene jótékony hatásait és erejét, mint a felnőttek. Mutatjuk is, melyek ezek!
A gyerekekre is nagyon pozitívan hat a zenehallgatás.

A zene nagyon sok mindenre megtanítja a gyermeket, például fejleszti a ritmusérzékét és ezzel a nagymozgása is sokat fejlődhet. A zenehallgatás ösztönzi a koordinációt és még a stresszt is csökkenti.

A zene fejleszti a jobb és a bal agyfélteke készségeit. Ezen kívül javítja az önkifejezést és a nyelvi készségeket is. A rendszeres zenehallgatás segít a koncentrációban, serkenti a mentális válaszokat és sokat segít az önbecsülés megteremtésében is.

A zene javítja a családi kapcsolatokat és más társadalmi kapcsolatokat. Mindemellett segít az identitás megteremtésében és nagyon sokat segít abban is, hogy a gyermek beilleszkedjen egy-egy közösségbe.

A kutatások során néhány típusú zenével kapcsolatban azt is megállapították, hogy csökkenti a magas vérnyomást és a pulzusszámot, illetve kiemelkedő szerepe van a neurológiai funkciók, a memória és a nyelvi készségek javításában. A figyelemzavarral vagy érzelmi zavarral küzdő gyerekekre is nyugtató hatást gyakorol a rendszeres zenehallgatás.

Nem csak a zenehallgatásnak van ennyi pozitív hatása, hanem annak is, ha a gyermek valamilyen hangszeren játszik. Ez ugyanis nem csak a nyelvi készségeket fejleszti, hanem a társakkal való interakciókat is javítja.

Számtalan tanulmány született azzal kapcsolatban is, hogy a magzatra milyen hatással van a rendszeres zenehallgatás. Bizonyára mindenki hallott már a Mozart-effektusról. Ez azt jelenti, hogy azok a gyerekek, akik az anyaméhben klasszikus zenét hallgatnak, sokkal jobb motoros képességekkel rendelkeznek, sokkal gyorsabban tanulnak, több információt képesek megjegyezni és a kognitív képességeik is jobbak lesznek azokkal a gyerekekkel szemben, akiknek az édesanyjuk nem hallgatott klasszikus zenét a várandósság ideje alatt.

Kapcsolódó cikkek

Pozitív élmények teremtése gyermekünk számára

Pozitív élmények teremtése gyermekünk számára

A szülő egyik kulcsfeladata, hogy pozitív élményeket teremtsen a gyermek számára.

A tanári készségek sem hiányozhatnak a szülő eszköztárából

A tanári készségek sem hiányozhatnak a szülő eszköztárából

A szülőnek sok készségre van szüksége, gyermeke neveléséhez. A tanári készségek is fontosak. Lássuk, melyek is ezek!

Hogyan segíthetünk a gyermeknek felismerni és kifejezni az érzéseiket?

Hogyan segíthetünk a gyermeknek felismerni és kifejezni az érzéseiket?

A szülőnek abban is segítenie kell a gyermekét, hogy kifejezze az érzelmeit.