Jó a cumi az újszülöttnek vagy sem?

Újdonsült szülőként sok olyan kérdéssel kell szembenéznünk, amire nem biztos, hogy tudjuk a választ. Ilyen lehet például a cumi kérdés, hogy jó - e az újszülöttnek, vagy sem. Azonban azt jó, ha tudjuk, hogy a csecsemők erőteljes szopási szükséglettel születnek, még az anyaméhben is szopják az újszülöttek a kézujjukat vagy a lábujjukat.
Jó a cumi az újszülöttnek vagy sem?

Amennyiben egy anya szoptatni akar, akkor jól teszi, ha a cumival nem foglalkozik, legalábbis egy ideig. Azonban azoknál a csecsemőknél bármikor bevezethetjük a cumit, akik cumisüvegből tápszert kapnak.

Akik szoptatnak, nagyon lényeges, hogy létrehozzanak egy jó minőségű szoptatási mintát, mielőtt bevezetik a cumit a gyermekük életébe. A cumi használatának vannak előnyei és hátrányai. Mutatjuk is, melyek ezek!

A csecsemők mindig megtalálják a módját, hogy mindig szopjanak valamit. A cumi bevezetése valóban sokkal előnyösebb, mint a hüvelykujj szopásának szokása. A hüvelykujj szopása fogászati problémákhoz vezethet a későbbiekben.

A cumi abban is segíthet, hogy az édesanya fizikai jelenléte nélkül is gyorsan megnyugodjon. A csecsemők ugyanis néha nyűgösek. A cumi azonban segíthet egyszerűen megnyugtatni a babát, ami a mama idegeit is megnyugtatja.

Több tanulmány is összefüggést mutatott ki a cumi használata és a SIDS (hirtelen csecsemőhalál szindróma) alacsonyabb kockázata között. Nem teljesen világos, hogy a cumi hogyan segít a kockázatok csökkentésében, de a kutatások szerint, ha éjszaka cumit adunk a babának, segíthet.

A cumi használatának hátrányai is vannak. Azoknak a csecsemőknek, akik még tanulják a szopást, a cumi jelentős akadályt jelenthet a szopási szokás kialakításában.

Ha a baba 24 hónap elteltével is cumit szop, akkor ez a fogak nem megfelelő növekedését idézheti elő. A cumi használata fokozza az orális Candida kockázatait. Amennyiben a cumi nincs alaposan megtisztítva, akkor olyan mikroorganizmusokkal fertőződhet meg, amelyek a Candida gomba elszaporodását eredményezhetik.

Hátránynak számít az is, ha a gyermeket a cumi megnyugtatja, akkor nagyon nehéz lehet elválasztani ettől a számára remek nyugtató szertől.

Egy tanulmány szerint pedig szoros összefüggés van a rendszeres cumi használat és a fülfertőzések között. Amikor a gyermeknél fülfertőzés alakul ki, akkor is valóban jobb megoldás felfüggeszteni a cumi használatát.

Kapcsolódó cikkek

Mikor is kezdenek el nevetni a babák?

Mikor is kezdenek el nevetni a babák?

A babák fejlődése nem azonos ütemben kezdődik, így nevetni sem egyforma életszakaszban fognak.

A baba érzékszervei

A baba érzékszervei

A baba is hall, lát, érez, azaz érzékeli a körülötte lévő világot.

Jó a cumi az újszülöttnek vagy sem?

Jó a cumi az újszülöttnek vagy sem?

A szülőknek sokszor vannak kétségeik a cumi használatával kapcsolatban.