A terhesség alatti dohányzás veszélyei

0

A várandós anyukák közül elég sokan tisztában vannak azzal, hogy ha a terhességük alatt dohányoznak, sokat ártanak a gyermeküknek. Arról viszont keveset tudnak, hogy az anyuka cigarettázása jóval a baba születése után is, akár egészen a felnőttkorig kiható negatív hatással lehet gyermekük szervezetére.

A felvilágosító kampányoknak és az egészséges életmód egyre népszerűbbé válásának köszönhetően szerencsére manapság már kevesebb terhes anyuka dohányzik, de még így is túl sokan gyújtanak rá nem tudván megszabadulni káros szenvedélyüktől, s minden egyes cigarettával újabb és újabb nikotin adagot juttatnak a babájuk szervezetébe.

A dohányos anyukák babáját a születés után nikotin hiányos állapot éri, melynek automatikus következményei a megvonási tünetek – mit is jelent ez? A baba ettől nyűgös lehet, fájdalmai lehetnek, reszketés és izommerevség léphet fel nála.

A baba egészségének veszélyeztetése

Szakértők szerint a dohányzásnak kitett babák általában kisebb mérettel, vagy túl korán születnek, körükben magasabb arányban fordul elő a korai, akár az anyaméhben történő elhalálozás. Újszülöttként nagyobb a különböző betegségekre való fogékonyságuk, de még felnőttkorban is hajlamosabbak magas vérnyomásra, cukorbetegségre, szívproblémákra, illetve a metabolikus szindróma is nagyobb eséllyel alakul ki a körükben.

A cigaretta és füstje ezernyi vegyi anyagot tartalmaz, köztük nikotint, ólmot, ciánt és több mint 50 olyan összetevőt, melyek rákot okozhatnak. A terhesség alatti dohányzás drámai módon hat a baba tüdejére, elsősorban mert a nikotin és szénmonoxid elvonja tőle az oxigént, s sokszorosára növeli a légzőszervi megbetegedések kockázatát (például asztma), illetve a bölcsőhalál veszélyét, de nagyon károsan befolyásolja az agy fejlődését is.

A baba életminőségének veszélyeztetése

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ha a baba születése után leállnak a cigivel, akkor a gyerek fejlődését befolyásoló negatív hatások is eltűnnek. Sajnos ez nem így van, a kutatások szerint a károkozásnak a baba későbbi életére ható súlyos következményei vannak. A dohányzás által generált negatív hatások a gyerek későbbi fejlődését és a kognitív képességeket meghatározó agyi folyamatokra már megtörténnek a méhen belül!

Megváltozik az agy plaszticitása és csökken az agysejtek száma mely később tanulási, viselkedési és intellektuális problémákhoz vezethet. Más kutatások kimutatták, hogy a dohányzó kismamák gyerekei a depresszióra is hajlamosabbak a későbbi életükben, mert a dohányzás megváltoztatja az 5 HT receptort még a méhen belüli fejlődés során.

A füstölő szülők gyermekei jóval valószínűbb, hogy későbbi életükben rászoknak a cigarettázásra, s nehezebben tudnak megszabadulni ettől a szokástól mint társaik, s ez mind a méhen belül őket ért dohányzással kapcsolatos káros hatásokra vezethetők vissza.

Mit tehetünk

Mindezen negatív dolgok elkerülésére természetesen van mód: ha még idejében – lehetőleg a tervezett terhesség előtt – a pár mindkét tagja leáll a cigivel, s nem teszik ki a jövendő gyermeküket a fentiekben említett romboló, a későbbi felnőtt életét, életminőségét befolyásoló hatásoknak, melyeket a terhesség alatti dohányzás okoz.

 

Tetszett? Oszd meg!

Nem engedélyezett a hozzászólás.