Receptek a baba első kekszeinek elkészítéséhez

 In Táplálkozás és diéta

kekszVan valami varázslatos abban, ahogy látod amint a baba „megrágja” az első kekszet és felfedezni, hogy még egyéb is létezik a világon, mint az anyatej és pépes ételek.

De milyen kortól ajánlott a babának kekszet adni? Habár a kereskedelemben kapható kekszek többsége elég omlós ahhoz, hogy egy hét hónapos baba el tudja „rágcsálni”, ezek mégis fulladásveszélyt jelenthetnek a baba számára.

Mivel minden gyerek másképp fejlődik, és különböző időpontokban áll készen bizonyos dolgok elkezdésére, a legjobb, ha kikéred a gyerekorvos tanácsát. Amikor készen áll a keksz fogyasztására, mindig figyelned kell rá amikor adsz neki, nehogy megfulladjon.

Itt következik néhány könnyen elkészíthető, házi keksz receptje, amiket akkor készíthetsz a neki, ha már megjelentek a baba első fogai.

Házi keksz kisbabáknak

Hozzávalók:
• 2 csésze tej
• 1/2 csésze meleg víz
• 1/2 csésze tej
• 2 felvert tojássárga
• 1 kiskanál só
• kb. 8 csésze liszt
• 4 kanál cukor
• 2 kanál szárított élesztő

Elkészítési mód:
Melegítsd fel a vajat, a tejet, sót és 2 kanál cukrot alacsony lángon. Vedd le a keveréket a tűzről és hűtsd le addig, amíg már csak kicsit meleg. Egy másik edényben oldd fel az élesztőt és a két kanál cukrot a meleg vízben. Fedd be a tálat az élesztővel addig, amíg a felszínen buborékok jelennek meg.

Tedd bele az élesztőt a tejbe, és kavard össze. Verd fel a tojássárgákat, és add hozzá a keverékhez. Fokozatosan adj hozzá 3 csésze lisztet. Keverd a tésztát jól össze, majd lassanként add hozzá a maradék lisztet, szerre egy-egy pohárnyit, amíg egy puha tésztát kapsz.

Ha túl kemény lesz, ne adj hozzá több lisztet. Helyezd a tésztát egy belisztezett vágólapra, és dagasszad addig, amíg sima és ruganyos lesz.

Ezután tedd a tésztát egy kikent edénybe, jól forgasd meg benne, hogy minden részét jól érje az olaj. Takard le az edényt és hagyd, hogy a tészta a duplájára nőjjön. Ekkor oszd a tésztát több kis részre. Ezeket a kis gombócokat helyezd a tepsibe, 5 cm távolságra.

Hagyd a tésztát duplájára nőni. Ekkor tedd a tepsit a sütőbe, 190 fokra, 10-15 percre, amíg aranybarnára sülnek a darabkák. Körülbelül 24 darab lesz belőle.

Vaníliás babakeksz

Hozzávalók:
• 2 felvert tojás
• 1 csésze cukor
• 1és 1/2 kiskanál vanília
• 2-2 s 1/2 csésze liszt

Elkészítési mód:
A tojást, a cukrot, a vaníliát és a lisztet tedd egy nagy edénybe. Jól keverd össze. Gyúrd a tésztát labda alakúvá és tedd egy lisztezett felületre. Sirítsd ki a tésztát úgy, hogy körülbelül fél centiméter vastagságú legyen.

Vágj a tésztából érdekes formákat, vagy készíts „botocska” alakú tésztákat, amiket a baba könnyedén kézben tud tartani. Helyezd őket egy kikent tepsibe és hagyd pihenni legalább 10 órát. Aztán tedd a sütőbe, 160 fokra, 17-20 percre.

Babakeksz búzából

Hozzávalók:
• 1 csésze teljes kiőrlésű búzaliszt
• 1 csésze búzacsíra
• 2/3 csésze tej
• 4 kanál felolvasztott és kihűlt margarin
• 1/2 kiskanál vanília, nem feltétlenül szükséges
• 1 kanál barna cukor

Elkészítési mód:
Keverd össze a tejet, a margarint, a barna cukrot és a vaníliát. Add hozzá a búzacsírát és annyi lisztet, amennyi szükséges, hogy összeálljon a massza. Gyúrd körülbelül 10 percet, amíg simává válik.

Vágj belőle 1/5 cm nagyságú rudacskákat és tedd őket egy kikent tepsibe. Tedd az egészet a sütőbe, 175 fokra, 40 percig, amíg barna színük lesz és megkeményednek.


Gabonából készült keksz

Hozzávalók:
• 1 csésze liszt
• 1 csésze szárított babáknak való gabonapehely (például: rizs banánnal, zab almával)
• 3 kanál repceolaj
• hideg víz

Elkészítési mód:
Egy nagy edényben keverd össze a lisztet a gabonákkal. Add hozzá az olajat és a hideg vizet, hogy álljon össze a massza. Sirítsd ki egy lisztezett felületre és vágj belőle különböző formákat. Helyezd egy tepsibe és rakd be a sütőbe 220 fokra, 10-11 percre, amíg megbarnulnak. Hagyd őket kihűlni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search