Méhnyakrákszűréssel a testi-lelki egészségért

0

Tavasszal minden nő szebbnek, üdébbnek és csinosabbnak érzi magát. És ez így rendben is van! Ám ahhoz, hogy ragyogni tudjuk, szükségünk van arra, hogy önmagunkra figyeljünk, feltöltődjünk, hogy aztán külsőleg-belsőleg megújulva, egészségesen élvezzük a természet és önmagunk ébredését! Tavaszi megújulásunk és nőiességünk kiteljesedésének elengedhetetlen részei azonban a nőgyógyászati szűrővizsgálatok is, különösen a méhnyakrákszűrés.

Ép testben ép lélek

A valódi tündökléshez nem elegendő néhány új ruha, egy tavaszi smink vagy egy új frizura. A külsőnk mellett a belsőnkre is figyelnünk kell! Az új darabok beszerzésére, fodrászra vagy kozmetikusra nem sajnáljuk az időt és energiát, a legfontosabb dologra: az egészségünkre azonban kevés időt és figyelmet fordítunk. Pedig a rendszeres szűrővizsgálat ugyan úgy része kellene, hogy legyen az életünknek, mint az aktív sport vagy a szépítkezés. Vannak ugyanis olyan betegségek, amelyek csak előrehaladott állapotban okoznak tüneteket, ám szűrővizsgálattal korai stádiumban is felismerhetők és jól gyógyíthatóak. Ilyen például a méhnyakrák.

Dr. Nagy László Zoltán, szülész-nőgyógyász, a Budai Egészségközpont munkatársa segítségével elárulunk 5+1 tényt a betegségről. Meglepő adat például, hogy:

  • Évente mintegy 1300-1400 megbetegedést regisztrálnak hazánkban.
  • A méhnyak daganatos elváltozása leginkább a 35-60 éves korosztályt érinti, de sajnos egyre több a 30 év alatti beteg.
  • Kialakulásában számos tényező szerepet játszhat. Például a korán kezdett nemi élet, sok partner, gyulladások, HPV vírus, dohányzás, nem megfelelő személyes higiénia.
  • Legjellemzőbb tünetei többek között az együttlétek alatt jelentkező fájdalom, azt követő vérzés, rendszertelen vérzés, deréktáji, alhasi fájdalom.
  • Évenként végzett nőgyógyászati szűréssel a méhnyakrák rákmegelőző állapota és a korai stádiumú betegség felismerhető, és megfelelő kezeléssel gyógyítható.
  • Személyes tipp: „Ne féljünk a vizsgálattól, mivel a méhnyak kevéssé érzékeny, így legfeljebb csak enyhe kellemetlenséggel jár a mintavétel, viszont sok fontos információt ad a vizsgálatot végző orvos számára” – tette hozzá dr. Nagy László Zoltán.

Ha igazán kiegyensúlyozottan és boldogan szeretnénk belevetni magunkat a tavaszi zsongásba, szánjunk magunkra időt: szerezzünk be egy-két új ruhadarabot, fussunk, ússzunk, vegyünk egy kellemes habfürdőt, és már most írjuk be a következő nőgyógyászati szűrővizsgálat időpontját a naptárunkba!

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!