Hogyan kerüljük el a húgyúti fertőzéseket

0

Hogyan kerüljük el a húgyúti fertőzéseket

Nagyjából minden ötödik nő átesik valamilyen húgyúti fertőzésen az élete során, sokuknál állandóan visszatérő problémát jelentenek az ilyen megbetegedések. Az alábbiakban vázolt lépések követése segíthet csökkenteni a fertőzések kialakulásának veszélyét.

Rendszeres vizelés

Fontos, hogy a nap folyamán elegendő mennyiségű vizet igyunk, s ez a folyadék rendszeres jelleggel ürítve is legyen, mert a vizeletvisszatartás a baktériumok húgyútakban történő elszaporodását eredményezheti.

Szex utáni vizelés

Az előjáték és közösülés során fertőző baktériumok kerülhetnek a húgyútakba, ezért javasolt az együttlét utáni vizelés, esélyt sem adva a baktériumok elszaporodásának.

Szedjünk D-mannózt

A D-mannóz egy cukorféleség, mely segít a fertőzések nagy részéért felelős E-coli baktériumok szervezetből történő kiürítését azáltal, hogy a molekulái rájuk kapcsolódnak, s a vizelettel távoznak.

Tisztaság fontossága

Óvatosan tisztálkodjunk vizelés után, s kerüljük a hátulról előre irányuló törlő mozdulatokat, mert ezekkel fekália baktériumokat juttathatunk a húgyútakba!

A túlzott tisztálkodás sem ajánlott, mert az esetlegesen ezzel járó hüvelyflóra megváltozása is elősegítheti a fertőzés kialakulását!

Klímax körüli figyelem

Az ösztrogén hormon többek között véd a húgyúti fertőzések ellen, ezért szintjének csökkenése – ami természetese folyamat klímax idején és után -, nagyobb eséllyel leszünk kitettek a fertőzések veszélyeinek, ezért a változó korban kiemelt figyelmet kell fordítani erre a problémára.

Fogyasszunk áfonyát

Az áfonya jótékony hatásai régóta ismertek előttünk, amiket a kutatások is megerősítenek: olyan anyagokat tartalmaznak, melyek megakadályozzák, hogy a baktériumok a hólyag falára tapadva elszaporodjanak és fertőzést okozzanak.

Az áfonyalével már óvatosabban kell bánni, mivel általában ezek alacsony áfonya tartalmúak, viszont annál „gazdagabbak” cukorban és különböző ízfokozókban, ezért inkább mindenképpen az áfonya nyers, gyümölcs formátumban történő fogyasztása a javasolt!

Forduljunk orvoshoz

Amennyiben a húgyúti fertőzés tüneteit tapasztaljuk (pl. fájdalom vizeéskor, gyakori ürítési inger, stb.), mindenképpen forduljunk orvoshoz, különösképpen ha ez visszatérő probléma az életünkben. A vizsgálat segít kideríteni az okokat és a diagnózis felállítása után kövessük az orvos utasításait a gyógyulás érdekében.

Forrás: The Guardian

Tetszett? Oszd meg!

Nem engedélyezett a hozzászólás.