CsaládiVilág http://www.csaladivilag.hu Családi témák a terhességről, szülésről, a csecsemő gondozásáról és a gyermeknevelésről. Tue, 22 May 2018 12:02:57 +0000 hu-HU hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.3 A szem fájdalmas betegsége: kötőhártya-gyulladás http://www.csaladivilag.hu/a-szem-fajdalmas-betegsege-kotohartya-gyulladas/ http://www.csaladivilag.hu/a-szem-fajdalmas-betegsege-kotohartya-gyulladas/#comments Tue, 22 May 2018 12:02:57 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31829 A szem fájdalmas betegsége: kötőhártya-gyulladás Fájó, égő, viszkető, váladékozó szem. A kötőhártya-gyulladás legjellemzőbb tünetei, amelyek hirtelen, minden előzmény nélkül jelentkezhetnek. A panaszok előtt sokszor értetlenül állunk, hiszen nem találkoztunk, érintkeztünk a közelmúltban beteggel. Mivel fertőző betegségről van szó, így nem szükséges közvetlen kapcsolatba kerülni a vírussal. Elegendő lehet a közös kéztörlő használata, egy szennyezett kapaszkodó

A A szem fájdalmas betegsége: kötőhártya-gyulladás bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A szem fájdalmas betegsége: kötőhártya-gyulladás

Fájó, égő, viszkető, váladékozó szem. A kötőhártya-gyulladás legjellemzőbb tünetei, amelyek hirtelen, minden előzmény nélkül jelentkezhetnek. A panaszok előtt sokszor értetlenül állunk, hiszen nem találkoztunk, érintkeztünk a közelmúltban beteggel. Mivel fertőző betegségről van szó, így nem szükséges közvetlen kapcsolatba kerülni a vírussal. Elegendő lehet a közös kéztörlő használata, egy szennyezett kapaszkodó vagy uszoda használata, és máris megtörtént a baj. Hogyan védekezhetünk a kötőhártya-gyulladás ellen?

“A kötőhártya-gyulladás lehet egy vagy kétoldali, legjellemzőbb tünetei közé tartozik a szemvörösség, szemhéjak összeragadása, szemhéjduzzanat, idegentest- vagy nyomásérzés, fényérzékenység, könnyezés. A betegséget okozhatja fertőzés, de akár allergia, állandó irritáció (füst, por) is. Ez az úgynevezett nem fertőzéses kötőhártya-gyulladás, amely esetében a tünetekhez viszketés is társulhat. A fertőzéses eredetű gyulladás többféle lehet, kezelésük a betegség eredetétől függ. A panaszokkal minden esetben keressük fel a szemorvost, mivel a gyulladás komolyabb szövődményeket is okozhat” – mondta dr. Csidey Mária, a Budai Egészségközpont szemész szakorvosa.

A fertőzéses kötőhártya-gyulladás
- vírusos,
- bakteriális vagy
- gombás eredetű is lehet.

Nagyon fontos a kontaktlencsét viselők esetében, hogy ha a fenti panaszok közül bármelyiket észlelik, mellőzzék a kontaktlencse hordását, és mihamarabb keressék fel szemész szakorvosukat a helyes kezelés érdekében.

Hogyan előzhető meg a kötőhártya-gyulladás?
- Fokozottan ügyeljünk a kézmosásra, főleg tömegközlekedés után!
- Kézmosás előtt ne nyúljunk a szemünkhöz!
- Ne használjunk közös törülközőt, kozmetikai szereket, sminkeszközöket családtagjainkkal.
- Ha beteggel találkozunk, kerüljük a közvetlen kontaktust, kézfogást.
- Betegség esetén a szemünk törléséhez használjunk eldobható papír zsebkendőt, és gyógyulásig ne menjünk közösségbe.

Forrás: Budai Egészségközpont

A A szem fájdalmas betegsége: kötőhártya-gyulladás bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/a-szem-fajdalmas-betegsege-kotohartya-gyulladas/feed/ 0
Hogyan őrizzük meg csontjaink egészségét http://www.csaladivilag.hu/hogyan-orizzuk-meg-csontjaink-egeszseget/ http://www.csaladivilag.hu/hogyan-orizzuk-meg-csontjaink-egeszseget/#comments Mon, 14 May 2018 12:53:05 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31823 Hogyan őrizzük meg csontjaink egészségét A rossz hír az, hogy nemünk és korunk hatással vannak az osteoporosis esetleges kialakulására, ellenben van egy jó hír is, miszerint csomó olyan életmódbeli változtatási lehetőségünk van, melyek csökkenthetik ennek az életminőségünket alapvetően befolyásoló betegségnek a kialakulásának az esélyét. 10 perc gyors gyaloglás naponta háromszor Testsúly-cipelő mozgásformák (gyaloglás, futás) hatásosan

A Hogyan őrizzük meg csontjaink egészségét bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Hogyan őrizzük meg csontjaink egészségét

A rossz hír az, hogy nemünk és korunk hatással vannak az osteoporosis esetleges kialakulására, ellenben van egy jó hír is, miszerint csomó olyan életmódbeli változtatási lehetőségünk van, melyek csökkenthetik ennek az életminőségünket alapvetően befolyásoló betegségnek a kialakulásának az esélyét.

10 perc gyors gyaloglás naponta háromszor

Testsúly-cipelő mozgásformák (gyaloglás, futás) hatásosan segítenek csontjaink erőben, egészségben tartásában. Ideális esetben ezeket a gyakorlatokat kéne az izomellenállást növelő edzéssel kombinálni, például súlyzózás, fekvőtámaszok, úszás. Senki sem tudja pontosan megmondani, mi a szükséges mozgásmennyiség, de angol kutatások szerint a 19 és 64 év közötti felnőtteknek legalább 150 perc mérsékelt intenzitású aerob mozgásra van szükségük hetente. A napi háromszor 10 perces gyors gyaloglás egyszerű, s egyáltalán nem jelent teljesíthetetlen megterhelést.

Dohányozni tilos

A dohányzásnak káros hatásai vannak a csontokat felépítő sejtekre – aki abbahagyja a dohányzást, azoknak valószínűsíthetően erősödnek a csontjaik.

A túlzott soványság káros

Senki sem állítja, hogy túlsúlyosnak lenni segít, mivel minél nehezebbek vagyunk, eséskor annál nagyobb terhelést kapnak a csontjaink. De a kicsi, törékeny alkatú, kis súlyú embereknek kisebb a csontsűrűsége, s könnyebben törnek a csontjaik is.

A hormonterápia hasznossága

A menopauzán átesett hölgyeknél négyszer nagyobb valószínűséggel lehet osteoporosis-t tapasztalni, mint a velük egykorú férfiaknál. Az időben, megelőzés céljából elkezdett hormonterápia mindenképpen hasznos a betegség elkerüléséhez.

Vitaminpótlás

Egy egészséges, kiegyensúlyozott étrend elegendő kálciumot kell, hogy tartalmazzon a csontjaink épségének megőrzéséhez. Nincs perdöntő bizonyíték arra, hogy a kálcium kiegészítők segítenek azoknak, akik kis mértékben kitettek az osteoporosis veszélyeinek, sőt, egyre inkább az a vélekedési irányzat erősödik, hogy az extra kálcium pótlás veszélyes lerakódásokat okozhat a szív körül, növelve az infarktus kockázatát. A kutatók konszenzusa szerint az ételekkel bevitt kálciumot kell preferálni a táplálékkiegészítőkkel szemben, kivéve, ha olyan egyénekről van szó, akik olyan betegségekben szenvednek (pl. Chron betegség), melyeknél valami gátolja, akadályozza a kálcium felszívódását, hasznosulását.

Nagyon fontos az elegendő D vitamin napi bevitele, mely vitamin alacsony szintje leginkább a téli hónapokban okozhat gondokat, ezért ilyenkor javasolt annak kúraszerű szedése.

Ne botoljunk el

Idős emberek, akik egyszer eltörik a csípőjüket, akár sosem nyerik vissza a függetlenségüket, rá lehetnek utalva életük végéig másokra. Nagyon fontos a lakásokban kiszűrni az esést okozható dolgokat, illetve a lépcsőkhöz, fürdőszobákba korlátokat, fellépőket beépíteni, hogy a házon belüli közlekedés akadálymentes és könnyebb lehessen.

Forrás: The Guardian

 

A Hogyan őrizzük meg csontjaink egészségét bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/hogyan-orizzuk-meg-csontjaink-egeszseget/feed/ 0
A hosszú élet „titka” http://www.csaladivilag.hu/hosszu-elet-titka/ http://www.csaladivilag.hu/hosszu-elet-titka/#comments Tue, 01 May 2018 10:01:04 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31814 A hosszú élet „titka” Azon emberek, akik felveszik az életvitelükbe az alábbi öt jótékony hatású, egészséges szokást, akár egy évtizeddel növelhetik az élettartamukat, derült ki a Harvard kutatóinak frissen közölt tanulmányából. A kutatók harminc éven át gyűjtötték az adatokat, 123 000 önkéntest kérdeztek meg az életvitelükkel kapcsolatban, s vizsgálták meg az orvosi, egészségi adataikat, hogy megtudják,

A A hosszú élet „titka” bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A hosszú élet „titka”

Azon emberek, akik felveszik az életvitelükbe az alábbi öt jótékony hatású, egészséges szokást, akár egy évtizeddel növelhetik az élettartamukat, derült ki a Harvard kutatóinak frissen közölt tanulmányából.

A kutatók harminc éven át gyűjtötték az adatokat, 123 000 önkéntest kérdeztek meg az életvitelükkel kapcsolatban, s vizsgálták meg az orvosi, egészségi adataikat, hogy megtudják, mennyivel élnek tovább azok, akik nem dohányoztak, egészségesen étkeztek és rendszeresen mozogtak.

Az öt „titok”:

  • a dohányzásmentes élet;
  • az egészséges, 18,5-25 közötti testtömegindex;
  • a napi fél óra mérsékelt testedzés;
  • nőknél 1,5 decit, férfiaknál 2 decit nem meghaladó napi borfogyasztás;
  • a zöldségekben, gyümölcsökben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, vörös húsokban, telített zsírokban és cukorban szegény diéta.

Amikor a tudósok a várható általános élettartamot kalkulálták, észrevették, hogy a fenti egészséges szokások drámai hatással vannak annak hosszára: akik betartották őket, 12-14 évvel hosszabb élettartamra számíthattak, mint azok a társaik, akik nem követték ezt az életmódot. A kutatók szerint, akik életvitele megfelel a fent vázolt öt kritériumnak, azok 82%-al kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben, 65%-al kisebb valószínűséggel rákban.

A rejtély már csak az, ha a hosszabb élet „titka” ismert az emberek előtt, miért nem követik őket? A válasz összetett: nagyon sokan nem tudják letenni a cigarettát, a rohanó életvitelünkben sokszor csak egészségtelen ételek bekapkodására van idő és lehetőség, illetve enyhén szólva sem sportolásbarát alapon tervezték a városi lakókörnyezetek többségét.

Nagyon fontos, hogy sosem késő változtatni az életvitelünkön, kiszakadnunk a megszokott kerékvágásból, mert minden pozitív irányba tett lépés jótékonyan befolyásolja az életminőségünket, az életünk hosszát.

Forrás:   The Guardian

 

A A hosszú élet „titka” bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/hosszu-elet-titka/feed/ 0
Kullancs kisokos http://www.csaladivilag.hu/kullancs-kisokos/ http://www.csaladivilag.hu/kullancs-kisokos/#comments Wed, 25 Apr 2018 11:13:29 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31808 Kullancs kisokos “A kullancs által terjesztett betegségekről és azok elleni védelemről minden tavasszal rengeteg információ terjed a közösségi médiában, és sajnos sokkal több a tévhit, mint a hasznos tudás. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor oltatjuk be magunkat, tudnunk kell, hogy hol találkozhatunk velük, milyen módon védekezhetünk ellenük, mely testrészeinket szeretik leginkább, és hogy hogyan kell

A Kullancs kisokos bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Kullancs kisokos

“A kullancs által terjesztett betegségekről és azok elleni védelemről minden tavasszal rengeteg információ terjed a közösségi médiában, és sajnos sokkal több a tévhit, mint a hasznos tudás. Nem mindegy ugyanis, hogy mikor oltatjuk be magunkat, tudnunk kell, hogy hol találkozhatunk velük, milyen módon védekezhetünk ellenük, mely testrészeinket szeretik leginkább, és hogy hogyan kell őket kiszedni. Ha mindezzel tisztában vagyunk, vérszívók nélkül, gondtalanul élvezhetjük a kellemes időt és a szabadtéri programokat. Fontos, hogy ne higgyünk el mindent, amit a Facebookon látunk, még akkor sem, ha a címe azt hirdeti, hogy ez a legújabb módszer a kullancs kiszedésére vagy távoltartására. Ha bizonytalanok vagyunk, mindig kérjük szakember tanácsát” – mondja Dr. Jelenik Zsuzsanna, a Budai Egészségközpont infektológus szakorvosa.

Melyek a leggyakoribb tévhitek?
- A kullancsokkal csak az erdőben találkozhatunk. – Ez bizony nem igaz. A vérszívók ugyanis kedvelik a parkokat, kerteket és a játszótereket is, azaz minden bokros, fűvel borított területet.
- Vigyázz, a fáról a nyakadba ugranak! – A kullancsok boldogan élnek a magas fűben, és leggyakrabban onnan támadnak. Éppen ezért nemcsak az erdei séta, de a parkban vagy játszótéren eltöltött nap után is nézzük át magunkat és gyermekünket is alaposan.
- Tekergetem, kenegetem, ettől majd magától kimászik. – A legrosszabb, amit tehetünk. A kullancsok ugyanis nem a csípéssel, hanem a vérünkbe fecskendezett kórokozókkal okozzák a bajt. Ha olajjal, ecettel vagy bármi mással próbáljuk őket kiszedni, a kullancs fulladozni kezd, és visszaöklendezi a váladékát, ezáltal növekedik a fertőződés esélye. A legjobb, ha az erre a célra kialakított speciális csipesszel (szemöldökcsipesszel is megfelelő) egy határozott mozdulattal kihúzzuk. A bőrbe szakadt fej nem okoz bajt, néhány napon belül magától kilökődik, akár egy szálka.
- Az oltással várhatok a kullancsszezon kezdetéig. – Nem érdemes, ugyanis a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védettséget három oltás együtt adja. Az első kettő között legalább egy hónapnak el kell telnie. A tartós védettséghez pedig 6-9 hónap múlva kell egy harmadik oltás. Ezt követően 3, majd 5 évente emlékeztető oltásra van szükség. Javasolt már a téli hónapokban elkezdeni az oltási sorozatot, hogy tavaszra, a szabadtéri programoknak kezdetére védettek legyenek. Oltatlanok kullancscsípése után egy hónap múlva javasolt elkezdeni az oltási sorozatot!
- A fokhagyma, B vitamin vagy egyéb erős szagú étel távol tartja a vérszívókat. – Azok nem, ám a nadrágba tűrt zokni, a hosszú ujjú felső, a kullancsriasztó spray és a sapka megnehezíti a dolgukat. Ráadásul kevésbé kellemetlen módon.

“Az esti fürdésnél alaposan nézzük át a lágy részeket, hajlatokat, a nyakat, fül mögött és a tarkón a hajas fejbőrt is, ugyanis ezeket a részeket szeretik leginkább a kullancsok. Ha találunk magunkban, csipesz segítségével könnyedén eltávolíthatjuk. Nagyon apró kullancsokkal is találkozhatunk, ezeket a speciális csipesszel szinte nem is lehet megfogni, ilyenkor egy vékonyabb szemöldökcsipesz jól szolgálhat, vagy akár a körmünkkel összecsípve is eltávolíthatjuk. Fontos, hogy minél előbb kivegyük, ne hagyjunk neki időt a vérszívásra. Ha a csípés helyén egyre növekedő, középen fehér, szélein piros folt jelentkezik, amelyhez rossz közérzet, hányás, gyengeség is társulhat, azonnal forduljunk orvoshoz, hiszen ezek akár a Lyme-kór tünetei is lehetnek” – mondta a doktornő.

A Kullancs kisokos bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/kullancs-kisokos/feed/ 0
A kamaszkor állomásai http://www.csaladivilag.hu/kamaszkor-allomasai/ http://www.csaladivilag.hu/kamaszkor-allomasai/#comments Mon, 23 Apr 2018 20:40:12 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31805 A kamaszkor állomásai A pubertástól a felnőttkorig tartó kamaszkort általában három szakaszra osztják: korai kamaszkor, mely általában 11-14 éves korig tart; középső kamaszkor, 15-17 éves korig; és a késői kamaszkor 18-21 éves korig. A fizikai növekedés mellett fontos intellektuális, pszichológiai és szociális fejlődésbeli feladatok sűrűsödnek ezekbe az évekbe, melyek célja a személyiség kialakítása és a

A A kamaszkor állomásai bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A kamaszkor állomásai

A pubertástól a felnőttkorig tartó kamaszkort általában három szakaszra osztják: korai kamaszkor, mely általában 11-14 éves korig tart; középső kamaszkor, 15-17 éves korig; és a késői kamaszkor 18-21 éves korig. A fizikai növekedés mellett fontos intellektuális, pszichológiai és szociális fejlődésbeli feladatok sűrűsödnek ezekbe az évekbe, melyek célja a személyiség kialakítása és a felkészítés a felnőtté válásra.

Fizikai fejlődés

Legkésőbb a középső kamaszkorig – ha nem előbb – a fiatalok fizikai fejlődése teljessé, vagy majdnem teljessé válik: elérik, vagy megközelítik a felnőttkori magasságukat és súlyukat, és fizikailag képesek a gyermeknemzésre.

Intellektuális fejlődés

A legtöbb fiatalkorú úgy lép be a kamaszkorba, hogy a világ dolgait élesen elkülönítve értelmezik. A dolgok feketék vagy fehérek, jók vagy rosszak. Ritkán foglalkoznak mással, mint az adott pillanattal, s nem mérik fel cselekedeteik hosszú távú következményeit.

A késői kamaszkorban a fiatalok zöme felismeri a dolgok, szituációk, elméletek finomságait, komplexitását, s a jövőre nézve is ki tudják ezeket vetíteni. Képesek bonyolult problémák megoldására és érzékelik, értik mások gondolkodásmódját. Azonban a viszonylagos tapasztalatlanságukból adódóan, ezeket az új ismereteket kapkodva, rendszertelenül alkalmazzák, s még mindig hajlamosak lehetnek a megfontolatlan cselekedetekre.

Érzelmi fejlődés

A tinédzser lét egyik legfőbb ismertetője – az egész napos alvás és a hűtő felzabálása mellett – a függetlenségük szárnybontogatása és ennek hangsúlyozása. Az autonómia törekvéseik számtalan formát ölthetnek – egyre távolságtartóbbak a szüleikkel; kevesebb nyílt szeretetnyilvánítás; veszekedős-hisztis viselkedés, stb. Mégis, gyakran konfliktust okoz nekik a biztonságos otthontól való eltávolodás: néha sóvárognak a szülői figyelemért, megértésért, máskor minél inkább próbálnak távolodni.

 

Szociális fejlődés

Eddig a gyermek élete többnyire a család körül forgott, viszont a kamaszkor eljövetele olyan hatással van rá, mint amikor követ dobunk egy állóvízbe. A szociális tér kinyílik, barátságok formálódnak az azonos és az ellenkező nemből érkezőkkel, esetleg más etnikai csoport tagjaival, vagy felnőttekkel, kikre felnéznek. Végeredményben a tinikben kifejlődik a szerelembe esés és a romantikus kapcsolat létesítésének képessége.

Természetesen a tinik nem feltétlenül lépnek be a kamaszkorba vagy hagyják el azt ugyanabban az időben, vagy viselkednek ugyanúgy, mint a többiek. Sőt mi több, egy fiatal sok mindenben megelőzheti a korát a társaihoz képest – a legjobb példa az, amikor egy 15 éves kislány már felnőttnek néz ki, de még gyerekesen viselkedik, mivel az intellektuális, érzelmi és szociális fejlődése csak a késői kamaszkorban éri utol a fizikai állapotát.

A második világháború előtt az USA-ban négyből egy fiatal fejezte be a középiskolát. Teljesen természetes volt, hogy a még mindig csak tizenéves fiatalok teljes munkaidőben dolgoznak, házasok és gyerekeket nevelnek. Manapság négyből három fejezi be a középiskolát, ebből kettő tovább tanul. Ahogy a fiatalok oktatásának az ideje kitolódik, úgy nyúlik bele a kamaszkor a húszas éveikbe.

A kamaszkor a szülők számára is nehéz, mivel meg kell küzdeniük a gyermekeik sokszor paradox viselkedésével. Hogy is van az, hogy ugyanaz a gyerek, aki másról sem beszél, mint az esőerdők megmentésének a fontosságáról, képtelen az újrahasznosítás szerinti szemétgyűjtésre?

Azon túl, hogy a szülők megtanulják elővételezni és kezelni kamasz gyermekeik érzelmi állapotának gyors váltakozásait, sokszor ők maguk is az egymásnak ellentmondó érzelmeikkel küzdenek. Megértik, és elfogadják, hogy a szülőktől való távolságtartás a függetlenedés egyik jele, de fáj, ha a gyerekük, akik korábban imádtak velük kalandozni, nem szeretnének többé nyilvánosan mutatkozni. Ezeket a belső küzdelmeket kíséri egy természetes érzés, a veszteség érzése, melyet általában majdnem minden szülő átél.

Forrás: healthychildren

 

A A kamaszkor állomásai bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/kamaszkor-allomasai/feed/ 0
Iskolakezdés: hogyan könnyíthetjük meg? http://www.csaladivilag.hu/iskolakezdes-hogyan-konnyithetjuk-meg/ http://www.csaladivilag.hu/iskolakezdes-hogyan-konnyithetjuk-meg/#comments Mon, 23 Apr 2018 18:43:00 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31802 Iskolakezdés: hogyan könnyíthetjük meg?  Ha eldöntöttük, hogy gyermekünk szeptembertől elkezdi az iskolát, már biztosan utána jártunk, melyik lenne a számára legmegfelelőbb intézmény, osztály, tanító néni és talán már a beiratkozáson is túl vagyunk. Nézzük, hogy a most következő időszakban milyen tevékenységeket érdemes gyakorolnunk, hogy gyermekünk számára megkönnyítsük az iskolakezdést! Önbizalomnövelés Az önbizalom egyfajta tudás, mikor

A Iskolakezdés: hogyan könnyíthetjük meg? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Iskolakezdés: hogyan könnyíthetjük meg? 

Ha eldöntöttük, hogy gyermekünk szeptembertől elkezdi az iskolát, már biztosan utána jártunk, melyik lenne a számára legmegfelelőbb intézmény, osztály, tanító néni és talán már a beiratkozáson is túl vagyunk. Nézzük, hogy a most következő időszakban milyen tevékenységeket érdemes gyakorolnunk, hogy gyermekünk számára megkönnyítsük az iskolakezdést!

Önbizalomnövelés
Az önbizalom egyfajta tudás, mikor tisztában vagyunk saját értékeinkkel és képességeinkkel. Az önbizalomhoz önismeret és érzelmi biztonság szükséges, gyermekkorban tehát óriási a szülők felelőssége, hiszen ők alakítják a gyermek énképét. Az önbizalom fejlesztéséért sokat tehetünk, ha elfogadjuk gyermekünket olyannak, amilyen, éreztessük, hogy fontos nekünk. Mutassuk ki, hogy mennyire szeretjük, ne hasonlítgassuk más gyerekekhez! Ne kritizáljuk, inkább a jó tulajdonságait emeljük ki, ha hibázna, ne róla, hanem a cselekedetéről, a hibáról beszéljünk. Bátorítsuk, ha önállóan kitalál valamit, ne akarjuk egyből megoldani helyette, ha mégsem sikerül, hagyjuk dönteni! Annyit várjunk el tőle, amennyit meg is tud tenni!
Ötletek gyakorláshoz:
A nyári szünetben sok lehetőség adódhat arra, hogy gyermekünk önbizalmát fejlesszük. A felsoroltakon túl érdemes konkrét tapasztalatokhoz, sikerélményekhez juttatni a gyermeket. Igyekezzünk gyakran olyan feladatok elé állítani, amiben biztosak vagyunk, hogy az életkorának megfelelő, és meg tudja oldani. Ez lehet akár kisebb konyhai feladatok elvégzése – terítés, főzésben kisebb segítség, vagy játék, például egy rajz vagy gyurma figura elkészítése – a lényeg, hogy gyermekünket könnyen teljesíthető kihívás elé állítsuk. Az így szerzett önbizalom a későbbiekben, az iskolában is megfelelő alap lesz majd a nehezebb feladatok teljesítéséhez.

Finommotorika fejlesztése
Az olvasás és írás elsajátításához nélkülözhetetlen a finommotorika fejlesztése. Licsár Szilvia pedagógus, a Játékliget szakértője szerint már 4-5 éves korban észrevehető, ha ebben lemaradása van a gyermeknek: nem szívesen rajzol, vág, gyurmáz vagy szerel össze apróbb játékokat, görcsösen használja az eszközöket. 5-6 éves korban, ha a cipőfűző bekötése nehezen megy, vagy például apróbb tárgyakat, pénzérmét nehezen vesz fel a földről, szintén elmaradás jele lehet.
Ötletek gyakorláshoz:
Az ujjak ügyetlensége nagyon jól fejleszthető gyurmázással. Puhítsuk, gömbölyítsük, készítsünk csigát, kígyót, tojásokat! Engedjük az ujjával festeni, különböző alakzatokat rajzolni nagyméretű papírra. Mondjuk mondókákat, meséket ujjbábok segítségével, fűzzünk gyöngyöt, készítsünk karkötőt az egész családnak! Kupakok le-és felcsavarása, műanyag poharak egymásba és összepakolgatása is remek torna az ujjaknak. Építsünk kártyavárat, tornyot kockákból, dominósort, vagy marokkózzunk, gombfocizzunk!

Beszédértés, helyes beszéd
A gazdag szókincs, a jó kifejezőkészség nemcsak a tanórákon nyújt segítséget, de az új osztályba való beilleszkedést is megkönnyíti. Egyszerűbb barátokat szerezni, ha a gyermek verbálisan jól megnyilvánul, szívesen beszél, érdeklődik a környezete felől. Ezeket a készségeket szülőként mi is fejleszthetjük, némelyik játékot akár útközben is játszhatjuk, a kocsiban töltött idő alatt leköthetjük vele a gyermek figyelmét.
Ötletek gyakorláshoz:
Találjunk ki közösen mesét! Egyikőnk kitalálja a kezdő mondatot, – „Volt egyszer egy kislány és egy kiscica…” – ha többen játszunk, sorban folytatják. Később nehezíthetjük a feladatot azzal, ha megadjuk, hogy a következő mondatnak milyen szóval kell kezdődnie. Játsszunk szóláncot: a következő szónak az előbbi utolsó betűjével kell kezdődnie; vagy gyűjtsünk csak gyümölcs-, állat-, vagy zöldségneveket. Otthoni fejlesztő játékok, társasjátékok közül érdemes olyat választani, ami a történetmesélést, a szókics bővítést fejleszti.

Szociális érettség
Az óvodához képest az iskola nagy váltás a gyermekeknek azért is, mert a korábbi évek viszonylag kötetlen időbeosztásához képest az iskolában tanórákra és szünetekre tagolódik a napirend, a gyermeknek pedig tudnia kell(ene) ehhez alkalmazkodnia. A 6 év körüli korosztály azonban még nagyon játékos, nehezen irányítja hosszabb ideig a figyelmét és még a legérdeklődőbb gyermekkel is megesik, hogy ha nincs kedve, nem csinálja meg a feladatot vagy elkalandozik a figyelme. A szociális érettség ezen felül magában foglalja a szabálykövetést, az önálló munkavégzést és az együttműködő hozzáállást.
Ötletek a gyakorláshoz:
A szociális érettség elérése valójában magában foglalja az eddig felsoroltak gyakorlását és fejlesztését: egy egészséges önbizalommal rendelkező gyermek, akire figyelnek a szülei, szabályokat állítanak fel, melyek keretet adnak a mindennapjaihoz, életéhez; képes választékosan kifejezni magát, ismeri a helyes viselkedési és magatartási szokásokat, nagy valószínűséggel az iskolában is meg fogja állni a helyét. Ehhez nem kell a gyermeket „tanítani”, de folyamatosan foglalkozni, törődni kell vele. Biztosítsunk ingergazdag környezetet, közös programokat a gyermeknek, melynek épp úgy része lehet a meseolvasás, mint a mozgás – közös kirándulás vagy kerékpározás.

Forrás: www.jatekliget.hu

A Iskolakezdés: hogyan könnyíthetjük meg? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/iskolakezdes-hogyan-konnyithetjuk-meg/feed/ 0
Alma Okosvény: Intézze telefonjával vényes ügyeit! http://www.csaladivilag.hu/alma-okosveny-intezze-telefonjaval-venyes-ugyeit/ http://www.csaladivilag.hu/alma-okosveny-intezze-telefonjaval-venyes-ugyeit/#comments Wed, 18 Apr 2018 10:01:17 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31737 Épp elfogyott a patikában a felírt gyógyszer? Előzze meg a problémát, és használja az Alma Okosvény mobilalkalmazását, amellyel vényköteles gyógyszereit már kényelmesen, akár otthonról is előjegyezheti. Töltse le ingyenesen, és spóroljon időt magának! Mobiltelefonunk ma már az alapfunkciókon kívül számos lehetőséget nyújt egy-egy applikációval, ami nagyban megkönnyíti mindennapjainkat. Az Alma Okosvény azok számára készült, akik

A Alma Okosvény: Intézze telefonjával vényes ügyeit! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Épp elfogyott a patikában a felírt gyógyszer? Előzze meg a problémát, és használja az Alma Okosvény mobilalkalmazását, amellyel vényköteles gyógyszereit már kényelmesen, akár otthonról is előjegyezheti. Töltse le ingyenesen, és spóroljon időt magának!

Mobiltelefonunk ma már az alapfunkciókon kívül számos lehetőséget nyújt egy-egy applikációval, ami nagyban megkönnyíti mindennapjainkat. Az Alma Okosvény azok számára készült, akik tartós-, vagy gyakori gyógyszerszedésre kényszerülnek, ezért gyakran járnak gyógyszertárba.

Az Alma Okosvény segítségével bárhonnan előjegyezheti az orvos által felírt gyógyszerét, így csak akkor kell felkeresnie a kiválasztott patikát, ha már készleten van a választott termék. Felhasználóbarát felületével gyorsan és egyszerűen elvégezheti az előjegyzéshez szükséges lépéseket, ami után csak az értesítést kell figyelnie.

Hogyan kell használni az Alma Okosvény applikációját?

Válassza ki telefontípusától függően az App Store/Google Play áruházán keresztül az ingyenes alkalmazást, és töltse le!

  • Első lépésként regisztráljon (csak egyszer szükséges, mert utána a rendszer automatikusan belépteti fiókjába).
  • Okostelefonja kamerájának segítségével olvassa be a vényen található két vonalkódot (egyszerre többet is rögzíthetünk).
  • Az előjegyzések rögzítése után kiválaszthatja az Ön számára megfelelő Alma gyógyszertárát, ahol előjegyzéseit át szeretné venni. A rendszer helymeghatározással felajánlja a legközelebbi lehetőségeket, amit név szerint is kikereshet, így utazási szokásaihoz igazíthatja az átvételi pontot.
  • Az applikáció használatával nincs több felesleges patikába járás, mert a szoftvernek köszönhetően garantáltan akkor vehetjük át a felírt terméket, amikor az erre vonatkozó készletinformáció beérkezett. Közvetlenül ellenőrizhetjük, hogy a keresett termék az adott gyógyszertárban elérhető-e, így nem fordulhat elő, hogy csak a helyszínen szembesülünk a készlethiánnyal.
  • Az előjegyzés „elküldése” után az alkalmazás értesítést küld, amikor az előjegyzett termékei a kiválasztott patikában készleten vannak.

Hogyan fizethetünk gyógyszereinkért?

Az applikáció teljesen ingyenes és abban semmilyen pénzforgalom nem történik, ezért a gyógyszereinket a vény ellenében személyesen vehetjük át és fizethetjük ki.

A vényköteles gyógyszerek rögzítése mellett lehetőségünk van arra is, hogy az Alma Gyógyszertár katalógusában megjelent akciós vitaminokat, gyógyhatású készítményeket is előjegyezzük, amit a gyógyszerekkel együtt össze is készítenek nekünk.

Az Alma Okosvény nem váltja ki a beteg és a gyógyszerész közötti személyes találkozást, így a beteg is felteheti a kérdéseit, a gyógyszerész pedig tanácsokat adhat a hozzá fordulóknak! Az alkalmazásban szereplő információk nem helyettesítik a kezelőorvossal/szakorvossal és/vagy gyógyszerésszel történő konzultációt. A beteg számára így szükséges, hogy elolvassa a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztatót, valamint kezelőorvosa utasításai alapján járjon el a gyógyszer szedése során.

*Az Alma Okosvény applikációs előjegyzési rendszer készletinformációt ad, használata nem minősül sem gyógyszerrendelésnek sem gyógyszerigénylésnek, az orvosi vény elfogadása és a gyógyszer kiadása minden esetben gyógyszertárban, gyógyszerész felelőssége mellett történik a szakmai szabályok betartásával.

A Alma Okosvény: Intézze telefonjával vényes ügyeit! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/alma-okosveny-intezze-telefonjaval-venyes-ugyeit/feed/ 0
Az 5 leggyakoribb fülbetegség http://www.csaladivilag.hu/az-5-leggyakoribb-fulbetegseg/ http://www.csaladivilag.hu/az-5-leggyakoribb-fulbetegseg/#comments Tue, 17 Apr 2018 13:04:16 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31798 Az 5 leggyakoribb fülbetegség Ahogy a legtöbb érzékszervünket, úgy a fülünket is különböző betegségek károsíthatják. Ezek a tévhitekkel ellentétben messze nem csak a gyerekeket érintik, a felnőttek is sűrűn szenvednek az alábbi öt fülbetegségtől! Füldugó Kellemetlen, de annál általánosabb és hétköznapibb gond a füldugó. Tulajdonképpen arról van szó, hogy nagy mennyiségű fülzsír gyülemlik fel a

A Az 5 leggyakoribb fülbetegség bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Az 5 leggyakoribb fülbetegség

Ahogy a legtöbb érzékszervünket, úgy a fülünket is különböző betegségek károsíthatják. Ezek a tévhitekkel ellentétben messze nem csak a gyerekeket érintik, a felnőttek is sűrűn szenvednek az alábbi öt fülbetegségtől!

Füldugó
Kellemetlen, de annál általánosabb és hétköznapibb gond a füldugó. Tulajdonképpen arról van szó, hogy nagy mennyiségű fülzsír gyülemlik fel a fülben (ami akár megfázás, vagy külső tényező, pl. valamilyen szennyeződés következtében is megjelenhet). Kialakul a füldugó, ami még inkább gátolja, hogy a fülzsír természetes módon kiürüljön.
Mi a fülzsír? A fülzsír nagyon sűrű fiziológiai anyag, amelyet a hallójáratban a nyirokmirigyek termelnek. Természetes körülmények között a fülzsír védi a fülcsatornát a különféle fertőzésektől. A fülzsír a hallójárat külső részén képződik, azonban amikor túltermelődik a fülzsír vagy a fül higiénája nem megfelelő, nagyobb mennyiségű fülzsír képződik, amely aztán felhalmozódhat és ún. fülzsírdugó keletkezik. Ez a dugó befolyásolja a fül tökéletes működését, fülzúgás, fülviszketés és halláscsökkenés alakulhat ki.  A fülzsír túltermelődése esetén fontos a fülnek kíméletes szerekkel történő tisztántartása és ápolása.
Mit tehetsz ellene? Az Aurecon fülspray – Holt-tengeri oldat Aloe verával – egy természetes, kímélő ionizált oldat, amely anélkül oldja fel a fülzsírt, hogy irritálná a dobhártyát vagy a fül külső részének csatornáját. A fülspray olyan tengeri eredetű aktív nyomelemeket tartalmazó oldat, amelynek használata a mindennapos tisztálkodásra alkalmas.  Megelőzi a hallójárat eldugulását és a fülzsír túltermelődését.

Fülzúgás
A fülzúgással időszakosan mindenki találkozik, és szerencsére egy teljesen normális tünetről beszélünk, ami nem ad okot aggodalomra. Kivéve akkor, ha a zúgás rendszeres, nagyon zavaróvá válik, sokáig elhúzódik, esetleg meg sem szűnik. Ebben az esetben orvoshoz kell fordulni a tünetekkel, mert bár a fülzúgás megjelenhet olyan „hétköznapi” gondok hatására is, mint amilyen a magas vérnyomás, vagy éppen a stressz, de előfordulhat, hogy agyi érelmeszesedés, fertőzés, vagy éppen pajzsmirigy gond áll a háttérben.
Tudtad? A zaj kerülése mellet bizonyos tápanyagok bevitele is fontos, melyek fokozzák a sejtek optimális működését, és védenek a sejtkárosító szabadgyököktől, valamint támogatják a fülben lévő kis erek keringését. Az állandó fülzúgás zavarja a pihenést,  feszültséget okoz, mely tovább rontja az állapotot, ezért hasznos lehet az idegrendszer nyugtatása, lecsendesítése.  A Fytofontana Aurecon Ring Stop a tünetek enyhítésével segít fenntartani a lelki egyensúlyt, lehetővé teszi a pihenést, így javítja a fizikai és mentális állapotot. 

Fülcsengés
A fülzúgáshoz hasonló probléma a fülcsengés, ami azonban inkább az idősebb korosztályt érinti. Ennek oka az, hogy általában olyan betegségek okozzák a tüneteket, amik ugyancsak az idősebbek körében gyakoriak. Ilyen probléma a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a belső szervi elváltozások, illetve a belső fül, a hallóideg gyulladása, de egyes gyógyszerek mellékhatásaként is jelentkezhet a fülcsengés. Ami biztos, hogy érdemes minél előbb kideríteni a tünetek okát, hiszen a fülcsengést csak akkor lehet megszüntetni, ha az alapproblémát kezeljük.

Középfülgyulladás
A középfülgyulladás nagyon gyakori gond, de elsősorban inkább gyermekkorban jelenik meg. A tünetek közé sorolható a dobhártya fájdalmas feszülése, az egész fül érzékennyé válása, illetve a gennyes váladék megjelenése. A középfülgyulladás egyfajta „mellékbetegség” is lehet, pl. kialakulhat akár egy mandulagyulladás következményeként is. Ha gyakran és súlyos formában jelentkezik, akkor gondolni kell ételallergiára, ugyanis nem ritka, hogy a glutén, a laktóz, vagy a tejfehérje, esetleg a tojás okozza a gyulladásos problémát. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni vele!

Hallójárat gyulladás
A hallójárat gyulladása leginkább nyáron fordul elő, aminek az az oka, hogy a hallójáratba víz jut a fürdőzés során. A folyadék feláztatja a bőrt, és ez a közeg a fülzsírral keveredve ideális terepet biztosít a gombák és baktériumok megtelepedésének, szaporodásának. A tünetek közé tartozik a fájdalom, fülérzékenység, váladékozás, hallásromlás. A gyógyulásig nem érheti víz a hallójáratot, illetve, ha a betegség többször előfordul, érdemes ügyelni rá, hogy egyáltalán ne kerüljön folyadék a fülbe. Ez a víz alá merülés elkerülésével, illetve füldugó használatával könnyen kivédhető.

 

A Az 5 leggyakoribb fülbetegség bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/az-5-leggyakoribb-fulbetegseg/feed/ 0
A leggyakrabban elkövetett „babaprojekt” hibák http://www.csaladivilag.hu/leggyakrabban-elkovetett-babaprojekt-hibak/ http://www.csaladivilag.hu/leggyakrabban-elkovetett-babaprojekt-hibak/#comments Sun, 15 Apr 2018 21:08:57 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31790 A leggyakrabban elkövetett „babaprojekt” hibák Megbeszéltél mindent a partnereddel, s készek vagytok belevágni életetek legnagyobb kalandjába? Nekiálltok a „babaprojektnek”? Ez szuper és SOK SIKERT, de előtte kérlek olvassátok el a lenti sorokat, melyekben megtaláljátok a párok által leggyakrabban elkövetett hibákat, melyek késleltethetik a fogantatást, a „projekt” sikerességét. Túl kevés szex Sokan hiszik, hogy akkor cselekszenek

A A leggyakrabban elkövetett „babaprojekt” hibák bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A leggyakrabban elkövetett „babaprojekt” hibák

Megbeszéltél mindent a partnereddel, s készek vagytok belevágni életetek legnagyobb kalandjába? Nekiálltok a „babaprojektnek”? Ez szuper és SOK SIKERT, de előtte kérlek olvassátok el a lenti sorokat, melyekben megtaláljátok a párok által leggyakrabban elkövetett hibákat, melyek késleltethetik a fogantatást, a „projekt” sikerességét.

Túl kevés szex

Sokan hiszik, hogy akkor cselekszenek helyesen, ha csökkentik a szexet – ezáltal tartalékolják a férfi partner spermáit – és az ovuláció körüli időszakra összpontosítanak csak, hogy minél előbb teherbe eshessenek. A baj csak az, hogy ezzel könnyen eltéveszthető a peteérés időszaka, mivel nagyon sok nő rosszul számolja ki az ovulációs periódusát, s nem a megfelelő időpontban szexelnek!

Tanács: legyen szex amikor és amennyi jól esik, egy kicsivel több figyelmet fordítsunk arra az időszakra, amikor VALÓBAN peteérés van.

Túl sok szex

Mások azt hiszik, minél többet szexelnek, annál könnyebben jön a megtermékenyülés. Sajnos a több nem mindig jelent jót. Noha a gyakori szexuális együttlét nem csökkenti a spermák potenciálját, de más problémákat okozhat. A túl sok szex egyfajta kiégéssel járhat, egy idő után a párok esetleg már csak „babaprojekt kötelezettségként” tekintenek rá, s amikor eljön az ovuláció pillanata, akkor az egyik, vagy mindkét fél érdeklődésének hiányában elmarad az aktus, ami egy elszalasztott lehetőség a „projekt” tekintetében.

Tanács: találjuk meg az egyensúlyt a mennyiség és a minőség között.

Egy pozíció az üdvös

Biztos hallottál már róla, hogy a misszionárius póz a legüdvözítőbb a fogantatás tekintetében, illetve az aktus után emeljük magasra a csípőnket egy ideig.

Valójában teljesen mindegy milyen pozícióban szexelsz, az eredmény ugyanaz – ejakulációnál a spermák a hüvelyi váladékon keresztül pillanatok alatt a petevezetékbe jutnak, teljesen függetlenül a pozíciótól.

Tanács: ahelyett, hogy egy pózba „ragadnátok”, élvezzétek a szexet és bátran kísérletezzetek!

 

A nő hibája

Ha egy idő után sem követi siker a „projektet”, a legtöbben – beleértve a hölgyeket is – rögtön a női felet kezdik hibáztatni, hogy bizonyára vele van valami gond. Valójában a terméketlenségek körülbelül feléért női problémák, 40%-ért férfi problémák, 10%-ért mindkettő vagy egyik sem felelnek.

Tanács: ha nem jár sikerrel a kísérletezés, egy idő után mindkét fél menjen kivizsgálásra, ne csak a nő!

A peteérés elmulasztása

Sok nő hiszi, hogy pontosan tudja, mikor van peteérése, vagy hiszik, hogy a tankönyv szerinti 14. nap az ovuláció napja. Valójában minden embernek más és más a ciklusa, ami akár hónapról hónapra változhat is, illetve nagyon könnyű összetéveszteni a testi jeleket.

Tanács1: a legbiztosabb módja a peteérés bemérésének az erre szolgáló tesztek használata, melyeket gyógyszertárakban lehet kapni. Fontos!

Tanács2: Ne csak a peteérés napjára koncentráljunk, mert a megérett pete csak 24 órán belül képes megtermékenyülni, s ha rosszul számolunk, akkor megint várhatunk egy hónapot. A várható ovuláció előtt már mindenképpen kötelező a szexuális aktivitás növelése a siker érdekében!

Síkosító használata

Kétszer is meggondolandó, hogy használjuk e, ezt a segédeszközt. A kereskedelmi forgalomban lévő síkosítók többsége megnehezíti a spermák dolgát, nehezebben érik el a petesejtet. Győződjünk meg róla, hogy a használni kívánt szer spermabarát e, illetve alternatívaként ott van a babaolaj, vagy más olajok.

Rohanás az orvoshoz

Két-három hónap sikertelen próbálkozás után sokaknak megfordul a fejében, nem kéne e orvoshoz fordulni? Nos, még ideális körülmények fennállása esetén is több hónapba telhet, mire bekövetkezik a siker, ezért a 35 alatti egészséges párok próbálkozzanak csak nyugodtan legalább egy évig, mielőtt orvoshoz fordulnának.

Ráérek orvoshoz fordulni

Amennyiben 35 év felettiek a párok, s 6 hónap után sincs eredmény, akkor nem érdemes tovább várni, javasolt felkeresni egy szakorvost. Ugyanez igaz olyanokra is, akik 35 év alattiak, de olyan egészségügyi problémáik vannak, melyek megnehezíthetik a teherbeesést – például rendszertelen periódus, szexuális úton terjedő betegség, stb…

Az általános egészségi állapot elhanyagolása

Végül, de legutolsósorban talán a legáltalánosabb hiba: a „projekt” során sokan hajlamosak megfeledkezni arról, hogy mennyi minden összetevője van a sikernek, ami nem csak a megfelelő mennyiségű szexen és időzítésen múlik, hanem rengeteg más tényező befolyásolhatja. Ital, drog, dohányzás, túlsúly, túlzott stressz – csak néhány olyan dolog, melyek ha nincsenek „rendbe téve”, az egész vállalkozást, életünk kalandját akadályozhatja meg vagy teheti tönkre!

 

A A leggyakrabban elkövetett „babaprojekt” hibák bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/leggyakrabban-elkovetett-babaprojekt-hibak/feed/ 0
Allergia kisokos http://www.csaladivilag.hu/allergia-kisokos/ http://www.csaladivilag.hu/allergia-kisokos/#comments Thu, 12 Apr 2018 06:30:11 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31784 Allergia kisokos Végre megérkezett a tavasz. A különösen hosszúra nyúló tél után nincs is jobb dolog, mint elzárni a szekrénybe a télikabátokat és élvezni a napsütést, a virágzó természetet. Ám néhányan nem tudnak felhőtlenül örülni ennek. Az allergiával küzdőknek ugyanis nem a csodás napsütés, hanem sokkal inkább az orrfújás, a zsebkendők és a gyulladt szem

A Allergia kisokos bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Allergia kisokos

Végre megérkezett a tavasz. A különösen hosszúra nyúló tél után nincs is jobb dolog, mint elzárni a szekrénybe a télikabátokat és élvezni a napsütést, a virágzó természetet. Ám néhányan nem tudnak felhőtlenül örülni ennek. Az allergiával küzdőknek ugyanis nem a csodás napsütés, hanem sokkal inkább az orrfújás, a zsebkendők és a gyulladt szem jut eszükbe. Elkerülni ugyan nem lehet az allergiával járó kellemetlenségeket, de egy kis odafigyeléssel enyhíthetők a tünetek, és a szabadtéri programok is élvezhetővé válnak.

“Az allergia szinte bármikor ránk törhet, tavasszal leggyakrabban a különféle növények váltják ki. Egyesek már gyermekkoruk óta küzdenek vele, másoknál csak felnőttként jelentkeznek a tünetek. A megfelelő készítmények alkalmazásával azonban enyhíthetők a kellemetlen tünetek. A hatásos kezelési mód kiválasztásában segít a szakorvos, így érdemes a panaszok jelentkezésekor felkeresni. Fontos, hogy ne hanyagoljuk el a kezelését, mert a tünetek súlyosbodhatnak, akár asztma is kialakulhat” – mondta dr. Madarasi Anna, a Budai Egészségközpont allergológus szakorvosa.

Mit kell tudnunk az allergiáról?

Az allergia napjainkban már a népbetegségek közé tartozik. A világon több mint 400 millió ember szenved a tünetektől, számuk a statisztikák szerint egyre csak növekszik. Kialakulásában a genetikai hajlam mellett a környezeti hatásoknak – beleértve a lelki tényezőket is – lényeges szerepe van.

Pontosan mire vagyok allergiás?

Egyeseknél már a tavasz első napjaiban, másoknál azonban csak nyáron jön elő az allergia. Ha szeretnénk tudni, hogy pontosan mi okozza a panaszokat, érdemes átnézni az éves pollennaptárat. Ha szénanáthához hasonló tüneteket, mellkasnyomást érzünk, köhögünk, a kiváltó okot leggyakrabban a virágporok jelentik. Hazánkban 3 kiemelt pollenszezon van az év folyamán:
- kora tavasz kezdetével a virágzó fák,
- nyár elején a fűpollen,
- majd nyár végén a gyomnövények, pl. parlagfű okoznak allergiát.
Ezek a növények minden évben ugyanakkor virágoznak, így a szezonon kívül nem kell aggódnunk. Ha a pollenszezonon kívül is jelentkeznek a tünetek, forduljunk allergológushoz, ugyanis lehetséges, hogy állatszőr, háziporatka, penészgomba okozza azokat.

A pollenallergia kezelése

A tünetek kezelésére számos természetes gyógymód és kezelés áll rendelkezésünkre.
- Elő a csípős ételekkel! – Légzéskönnyítő, nyálkahártya-vékonyító hatással bírnak, különösképpen a csípős paprikák.
- Tengeri só alapú orrspray – A túlzott, nyálkahártya-lohasztó, érösszehúzó hatású orrspray használat köztudottan nem tesz jót szervezetünknek, ráadásul sokaknál függőséget is okoz. Jó alternatíva lehet ezzel szemben az egyszerű tengeri sós orrspray, amit gyógyszertárból beszerezve, de akár otthon elkészítve is alkalmazhatunk. A tengeri só jótékony, nyugtatja a pollenallergia miatt gyulladt nyálkahártyát.
- Orrmosás – Speciális, erre a célra készült eszközzel eredményesen távolíthatjuk el a felső légutakból az allergént.
- Hajmosás – Ha a szabadban tartózkodunk, a pollenek könnyen megtelepednek a hajunkon és ruháinkon. Ebben az időszakban a szokottnál sokkal gyakrabban mossuk ki ruháinkat, ágyneműnket, és ha tehetjük, naponta mossuk meg hajunkat. Így legalább a lakásban csökkenteni tudjuk a pollenek számát.
- Antihisztaminok – A szénanáthás panaszok közül a vizes orrfolyást, tüsszögést, viszketést, könnyezést eredményesen csökkentik.
- Szteroid hatóanyagú orrspray-k – A szénanátha kapcsán gyakran jelentkező erős orrdugulás megszűnését ezektől a szerektől várhatjuk.
- Immunterápia – Közismert módszer az allergia hosszútávú kezelésére. Az immunterápia során szervezetünk apró dózisokban kapja az allergén anyagot injekció vagy nyelv alá helyezett koncentrátum formájában. Ennek lényege, hogy az immunrendszer áthangolódik, megtanulja tolerálni az allergént, mígnem 3-5 év elteltével szinte teljesen immunissá válik az adott allergénnel szemben.

Mindezek mellett tájékozódjunk napi szinten a pollenkoncentrációról, amely a száraz, szeles időben a legmagasabb. Ezekben az időszakokban kerüljük a szabadban tartózkodást, a szellőztetést, sportolásra pedig válasszuk a zárt tereket, edzőtermeket. Érdemes a nyaralásunkat is úgy tervezni, hogy minél kevesebbet legyünk az allergiát okozó pollen közelében.

A Allergia kisokos bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/allergia-kisokos/feed/ 0