CsaládiVilág http://www.csaladivilag.hu Családi témák a terhességről, szülésről, a csecsemő gondozásáról és a gyermeknevelésről. Fri, 14 Jul 2017 09:36:14 +0000 hu-HU hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.3 Együttalvás a babával http://www.csaladivilag.hu/egyuttalvas-babaval/ http://www.csaladivilag.hu/egyuttalvas-babaval/#comments Fri, 14 Jul 2017 09:36:14 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30665 Együttalvás a babával A gyermekorvosok többsége nem javasolja a babákkal történő együtt alvást, de az antropológusok szerint ez hasznos és természetes. A szülők évtizedek óta azt hallják, hogy nem szabad együtt aludni a babával. Noha összebújni az újszülött gyermekkel a világ legtermészetesebb dolgának tűnik, az elterjedt orvosi nézetek szerint ez növelheti a hirtelen bölcsőhalál esélyét,

A Együttalvás a babával bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Együttalvás a babával

A gyermekorvosok többsége nem javasolja a babákkal történő együtt alvást, de az antropológusok szerint ez hasznos és természetes.

A szülők évtizedek óta azt hallják, hogy nem szabad együtt aludni a babával. Noha összebújni az újszülött gyermekkel a világ legtermészetesebb dolgának tűnik, az elterjedt orvosi nézetek szerint ez növelheti a hirtelen bölcsőhalál esélyét, ezért szerintük a kicsiknek a saját ágyukban kell aludniuk.

Másfelől az antropológusok és a “kötődő nevelés” támogatói szerint a csecsemő-szülő szétválasztás természetellenes és ellentmond az evolúciós fejlődésünk történetének. Ők nem csak a “szobamegosztást”, hanem az “ágymegosztást” is hangsúlyozottan támogatják, vállalva az orvosi tanáccsal történő szembehelyezkedést.

A vita egy tanulmány kapcsán lángolt fel újra, mely szerint a baba 9 hónapos koráig a “szobamegosztás” csökkenti a baba alvási mennyiségét, melynek elméletben komoly egészségügyi következményei lehetnek a későbbiekben.

Szóval, mit tegyen a szülő?

Az angol Durham Egyetem oktatója Helen Ball szerint az őseink együtt aludtak gyermekeikkel közvetlen testi kapcsolatot és védelmet biztosítva ezzel nekik, ahogy napjainkban is teszik egyes főemlősök. A babák pozitívan reagálnak a közeli kapcsolatra, a légzésük, véroxigén szintjük és szívverésük még egyenletesebbé válik.

Ázsiában és Afrikában a legtöbb baba még mindig a szülői ágyban alszik, de a nyugati országokban az “ágymegosztás” visszaesett az ipari forradalom alatt. Az általános jólét növekedésével egyre több ember engedhette meg magának a külön szobát, s egyre hangsúlyosabbá vállt az a nézet, hogy a gyerekeket már a kezdetektől függetlenségre kell nevelni.

A 90’-es években az “ágymegosztás” megítélése az ódivatútól a veszélyesre változott, miután egy kutatás szerint a bölcsőhalál gyakrabban fordult elő olyan babáknál, akik a szüleikkel aludtak. 2005-ben az Amerikai Gyermekorvosok Akadémiája (AAP) kiadott egy iránymutatást állást foglalva az “ágymegosztással” szemben, mely iránymutatást Ausztrália és az Egyesült Királyság is átvette.

Az Akadémia ugyan elismerte, hogy a bölcsőhalál és az egy ágyban alvás közti kapcsolat nem félreértelmezheten és világos, ennek ellenére általánosan elfogadottá vált ez a feltételezés. Olyan plakáthirdetések jelentek meg az Egyesült Államokban, melyek érzékletesen ábrázolták, hogy babák fekszenek a szülői ágyban, mellettük egy húsvágó kés, s alattuk a figyelmeztetés: “Legalább ennyire veszélyes, amikor a gyermekd veled alszik”!

Ian Paul (Pennslvania Egyetem) szerint a gyermekorvosok 99%-a ellenzi az egy ágyban alvást, mondván már nem a barlang kövén fekszünk, hanem 21. századi matracokon és ágyneműben, melyek akár meg is fojthatják a babákat.

Azonban egy friss, 2014-es kutatás szerint az “ágymegosztást” biztonságosan is meg lehet oldani: a szigetországban 400 bölcsőhalál vizsgálatakor az derült ki, hogy a bölcsőhalál csak akkor volt kapcsolatban az együttalvással, amennyiben az a kanapén történt, vagy ha a szülők dohányoztak, vagy legalább két egységnyi alkoholnál többet fogyasztottak elalvás előtt.

Ball szerint ezen rizikófaktorok elhagyásával biztonságosan előkészíthető az együttalvás azáltal, hogy kemény matracon alszunk, s távol tartjuk a párnákat és a takarót a babáktól. A megfigyelések szerint az anyák össztönszerűen körülölelik a babájukat – amennyiben valaki attól fél, hogy ráfekszik a babájára, akkor fektesse a gyermeket az ágyhoz illesztett bölcsőbe, hogy az továbbra is érezhesse az anyai közelség védő hatását.

Még ha biztonságossá is tehető az ágymegosztás, a szülőknek kell eldönteniük érdemes-e ezt követni. A támogatók szerint a gyermek gondoskodóbb, empatikusabb lesz tőle, noha ezirányban egyelőre még kevés kutatás történt. Az ellenzők szerint ez az egész dolog csak zavarja a résztvevők nyugodt alvását.

Egy biztos, a szülőnek saját magának kell eldönteni melyik utat követi, s amennyiben az egy ágyban alvás melett dönt, a megfelelő óvintézkedések megtétele elengedhetetlen!

Forrás: www.newscientist.com

 

A Együttalvás a babával bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/egyuttalvas-babaval/feed/ 0
Így ápold kisbabád bőrét a nyári hónapokban http://www.csaladivilag.hu/igy-apold-kisbabad-boret-nyari-honapokban/ http://www.csaladivilag.hu/igy-apold-kisbabad-boret-nyari-honapokban/#comments Thu, 13 Jul 2017 14:05:52 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30660 A nyári időszakban a kisbabák bőre kiemelt figyelmet igényel. A nagy melegben nem csak a napsugárzás elleni védelemre, hanem a pelus által fedett bőrfelületek megóvására is gondolnunk kell. Nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a babák bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, a pelenka tartalma pedig könnyen kicsípheti a rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Aggodalomra viszont

A Így ápold kisbabád bőrét a nyári hónapokban bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A nyári időszakban a kisbabák bőre kiemelt figyelmet igényel. A nagy melegben nem csak a napsugárzás elleni védelemre, hanem a pelus által fedett bőrfelületek megóvására is gondolnunk kell. Nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a babák bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, a pelenka tartalma pedig könnyen kicsípheti a rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Aggodalomra viszont semmi ok, mindenre van megoldás!

Nyáron nem csak mi, a babák is többet izzadnak, emiatt gyorsabban kialakulhat vízhiányos állapot. Ez érinti a bőrfelszínt, de a belső szerveket is, ezért oda kell figyelnünk a fokozott rehidrálásra.  A kisbabák esetében jobb, ha fél éves korukig teljesen megóvjuk a közvetlen napsugárzástól a bőrt, ezért, ha strandolunk, kültéri programokat szervezünk, a babát mindig tartsuk az árnyékban, vagy leárnyékolt babakocsiban.

„A kisbabák testfelszín-testtömeg aránya sokkal nagyobb a felnőttekéhez képest, így még inkább hajlamosak a kiszáradásra. Bőrük pigmentsejtjei még érés alatt állnak, a napfény elleni védekezésük is gyengébb, ezért óvjuk 50+ faktorú fényvédő krémmel bőrüket! Számos tanulmány számolt már be arról, hogy a gyermekkori napégések jelentősen növelik a melanoma rizikóját.”  – kezdte dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász. „Mindemellett vigyáznunk kell, mert nagy melegben a napszúrás kockázata is növekszik, illetve a kinti tartózkodás miatt a rovarcsípések is gyakrabban előfordulnak.”

A pelenkában összekeveredő vizelet és széklet melegben még hamarabb lép reakcióba egymással, ammónia szabadul fel, ami különösképp irritálja a kicsi bőrét. Továbbá a kialakuló „dunszt-hatás” miatt még gyorsabban szívódnak fel a méreganyagok a bőrön keresztül. A babapopsi egyébként is olyan érzékeny terület, aminek az ápolására fokozott figyelmet kell fordítanunk. A pelenkadermatitisz megelőzése szempontjából az elsődleges a prevenció az átnedvesedett pelus mielőbbi cseréje.  A helyes tisztántartás mellett pedig elengedhetetlen a megfelelő popsikrém, például a Sudocrem használata.

„A pelenka gőzkamraként viselkedik, ezért hajlamos a befülledésre, “bepállásra”. Nyáron a szabadban, kertben töltött idő is több, emellett a hőmérséklet is szélsőségesen magas lehet, ezért elsősorban a popsi szellőztetésére kell figyelnünk: hagyjuk szabadon legalább 10-15 percre két pelenkázás között.  A pelenka alatt pedig mindenképpen kenjük be ápoló babapopsi krémmel.” – mondta el dr. Csitos Ágnes.

Ahogy felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is számos különböző bőrtípus létezik. Arról nem is beszélve, hogy a nyári melegben a kisbabák bőre még érzékenyebb, ezért ilyenkor érdemes komplex összetételű, hipoallergén babapopsiápolót használni.

A Így ápold kisbabád bőrét a nyári hónapokban bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/igy-apold-kisbabad-boret-nyari-honapokban/feed/ 0
Nyáron is az egészséges bőr a legszebb http://www.csaladivilag.hu/nyaron-az-egeszseges-bor-legszebb/ http://www.csaladivilag.hu/nyaron-az-egeszseges-bor-legszebb/#comments Fri, 30 Jun 2017 11:55:57 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30639 Fehér vagy napbarnított bőr? Míg a 19. század környékén a világos bőrszín volt divat, és a porcelánszínű bőr egyet jelentett a szépséggel és az egészséggel, később egyre inkább a bronzbarna szín terjedt el. A trendek folyamatosan váltották egymást, hol a világos, hol a napbarnított bőr lett a divat, de legyen akár a fehér vagy a

A Nyáron is az egészséges bőr a legszebb bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Fehér vagy napbarnított bőr? Míg a 19. század környékén a világos bőrszín volt divat, és a porcelánszínű bőr egyet jelentett a szépséggel és az egészséggel, később egyre inkább a bronzbarna szín terjedt el. A trendek folyamatosan váltották egymást, hol a világos, hol a napbarnított bőr lett a divat, de legyen akár a fehér vagy a csokibarna szín a kedvenc, a legszebb mégis az egészséges bőr! Ezért pedig – főként a nyári erős napsugárzás idején – mindannyiunknak érdemes tennünk.

Fehér vagy napbarnított, a lényeg a védelem

„A bőr megfelelő védelmének fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Nyáron szívesen süttetjük magunkat a vízparton, és bőrtípustól függetlenül oda kell figyelnünk arra, mikor és mennyit tartózkodunk a tűző napon. A fényvédelem a világos bőrűek számára különösen fontos, hiszen ők könnyebben leégnek, de a barnább bőrűek sem sütkérezhetnek felelőtlenül. A túlzásba vitt napfürdőzés veszélyes azok számára, akiknek a bőrén anyajegyek találhatók, a napfény ráadásul a leégésen kívül számos bőrbetegséget is okozhat, vagy fokozhatja a meglévő betegségek tüneteit” – mondta dr. Tóth Éva Erzsébet, az Év Magánrendelőjének választott Budai Egészségközpont bőrgyógyász szakorvosa.

Milyen problémákat okozhat a túlzásba vitt napozás?

 • Bőrpírral, súlyos esetben hólyagképződéssel és hámlással járó napégés
 • A bőr korai öregedése a rugalmas rostok károsodása miatt, amelynek jellemzője a száraz, ráncosodásra hajlamos bőr
 • Napfény okozta csalánkiütés, amely a napozás megkezdése után jelentkezik
 • Napallergia, amelynek tünete órákkal a napozás után a napfénynek kitett bőrfelületen jelentkező vörös, viszkető foltok formájában mutatkozik meg
 • Súlyos esetben, többszörös leégés miatt a károsodott anyajegyből később kialakulhat bőrrák, melanoma. Főként azoknál jelenthet fokozott kockázatot, akiknek a családjában előfordult már ilyen daganatos megbetegedés

Napfürdőzés, de csak mértékkel

A napfénynek természetesen számos jótékony hatása is van, a mértékletesség betartásával pedig nyugodtan élvezhetjük előnyeit. Szervezetünk például így nyeri D-vitamin szükségletének nagy részét, segít bizonyos bőrbetegségek gyógyításában is, és jótékony hatású lehet a pattanásos bőr számára. Mindemellett a hangulatunkra is pozitív hatással van, hiszen egy napsütéses napon sokkal kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat, amely látszik kisugárzásunkon is. Az igazi szépség pedig belülről fakad!

Hogyan tehetjük biztonságossá a napozást?

 • Használjunk bőrtípusunknak megfelelő, UV-A és UV-B sugárzás ellen is védelmet nyújtó naptejet!
 • Ismételjük naponta többször a naptej használatát.
 • Fürdőzés után kenjük be magunkat újra, még ha vízálló naptejet is választottunk.
 • Ruházatunkkal, karimás nyári kalappal védjük magunkat az erős napsütéstől.
 • A legerősebb napsugárzás idején – délelőtt 11 órától délután 15 óráig – tartózkodjunk az árnyékban!
 • Ellenőriztessük évente az anyajegyeinket! Ha viszont változik a színe, egyenetlenné válik a pigmenteloszlás egy anyajegyen belül, szabálytalan az alakja, azonnal forduljuk szakorvoshoz!

A Nyáron is az egészséges bőr a legszebb bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/nyaron-az-egeszseges-bor-legszebb/feed/ 0
A glutén bevezetése http://www.csaladivilag.hu/gluten-bevezetese/ http://www.csaladivilag.hu/gluten-bevezetese/#comments Tue, 27 Jun 2017 12:41:20 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30570 A glutén bevezetése A hozzátáplálásról sokszor, sok helyen olvashatunk. Nemsokára pedig útjára indul Előke címmel egy olyan konferencia-sorozat is, amely kitűnő szakértők segítségével ad lehetőséget az anyukáknak, kismamáknak arra, hogy mindent megkérdezhessenek, megtudhassanak, amit csak szeretnének a hozzátáplálás témájában. Nagyon sok kérdés érkezett már előzetesen is, például arra vonatkozóan, hogy miként kell a glutént bevezetni

A A glutén bevezetése bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>

A glutén bevezetése

A hozzátáplálásról sokszor, sok helyen olvashatunk. Nemsokára pedig útjára indul Előke címmel egy olyan konferencia-sorozat is, amely kitűnő szakértők segítségével ad lehetőséget az anyukáknak, kismamáknak arra, hogy mindent megkérdezhessenek, megtudhassanak, amit csak szeretnének a hozzátáplálás témájában. Nagyon sok kérdés érkezett már előzetesen is, például arra vonatkozóan, hogy miként kell a glutént bevezetni a kisbabák étkezésében. Egy kis előzetesként mindazok részére, akik a téma iránt érdeklődnek a rendezvény egyik főszervezője, Tibay Rózsa dietetikus és egészségtan tanár ad útmutatót a gluténkérdésről.

„A csecsemőnk táplálása kezdetben igen egyszerűnek tűnik, hiszen az anyatejes táplálással, a kizárólagos szoptatással sok mindent kipipálhatunk. Kényelmes, mindig kéznél van és annyi, amennyire a babáknak szüksége van. Aztán elérkezünk ahhoz az időszakhoz, amikor megkezdhetjük a hozzátáplálást és számtalan új kérdés vetődik fel bennünk. Az egyik legkardinálisabb kérdéskör a glutén bevezetése, mellyel kapcsolatos ajánlások az elmúlt 5-10 évben nagyon sokat változtak. Nézzük meg, mi az, amit eddig nem olvashattunk a médiában, ebben a témában.

Ahogy azt a szakemberek – védőnők, gyermekorvosok, dietetikusok – tudják a legjobban, a táplálás tudománya nem egy egzakt tudomány, ezért nehéz sokszor egyértelmű választ adni.

Azért, hogy hitelesen és szakszerűen adhassak választ, a kérdéseimet feltettem egy a gyermekkel foglalkozó allergológus-immunológus szakorvosnak, a védőnői egyesületnek és a dietetikusok kamarai kollégiumának; valamint sokat beszélgettem e szakmai szervezetek vezetőségi tagjaival a hazai álláspontról. Egybehangzóan úgy fogalmaztak, hogy jelenleg a hazai érvényben lévő ajánlások (melyek a WHO javaslatait követik), azaz a védőnői és gyermekorvosi protokoll, valamint az ESPGHAN glutén bevetetéséről szóló ajánlás is elmaradnak a legújabb kutatásokhoz képest. Ez nem jelenti azt, hogy a hazai szakemberek ne ismernék, vagy ne követnék az éppen aktuális kutatási eredményeket. Ahhoz, hogy ezek a kutatási eredmények hazai ajánlássá váljanak még sok szakmai egyeztetésnek kell lezajlania ezt követően válhat hivatalosan ajánlássá, amit ma a média kommunikál az új ESPGHAN állásfoglalás kapcsán. Azonban amíg nincs új hivatalos ajánlás, mely magába foglalja ezeket az újabb kutatási eredményeket addig a témával foglakozó szakemberek – védőnők, gyerekorvosok, dietetikusok, szakorvosok stb. – saját és a gyermekek érdekében nem mondhatnak mást, mint a hivatalos ajánlás. (Az újabb ESPGHAN állásfoglalás nem hivatalos ajánlás (nem érvényben lévő friss protokoll), ezért szakmailag nem helyes másképp tálalni azt anyukáknak, mint ami valójában.) Ismerve az eredményeket kötelesek tájékoztatni ezekről a szülőket és rájuk bízzák a döntést.

Mik a jelenleg érvényben lévő ajánlások a glutén bevezetéséről?

A jelenleg érvényben levő hazai ajánlások szerint a glutén tartalmú élelmiszerek adása 4-12 hónapos kor között történjen 200 mg glutént tartalmazó gabonaféle adásával folyamatosan 6-8 hétig, terhelve ezzel a mennyiséggel a csecsemő szervezetét. A glutén bevezetésének megkezdése a csecsemők étrendjébe a hozzátáplálás megkezdését követően 2-3 héten belül történhet. Pontos időpontot mondani nagyon nehéz, mert a hozzátáplálás megkezdésének dátuma függ a baba életkorától és a hozzátáplálásra való érettségtől.

Anyatejes babák esetén mivel a  WHO 6 hónapos korig javasolja a kizárólagos anyatejes táplálást – ez a szoptatás fenntartása mellett fog valószínűleg történni. Az ESPGHAN által végzett az újabb úgynevezett után követéses kutatások (melyeknél az után követés idejéről nincs információnk) azt mutatták ki, hogy nincs jelentős védő szerepe a szoptatásnak sem a cöliákia, sem a diabetes kialakulása tekintetében.

A kezdő mennyiséggel való terhelés jó, ha megtörténik még 12 hónapos kor előtt. Ha ez megtörtént tekinthetjük az étrendbe bevezetettnek a glutént.  Ezután már adható nagyobb mennyiség is, amit nem definiál az újabb ESPGHAN állásfoglalás. Az állásfoglalás azt is tartalmazza, hogy az első 2 évben adott nagyobb mennyiségű glutén növeli a cöliákia kockázatát (de nem definiálja mit ért ez alatt). Ha a csecsemő elsőfokú rokona cöliákiás, akkor genetikai vizsgálat javasolt a valódi kockázat megítélésére.

Mivel ne történjen a glutén bevezetése?

A glutén bevezetése NE háztartási keksszel, NE babakeksszel és lehetőleg nem több gabonás péppel történjen. Miért? A glutén-tartalmú élelmiszer nem tartalmazhat olyan összetevőt, amely adott életkorban a baba számára még nem kínálható.  A kiválasztás fontos szempontja legyen, hogy a gluténtartalmú élelmiszer ne tartalmazzon tojást, tejet, cukrot, sót, ill. egyéb allergén anyagokat (pl. mogyoró-, diószármazékok), mert ezek adása nem javasolt még ebben az életkorban. A sokszor ajánlott több gabonás pépek esetében pedig, ha valamilyen nem kívánatos tünet jelentkezik nehéz kideríteni, hogy pontosan melyik gabona is volt a ludas.

Akkor mégis hogyan csináljuk? Mennyi is ez a 200mg/nap glutén, miben is van annyi?

A mennyiségek és az egyes gabonafélék pontos glutén tartalmának pontos meghatározásában aszegedi Gabona Kutató Intézet Lisztlaborjának munkatársai voltak segítségemre, rendelkezésemre bocsájtva azokat az információkat, adatokat, amelyek segítségével a saját konyhai mérlegemen mérni és számolni kezdtem fotókkal dokumentálva.

Tudni kell, hogy egy gabonaféle és az abból készült malomipari termékek (pl. liszt, dara, pehely) glutén tartalma számos tényezőtől függ. Ezért a lenti számításoknál szükséges egy +/- tévedési határral számolni és tekinthető ez átlag értéknek, semmint pontos bemért adatnak. De tájékoztató jelleggel pontosan megfelelőek és igazolt számok.

200mg glutént tartalmaz:

 • 3g liszt
 • 3,2g búzadara
 • 2,8g teljes kiőrölésű liszt
 • 2g árpa liszt 

Ez az érték változhat 0,1-0,2%-os pontossággal az adott malom feldolgozási technológiájának függvényében, de általánosságban érvényesek ezek az adatok.

Mokkáskanál súlya 9g, kávéskanál súlya 15g, evőkanál súlya 37g

 • 3g liszt egy csapott mokkáskanálnyi mennyiség, kiszacskóban is kimérve:
 • 3,2g búzadara kb. egy csapott kávéskanálnyi mennyiség, kiszacskóban is kimérve:

Ebből a 3-3,2g búzadarából nem lehet grízt készíteni, ezért ezt főzelékbe keverve érdemes adnod a babádnak.

 • Bulátából kb. 3db a 3g-nyi, vagyis a 200mg glutént tartalmazó mennyiség

Amennyiben BLW-ztek („baby-led weaning”  – falatkázás ), és inkább babád kezébe adnál valami glutén tartalmút.”

Az Előke – hozzátáplálásról mindenkinek (http://eloke.info) rendezvényen, július 1-én, szombaton minden érdeklődő megtudhatja és kezedbe foghatja ezeket a mennyiségeket árpából és rozsból is. Továbbá arra is választ kaphatnak a kismamák, hogy mekkora mennyiségű lisztből, búzadarából készítsenek főzeléket, bébipapit babájuknak a napi megfelelő mennyiségű glutén adásához.

A A glutén bevezetése bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/gluten-bevezetese/feed/ 0
Így ápold kisbabád bőrét a nyári hónapokban (x) http://www.csaladivilag.hu/igy-apold-kisbabad-boret-nyari-honapokban-x/ http://www.csaladivilag.hu/igy-apold-kisbabad-boret-nyari-honapokban-x/#comments Mon, 26 Jun 2017 13:34:00 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30565 A nyári időszakban a kisbabák bőre kiemelt figyelmet igényel. A nagy melegben nem csak a napsugárzás elleni védelemre, hanem a pelus által fedett bőrfelületek megóvására is gondolnunk kell. Nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a babák bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, a pelenka tartalma pedig könnyen kicsípheti a rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Aggodalomra viszont

A Így ápold kisbabád bőrét a nyári hónapokban (x) bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A nyári időszakban a kisbabák bőre kiemelt figyelmet igényel. A nagy melegben nem csak a napsugárzás elleni védelemre, hanem a pelus által fedett bőrfelületek megóvására is gondolnunk kell. Nem szabad elfeledkeznünk róla, hogy a babák bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél, a pelenka tartalma pedig könnyen kicsípheti a rosszul szellőző és nedvességtől felázott bőrt. Aggodalomra viszont semmi ok, mindenre van megoldás!

Nyáron nem csak mi, a babák is többet izzadnak, emiatt gyorsabban kialakulhat vízhiányos állapot. Ez érinti a bőrfelszínt, de a belső szerveket is, ezért oda kell figyelnünk a fokozott rehidrálásra.  A kisbabák esetében jobb, ha fél éves korukig teljesen megóvjuk a közvetlen napsugárzástól a bőrt, ezért, ha strandolunk, kültéri programokat szervezünk, a babát mindig tartsuk az árnyékban, vagy leárnyékolt babakocsiban.

„A kisbabák testfelszín-testtömeg aránya sokkal nagyobb a felnőttekéhez képest, így még inkább hajlamosak a kiszáradásra. Bőrük pigmentsejtjei még érés alatt állnak, a napfény elleni védekezésük is gyengébb, ezért óvjuk 50+ faktorú fényvédő krémmel bőrüket! Számos tanulmány számolt már be arról, hogy a gyermekkori napégések jelentősen növelik a melanoma rizikóját.”  – kezdte dr. Csitos Ágnes bőrgyógyász. „Mindemellett vigyáznunk kell, mert nagy melegben a napszúrás kockázata is növekszik, illetve a kinti tartózkodás miatt a rovarcsípések is gyakrabban előfordulnak.”

A pelenkában összekeveredő vizelet és széklet melegben még hamarabb lép reakcióba egymással, ammónia szabadul fel, ami különösképp irritálja a kicsi bőrét. Továbbá a kialakuló „dunszt-hatás” miatt még gyorsabban szívódnak fel a méreganyagok a bőrön keresztül. A babapopsi egyébként is olyan érzékeny terület, aminek az ápolására fokozott figyelmet kell fordítanunk. A pelenkadermatitisz megelőzése szempontjából az elsődleges a prevenció az átnedvesedett pelus mielőbbi cseréje.  A helyes tisztántartás mellett pedig elengedhetetlen a megfelelő popsikrém, például a Sudocrem használata.

„A pelenka gőzkamraként viselkedik, ezért hajlamos a befülledésre, “bepállásra”. Nyáron a szabadban, kertben töltött idő is több, emellett a hőmérséklet is szélsőségesen magas lehet, ezért elsősorban a popsi szellőztetésére kell figyelnünk: hagyjuk szabadon legalább 10-15 percre két pelenkázás között.  A pelenka alatt pedig mindenképpen kenjük be ápoló babapopsi krémmel.” – mondta el dr. Csitos Ágnes.

Ahogy felnőtteknél, úgy a gyerekeknél is számos különböző bőrtípus létezik. Arról nem is beszélve, hogy a nyári melegben a kisbabák bőre még érzékenyebb, ezért ilyenkor érdemes komplex összetételű, hipoallergén babapopsiápolót használni. A Sudocrem care & protect kenőcs komponensei révén védőréteget képez, táplálja a bőrt, óv a fertőzésektől, és még a kifejezetten érzékeny bőrű babák esetében is hatékonyan alkalmazható.

A Így ápold kisbabád bőrét a nyári hónapokban (x) bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/igy-apold-kisbabad-boret-nyari-honapokban-x/feed/ 0
Ayres-terápia http://www.csaladivilag.hu/ayres-terapia/ http://www.csaladivilag.hu/ayres-terapia/#comments Mon, 26 Jun 2017 13:26:14 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30561 Mi az Ayres-terápia? Az Ayres-terápia pszichológiai módszeren alapuló idegrendszeri érést elősegítő mozgásterápia. Szenzoros integrációs terápia, olyan mozgástréning, mely rengeteg eszköz használatával, a gyermek aktív mozgásával és a terapeuta által adott passzív mozgatással segíti az idegrendszeri fejlődést, érést. Nem tanít mozgásformákat, nincsenek ismétlődő gyakorlatsorai, otthon a szülővel végzendő tornagyakorlatai; nincs kényszer, nincs kudarc, de van öröm,

A Ayres-terápia bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>

Mi az Ayres-terápia?

Az Ayres-terápia pszichológiai módszeren alapuló idegrendszeri érést elősegítő mozgásterápia. Szenzoros integrációs terápia, olyan mozgástréning, mely rengeteg eszköz használatával, a gyermek aktív mozgásával és a terapeuta által adott passzív mozgatással segíti az idegrendszeri fejlődést, érést.

Nem tanít mozgásformákat, nincsenek ismétlődő gyakorlatsorai, otthon a szülővel végzendő tornagyakorlatai; nincs kényszer, nincs kudarc, de van öröm, siker, szabadság, felszabadult, fantáziadús játék, és természetesen fejlődés.

A módszer megteremtője az 1970-es években Anne Jane Ayres (e.: érisz), amerikai neveléspszichológus és agykutató. Ayres alapgondolata, hogy nincs „rossz” gyerek, a figyelem-, koncentráció-, a magatartás- és viselkedési zavar, ill. tanulási problémák hátterében az esetek többségében idegrendszeri éretlenség áll. Ez egyfajta jelzőrendszer a gyerek részéről, amivel felhívja a lassúbb idegrendszeri érésére ill. fejlődési zavarára a figyelmet.

Ha az idegrendszer nem képes az érzékszervek által felvett bejövő ingereket helyesen feldolgozni, az integráció hiányában a gyerekek fejlődése lelassul, ill. zavart jelez különböző problémák megjelenésével. Ayres szerint a magatartás- és viselkedészavar a gyermek kompenzációs tevékenysége, az ügyetlenség, túlmozgékonyság, a figyelem- és koncentrációzavar a fejlődési hiányosságra utal. Fontos, hogy szülőként, óvodapedagógusként vegyük észre a gyerek „jelzését” és idejében csökkentsük a hiányosságát fejlesztéssel!

A speciális eszközökkel való mozgás, a változatos ingerek, melyek a terápia során a gyereket érik, és az ezek által kiváltott reakciók hatására indul be a fejlődés. A különböző csatornákon (főként az egyensúlyi, tapintásos, mélyérzékelési rendszeren keresztül) sokféle inger, információ éri a testet a terápia során, az agy ill. az idegrendszer feladata ezeknek az ingereknek a felfogása, feldolgozása, összerendezése.

A gyermekek számára egy Ayres-terem maga a „gyermekparadicsom” a sok színes eszköz miatt! Szívesen és nagy kedvvel jönnek a foglalkozásokra, számukra öröm és játék az együttlét, nem fejlesztő terápia. Nem élik meg kényszernek a terápiát, a terapeuta egyfajta felnőtt játszótárs, segítő, akivel kölcsönös bizalmat építenek ki mindenféle kényszer nélkül.

Kinek ajánlott az Ayres-terápia?

Problémamentes kisgyereknek is hasznos az Ayres teremben való mozgás: kellemes élményt, jó szórakozást ad, örömforrás a gyermekek részére. Kompenzálja a megváltozott világ megváltozott gyermekei mozgásszegény életmódját! Változatos mozgásformákkal biztosítja a fejlődést, ügyesedést.

Mivel ez a fajta mozgás segíti az idegrendszer érését, kiválóan felkészíti a gyerekeket az iskolakezdésre, így kifejezetten ajánlható az utolsó óvodás évben a kicsik számára. Mozgással, játszva alapozhatják meg az eredményes iskolás éveket, segíti a koncentrációs képességeket, ill. prevenciós jelleggel a tanulási nehézségek megelőzésére is szolgál az Ayres-terápia.

A terápiának számos pozitív hatása van: erősíti a testtudatot, testsémát, fejlődik a lateralitás (a jobb-bal irányok), a saját testen való tájékozódás, a tér- irányészlelés, javul a mozgáskoordináció, normalizálódik az egyensúlyérzék, fejlődik a finommotorika, a szem-kéz, szem-láb koordináció, egyszóval ügyesedik a gyerek, valamint nő az állóképesség is. Javul a koncentrációképesség és a figyelem. Beindul a beszédfejlődés. Segít a magatartásproblémákon: a pörgős, hiperaktív, vad, agresszív gyerek lenyugszik, a szorongó, zárkózott gyerek pedig megnyílik. Javul az önkontroll és az önértékelés, erősödik a gyerekekben az önbizalom. A foglalkozásokon kialakul egy csapatszellem, barátságok köttetnek, megtanulnak magukra és egymásra is vigyázni a gyerekek, és megtanulnak szabályokat betartani.

Amennyiben a szülők vagy a gyerekkel foglalkozó pedagógusok az alábbi problémákkal szembesülnek, kifejezetten ajánlott az Ayres-terápia:

 • magatartás- és viselkedészavaros, ill. társas kapcsolatokban sikertelen gyerekeknek (vad, agresszív vagy félénk, visszahúzódó)
 • figyelem-, koncentrációzavaros gyerekek számára
 • speciális tanulási zavarokkal küzdő (diszlexia, diszgráfia, diszkalkulia stb.) gyerekeknek,
 • ügyetlen, esetlen, rendezetlen mozgású gyermekeknek
 • hiperaktív gyermekeknek
 • autisztikus tüneteket mutató, ill. autista gyerekek számára
 • megkésett beszédfejlődésű gyermekek számára
 • megkésett mozgásfejlődés esetén
 • finommotorikai elmaradás, fejletlenség esetén
 • mozgássérült gyerekek számára
 • terhességi ill. születési traumát szenvedett gyerekek számára (ha az anya nem mozoghatott terhessége idején, koraszülés estén, alacsony Apgar értékű gyerekeknek, problémás csecsemőkor után, amikor a baba nyugtalan, sokat síró, rossz alvó volt stb.)

A szakszolgálatoknál történő vizsgálatok során terápiás jelleggel ajánlják a módszert a fent felsorolt esetekben, de érdemes enyhébb esetben is belevágni a terápiába, amikor ugyan diagnózis felállítása nem szükséges, de a szülő, ill. a gyerekkel foglalkozók azt veszik észre, hogy a gyerek:

 • az átlagosnál érzékenyebb bőrű (pl. nem szereti az érintéseket, az öltözködést, a mezítlábas járást, a ragacsos ételeket, azonnal tisztítja a kezét, száját)
 • ha hintáztatja magát, ha nekiütődik tárgyaknak (akár fájdalmak árán is)
 • ha sokat van a földön (hempereg, csúszik, mászik, pedig az életkora ezt már nem indokolná)
 • ha túl gyors vagy ha túl lassú az élet minden területén
 • ha nehezen alkalmazkodik új helyzetekhez (agresszívvé vagy lehangolttá válik)
 • ha érzéketlen a fájdalomra, hidegre, melegre
 • ha rossz a térérzékelése (állandóan nekimegy véletlenül a tárgyaknak)
 • ha rossz a mozgáskoordinációja (ügyetlen, esetlen)
 • ha nagyon csendes, visszahúzódó, magányos, szorongó
 • ha nagyon vadóc, pörgős, ha ő az „ovi/suli rossza”

Milyen korosztály számára ajánlott a terápia?

Szinte csecsemőkortól alkalmazható a módszer, de főként a 2-12 évesek számára segítség, ha a fenti tünetekből bármelyik fennáll.

Hangsúlyozzuk:

Ideális a tréning –tünetmentesség esetén is- az iskola megkezdése előtti évben felkészítő és prevenciós jelleggel, ill. az iskola 1-2 osztályában, ha esetlegesen tanulási-, koncentrációzavar mutatkozik.

A terápia fő elemei:

 1.  vesztibuláris, azaz egyensúlyrendszeri ingerlés - a gyerek hintázhat önállóan is, de a terapeuta forgatja, ringatja, lengeti, billenti stb. a különböző tornaeszközökön a gyerekeket
 2. taktilis, azaz a tapintás, az érintés, a bőr által érzékelt ingerlé - a gyerek különböző érzetű anyagokkal találkozik (bárányszőr, érzékelő pályák, plédek, selyem, kefék, beleállnak pl. babba, lencsébe, rizsbe, meggymagok közé, kövekre stb.) – a különféle anyagok az egész test felületén keresztül, a bőr idegvégződései által stimulálják az idegrendszert
 3. propriocepció, azaz a testérzékelés, mélyérzékelés ingerlés - erős, mélyre ható ingerek érik az izmokat, inakat (eszközei pl. trambulin, labdafürdő, nagylabdák, hengerek stb.), ezáltal érkezik információ a testről, a tartásról, az erőről az agy számára

 

Milyen eszközökkel dolgozik a terapeuta?

Számtalan eszközt használunk a terápia során: vannak egyensúlyozó eszközök (Ayres-tölcsér, forgó-egyensúlyozó korong, Huple, Bilibo, nagylabda stb.), billenő eszközök (rugós deszka, billenőrács stb.), felfüggesztett eszközök (Ayres-háló, csepphinta, térhágcsó, függő-billenő hinta, tányérhinta és egyéb hinták stb.), guruló eszközök (deszka, tipróka stb.) érzékelő pályák, alagút, csúszda, labdafürdő stb.

Néhány gyakorlati tudnivaló

A terápián kiscsoportos keretek között folyik a munka, indokolt esetben egyéni terápia is lehetséges. Heti 1, max. 2 óra megfelelő ingert és fejlődési lehetőséget ad a gyermekek számára, de ennél több alkalomra nincs szükség, sőt kifejezetten káros lehet az idegrendszeri „túlingerlés”.

A tapasztalatok szerint 4 hónap után jelentkezik változás a gyerekeknél, amit a terapeuta lát, ill. a szülők, a gyerekkel foglalkozó más pedagógusok is észlelnek. Ideális lenne a módszerrel min. 10-12 hónapot tornáznia egy gyereknek!

A gyermekek főként mezítláb vesznek részt a foglalkozáson a talpon át érkező ingerek befogadása, ill. a biztonság miatt (zoknival könnyen megcsúszhatnak a padlón, eszközökön). Pamut rövid ujjú pólót, rövidnadrágot viseljenek a gyerekek váltóruhaként – a foglalkozás során gyakran leizzadnak, ruhát kell cserélniük.

Az óra megkezdése előtt 1 órával lehetőleg már ne egyenek, igyanak, de a foglalkozás után nagyon szomjasak, éhesek lesznek általában a gyerekek: célszerű, ha ásványvíz, némi gyümölcs (pl. banán) vagy harapnivaló van a gyerekek csomagjában. A cukros, koffeintartalmú, idegrendszert károsan stimuláló italok kerülendők.

A mozgásprogram nevében a „terápia” szó ne ijesszen meg senkit! Jelzi, hogy nem csupán játszóház jelleggel mozognak a foglalkozásokon a gyerekek: az itt folyó munka annál sokkal több. Rendszerességre épül a módszer, az idegrendszeri érést, a fejlesztést célozza meg. A látszólagos szabadság, a gyerek „szabad” eszközhasználata mögött a terapeuta tervezése áll. Fontos, hogy a terapeuta megkapja a gyerekről az információkat, az esetlegesen jelentkező problémákat ismernie kell, hogy a csoportbeosztásnál ill. az óratervezésnél célzottan, egyénre szabottan „kínálja fel” a gyerek számára a mozgásformákat, eszközöket.

A gyerekek érzik, hogy itt elfogadják, szeretik őket, értük történik minden. A terápia során bátran engedik ki a bennük felgyülemlett feszültséget, esélyt kapnak arra, hogy az esetlegesen megélt önértékelési zavaruk a helyére billenjen.

Összeállította: Kertvéllesyné Pál Erika

A Ayres-terápia bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/ayres-terapia/feed/ 0
Hullik a hajunk, de nem kezeljük! http://www.csaladivilag.hu/hullik-hajunk-de-nem-kezeljuk/ http://www.csaladivilag.hu/hullik-hajunk-de-nem-kezeljuk/#comments Thu, 15 Jun 2017 14:07:08 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30524 Az emberek közel a felének jelenleg is hullik a haja, vagy a közelmúltban volt ilyen problémája, de ennek ellenére szinte semmivel nem kezeljük a hajvesztést – derült ki egy reprezentatív, országos, kérdőíves kutatásából. Hullik a hajunk, de nem foglalkozunk vele! Szinte az emberek felének hullik a haja, vagy a közelmúltban problémájuk volt a hajvesztéssel. Érdekes,

A Hullik a hajunk, de nem kezeljük! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Az emberek közel a felének jelenleg is hullik a haja, vagy a közelmúltban volt ilyen problémája, de ennek ellenére szinte semmivel nem kezeljük a hajvesztést – derült ki egy reprezentatív, országos, kérdőíves kutatásából.

Hullik a hajunk, de nem foglalkozunk vele!

Szinte az emberek felének hullik a haja, vagy a közelmúltban problémájuk volt a hajvesztéssel. Érdekes, hogy minél idősebbek leszünk, annál kevésbé vagyunk megelégedve a hajunkkal. Mindemellett csak igen kevesen, a megkérdezettek 60%-a dönt úgy, hogy valamilyen módon megpróbálja kezelni a hajhullást. Közülük minden harmadik ember valamilyen samponhoz, hajszeszhez, balzsamhoz fordul segítségért. 32%-a válaszadóknak valamilyen  étrendkiegészítőt ,vagy vitamint kezd el szedni, de 40%-uk bizony semmit sem tesz, hogy megállítsa a hajszálak elvesztését. „A hajhullással pedig foglalkozni kell” – állítja Dr. Csősz Judit, a Tricovel szakértője – „Egyrészt minél korábban ismerjük fel a kóros hajhullást és minél korábban kezdjük el kezelni azt, annál nagyobb lehet a siker, másrészt a hajhullás hátterében súlyosabb betegségek is állhatnak, amit érdemes kivizsgáltatni.”

Mi tekinthető kóros hajhullásnak?

 A haj növekedésének és élettartamának alapvetően három szakaszát különböztetjük meg. A hajszál aktív növekedési szakaszát anagén fázisnak hívjuk, normál állapotban a hajszálak kb. 85%-a van ebben a fázisban. Az anagén fázist az átmeneti fázis követi, amikor a haj növekedése megáll, a haj megkezdi átalakulási folyamatát.  A hajszálak kb. 1%-a van ebben a szakaszban, ez a fázis csak néhány napig tart. A telogén nyugalmi vagy kilökődési fázisban a hajszál kihullása történik, de a gyökérrészben már új sejtek termelődnek. Ebben a szakaszban a hajszálak aránya a teljes hajállományhoz viszonyítva kb. 14%, ez a stádium 2-4 hónapig tart. Napi 100 db hajszál elvesztése fölött a szakemberek már hajhullásról beszélnek.

Ismerjük a hajhullás okait!

A hajhullás hátterében számos tényező állhat – mondja Dr. Csősz Judit – hormonális okok, a szervezetet érintő vagy a hajas fejbőr betegségei, gyermekszülés utáni állapot, a klimax, a stressz, a túlzott napsugárzás, elégtelen táplálkozás, évszakváltás. A kutatásban rákérdeztek arra is, hogy ki mennyit tud a hajhullás okairól. Minden harmadik válaszadó a vitamin- és tápanyaghiányt említette elsődleges okként, 24% a különböző betegségeket, minden 5-ik ember pedig a genetikát, illetve az idősödést nevezte meg kiváltó okként. A kutatás eredményei szerint a magyarok túlnyomórészt tisztában vannak a hajhullást kiváltó tényezőkkel, mindezek mellett érdekes adat, hogy milyen kevesen próbálják meg kezelni a hajhullást, hiszen 40% nem tesz semmit gyakorlatilag.

Csak a hozzátartozók véleménye számít!

Elképzelhető, hogy nem vagyunk tisztában a kezelési módszerekkel és a hajhullás elleni készítményekkel? Az biztos, hogy nem igazán bízunk sem a médiából jövő információkban, sem a szakemberekben, sem a fodrászok ajánlásaiban. A megkérdezettek közel fele 42% ugyanis a barátaikhoz vagy családtagjaikhoz fordulnak segítségért, ha hullik a hajuk. Szakemberhez, bőrgyógyászhoz már csak minden harmadik válaszadó megy el ezzel a problémával, a patikában 29% kér tanácsot, a fodrásztól pedig minden ötödik ember. Az idősebbek sokkal szívesebben kérnek segítséget szakembertől, szakértőtől mint a fiatalabbak. Összességében pedig csupán 18% nyilatkozott úgy, hogy a televízióban látott valamilyen számára hasznos információt.

A Hullik a hajunk, de nem kezeljük! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/hullik-hajunk-de-nem-kezeljuk/feed/ 0
Mi a fitymaszűkület? http://www.csaladivilag.hu/mit-fitymaszukulet/ http://www.csaladivilag.hu/mit-fitymaszukulet/#comments Wed, 31 May 2017 13:04:12 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30517 A fityma a hímvessző végén lévő bőrköpeny, amely a különösen érzékeny makkot védi. Különösen kisgyermekeknél meglehetősen gyakori a fitymaszűkület jelensége, amikor ez a bőrdarabka tisztálkodás során nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról. Mikor jelent ez problémát és hogyan oldható meg? A fitymaszűkület nem ritka: lehet elsődleges, veleszületett rendellenesség, és lehet másodlagos, szerzett is,

A Mi a fitymaszűkület? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A fityma a hímvessző végén lévő bőrköpeny, amely a különösen érzékeny makkot védi. Különösen kisgyermekeknél meglehetősen gyakori a fitymaszűkület jelensége, amikor ez a bőrdarabka tisztálkodás során nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról. Mikor jelent ez problémát és hogyan oldható meg?

A fitymaszűkület nem ritka: lehet elsődleges, veleszületett rendellenesség, és lehet másodlagos, szerzett is, amely ismétlődő gyulladások, sérülések, hegesedés következtében bármelyik életkorban kialakulhat. Az életkor sem mindegy: a csecsemők és a két év alatti kisfiúk esetében önmagában az, hogy a fityma nem húzható hátra, még nem feltétlenül kóros jelenség, hiszen az esetek nagyobb részében egyszerű letapadásról van szó, amely idővel magától is oldódhat.

Amiért a fiús szülők aggódnak

Ezt a gondot a szülők fürdetésnél szokták észrevenni, amikor az esetleg a fityma alá került váladékot szeretnék lemosni. Nagyon gyakori jelenség, a félévesnél fiatalabb fiúcsecsemők nyolcvan százalékánál nem húzható hátra a fityma. Szerencsére aggodalomra nincs ok, hiszen ez jórészt még nem kialakult szűkület, hanem ún. természetes, sejtes letapadás, amely az esetek nagy többségében egyéves korra magától megoldódik. A szülők a fürdőkádban végzett óvatos „fitymatornával” (a vízben felpuhult bőr kíméletes, nem fájdalmas hátra-tornázásával) segíthetik ezt a folyamatot. Erőltetni azonban a fityma hátrahúzását nem kell, nem is szabad, mivel ez a kicsinek nemcsak fájdalmas, hanem nagyobb bajt, sérülést is okozhat. Ha a csecsemő egyébként láthatóan rendben van, fájdalom, láz, gyulladás nem jelentkezett, ívben, legalább gyufaszálnyi sugárban tud pisilni, akkor egyéves korig bátran várhatnak ezzel a problémával. Ha addigra nem oldódik meg, legjobb, ha szakemberhez, urológushoz fordulnak, aki eldönti, van-e teendő. Az enyhébb eseteket a szakorvos ambulánsan, helyi érzéstelenítéssel kezeli, műtétre többnyire csak akkor van szükség, ha a letapadás vizelési problémákat okoz, vagy szűkülettel is párosul.

Más jellegű elváltozás a fitymaszűkület, amikor nem letapadás,  hanem az  előbőr szűk volta korlátozza vagy akadályozza meg a fityma hátrahúzását. Idővel ez a gond is sokat enyhülhet, a kicsik egy része 2-3 éves korára ki is növi. Fontos, hogy semmiképpen ne próbálkozzanak ennek otthoni megoldásával, házi „fityma-feszítéssel”, mert ha sikerül is, nagyon fájdalmas lehet a gyermeknek, illetve maradandó sérülést okozhatnak vele. A két probléma, a letapadás és a fitymaszűkület együtt is felléphet.

Ha nem múlik el magától, szakorvosok a letapadás feloldását kétéves, a fitymaszűkület megoldását célzó kisműtétet három éves kor körül tartják elvégzendőnek. Az ambuláns műtét során a szűkült fitymagyűrű kisebb bemetszésével, ún. dorzál incízióval, vagy a heges, szűkült bőr teljes eltávolításával, cirkumcízióval, körülmetéléssel oldják meg a problémát.

Nagyfiúknál is előfordulhat

A másodlagos, szerzett fitymaszűkület http://bhc.hu/magunkrol/leggyakoribb-betegsegek/betegsegek-d-h/fitymaszukulet/ oka lehet cukorbetegség, ismétlődő gyulladások, nemi betegségek. Ezek következtében a fityma bőre megkeményedhet, berepedhet, hegesedhet, rugalmatlanná válhat, relatív, csak izgalmi állapotban jelentkező illetve abszolút, nyugalmi állapotban is tapasztalható szűkület alakulhat ki. A fitymaszűkület gondokat okozhat a közösülésnél is, fájdalmat, merevedési zavarokat okozhat, sőt, extrém esetben még a vizelést is akadályozhatja. Mivel a szűkület miatt a fityma alatt felgyűlhet a pangó váladék, ami ideális táptalaja a baktériumoknak, ez újabb ivarszervi és húgyúti gyulladásoknak kiindulópontja lehet. Az elhanyagolt fitymaszűkület többszörösére emeli a rákos elváltozás kockázatát is. A fitymaszűkületet szakorvos – a gyerekekéhez hasonlóan – egy helyi érzéstelenítéssel, ambulánsan is elvégezhető kis beavatkozással hamar meg tudja oldani. Ezt a műtétet halogatni semmiképpen nem érdemes, mert sok testi-lelki gondot, kellemetlenséget lehet elkerülni vele. 

Forrás: Budai Egészségközpont

A Mi a fitymaszűkület? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/mit-fitymaszukulet/feed/ 0
Milyen elemekből épül fel egy terhestorna? http://www.csaladivilag.hu/milyen-elemekbol-epul-fel-egy-terhestorna/ http://www.csaladivilag.hu/milyen-elemekbol-epul-fel-egy-terhestorna/#comments Wed, 31 May 2017 12:49:15 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30512 A várandósság alatt számtalan változás figyelhető meg a női szervezetben. A súlynövekedésből adódóan a test csontos vázának terhelése növekszik, a statikai viszonyok megváltoznak. A medence előrebillen, ezáltal a test súlypontja áthelyeződik, mely az izmokban zsugorodást vagy megnyúlást, ezáltal túlfeszülést vagy gyengülést, az ízületi felszíneken egyenlőtlen terhelést, az ízületben mozgásterjedelem beszűkülést és mindez fájdalmat okozhat. Ezeket

A Milyen elemekből épül fel egy terhestorna? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A várandósság alatt számtalan változás figyelhető meg a női szervezetben. A súlynövekedésből adódóan a test csontos vázának terhelése növekszik, a statikai viszonyok megváltoznak. A medence előrebillen, ezáltal a test súlypontja áthelyeződik, mely az izmokban zsugorodást vagy megnyúlást, ezáltal túlfeszülést vagy gyengülést, az ízületi felszíneken egyenlőtlen terhelést, az ízületben mozgásterjedelem beszűkülést és mindez fájdalmat okozhat. Ezeket a változásokat tornával hatékonyan tudjuk befolyásolni. A terhestorna már a 12. héttől elkezdhető, így megőrizhető az izmok, ízületek egészséges állapota.

A kismamatorna szabályai, felépítése

A terhestorna egy szülésre felkészítő program, melyet gyógytornászok végeznek. Ez a torna speciálisan a kismamák igényeit veszi figyelembe, és a terhességgel összeegyeztethető gyakorlatokat tartalmaz. Ez a komplex mozgásprogram elsősorban a helyes testtartásra fekteti a hangsúlyt, valamint a légzés és keringés támogatására.

Habár a terhestorna gyakorlatait a kismamák biztonsággal végezhetik, érdemes kikérni szülész-nőgyógyász, védőnő, vagy háziorvos véleményét különösen azoknak, akik veszélyeztetett terhesek, vagy egyéb komplikációk akadtak.

A torna intenzitása

A torna intenzitását a korábban végzett sportolás mértéke befolyásolja. A három intenzitási szint a könnyű, mérsékelt, és erőteljes. Könnyű erősségű torna azoknak javasolt, akik a terhesség előtt nem tornáztak, vagy hosszabb kihagyás után térnek vissza újra a mozgáshoz. Közepes erősségű torna azoknak ajánlott, akik a terhesség előtt alkalmanként sportoltak. Az erőteljes szinten való torna pedig annak ideális, aki a várandósság előtt rendszeresen, heti két-három alkalommal végzett valamilyen testmozgást.

A terhestorna a következő elemekből épül fel:

 1. Bemelegítés, mely felkészíti a szervezetet a gyakorlatokra
 2. Fő rész, mely főleg erősítő és állóképesség növelő gyakorlatokat tartalmaz
 1. Nyújtó és lazító rész, mely segít a feszesség oldásában

Bemelegítő, keringést javító szakasz

Szerepe, hogy előkészítse a testet bármiféle fizikai aktivitásra, megelőzve ezzel a sérüléseket, illetve, hogy ráhangolja a szervezetet a mozgásra. Célja továbbá ellazítani a testet, az izmokat rugalmasabbá tenni, csökkentve az izomhúzódások esélyét. Ez a szakasz kb. 10 percet vesz igénybe.

Ez a szakasz az ízületek minden irányú természetes mozgatását tartalmazza, kezdve a kis mozgásoktól a nagyobb amplitúdójú mozgásokig. A mozdulatok szélesedésével az ízületek egyre nagyobb mértékben lazulnak el és melegszenek be. A keringés serkentése érdekében nagy, irányított mozgások célszerűek, főként nagy lábmozgásokkal, melyet a kar mozgása kísér. Ezt végezhetjük tehermentesített helyzetben, vagy terhelés alatt, ilyen például a helyben járás, vagy a magas térdemelés. Végül pedig azoknak az izmoknak a nyújtása ajánlott, melyekkel később a gyakorlatokat végezzük.

Fő rész

Állóképességet növelő szakasz

Az aerobik gyakorlatok lényege az egyenletes, alacsony intenzitású fizikai aktivitás végzése meghatározott ideig, mely folyamatosan fenn tartja a szívfrekvenciát. Az állóképesség javítása érdekében legalább 20 percig, de legfeljebb 30 percig kell folyamatosan végezni a gyakorlatokat, mely lehet pl. úszás, séta vagy kerékpározás. A program ismétlése az edzettségi szinttől, és a terhesség állapotától függ. Az intenzitás mértékének ugyanolyan fokozatosan kell csökkennie, mint növekednie, hogy a szív ritmusa vissza tudjon állni a normálisra, és a test tudjon hőt leadni. Az intenzitás mértékét a Borg skálával, vagy a Talk teszttel lehet ellenőrizni. Ezt a szakaszt kb. 10 percig érdemes végezni.

Erősítő, izomtónus-javító, tartáskorrekciós gyakorlatok

Ebben a részben az egyes izomcsoportokat fejlesztő gyakorlatok találhatóak. A kiválasztott izmokat folyamatos, többszöri ismétléssel terheljük, mely azután alkalmazkodik és megerősödik. Bármilyen ellenállás ellenében végzett gyakorlat, legyen az a test súlya vagy a gravitáció, fejleszti az izomerőt és az izomtónust. A terhestornában a legnagyobb hangsúlyt azon izmok erősítésére kell fektetni, melyek a megváltozott körülmények miatt gyengülésre hajlamosak. A mozgás legyen lassú és irányított. A torna ezen része minimum 20 percet vegyen igénybe, arányosan a gyakorlatok mennyiségével, és mindig tartalmazzon has-és medencealapi feladatokat.

A terhestorna során a medencealapi izmok erősítése fontos szerepet játszik a stressz okozta inkontinencia, valamint a szülés során esetlegesen bekövetkező sérülések megelőzésében. A gátvédelemre való felkészülést lehetőleg azonnal, de legkésőbb a szülés várható ideje előtt 10 héttel érdemes elkezdeni. A torna későbbi elkezdésének hátránya, hogy a magzat súlya által terhelt izmokkal nehezebb a gyakorlatok megérzése. A legjobb eredmény elérése érdekében, hogy az izmok megfelelően tudjanak alkalmazkodni a szüléshez, érdemes a gyakorlatokat napi rendszerességgel végezni. Az izmok tudatos kontrakcióján kívül a lazítási képesség is elsajátítható, mely létfontosságú a szülés megfelelő kimeneteléhez. A gátizomtorna nemcsak megelőzésre, de a szülést követően meggyengült medencealapi izmok regenerálására és megerősítésére is alkalmazható.

A gyakorlatokat kiegészíthetjük továbbá vénás tornával, mely bizonyítottan hatásos a visszerek megelőzésében. Varicositas főleg többször szülő nőkön fordulhat elő, leggyakrabban az alsó végtagokon. Tornával elősegíthetjük a tünetei közt szereplő ödéma csökkentését, valamint a vénás visszaáramlás segítésével a visszérgyulladás és fekély képződések megelőzését.

Nyújtó, lazító, légző gyakorlatok

A tornának ez az utolsó szakasza. Célja a szervezet regenerálódása, ellazulása. Mozgás során az izmok kontrakcióba kerülnek. Egy adott gyakorlat többszöri ismétlése során ezért az izom egy kissé megrövidült állapotban maradhat. A torna ezen részének célja, hogy ezt a megrövidült állapotú izmot segítse abban, hogy rugalmas és mobil maradjon, visszanyerje eredeti hosszússágát.

A légzőtorna kiváló levezetése a gyakorlatsornak. A kismamák oxigén szükséglete nő a terhesség során, valamint a magzat növekedéséhez szintén szükséges a megfelelő oxigén kapacitás. Ezt biztosítják a speciális légzőgyakorlatok, melyek segítenek felváltani a felületes légzést. A légzés elmélyítése elősegíti a nyugodt, stresszmentes állapotot, valamint csökkenti a sajgó, fájdalmas érzést az ízületekben és izmokban. Egyik legfontosabb célja, hogy a torna során megtanult vajúdó- és toló-légzés csökkentse a vajúdás és szülés okozta fájdalmakat.

Forrás: Budai Egészségközpont

A Milyen elemekből épül fel egy terhestorna? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/milyen-elemekbol-epul-fel-egy-terhestorna/feed/ 0
Legyen öröm a fogmosás! http://www.csaladivilag.hu/legyen-orom-fogmosas/ http://www.csaladivilag.hu/legyen-orom-fogmosas/#comments Tue, 30 May 2017 13:06:28 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30508 A boldog gyerekmosolynál kevés szebb dolog van a világon, főleg, ha a büszke szülők mi vagyunk. A szép fogsorért azonban tenni kell, és a gyerekek esetében ez még elsősorban a szülők felelőssége. A fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni, és bármilyen hihetetlen, a gyermekkori (tej)fogápolás nagyban meghatározhatja a felnőtt fogak épségét is. De mit tegyünk,

A Legyen öröm a fogmosás! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A boldog gyerekmosolynál kevés szebb dolog van a világon, főleg, ha a büszke szülők mi vagyunk. A szép fogsorért azonban tenni kell, és a gyerekek esetében ez még elsősorban a szülők felelőssége. A fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni, és bármilyen hihetetlen, a gyermekkori (tej)fogápolás nagyban meghatározhatja a felnőtt fogak épségét is. De mit tegyünk, hogy fogaik szépek és egészségesek maradjanak?

Már a pocakban kezdődik minden

Az első dolog, hogy kismamaként odafigyelünk saját étrendünkre. Az egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás elengedhetetlen, hiszen a terhesség során a fejlődő magzat csak így juthat hozzá a megfelelő tápanyagokhoz. Emellett, ha az anya legalább fél éves korig tud szoptatni, akkor nagyobb valószínűséggel fejlődik egészségesen a gyermek szájpadlása, mint a cumisüvegből történő táplálásnál. Nagyon fontos az is, hogy cumisüvegből ne fogyasszon a gyermek cukros italokat, gyümölcsleveket! Az első tejfogak kibújását követően pedig máris el lehet kezdeni bevezetni a napi szintű fogápolást.

A tejfogakat is ápolni kell

A tejfogakról sokan gondolják, hogy nem kell úgy odafigyelni rájuk, mint a csontfogakra, hisz idővel kihullanak. Azonban ezekben is ugyanúgy idegek vannak, és az apró szuvasodás is fájdalmat okozhat gyermekünknek. A tejfogak anyaga gyengébb, sérülékenyebb a maradandó fogakhoz képest, emiatt gyorsabban elromolhatnak.
„A tejfogaknak nemcsak a rágás, harapás, vagyis a táplálék előkészítésében van szerepük, hanem a beszédtanulásban, a helyes hangképzésben is. A tejfogak gondoskodnak arról is, hogy a végleges fogak egyenletesen nőhessenek ki, hiszen addig fenntartják a helyet a későbbi fog számára. Ha valami miatt a tejfogakat idejekorán el kell távolítani, a maradó fogak nagy eséllyel torlódva, kuszán fognak előbújni” – mondta dr. Wenczl Mónika fogorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa.

Fogaink egészségének megőrzésére már kiskortól tanítanunk kell gyermekünket. Rengeteg játékos módszert alkalmazhatunk, amivel megtanulják, hogyan ápolják fogaikat. Fogadjuk meg az alábbi tippeket, és ők egészséges és szép mosollyal fogják meghálálni gondoskodásunkat:

 • Szerettessük meg vele a fogmosást! Már az első fogak kibújásakor kezdjük el játékosan bevezetni őt a fogmosás napi rituáléjába. Ha kicsi korban mindennapos rutinná válik, felnőttként is fontosnak fogja tartani majd.
 • Törekedjünk a napi kétszeri fogmosásra legalább!
 • Figyeljük, hogy gyermekünk megfelelő ideig és mozdulatokkal tisztítsa mindig a fogait. Óvodás korban még nem elég fejlett a kicsi kézügyessége, közösen fogva a fogkefét segítsünk neki.
 • A helyes technikára óvodás kortól taníthatjuk a kicsiket, ebben kérjük akár fogorvosunk segítségét is, hisz sokszor mi, felnőttek sem vagyunk ezzel tisztában. Így miközben játékosan megtanulja a mozdulatokat, megismerkedik az orvossal is, ami nagy segítség lehet a későbbi fogászati problémák esetén.
 • Egy-két éves gyermekeknél használjunk külön nekik fejlesztett puha fogkefét, és koruknak megfelelő fogpasztát.
 • Figyeljünk oda a fogbarát étkezésre! Ösztönözzük gyermekünket a zöldségek, gyümölcsök fogyasztására, a rágásra. A cukros üdítőket és ételeket kerüljük, túlzott fogyasztásuk ugyanis a fogak romlásához vezethet.
 • Mutassunk példát! Sokkal nagyobb kedvvel mossa majd ő is a fogát, ha azt velünk közösen teheti.

A Legyen öröm a fogmosás! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/legyen-orom-fogmosas/feed/ 0