CsaládiVilág http://www.csaladivilag.hu Családi témák a terhességről, szülésről, a csecsemő gondozásáról és a gyermeknevelésről. Fri, 23 Jun 2017 12:44:33 +0000 hu-HU hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.3 Hullik a hajunk, de nem kezeljük! http://www.csaladivilag.hu/hullik-hajunk-de-nem-kezeljuk/ http://www.csaladivilag.hu/hullik-hajunk-de-nem-kezeljuk/#comments Thu, 15 Jun 2017 14:07:08 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30524 Az emberek közel a felének jelenleg is hullik a haja, vagy a közelmúltban volt ilyen problémája, de ennek ellenére szinte semmivel nem kezeljük a hajvesztést – derült ki egy reprezentatív, országos, kérdőíves kutatásából. Hullik a hajunk, de nem foglalkozunk vele! Szinte az emberek felének hullik a haja, vagy a közelmúltban problémájuk volt a hajvesztéssel. Érdekes,

A Hullik a hajunk, de nem kezeljük! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Az emberek közel a felének jelenleg is hullik a haja, vagy a közelmúltban volt ilyen problémája, de ennek ellenére szinte semmivel nem kezeljük a hajvesztést – derült ki egy reprezentatív, országos, kérdőíves kutatásából.

Hullik a hajunk, de nem foglalkozunk vele!

Szinte az emberek felének hullik a haja, vagy a közelmúltban problémájuk volt a hajvesztéssel. Érdekes, hogy minél idősebbek leszünk, annál kevésbé vagyunk megelégedve a hajunkkal. Mindemellett csak igen kevesen, a megkérdezettek 60%-a dönt úgy, hogy valamilyen módon megpróbálja kezelni a hajhullást. Közülük minden harmadik ember valamilyen samponhoz, hajszeszhez, balzsamhoz fordul segítségért. 32%-a válaszadóknak valamilyen  étrendkiegészítőt ,vagy vitamint kezd el szedni, de 40%-uk bizony semmit sem tesz, hogy megállítsa a hajszálak elvesztését. „A hajhullással pedig foglalkozni kell” – állítja Dr. Csősz Judit, a Tricovel szakértője – „Egyrészt minél korábban ismerjük fel a kóros hajhullást és minél korábban kezdjük el kezelni azt, annál nagyobb lehet a siker, másrészt a hajhullás hátterében súlyosabb betegségek is állhatnak, amit érdemes kivizsgáltatni.”

Mi tekinthető kóros hajhullásnak?

 A haj növekedésének és élettartamának alapvetően három szakaszát különböztetjük meg. A hajszál aktív növekedési szakaszát anagén fázisnak hívjuk, normál állapotban a hajszálak kb. 85%-a van ebben a fázisban. Az anagén fázist az átmeneti fázis követi, amikor a haj növekedése megáll, a haj megkezdi átalakulási folyamatát.  A hajszálak kb. 1%-a van ebben a szakaszban, ez a fázis csak néhány napig tart. A telogén nyugalmi vagy kilökődési fázisban a hajszál kihullása történik, de a gyökérrészben már új sejtek termelődnek. Ebben a szakaszban a hajszálak aránya a teljes hajállományhoz viszonyítva kb. 14%, ez a stádium 2-4 hónapig tart. Napi 100 db hajszál elvesztése fölött a szakemberek már hajhullásról beszélnek.

Ismerjük a hajhullás okait!

A hajhullás hátterében számos tényező állhat – mondja Dr. Csősz Judit – hormonális okok, a szervezetet érintő vagy a hajas fejbőr betegségei, gyermekszülés utáni állapot, a klimax, a stressz, a túlzott napsugárzás, elégtelen táplálkozás, évszakváltás. A kutatásban rákérdeztek arra is, hogy ki mennyit tud a hajhullás okairól. Minden harmadik válaszadó a vitamin- és tápanyaghiányt említette elsődleges okként, 24% a különböző betegségeket, minden 5-ik ember pedig a genetikát, illetve az idősödést nevezte meg kiváltó okként. A kutatás eredményei szerint a magyarok túlnyomórészt tisztában vannak a hajhullást kiváltó tényezőkkel, mindezek mellett érdekes adat, hogy milyen kevesen próbálják meg kezelni a hajhullást, hiszen 40% nem tesz semmit gyakorlatilag.

Csak a hozzátartozók véleménye számít!

Elképzelhető, hogy nem vagyunk tisztában a kezelési módszerekkel és a hajhullás elleni készítményekkel? Az biztos, hogy nem igazán bízunk sem a médiából jövő információkban, sem a szakemberekben, sem a fodrászok ajánlásaiban. A megkérdezettek közel fele 42% ugyanis a barátaikhoz vagy családtagjaikhoz fordulnak segítségért, ha hullik a hajuk. Szakemberhez, bőrgyógyászhoz már csak minden harmadik válaszadó megy el ezzel a problémával, a patikában 29% kér tanácsot, a fodrásztól pedig minden ötödik ember. Az idősebbek sokkal szívesebben kérnek segítséget szakembertől, szakértőtől mint a fiatalabbak. Összességében pedig csupán 18% nyilatkozott úgy, hogy a televízióban látott valamilyen számára hasznos információt.

A Hullik a hajunk, de nem kezeljük! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/hullik-hajunk-de-nem-kezeljuk/feed/ 0
Mit a fitymaszűkület? http://www.csaladivilag.hu/mit-fitymaszukulet/ http://www.csaladivilag.hu/mit-fitymaszukulet/#comments Wed, 31 May 2017 13:04:12 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30517 A fityma a hímvessző végén lévő bőrköpeny, amely a különösen érzékeny makkot védi. Különösen kisgyermekeknél meglehetősen gyakori a fitymaszűkület jelensége, amikor ez a bőrdarabka tisztálkodás során nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról. Mikor jelent ez problémát és hogyan oldható meg? A fitymaszűkület nem ritka: lehet elsődleges, veleszületett rendellenesség, és lehet másodlagos, szerzett is,

A Mit a fitymaszűkület? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A fityma a hímvessző végén lévő bőrköpeny, amely a különösen érzékeny makkot védi. Különösen kisgyermekeknél meglehetősen gyakori a fitymaszűkület jelensége, amikor ez a bőrdarabka tisztálkodás során nem, vagy csak részlegesen húzható hátra a makkról. Mikor jelent ez problémát és hogyan oldható meg?

A fitymaszűkület nem ritka: lehet elsődleges, veleszületett rendellenesség, és lehet másodlagos, szerzett is, amely ismétlődő gyulladások, sérülések, hegesedés következtében bármelyik életkorban kialakulhat. Az életkor sem mindegy: a csecsemők és a két év alatti kisfiúk esetében önmagában az, hogy a fityma nem húzható hátra, még nem feltétlenül kóros jelenség, hiszen az esetek nagyobb részében egyszerű letapadásról van szó, amely idővel magától is oldódhat.

Amiért a fiús szülők aggódnak

Ezt a gondot a szülők fürdetésnél szokták észrevenni, amikor az esetleg a fityma alá került váladékot szeretnék lemosni. Nagyon gyakori jelenség, a félévesnél fiatalabb fiúcsecsemők nyolcvan százalékánál nem húzható hátra a fityma. Szerencsére aggodalomra nincs ok, hiszen ez jórészt még nem kialakult szűkület, hanem ún. természetes, sejtes letapadás, amely az esetek nagy többségében egyéves korra magától megoldódik. A szülők a fürdőkádban végzett óvatos „fitymatornával” (a vízben felpuhult bőr kíméletes, nem fájdalmas hátra-tornázásával) segíthetik ezt a folyamatot. Erőltetni azonban a fityma hátrahúzását nem kell, nem is szabad, mivel ez a kicsinek nemcsak fájdalmas, hanem nagyobb bajt, sérülést is okozhat. Ha a csecsemő egyébként láthatóan rendben van, fájdalom, láz, gyulladás nem jelentkezett, ívben, legalább gyufaszálnyi sugárban tud pisilni, akkor egyéves korig bátran várhatnak ezzel a problémával. Ha addigra nem oldódik meg, legjobb, ha szakemberhez, urológushoz fordulnak, aki eldönti, van-e teendő. Az enyhébb eseteket a szakorvos ambulánsan, helyi érzéstelenítéssel kezeli, műtétre többnyire csak akkor van szükség, ha a letapadás vizelési problémákat okoz, vagy szűkülettel is párosul.

Más jellegű elváltozás a fitymaszűkület, amikor nem letapadás,  hanem az  előbőr szűk volta korlátozza vagy akadályozza meg a fityma hátrahúzását. Idővel ez a gond is sokat enyhülhet, a kicsik egy része 2-3 éves korára ki is növi. Fontos, hogy semmiképpen ne próbálkozzanak ennek otthoni megoldásával, házi „fityma-feszítéssel”, mert ha sikerül is, nagyon fájdalmas lehet a gyermeknek, illetve maradandó sérülést okozhatnak vele. A két probléma, a letapadás és a fitymaszűkület együtt is felléphet.

Ha nem múlik el magától, szakorvosok a letapadás feloldását kétéves, a fitymaszűkület megoldását célzó kisműtétet három éves kor körül tartják elvégzendőnek. Az ambuláns műtét során a szűkült fitymagyűrű kisebb bemetszésével, ún. dorzál incízióval, vagy a heges, szűkült bőr teljes eltávolításával, cirkumcízióval, körülmetéléssel oldják meg a problémát.

Nagyfiúknál is előfordulhat

A másodlagos, szerzett fitymaszűkület http://bhc.hu/magunkrol/leggyakoribb-betegsegek/betegsegek-d-h/fitymaszukulet/ oka lehet cukorbetegség, ismétlődő gyulladások, nemi betegségek. Ezek következtében a fityma bőre megkeményedhet, berepedhet, hegesedhet, rugalmatlanná válhat, relatív, csak izgalmi állapotban jelentkező illetve abszolút, nyugalmi állapotban is tapasztalható szűkület alakulhat ki. A fitymaszűkület gondokat okozhat a közösülésnél is, fájdalmat, merevedési zavarokat okozhat, sőt, extrém esetben még a vizelést is akadályozhatja. Mivel a szűkület miatt a fityma alatt felgyűlhet a pangó váladék, ami ideális táptalaja a baktériumoknak, ez újabb ivarszervi és húgyúti gyulladásoknak kiindulópontja lehet. Az elhanyagolt fitymaszűkület többszörösére emeli a rákos elváltozás kockázatát is. A fitymaszűkületet szakorvos – a gyerekekéhez hasonlóan – egy helyi érzéstelenítéssel, ambulánsan is elvégezhető kis beavatkozással hamar meg tudja oldani. Ezt a műtétet halogatni semmiképpen nem érdemes, mert sok testi-lelki gondot, kellemetlenséget lehet elkerülni vele. 

Forrás: Budai Egészségközpont

A Mit a fitymaszűkület? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/mit-fitymaszukulet/feed/ 0
Milyen elemekből épül fel egy terhestorna? http://www.csaladivilag.hu/milyen-elemekbol-epul-fel-egy-terhestorna/ http://www.csaladivilag.hu/milyen-elemekbol-epul-fel-egy-terhestorna/#comments Wed, 31 May 2017 12:49:15 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30512 A várandósság alatt számtalan változás figyelhető meg a női szervezetben. A súlynövekedésből adódóan a test csontos vázának terhelése növekszik, a statikai viszonyok megváltoznak. A medence előrebillen, ezáltal a test súlypontja áthelyeződik, mely az izmokban zsugorodást vagy megnyúlást, ezáltal túlfeszülést vagy gyengülést, az ízületi felszíneken egyenlőtlen terhelést, az ízületben mozgásterjedelem beszűkülést és mindez fájdalmat okozhat. Ezeket

A Milyen elemekből épül fel egy terhestorna? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A várandósság alatt számtalan változás figyelhető meg a női szervezetben. A súlynövekedésből adódóan a test csontos vázának terhelése növekszik, a statikai viszonyok megváltoznak. A medence előrebillen, ezáltal a test súlypontja áthelyeződik, mely az izmokban zsugorodást vagy megnyúlást, ezáltal túlfeszülést vagy gyengülést, az ízületi felszíneken egyenlőtlen terhelést, az ízületben mozgásterjedelem beszűkülést és mindez fájdalmat okozhat. Ezeket a változásokat tornával hatékonyan tudjuk befolyásolni. A terhestorna már a 12. héttől elkezdhető, így megőrizhető az izmok, ízületek egészséges állapota.

A kismamatorna szabályai, felépítése

A terhestorna egy szülésre felkészítő program, melyet gyógytornászok végeznek. Ez a torna speciálisan a kismamák igényeit veszi figyelembe, és a terhességgel összeegyeztethető gyakorlatokat tartalmaz. Ez a komplex mozgásprogram elsősorban a helyes testtartásra fekteti a hangsúlyt, valamint a légzés és keringés támogatására.

Habár a terhestorna gyakorlatait a kismamák biztonsággal végezhetik, érdemes kikérni szülész-nőgyógyász, védőnő, vagy háziorvos véleményét különösen azoknak, akik veszélyeztetett terhesek, vagy egyéb komplikációk akadtak.

A torna intenzitása

A torna intenzitását a korábban végzett sportolás mértéke befolyásolja. A három intenzitási szint a könnyű, mérsékelt, és erőteljes. Könnyű erősségű torna azoknak javasolt, akik a terhesség előtt nem tornáztak, vagy hosszabb kihagyás után térnek vissza újra a mozgáshoz. Közepes erősségű torna azoknak ajánlott, akik a terhesség előtt alkalmanként sportoltak. Az erőteljes szinten való torna pedig annak ideális, aki a várandósság előtt rendszeresen, heti két-három alkalommal végzett valamilyen testmozgást.

A terhestorna a következő elemekből épül fel:

 1. Bemelegítés, mely felkészíti a szervezetet a gyakorlatokra
 2. Fő rész, mely főleg erősítő és állóképesség növelő gyakorlatokat tartalmaz
 1. Nyújtó és lazító rész, mely segít a feszesség oldásában

Bemelegítő, keringést javító szakasz

Szerepe, hogy előkészítse a testet bármiféle fizikai aktivitásra, megelőzve ezzel a sérüléseket, illetve, hogy ráhangolja a szervezetet a mozgásra. Célja továbbá ellazítani a testet, az izmokat rugalmasabbá tenni, csökkentve az izomhúzódások esélyét. Ez a szakasz kb. 10 percet vesz igénybe.

Ez a szakasz az ízületek minden irányú természetes mozgatását tartalmazza, kezdve a kis mozgásoktól a nagyobb amplitúdójú mozgásokig. A mozdulatok szélesedésével az ízületek egyre nagyobb mértékben lazulnak el és melegszenek be. A keringés serkentése érdekében nagy, irányított mozgások célszerűek, főként nagy lábmozgásokkal, melyet a kar mozgása kísér. Ezt végezhetjük tehermentesített helyzetben, vagy terhelés alatt, ilyen például a helyben járás, vagy a magas térdemelés. Végül pedig azoknak az izmoknak a nyújtása ajánlott, melyekkel később a gyakorlatokat végezzük.

Fő rész

Állóképességet növelő szakasz

Az aerobik gyakorlatok lényege az egyenletes, alacsony intenzitású fizikai aktivitás végzése meghatározott ideig, mely folyamatosan fenn tartja a szívfrekvenciát. Az állóképesség javítása érdekében legalább 20 percig, de legfeljebb 30 percig kell folyamatosan végezni a gyakorlatokat, mely lehet pl. úszás, séta vagy kerékpározás. A program ismétlése az edzettségi szinttől, és a terhesség állapotától függ. Az intenzitás mértékének ugyanolyan fokozatosan kell csökkennie, mint növekednie, hogy a szív ritmusa vissza tudjon állni a normálisra, és a test tudjon hőt leadni. Az intenzitás mértékét a Borg skálával, vagy a Talk teszttel lehet ellenőrizni. Ezt a szakaszt kb. 10 percig érdemes végezni.

Erősítő, izomtónus-javító, tartáskorrekciós gyakorlatok

Ebben a részben az egyes izomcsoportokat fejlesztő gyakorlatok találhatóak. A kiválasztott izmokat folyamatos, többszöri ismétléssel terheljük, mely azután alkalmazkodik és megerősödik. Bármilyen ellenállás ellenében végzett gyakorlat, legyen az a test súlya vagy a gravitáció, fejleszti az izomerőt és az izomtónust. A terhestornában a legnagyobb hangsúlyt azon izmok erősítésére kell fektetni, melyek a megváltozott körülmények miatt gyengülésre hajlamosak. A mozgás legyen lassú és irányított. A torna ezen része minimum 20 percet vegyen igénybe, arányosan a gyakorlatok mennyiségével, és mindig tartalmazzon has-és medencealapi feladatokat.

A terhestorna során a medencealapi izmok erősítése fontos szerepet játszik a stressz okozta inkontinencia, valamint a szülés során esetlegesen bekövetkező sérülések megelőzésében. A gátvédelemre való felkészülést lehetőleg azonnal, de legkésőbb a szülés várható ideje előtt 10 héttel érdemes elkezdeni. A torna későbbi elkezdésének hátránya, hogy a magzat súlya által terhelt izmokkal nehezebb a gyakorlatok megérzése. A legjobb eredmény elérése érdekében, hogy az izmok megfelelően tudjanak alkalmazkodni a szüléshez, érdemes a gyakorlatokat napi rendszerességgel végezni. Az izmok tudatos kontrakcióján kívül a lazítási képesség is elsajátítható, mely létfontosságú a szülés megfelelő kimeneteléhez. A gátizomtorna nemcsak megelőzésre, de a szülést követően meggyengült medencealapi izmok regenerálására és megerősítésére is alkalmazható.

A gyakorlatokat kiegészíthetjük továbbá vénás tornával, mely bizonyítottan hatásos a visszerek megelőzésében. Varicositas főleg többször szülő nőkön fordulhat elő, leggyakrabban az alsó végtagokon. Tornával elősegíthetjük a tünetei közt szereplő ödéma csökkentését, valamint a vénás visszaáramlás segítésével a visszérgyulladás és fekély képződések megelőzését.

Nyújtó, lazító, légző gyakorlatok

A tornának ez az utolsó szakasza. Célja a szervezet regenerálódása, ellazulása. Mozgás során az izmok kontrakcióba kerülnek. Egy adott gyakorlat többszöri ismétlése során ezért az izom egy kissé megrövidült állapotban maradhat. A torna ezen részének célja, hogy ezt a megrövidült állapotú izmot segítse abban, hogy rugalmas és mobil maradjon, visszanyerje eredeti hosszússágát.

A légzőtorna kiváló levezetése a gyakorlatsornak. A kismamák oxigén szükséglete nő a terhesség során, valamint a magzat növekedéséhez szintén szükséges a megfelelő oxigén kapacitás. Ezt biztosítják a speciális légzőgyakorlatok, melyek segítenek felváltani a felületes légzést. A légzés elmélyítése elősegíti a nyugodt, stresszmentes állapotot, valamint csökkenti a sajgó, fájdalmas érzést az ízületekben és izmokban. Egyik legfontosabb célja, hogy a torna során megtanult vajúdó- és toló-légzés csökkentse a vajúdás és szülés okozta fájdalmakat.

Forrás: Budai Egészségközpont

A Milyen elemekből épül fel egy terhestorna? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/milyen-elemekbol-epul-fel-egy-terhestorna/feed/ 0
Legyen öröm a fogmosás! http://www.csaladivilag.hu/legyen-orom-fogmosas/ http://www.csaladivilag.hu/legyen-orom-fogmosas/#comments Tue, 30 May 2017 13:06:28 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30508 A boldog gyerekmosolynál kevés szebb dolog van a világon, főleg, ha a büszke szülők mi vagyunk. A szép fogsorért azonban tenni kell, és a gyerekek esetében ez még elsősorban a szülők felelőssége. A fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni, és bármilyen hihetetlen, a gyermekkori (tej)fogápolás nagyban meghatározhatja a felnőtt fogak épségét is. De mit tegyünk,

A Legyen öröm a fogmosás! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A boldog gyerekmosolynál kevés szebb dolog van a világon, főleg, ha a büszke szülők mi vagyunk. A szép fogsorért azonban tenni kell, és a gyerekek esetében ez még elsősorban a szülők felelőssége. A fogápolást nem lehet elég korán elkezdeni, és bármilyen hihetetlen, a gyermekkori (tej)fogápolás nagyban meghatározhatja a felnőtt fogak épségét is. De mit tegyünk, hogy fogaik szépek és egészségesek maradjanak?

Már a pocakban kezdődik minden

Az első dolog, hogy kismamaként odafigyelünk saját étrendünkre. Az egészséges, vitaminokban gazdag táplálkozás elengedhetetlen, hiszen a terhesség során a fejlődő magzat csak így juthat hozzá a megfelelő tápanyagokhoz. Emellett, ha az anya legalább fél éves korig tud szoptatni, akkor nagyobb valószínűséggel fejlődik egészségesen a gyermek szájpadlása, mint a cumisüvegből történő táplálásnál. Nagyon fontos az is, hogy cumisüvegből ne fogyasszon a gyermek cukros italokat, gyümölcsleveket! Az első tejfogak kibújását követően pedig máris el lehet kezdeni bevezetni a napi szintű fogápolást.

A tejfogakat is ápolni kell

A tejfogakról sokan gondolják, hogy nem kell úgy odafigyelni rájuk, mint a csontfogakra, hisz idővel kihullanak. Azonban ezekben is ugyanúgy idegek vannak, és az apró szuvasodás is fájdalmat okozhat gyermekünknek. A tejfogak anyaga gyengébb, sérülékenyebb a maradandó fogakhoz képest, emiatt gyorsabban elromolhatnak.
„A tejfogaknak nemcsak a rágás, harapás, vagyis a táplálék előkészítésében van szerepük, hanem a beszédtanulásban, a helyes hangképzésben is. A tejfogak gondoskodnak arról is, hogy a végleges fogak egyenletesen nőhessenek ki, hiszen addig fenntartják a helyet a későbbi fog számára. Ha valami miatt a tejfogakat idejekorán el kell távolítani, a maradó fogak nagy eséllyel torlódva, kuszán fognak előbújni” – mondta dr. Wenczl Mónika fogorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa.

Fogaink egészségének megőrzésére már kiskortól tanítanunk kell gyermekünket. Rengeteg játékos módszert alkalmazhatunk, amivel megtanulják, hogyan ápolják fogaikat. Fogadjuk meg az alábbi tippeket, és ők egészséges és szép mosollyal fogják meghálálni gondoskodásunkat:

 • Szerettessük meg vele a fogmosást! Már az első fogak kibújásakor kezdjük el játékosan bevezetni őt a fogmosás napi rituáléjába. Ha kicsi korban mindennapos rutinná válik, felnőttként is fontosnak fogja tartani majd.
 • Törekedjünk a napi kétszeri fogmosásra legalább!
 • Figyeljük, hogy gyermekünk megfelelő ideig és mozdulatokkal tisztítsa mindig a fogait. Óvodás korban még nem elég fejlett a kicsi kézügyessége, közösen fogva a fogkefét segítsünk neki.
 • A helyes technikára óvodás kortól taníthatjuk a kicsiket, ebben kérjük akár fogorvosunk segítségét is, hisz sokszor mi, felnőttek sem vagyunk ezzel tisztában. Így miközben játékosan megtanulja a mozdulatokat, megismerkedik az orvossal is, ami nagy segítség lehet a későbbi fogászati problémák esetén.
 • Egy-két éves gyermekeknél használjunk külön nekik fejlesztett puha fogkefét, és koruknak megfelelő fogpasztát.
 • Figyeljünk oda a fogbarát étkezésre! Ösztönözzük gyermekünket a zöldségek, gyümölcsök fogyasztására, a rágásra. A cukros üdítőket és ételeket kerüljük, túlzott fogyasztásuk ugyanis a fogak romlásához vezethet.
 • Mutassunk példát! Sokkal nagyobb kedvvel mossa majd ő is a fogát, ha azt velünk közösen teheti.

A Legyen öröm a fogmosás! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/legyen-orom-fogmosas/feed/ 0
A meleg kikészíti az ereinket http://www.csaladivilag.hu/meleg-kikesziti-az-ereinket/ http://www.csaladivilag.hu/meleg-kikesziti-az-ereinket/#comments Tue, 30 May 2017 12:53:30 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30505 A nyári melegben és magas páratartalomban szervezetünk számos veszélynek van kitéve, amely ellen sokszor nem is tudunk megfelelően védekezni. A magas hőmérsékletben vénáink kitágulnak, lábaink pedig elnehezülnek, éjszaka görcsölnek. Az érsebész szerint a vénák megtámasztása kompressziós kezeléssel átmeneti megoldást jelenthet a panaszok csökkentésére. Sokan várták a meleget, de a jó idő beköszöntével egyes egészségügyi panaszok

A A meleg kikészíti az ereinket bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A nyári melegben és magas páratartalomban szervezetünk számos veszélynek van kitéve, amely ellen sokszor nem is tudunk megfelelően védekezni. A magas hőmérsékletben vénáink kitágulnak, lábaink pedig elnehezülnek, éjszaka görcsölnek. Az érsebész szerint a vénák megtámasztása kompressziós kezeléssel átmeneti megoldást jelenthet a panaszok csökkentésére.

Sokan várták a meleget, de a jó idő beköszöntével egyes egészségügyi panaszok felerősödnek. A nagy melegben például fokozódik a bőr vérellátása, a vénák pedig kitágulnak. Jelentős a szerepe a vénáknak, (más nevükön a visszereknek) az életünkben, hiszen ezeken keresztül áramlik vissza a vér a végtagokból a szív felé. Ezt a folyamatot a vénák falában lévő billentyűzet és az izomműködés pumpafunkciója biztosítja. Előfordul azonban, hogy a billentyűzet nem zár jól, a véráramlás lelassul, a vénák fala pedig kitágul, amelyet a köznyelv helytelenül visszerességnek nevez. Visszere ugyanis mindenkinek van, visszértágulata azonban „csak” a lakosság 30-35 százalékának. A nagy meleg erre a folyamatra rásegít, a vénák kitágulása miatt pedig elnehezedő, fájdalmas láb alakul ki, amely akár zsibbadhat, viszkethet is. Sokan csak legyintenek, a hőmérséklet csökkenésével majd a panaszok is elmúlnak, a kitáguló vénák miatt létrejött visszértágulatok azonban idővel tartós vénás elégtelenséget, lábszárfekélyt, trombózist, súlyos esetben tüdőembóliát is okozhatnak. 35 év felett mindenkinek tanácsos lenne részt venni egy érsebészeti szűrővizsgálaton, amely ultrahanggal történik, fájdalom- és kockázatmentes.

A szakember szerint a magas hőmérséklet tovább rontja a visszértágulatok állapotát, ezért jobb megelőzni a panaszok felerősödését.

„A visszértágulatok állapotától függően megoldást jelenthet a műtét, de akár a gyógyszeres, illetve kompressziós kezelés is, amely az egyik leghatékonyabb kezelési módszer a visszérgyógyászatban. A vénák megtámasztása és összenyomása jóvoltából csökkenthető a pangó vérmennyiség, elősegíthető a nyirokkeringés fokozása, a duzzanat csökkentése, valamint a szöveti vérellátás fokozása. A kompressziós terápiával szűkíthetőek a vénák falai, ezáltal javítható a vénabillentyűk működése, záródása, ennek köszönhetően pedig javul a vér áramlási sebessége is” – fogalmazott Dr. Szabó Attila PhD. érsebész, visszérspecialista.

A kompressziós terápia során kompressziós zoknit, vagy harisnyát alkalmaznak, amelyek vékony légáteresztő anyagból készülnek, így viselésük kényelmes, belső ezüst felületüknek köszönhetően pedig meggátolják a kórokozók elszaporodását.

Mit tehet vénái egészségének érdekében?

-          Sportoljon, mozogjon rendszeresen!

-          Fogyasszon magnéziumot tartalmazó ételeket (pl. spenót, kelkáposzta, olajos magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, hüvelyesek, banán, lazac, tonhal, avocado)!

-          Ne viseljen olyan ruhaneműket, amelyek szorítják a lábfejét, lábszárát!

-          Ne lógassa hosszasan a lábát, ha egyhelyben ül sokáig, bizonyos időközönként mozgassa át végtagjait!

A A meleg kikészíti az ereinket bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/meleg-kikesziti-az-ereinket/feed/ 0
Munkahelyi egészség http://www.csaladivilag.hu/munkahelyi-egeszseg/ http://www.csaladivilag.hu/munkahelyi-egeszseg/#comments Tue, 23 May 2017 12:41:32 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30501 Testünk karbantartása akkor is fontos, ha irodában dolgozunk. És nem biztos, hogy elegendő, ha ez csak a heti sportolásban merül ki. Még ha nincsenek is panaszaink, az általános egészségügyi szűrővizsgálatokra minden évben érdemes elmenni, hiszen olyan problémákra is fény derülhet, amelyek időben történő felismerésével megelőzhetők a komolyabb betegségek és a hosszasan elhúzódó kezelések. Az irodai

A Munkahelyi egészség bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Testünk karbantartása akkor is fontos, ha irodában dolgozunk. És nem biztos, hogy elegendő, ha ez csak a heti sportolásban merül ki.

Még ha nincsenek is panaszaink, az általános egészségügyi szűrővizsgálatokra minden évben érdemes elmenni, hiszen olyan problémákra is fény derülhet, amelyek időben történő felismerésével megelőzhetők a komolyabb betegségek és a hosszasan elhúzódó kezelések. Az irodai munkát végzők körében az alábbi egészségügyi problémák a leggyakoribbak:

•          mozgásszervi betegségek

•          látásromlás

•          magas vérnyomás

•          visszérpanaszok

•          stressz okozta megbetegedések

„Az ülőmunka okozta egészségügyi problémák tünetei sokszor csak évek múltán jelentkeznek, amikor már nagyon nehezen szüntethetők meg a panaszok. Éppen ezért fontos, hogy időben felismerjük őket, és megelőzzük az állapot romlását, mielőtt a betegség komolyabbra fordulna, és akár hosszabb időre munkaképtelenné tenne minket. Azzal, hogy naponta akár 6-8-10 órán át ülőhelyzetben vagyunk, gerincünket statikus terhelés éri, ami
fej-, nyaki, hát- és deréktáji panaszokat okozhat. Még a legsűrűbb napokon is álljunk fel óránként 10 percre az asztalunktól, és mozogjunk egy kicsit! Heti kétszer-háromszor pedig próbáljunk gyalogolni, kocogni, biciklizni vagy éppen úszni egy-egy órát” – mondta dr. Nagy-László Nóra, a Budai Egészségközpont foglalkozás-egészségügyi programjának vezetője.

Óvjuk szemünk fényét is!

Ha monitor előtt dolgozunk, szemünk erős igénybevételnek van kitéve. Fontos, hogy ne rontsuk a helyzetet még azzal is, hogy erőltetjük, hiszen ez fejfájást okozhat, hosszabb távon pedig látásunk romlásához vezethet. Emiatt kiemelten fontos az éves látásvizsgálat, de az sem mindegy, hogy állítjuk be a monitorunkat.

5+1 tipp egészségünk megőrzésére, ha irodában dolgozunk:

 • Állítsuk megfelelő szögbe a monitort! A képernyő pontosan szemben velünk, középen helyezkedjen el az asztalon. A magassága akkor megfelelő, ha lefelé nézve körülbelül 20 fokos szögben látunk rá. A fényerőre is figyeljünk: ne legyen bántóan világos, de annyire sötét sem, hogy erőltetni kelljen a szemünket!
 • Figyeljünk a testtartásunkra ülés közben! Csípőnket toljuk a lehető leghátrébb a széken, vállainkat engedjük le, csuklónk pedig mindig legyen alátámasztva! A térdek 90 fokos szöget zárjanak be, és az egész talpunk pihenjen a talajon!
 • Ne keresztezzük a lábainkat! A nők közel 80%-a keresztbe teszi a lábát, amint leül. Alkalmanként ez nem is okozna problémát, ha azonban a munkahelyünkön a nap jelentős részében így tartjuk a lábainkat, az gerincferdüléshez vagy akár visszerességhez is vezethet.
 • Gondoskodjunk szemeink nedvesen tartásáról! A szem felszínét védő, tápláló könnyfilm nélkül szemünk sérülékenyebb és könnyebben elfárad. Félóránként pihentessük a szemünket azzal, hogy pár percre elfordulunk a képernyőtől, szükség esetén pedig használjunk műkönnyet naponta többször is akár.
 • Relaxáljunk negyedórát minden nap! Ha stresszes a munkakörünk, nagyon fontos, hogy a felgyülemlett feszültséget nap végén feloldjuk. Feküdjünk hanyatt egy csendes szobában, csukjuk be a szemünket, és a talpaktól a fejtető felé vezetve a figyelmünket lazítsuk el egész testünket!
 • Legalább évente járjunk szűrővizsgálatra! Amellett, hogy képet kapunk egészségi állapotunkról, további tanácsokkal is ellátnak minket, hogyan tehetünk még többet egészségünk megőrzése érdekében.

A Munkahelyi egészség bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/munkahelyi-egeszseg/feed/ 0
Mit tehetünk a gyomorégés ellen? http://www.csaladivilag.hu/mit-tehetunk-gyomoreges-ellen/ http://www.csaladivilag.hu/mit-tehetunk-gyomoreges-ellen/#comments Tue, 23 May 2017 11:19:36 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30498 A legkiválóbb gasztronómiai élményt is el tudja rontani, ha az utolsó falatot lenyelve elkezd égni, fájni a gyomrunk. Sokan inkább nemet mondunk egy jó pohár borra is, csak hogy elkerüljük ezeket a kellemetlenségeket. A gyomorsav-túltengés szinte mindenkinek ismerős, a felnőttek közel fele legalább havonta egyszer küzd ilyen panasszal. Vajon van-e rá megoldás, vagy akinél egyszer

A Mit tehetünk a gyomorégés ellen? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A legkiválóbb gasztronómiai élményt is el tudja rontani, ha az utolsó falatot lenyelve elkezd égni, fájni a gyomrunk. Sokan inkább nemet mondunk egy jó pohár borra is, csak hogy elkerüljük ezeket a kellemetlenségeket. A gyomorsav-túltengés szinte mindenkinek ismerős, a felnőttek közel fele legalább havonta egyszer küzd ilyen panasszal. Vajon van-e rá megoldás, vagy akinél egyszer jelentkeznek a panaszok, már soha többé nem lakmározhat „bűnhődés” nélkül?

Hazánkban a munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okaként a gyomorbántalmakat jelölik meg az influenzás megbetegedések után.  A gyomorégés legtöbbször a nem megfelelő étrend és életmód, és persze a stressz hatásaként jelentkezik. Gondoljunk csak bele! Reggel felébredünk, éhgyomorra kávét iszunk, szaladunk munkába, útközben bekapunk egy kis péksüteményt, ebédre sokszor nem is jut időnk a megbeszélések miatt. Késő este pedig bőségesen megvacsorázunk, pótolva az egész napos lemaradást. Szervezetünket az egészségtelen étkezés kimeríti, nem csoda, hogy gyomrunk egyensúlya is felborul.

„A gyomorégés a szegycsont mögötti területen jelentkező égető, fájdalmas érzés, amely akár a nyak, a váll és a lapockák irányába is kisugározhat. A helytelen és rendszertelen táplálkozás, a stressz miatt meggyengül a gyomor természetes védekezőrendszere és reflux, gyomorgyulladás vagy akár fekélybetegség alakulhat ki. Szódabikarbónával, savközömbösítő szerekkel csökkenthetjük ugyan a tüneteket, de ha hetente többször ismétlődnek, mindenképp keressük fel kezelőorvosunkat, mert hosszú távon akár reflux betegség is kialakulhat. A reflux esetében az egyik záróizom rossz működése miatt gyomornedv jut a nyelőcsőbe, ami gyulladáshoz, fekélyesedéshez is vezethet. Ezért sem szabad elhanyagolni ezeket a tüneteket” – mondta Tóth G. Tamás gasztroenterológus főorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa.

Van megoldás!

Szinte már elcsépelt a tanács, de gyomorproblémáinkra is első lépésként az életmódváltás, az egészséges étrend kialakítása és a stressz csökkentése lehet a megoldás. Ez viszont nem csak azt jelenti, hogy lemondunk egy-egy nehéz ételről.

 • Tervezzük meg a heti étrendünket, és készítsük el otthon az ételeket! Így biztosak lehetünk benne, hogy pontosan azt esszük, amit szeretnénk.
 • Dobozoljunk! Készítsük elő másnapi ennivalónkat, a dobozon pedig tüntessük fel azt is, hogy mikor együk meg. Ezzel ösztönözni tudjuk magunkat, hogy:
 • Együnk naponta többször kevesebbet. Így elkerüljük, hogy farkaséhesen nagy mennyiségű étellel terheljük gyomrunkat, és az emésztést is megkönnyítjük.
 • Fogyasszunk tejet, krémsajtot, lágytojást, kekszet és burgonyát! Ezek segítik csökkenteni a savtúltengést, a gyümölcsök pedig a sav-lúg egyensúlyt is helyreállíthatják.
 • A koffeintartalmú italok helyett igyunk inkább nyugtató hatású kamillateát!
 • Alaposan rágjuk meg az ételt, hogy minél könnyebben meg tudjuk emészteni azt.
 • A nyálképződés is segít átmenetileg a gyomorégés panaszain, így a rágógumizással is tehetünk a savtúltengés ellen.
 • Vacsorázzunk legalább két órával lefekvés előtt, és kerüljük a nehéz, fűszeres ételeket!

A Mit tehetünk a gyomorégés ellen? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/mit-tehetunk-gyomoreges-ellen/feed/ 0
Ne rettegjünk a kullancstól, védekezzünk ellene! http://www.csaladivilag.hu/ne-rettegjunk-kullancstol-vedekezzunk-ellene/ http://www.csaladivilag.hu/ne-rettegjunk-kullancstol-vedekezzunk-ellene/#comments Fri, 19 May 2017 14:46:55 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30492 A népszerű kirándulóhelyeken hétvégente rengetegen túráznak, a kellemes időjárás mindenkit a természetbe csábít. Egyre több időt töltünk a szabadban sportolással vagy épp kerti munkával, van azonban egy apró potyautas, akit egyikünk sem szívesen visz haza a barangolásból vagy akár a kertből, udvarról. A jó idő nemcsak minket csalogat ki a lakásból, de a kullancsokat is

A Ne rettegjünk a kullancstól, védekezzünk ellene! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A népszerű kirándulóhelyeken hétvégente rengetegen túráznak, a kellemes időjárás mindenkit a természetbe csábít. Egyre több időt töltünk a szabadban sportolással vagy épp kerti munkával, van azonban egy apró potyautas, akit egyikünk sem szívesen visz haza a barangolásból vagy akár a kertből, udvarról.

A jó idő nemcsak minket csalogat ki a lakásból, de a kullancsokat is felébreszti. A kullancsszezon a tapasztalatok szerint május-június tájékán éri el csúcspontját. Magyarországon nagyon sok a fertőzött terület, azonban nem minden példány fertőző. Ettől függetlenül egy-egy túra vagy a szabadban töltött délutánt követően alaposan nézzük át magunkat, családtagjainkat!

„A kullancsok nem a csípésükkel okoznak bajt, hanem azzal, hogy a vérszívás során a nyálukkal különböző vírusokat, baktériumokat juttatnak a szervezetünkbe. Fontos, hogy ha kullancsot találunk magunkban, minél előbb eltávolítsuk! Még fontosabb, hogy védekezzünk ellene megfelelő ruházattal, kullancsriasztóval, a betegségek ellen oltással. A védőoltás a rovart nem tartja távol tőlünk, és az egyik leggyakoribb fertőzéses megbetegedést, a Lyme-kórt sem előzhetjük meg vele, de a legveszélyesebb kullancs által terjesztett betegség, a fertőző agyhártyagyulladás ellen védelmet nyújt. A védőoltást főként azoknak ajánljuk, akik huzamosabb ideig a szabadban, erdőben tartózkodnak, legyen ez akár egy nyári gyerektábor vagy állandó munkahely. Az első oltást érdemes télen vagy kora tavasszal kérni, egy hónap múlva esedékes a második, ezt követően már kialakul a védelem” – mondta dr. Jelenik Zsuzsanna infektológus, a Budai Egészségközpont munkatársa.

A kullancsokkal kapcsolatban számos tévhit és házi praktika terjed az interneten. Ezekkel sokszor többet árthatunk, mint használunk, ezért kipróbálás előtt minden esetben tájékozódjunk, vagy kérdezzük meg orvosunkat!

Ezek a leggyakoribb tévhitek:

 1. 1.      A kullancsok a fáról ugranak/pottyannak ránk.

A kullancs nem mászik fára, és a napsütéses, száraz környezetet sem kedveli. Leggyakoribb előfordulási helye a sötét, magas páratartalmú bozót vagy a dús aljnövényzet.

 1. 2.      A kullancsot az óramutató járásával ellentétesen kell csavarani, és akkor elengedi a bőrt, könnyű eltávolítani.

A kullancsot nem kell csavargatni. Ha nincs kifejezetten erre a célra készült kullancscsipeszünk, egy sima csipesszel fogjuk meg, és egy határozott mozdulattal rántsuk ki a bőrből!

 1. 3.      A kullancsot olajjal, vajjal vagy ragasztóval érdemes bekenni, hogy megfulladjon, majd ezt követően könnyen ki lehet szedni.

Kerüljünk minden olyan megoldást, ami a kullancs fulladozásával, öklendezésével, vagy összenyomásával jár, mert ilyen esetekben megnöveljük a fertőzés kockázatát!

 1. 4.      Ha eltávolítás közben beszakadt a kullancs feje, azt mindenképpen távolítsuk el!

Ha a bőrünkben szabad szemmel is láthatóan benne maradt a kullancs szájszerve (nem a feje), ne piszkáljuk, mivel ezzel csak irritációt, gyulladásos reakciót okozunk. Szervezetünk rövid időn belül észrevétlenül kilöki magából.

 1. 5.      Minden esetben fertőtlenítsük le a csípés helyét!

A felületi kezelés a kullancs által terjesztett fertőzések megakadályozására hatástalan, de a fertőtlenítés nem árt, főleg, ha vérző vagy hámhiányos a csípés helye.

 1. 6.      Az oltás valamennyi, a kullancs által terjesztett betegség ellen védelmet nyújt.

A kullancs elleni védőoltásként ismert vakcina nem akadályozza meg a kullancs csípését, és hatóanyaga csak a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladástól (encephalitistól) véd. Ennek kezelésére speciális gyógyszeres terápia nem létezik, így a csípés elkerülésével, vagy a betegséget megelőző oltással védekezhetünk ellene.

A Ne rettegjünk a kullancstól, védekezzünk ellene! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/ne-rettegjunk-kullancstol-vedekezzunk-ellene/feed/ 0
Tévhit, hogy az árnyék védelmet nyújt! http://www.csaladivilag.hu/tevhit-hogy-az-arnyek-vedelmet-nyujt/ http://www.csaladivilag.hu/tevhit-hogy-az-arnyek-vedelmet-nyujt/#comments Fri, 19 May 2017 14:20:51 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30489 Kalap, napszemüveg és fényvédő krém a társunk a napozásban A napsütéses órák számának növekedésével bőrünk is egyre nagyobb terheléssel néz szembe, hiszen a káros sugárzás bőrpírt, leégést, bőröregedést, legrosszabb esetben bőrrákot is okozhat. A szakorvos szerint nem kell teljesen megvonni magunktól a napozást, de van néhány szempont, amely betartásával elkerülhetjük a kellemetlenségeket. Miért van szükségünk

A Tévhit, hogy az árnyék védelmet nyújt! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Kalap, napszemüveg és fényvédő krém a társunk a napozásban

A napsütéses órák számának növekedésével bőrünk is egyre nagyobb terheléssel néz szembe, hiszen a káros sugárzás bőrpírt, leégést, bőröregedést, legrosszabb esetben bőrrákot is okozhat. A szakorvos szerint nem kell teljesen megvonni magunktól a napozást, de van néhány szempont, amely betartásával elkerülhetjük a kellemetlenségeket.

Miért van szükségünk napsütésre?

Valójában nem elsősorban napsütésre, hanem D-vitaminra van szükségünk, amely a napfény UVB sugarának hatására a bőrben képződik. Akár fél óra, napon töltött idő elegendő D-vitaminhoz juttatja szervezetünket, amely az egészséges működéshez elengedhetetlen: hozzájárul a kalciumháztartás szabályozásához és a csontok egészséges fejlődéséhez, az immunrendszer megfelelő működéséhez, csökkenti a gyulladásokat, de aktivizálja a sejteket, megelőzi az ekcéma és az asztma kialakulását. A D-vitamint egyébként táplálkozással is pótolhatjuk: a joghurt, a csonthéjasok, a gomba, a máj, a tojás, a halfélék, a spenót is ideális forrás.

Miért lehet káros is a sok napsütés?

„Az emberi szemmel látható fénynél kisebb hullámhosszú az ultraviola sugárzás és nagyobb az infravörös sugárzás. Előbbit tovább lehet osztani UVA-ra, UVB-re, UVC-re. Az UVC sugárzás nem, az UVB sugárzás pedig csak 5%-ban éri el a Földet.  Az UVB a biológiai értelemben legaktívabb sugárzás, felelős a napégésért, a gyulladásos folyamatokért, a barnulásért és a rákos sejtek kialakulásáért.  A Földet 95%-ban az UVA fény éri el, amely ugyancsak okolható a bőrpírért és a fény okozta öregedésért” – mondta Dr. Virágh Zsófia, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő bőrgyógyásza.

Mit tehetünk?

Használjunk fényvédő készítményeket, amelyek különböző filtereket tartalmaznak és visszaverik, vagy elnyelik a UV sugarakat. Az a jó napvédő készítmény, amely az UVA és az UVB ellen is véd, víz és verejték ellenálló és a napégés elleni védelme (SPF értékkel jelzik) SPF 30 felett van. A fényvédőket két óránként újra kell kenni, lehetőség szerint a szabadidős tevékenység előtt 15-20 perccel. Testrészenként egy-egy teáskanálnyi mennyiséget. Hat hónaposnál fiatalabb csecsemőt ne kenjünk fényvédővel és ne tegyük ki közvetlen fénynek.

Elegendőek a fényvédő szerek?

Dr. Virágh Zsófia szerint fontos a fizikai fényvédelem is: viseljünk sötét, lenge, száraz, jó minőségű ruhaneműket. Tanácsos a megfelelő napszemüveg használata: a jó UV-szűrős napszemüveg képes az UV sugárzás 99-100%-át gátolni és védeni a szemet a rosszindulatú tumorok előfordulásától, csökkenti a szürkehályog és makula degeneráció (szemfenéki meszesedés) esélyét. Javasolt a széles karimájú kalap használata, hiszen ez megóvja az érzékeny fülünket és az orrunkat.

Nem véd meg az árnyék sem

Sajnos nem minden árnyék nyújt kellő védelmet, mivel bizonyos felületek, így például a száraz homok, vagy a beton visszaveri az UV sugarakat.  A jó árnyék az, ahol nem látjuk az eget (pl. sűrű erdő). Tévhit, hogy az autóban napsugárzást tekintve biztonságban vagyunk, ugyanis az ablaküveg blokkolja az UVB sugarakat, de az UVA-t nem. Az Egyesült Államokban évekkel ezelőtt készítettek egy felmérést bőrdaganatosok körében. Kiderült, hogy az autóvezetők 53%-ának a bal oldalán alakult ki a rosszindulatú daganat. Onkológusok azt javasolják, lehetőleg ne használjuk a napfénytetőt és ne vegyünk kabriót. Autóban mindig használjunk fényvédő krémet, napszemüveget.

A szoláriummal fel tudom a bőröm készíteni?

Bőrgyógyászok kifejezetten károsnak tartják a szoláriumozást, mert öregíti és károsítja a bőrt, bizonyítottan növeli a bőrrák kialakulásának kockázatát. A legújabb statisztikai adatok szerint a szolárium több bőrdaganatos megbetegedést okozott, mint tüdőtumort a dohányzás. Sok európai országban már betiltották a mesterséges napozást.

Hallott már a melanómáról?

A melanóma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú folyamat.  Az összes bőrrák típus 4%-át teszi ki, de halálozás 80%-áért felel, mivel terjedése gyors, agresszív és korán képez áttéteket. Előfordulási gyakorisága az utóbbi 30 évben megduplázódott Európában. A melanóma gyakran anyajegyhez hasonlít, ezért figyeljünk anyajegyeink alakjára, nagyságára és színére, akár vérzékenységére. Az idejében felismert melanóma teljes gyógyulást jelenthet, javasolt mindenkinek évente legalább egyszer szűrővizsgálaton részt venni.

A Tévhit, hogy az árnyék védelmet nyújt! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/tevhit-hogy-az-arnyek-vedelmet-nyujt/feed/ 0
Gyakran fáj a csuklója, és zsibbadnak az ujjai? Ínhüvely gyulladás is lehet! http://www.csaladivilag.hu/gyakran-faj-a-csukloja-es-zsibbadnak-az-ujjai-inhuvely-gyulladas/ http://www.csaladivilag.hu/gyakran-faj-a-csukloja-es-zsibbadnak-az-ujjai-inhuvely-gyulladas/#comments Fri, 12 May 2017 14:06:56 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30485 Vajon hányan támasztjuk alá csuklónkat a billentyűzet vagy az egér használata közben? Egészen addig valószínűleg elég kevesen, amíg olyan egyszerű mozdulatoknál, mint egy kilincs lenyomása vagy épp a tenyerünkön támaszkodás hirtelen jelentkező, elviselhetetlenül fájó, szúró érzést nem okoz a csuklónkban. Ortopédushoz hazánkban a legtöbb esetben ínhüvelygyulladás gyanújával fordulunk. De vajon mit is jelent ez? Végtagjaink

A Gyakran fáj a csuklója, és zsibbadnak az ujjai? Ínhüvely gyulladás is lehet! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Vajon hányan támasztjuk alá csuklónkat a billentyűzet vagy az egér használata közben? Egészen addig valószínűleg elég kevesen, amíg olyan egyszerű mozdulatoknál, mint egy kilincs lenyomása vagy épp a tenyerünkön támaszkodás hirtelen jelentkező, elviselhetetlenül fájó, szúró érzést nem okoz a csuklónkban.

Ortopédushoz hazánkban a legtöbb esetben ínhüvelygyulladás gyanújával fordulunk. De vajon mit is jelent ez? Végtagjaink mozgatását az inak és izmok segítségével végezzük. Az inakat „védőburok”, azaz ínhüvely veszi körül, amely megvédi a sérülésektől, a belsejében található ízületi nedv pedig a szabad mozgást segíti. Ínhüvellyel körülvett inak főként az ujjakon, a kézfejen, a csuklónál és a bokánál találhatók, ezért is érinti a betegség leginkább ezeket a területeket. Az inak monoton, sokszor ismétlődő terhelése, vagy az állandó feszítés miatt az ínhüvely begyulladhat, a gyulladás pedig akár krónikussá is válhat. Legyen szó fizikai vagy irodai munkáról, számítógép- és egérhasználatról vagy sportolásról, a probléma bárkinél felmerülhet.

„Egyirányú terhelés hatására túltermelődhet az ízületi folyadék, feszülő, szúró érzést okozva, valamint megvastagodhat az ínhüvely fala, ami gátolja a végtag mozgatását. Intő jel lehet, ha az adott végtag hamar elfárad, majd eleinte múló fájdalom jelentkezik. Előfordulhat görcsös feszülés, zsibbadás is, attól függően, pontosan mit érint a gyulladás. A legtöbben hajlamosak vagyunk elodázni a kezelését, amíg nem állandósul a fájdalom, ezzel azonban a teljes gyógyulást hosszabbítjuk, ami alap esetben is akár több hetet vehet igénybe” – mondta dr. Rosero Viviána Maja traumatológus, kézsebész szakorvos, a Budai Egészségközpont munkatársa.

Kezelés – minél előbb!

A gyulladásos megbetegedéseknél fontos, hogy türelmesek legyünk önmagunkkal, és a gyógyulás érdekében pihentessük a végtagot. Csökkentsük a terhelést, az orvos tanácsára használjunk gyulladáscsökkentő krémeket, tapaszokat, és rögzítsük rugalmas pólyával vagy merev rögzítővel az adott testrészt. Ha a megkezdett kezelés hatására sem múlik a fájdalom, akkor pedig mindenképp keressük fel újra az orvosunkat.

Előzzük meg a bajt!

Nincs egyértelmű válasz arra, hogy kinél alakulhat ki ínhüvelygyulladás. Vannak, akik érzékenyebbek, és vannak, akik egész életükben monoton mozgást végeznek, mégsem érinti őket a probléma. A legbiztosabb viszont az, ha igyekszünk megelőzni az ínhüvelygyulladás kialakulását:

 • Pihenés = Megelőzés. Figyeljünk oda testünkre! Végtagjaink fáradtsággal jelzik a bajt. Hallgassunk rájuk, és csökkentsük a terhelést, pihentessük a fáradt, fájó végtagokat!
 • Ha monoton munkát végzünk, tartsunk rendszeres időközönként szünetet!
 • Munkavégzés során használjunk segédeszközöket – csuklótámaszt, emelőt –, ne terheljük magunkat feleslegesen.
 • Nyújtsunk! Ízületeink, izmaink átmozgatására nem csak edzés előtt van szükségünk. Egy-két nyújtógyakorlattal, rövid tornával pár perc alatt alaposan átmozgathatjuk elgémberedett tagjainkat – akár az irodai asztal mellett is.
 • Ha sportolunk, kerüljük az izmokat egyhangúan terhelő mozdulatokat! Ízületeink védelme érdekében válasszunk megfelelő talpú, kényelmes lábbelit, csuklóvédőt, és szükség esetén használjuk rugalmas szorítókötést!

A Gyakran fáj a csuklója, és zsibbadnak az ujjai? Ínhüvely gyulladás is lehet! bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/gyakran-faj-a-csukloja-es-zsibbadnak-az-ujjai-inhuvely-gyulladas/feed/ 0