CsaládiVilág http://www.csaladivilag.hu Családi témák a terhességről, szülésről, a csecsemő gondozásáról és a gyermeknevelésről. Wed, 18 Oct 2017 06:52:17 +0000 hu-HU hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.3 Miért akar az óvodás mindenben első lenni? http://www.csaladivilag.hu/miert-akar-az-ovodas-mindenben-elso-lenni/ http://www.csaladivilag.hu/miert-akar-az-ovodas-mindenben-elso-lenni/#comments Wed, 18 Oct 2017 06:52:17 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30819 Mindennapos élethelyzet az oviban, mikor például nem jut annyi labda a gyerekekre, mint amennyien labdázni szeretnének – no, ekkor kezdődik baj, ennek biztosan hiszti a vége, hisz minden gyerkőc első szeretne lenni a labdázásban, nem akar, és nem tud várni a sorára. Ez a jelenség – s az ezt követő hiszti – teljesen természetes az

A Miért akar az óvodás mindenben első lenni? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Mindennapos élethelyzet az oviban, mikor például nem jut annyi labda a gyerekekre, mint amennyien labdázni szeretnének – no, ekkor kezdődik baj, ennek biztosan hiszti a vége, hisz minden gyerkőc első szeretne lenni a labdázásban, nem akar, és nem tud várni a sorára. Ez a jelenség – s az ezt követő hiszti – teljesen természetes az óvodás korú gyerekeknél, amelyhez három tényező kombinációja vezet:

1. A gyerekek tele vannak kezdeményező erővel, csinálni akarják a dolgokat, nem szemlélni.

2. Az egojuk erőteljes, ebben a korban nem képesek maguk elé helyezni valaki mást az adott helyzetben, nekik kell az elsőnek lenni. Ahhoz, hogy más személyt tudjanak maguk elé helyezni a kognitív és szociális képességeknek kell fejlődniük, meg kell tanulniuk a saját igényeiknek a háttérbe szorítását és a csoportban való együttműködést.

3. Hat-hét éves korukig nem értik az idő fogalmát, így nem lehet nekik elmagyarázni, hogy a másik csak két percig használja az adott játékot, s utána ő jön, mert nekik ez egy örökkévalóságnak tűnik.

Ráadásul néhány gyerekben az is munkál, hogy mikor elsők akarnak lenni egy játékban, jobbak akarnak lenni, jobban akarnak teljesíteni, mint mások. Ők folyamatosan a másikhoz hasonlítják magukat, s az erre a viselkedésükre adott reakcióink hatással vannak a folyamatosan fejlődő önértékelésükre.

Sokszor, amikor elszakad a cérna a gyerek állandó „én csinálom, én jövök” viselkedésétől, felmerül a kérdés, hogyan tarthatjuk ezt kordában anélkül, hogy a lelkesedését és aktivitását visszaszorítanánk? Próbáljuk meg az alábbiakat, segíteni fognak:

1. Adjuk meg a gyakorlás lehetőségét. A dolgok felváltva csinálása egy tanult szociális készség, ehhez idő kell és gyakorlás. Ezt leginkább azzal tudják gyakorolni, ha csoportban játszanak, s a napi rutinhoz tartozó feladatokat felváltva végzik el, pl. ma Levike választja ki melyik könyvet olvassa az óvó néni, másnap Andriska.

2. Játszunk velük és dicsérjük őket, ha sikerül valamit felváltva csinálni, pl. „először Te gurítod az autót, utána Apa. Most megint Te jössz, aztán Apa. Ügyes voltál, hogy megvártad a sorodat!”

3. Használhatunk időmérőt, mely csörög, ha pl. Levike a soros a hintalovon, s újra csörög, amikor Andriska.

4. Kontroláljuk magunkat a gyerek jelenlétében. Számtalan helyzet van, amikor az ember szívesen fejezné ki a türelmetlenségét – pl. sorban állásnál -, de ezt ne mutassuk ki a gyerek jelenlétében, mert számukra mi vagyunk a példa, s utánozzák, amit mi csinálunk, átveszik a viselkedésünk elemeit.

A Miért akar az óvodás mindenben első lenni? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/miert-akar-az-ovodas-mindenben-elso-lenni/feed/ 0
Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket osztozkodni? http://www.csaladivilag.hu/hogyan-tanitsuk-meg-gyerekeket-osztozkodni/ http://www.csaladivilag.hu/hogyan-tanitsuk-meg-gyerekeket-osztozkodni/#comments Tue, 17 Oct 2017 07:30:48 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30816 Általában minden gyerek szobájában rengeteg a játék, mégis, mikor a szomszéd kisfiú átjön játszani, mindig az a – sokszor rég elfeledett vagy hanyagolt – játék kell a csemeténknek, amihez a szomszéd nyúl. Ezzel elkezdődik a veszekedés, s hirtelen a móka és kacagás átváltozik sírássá és hisztivé. Valószínűleg minden szülőnek ismerősen hangzik a fenti szituáció, de

A Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket osztozkodni? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Általában minden gyerek szobájában rengeteg a játék, mégis, mikor a szomszéd kisfiú átjön játszani, mindig az a – sokszor rég elfeledett vagy hanyagolt – játék kell a csemeténknek, amihez a szomszéd nyúl. Ezzel elkezdődik a veszekedés, s hirtelen a móka és kacagás átváltozik sírássá és hisztivé.

Valószínűleg minden szülőnek ismerősen hangzik a fenti szituáció, de meg kell értenünk, hogy valamin osztozkodni a gyerekek számára nem magától értetődő dolog, számukra sokkal fontosabb megismerni, mit jelent, hogy „enyém”, mint az, hogy „gyerünk, játszunk valamivel közösen”. Az osztozkodást a szociális, érzelmi és kognitív fejlődés során tanulják meg.

A bölcsis korú gyerekeknél az osztozás azt jelenti, hogy elveszek valamit a másiktól, óvodás korban ez természetesen pozitív irányba változik, négy évesen a gyerekek már képesek a másik fél szemszögéből nézni a dolgokat. Megértik például, ha azt mondjuk nekik „Te hogy éreznéd magad, ha a barátod minden játékot magához ölelne és egyet sem adna neked játszani?”

Maga az osztozni szó jelentése is összezavarhatja a gyerekeket, például megkérhetjük arra a gyerekünket, hogy ossza meg velünk a takaróját, de ez teljesen mást jelent számára, mint valamilyen játékot odaadni valakinek, vagy valamivel úgy játszani, hogy ki kell várnia a sorát.

Nagyon fontos, hogy nem szabad azért mérgesnek lenni a gyerekünkre, mert zavarban vagyunk miatta a többi szülő előtt, hogy nem hajlandó osztozni valamin. Így a gyerek számára csak az szűrődik le, hogy osztozni egyet jelent azzal, hogy kiabálnak rá, vagy rászólnak.

Amiket viszont javasolt kipróbálni:

1. Amikor már meg tud fogni egy tárgyat, azzal taníthatjuk osztozkodásra, hogy oda-vissza adogatjuk azt a tárgyat egymásnak mondván, „én jövök-te jössz”. Az osztozás első fázisa az, hogy meg tanulják a gyerekek értelmezni, hogy mikor kin van a sor, mikor jön ő és mikor a másik.

2. Mutassunk pozitív példát, s vonjuk bele az osztozkodást a játékba, például mondjuk azt, hogy megosztjuk vele a kanapét egy nagy nyújtózkodásra, egyszer ő jön, utána mi.

3. Próbáljunk olyan társasjátékokat játszani, ahol nem csak egy győztes van. A verseny vagy versengés jó dolog, de sokan úgy vélik, az ilyen játékokkal inkább ez óvodáskor után találkozzon a gyerek.

4. Használjunk időmérőt a játékoknál: amikor csörög, akkor a szomszéd kisfiú ül a hintalovon, amikor újra csörög, akkor a mi fiunk lehet a „cowboy”. Ezzel segíthetünk nekik megtanítani, hogy valamit odaadni a másiknak nem azt jelenti, hogy az ezen túl mindig a másiké lesz.

5. Dicsérjük a gyereket, amikor osztozik valamin, de ne csak az egyszerű fordulatokat használjuk – pl. „ügyes voltál”, stb. -, hanem mutassunk rá, milyen hasznos volt ez, pl: „látod milyen boldoggá tetted Levikét azzal, hogy kölcsönadtad neki az autómosó felszerelésed?” Ezzel jobban felhívjuk a figyelmét arra, amit tett.

A Hogyan tanítsuk meg a gyerekeket osztozkodni? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/hogyan-tanitsuk-meg-gyerekeket-osztozkodni/feed/ 0
Aggódjunk, ha későn kezd el járni a babánk? http://www.csaladivilag.hu/aggodjunk-ha-keson-kezd-el-jarni-babank/ http://www.csaladivilag.hu/aggodjunk-ha-keson-kezd-el-jarni-babank/#comments Tue, 17 Oct 2017 06:54:15 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30812 Sok anyuka megtapasztalja azt, milyen idegesítő tud lenni, amikor a 15, vagy 18 hónapos gyermeke még nem totyog, bezzeg a szomszédé már 10 hónaposan „szaladgál”. Az aggodalmaskodóbbak orvoshoz viszik a gyereküket, mások türelmesebben várják, hogy végre megtegye az első lépéseket a baba. Az, hogy mikorra kell járnia a babának, mindig az adott kicsi emberkének a

A Aggódjunk, ha későn kezd el járni a babánk? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Sok anyuka megtapasztalja azt, milyen idegesítő tud lenni, amikor a 15, vagy 18 hónapos gyermeke még nem totyog, bezzeg a szomszédé már 10 hónaposan „szaladgál”. Az aggodalmaskodóbbak orvoshoz viszik a gyereküket, mások türelmesebben várják, hogy végre megtegye az első lépéseket a baba.

Az, hogy mikorra kell járnia a babának, mindig az adott kicsi emberkének a fejlettségi szintjétől függ. Van, aki már 10 hónaposan jár, van, aki csak 16 hónaposan kezd el, vagy talán még később. A szakértők szerint sokszor az elején nem is maga a járás a fontos, hanem a mozgás minősége – példának okáért az a baba, aki nem jár két lábon 15 hónapos korában, de aktívan kúszik-mászik, nem lesz gondja a járással, de az a baba akinek az izomtónusa túl merev, vagy túl laza, neki gondjai lehetnek vele. (A túlzott merevség, vagy a megfelelő izomtónus hiánya akár cerebrális palzis-t, vagy más kóros állapotot is jelenthetnek.)

Maga a járásképesség hiánya ritkán jelenti azt, hogy probléma van a gyerek fejlődésével, más tényezőket is figyelembe kell venni a szülőnek mielőtt feleslegesen aggódni kezd. Ha más területeken is le van maradva a baba – pl. beszéd, szociális interakció, finom motorikus dolgok -, akkor érdemes szakemberhez fordulni. Amennyiben képes a helyzetváltoztatásra, kúszni-mászni, a fenekére támaszkodva „közlekedni”, akkor valószínűleg csak türelem kérdése a következő lépés.

Az alábbi dolgokat érdemes figyelemmel követni a gyerekünk mozgásfejlődésénél:

- egyformán használja e teste mindkét oldalát;

- magától fel tud e ülni és vissza;

- felhúzza e magát álló helyzetbe és a bútoroknak támaszkodva totyog;

- ráhelyezi e a súlyát mindkét lábára amikor a kezecskéit fogva segítünk neki az állásban.

Ezek mind-mind alapjai a későbbi járás kialakulásának.

Mi magunk is segíthetjük a járás fejlődését, például ha ritkábban vesszük fel őket, ha különböző testhelyzetekbe segítjük őket játék közben (pl. másszon át a párnán, vagy segítsük térdelni, stb.) Ezek a játékok erősítik őket, fejlesztik az egyensúlyérzéküket és a magabiztosságukat, ami fontos az önálló járás megtanulásához.

Amit viszont nem győzünk hangsúlyozni: az elvárásainkat sose a szomszéd gyerekhez igazítsuk, mindig a saját csemeténk fejlettségi szintjét vegyük figyelembe, mert nincsen két ugyanolyan gyerek, szerencsére minden egyes baba más és más!

A Aggódjunk, ha későn kezd el járni a babánk? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/aggodjunk-ha-keson-kezd-el-jarni-babank/feed/ 0
5 fontos tudnivaló az inkontinencia kezeléséről http://www.csaladivilag.hu/5-fontos-tudnivalo-az-inkontinencia-kezeleserol/ http://www.csaladivilag.hu/5-fontos-tudnivalo-az-inkontinencia-kezeleserol/#comments Sat, 14 Oct 2017 19:26:38 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30809 A vizelettartási problémák sajnálatos módon tabu témának számítanak – olyannyira, hogy sokan nőgyógyászuk vagy akár saját maguk előtt sem vállalják fel. A nagy hallgatás és tagadás miatt így akár meglepők is lehetnek a kapcsolódó felmérési adatok: a nők 40 százalékának vannak kisebb-nagyobb vizelettartási problémái, közülük azonban csak minden tizedik vesz igénybe orvosi segítséget. Pedig már

A 5 fontos tudnivaló az inkontinencia kezeléséről bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A vizelettartási problémák sajnálatos módon tabu témának számítanak – olyannyira, hogy sokan nőgyógyászuk vagy akár saját maguk előtt sem vállalják fel. A nagy hallgatás és tagadás miatt így akár meglepők is lehetnek a kapcsolódó felmérési adatok: a nők 40 százalékának vannak kisebb-nagyobb vizelettartási problémái, közülük azonban csak minden tizedik vesz igénybe orvosi segítséget. Pedig már hazánkban is találhatók olyan módszerek, amelyekkel ezek a gondok hetek alatt, diszkréten és hatékonyan kezelhetők.

Dr. Pácsa Szilvia nőgyógyász és inkontinencia szakértő kifejezetten vizelettartási panaszokkal szenvedők gyógyítására specializálódott, és már nagyon sok hölgynek segített rendelése idei nyitása óta. Elmondása szerit rengetegen érdeklődnek a női kismedence problémái, betegségei, illetve egyre inkább az egészség megőrzése iránt. Rendelésén és blogján is sok kérdéssel találkozik, tapasztalata alapján az érintettek nem rendelkeznek elegendő információval az inkontinencia-kérdést illetően. Így ha el is köteleződnek egy kezelés mellett, gyakran nincsenek tisztában annak menetével. A téma azonban semmiképpen nem elhanyagolandó, így a doktornő közreműködésével összeszedtük a legalapvetőbb és fontos tudnivalókat.

Hova menjenek azok a nők, akik beazonosítják, hogy kismedencét érintő vagy vizelettartási problémájuk van?

A probléma beazonosítását követően a hölgyeknek érdemes felkeresniük egy közelükben dolgozó nőgyógyászati vagy urológiai szakrendelést, ahol elvégzik az alapvető vizsgálatokat, megerősítik vagy kizárják a kismedence betegségét, és azonnal terápiát is javasolnak. Például a vizelettartási problémák 90-95 százaléka (a sürgősségi, a stressz és a kevert inkontinencia) helyben sikeresen kezelhető. Ha a terápia nem, vagy csak részben sikeres, akkor érdemes szakértőt felkeresni.

Milyen információt érdemes összegyűjtenie egy vizelettartási problémával rendelkezőnek, mielőtt felkeresi a szakorvost?

A vizelettartási problémák hátterének felderítéséhez részletesen ismerni kell a páciens folyadékfogyasztási és ürítési szokásait. Nem mindegy, hogy mikor, mennyit és mit iszik vagy eszik. Ugyanilyen fontos a vizelet és a székletürítés napi mennyiségének, ritmusának pontos felírása. Ezeket az adatokat egy „vizelési napló”-ba szükséges rögzíteni, legalább három egymást követő napon át. Érdemes a „tünet napló”-ba néhány héten keresztül feljegyezni azt is, hogy volt-e akaratlan vizeletvesztés, alhasi fájdalom vagy egyéb panasz, és ha igen, akkor az melyik napszakban, milyen tevékenységet megelőzően vagy után jelentkezett.

Miből áll a vizelettartási zavarok terápiája? Mire kell figyelnie a páciensnek a kezelés során?

A stressz, sürgősségi és kevert inkontinencia terápiájának alappillére az életmód változtatás és a torna. Gyakran van szükség az étkezés és az ivás ritmusának megváltoztatására, a hólyagot ingerlő ételek, italok elhagyására, esetleg az addig szedett gyógyszerek egy részének módosítására. Fontos, hogy a páciens új, egészségesebb vizelési szokásokat alakítson ki. Ennek kapcsán hólyagtréninget és relaxációs technikákat is megtanítunk.

A kismedencei tornára valamennyi érintett páciensnek szüksége van. Egy alap kismedencei torna körülbelül három hónapig tart, amely alatt a kismedencei és a törzsizmok megerősítése, a kismedencei izmok ellazítására való képesség kialakítása, valamint a törzsizmok működésének összehangolása történik meg. Optimális esetben a páciens heti egy-két alkalommal hozzáértő tréner támogatásával és a napi rendszerességű otthoni gyakorlás hatására jól fejlődik, a panaszai hétről hétre csökkenhetnek.

Torna melletti elégtelen változás esetén a doktornő biofeedback asszisztált kismedencei tréninget javasol, amivel a páciens néhány hét alatt fel tud zárkózni a fejlődésben, és ezzel párhuzamosan a gyógyulásban.

Szóval életmód változtatással és tornával a gyógyszerszedés és a műtét is elkerülhető?

Vannak olyan esetek, elsődlegesen sürgősségi vagy kevert inkontinenciában, amikor gyógyszerrel egészítjük ki a tornát és a kezelést. Gyógyszer beállításával a panaszok gyorsabban szűnhetnek meg, a vizelés gyakorisága csökken, a mozgás szabadságát hamarabb visszakapja a páciens, ami nagyon fontos a kezelésbe vetett bizalom és a megkezdett életmód változtatás folytatása szempontjából.

És bizony vannak olyan esetek is, amikor a szervi elváltozás olyan mértékű, hogy a műtét nem elkerülhető. Fontos azonban, hogy az életmód változtatás és a torna ezekben az esetekben is haladéktalanul megkezdődjön, mert igazoltan kevesebb a szövődmény és gyorsabb a műtét utáni felépülés a megfelelő kismedencei izomzattal rendelkező betegeknél.

Egyedül, otthon is meg tudom tanulni a kismedencei tornát vagy mindenképpen szükség van trénerre?

Mint ahogy az életmód megváltoztatása, úgy a kismedencei torna megtanulása is működhet otthon, könyvből, internet segítségével vagy mobil applikációval. Időzavar, közlekedési nehézség vagy spórolási okok egyaránt előidézhetik, hogy az otthoni tanulás és gyakorlás az egyetlen alternatíva. Sikeres torna és gyakorlás esetén két-három hónap alatt ilyenkor is biztosan jelentkeznek a pozitív hatások. Ha ez nem következik be, akkor azonban érdemesebb a szakértő segítségét kérni, mint a nedvszívó betét használatát véglegessé tenni.

Egy 2015-ben az USA-ban készült felmérés azt mutatta ki, hogy olvasott, hallott információ alapján csupán 25% volt azok aránya, akik helyesen, azaz jól és hatásosan végezték a kismedencei és törzsizom gyakorlatokat. Kismedencei tornát kínáló szolgáltatók bevonása esetén a sikerarány jelentősen növekedett, de így is csak 50% lett gyakorlatokat jó hatásfokkal végzők aránya. Mindez rámutat arra, hogy kismedencei rehabilitáció kérdésében kiemelt fontossága van a megfelelő tréner kiválasztásának, emellett pedig az izomzat fejlődése, az állapot változása mérésének. Dr. Pácsa Szilvia a kismedence izmainak állapotát szubjektív módon a panaszokat felmérő kérdőívekkel, objektíven azonban az izomerőt mérő műszerekkel (EMG-vel) végzi.

Megfelelő, képzett trénert Magyarországon főként (de nem kizárólagosan) a gyógytornászok és az ergoterapeuták között fogunk találni. A kismedencei izomzat fejlődését pedig a kismedencei izomzat EMG vizsgálatával, hüvelyi nyomásméréssel, mérőeszközök hiányában pedig manuális vizsgálattal (Oxford skála) követhetjük.

Ha az életmód változtatás, a kismedencei torna és az esetleges gyógyszeres terápia együttese megfelelő tartalommal és minőségben került összeállításra, úgy természetesen a panaszok is folyamatosan csökkennek, majd teljesen meg fognak szűnni.

Az inkontinencia kezelésére több módszer is elérhető. Dr. Pácsa Szilvia a külföldön már széles körben alkalmazott EMG biofeedback készülékekkel segít pácienseinek a gyógyulásban, Magyarországon elsőként. Az általa javasolt eljárások, teendők szintén a nemzetközi gyakorlatból származnak, fókuszálva a vizelettartási problémák teljeskörű, átfogó kezelésére.

A 5 fontos tudnivaló az inkontinencia kezeléséről bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/5-fontos-tudnivalo-az-inkontinencia-kezeleserol/feed/ 0
A terhesség alatti dohányzás veszélyei http://www.csaladivilag.hu/terhesseg-alatti-dohanyzas-veszelyei/ http://www.csaladivilag.hu/terhesseg-alatti-dohanyzas-veszelyei/#comments Sat, 14 Oct 2017 19:19:03 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30806 A várandós anyukák közül elég sokan tisztában vannak azzal, hogy ha a terhességük alatt dohányoznak, sokat ártanak a gyermeküknek. Arról viszont keveset tudnak, hogy az anyuka cigarettázása jóval a baba születése után is, akár egészen a felnőttkorig kiható negatív hatással lehet gyermekük szervezetére. A felvilágosító kampányoknak és az egészséges életmód egyre népszerűbbé válásának köszönhetően szerencsére

A A terhesség alatti dohányzás veszélyei bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A várandós anyukák közül elég sokan tisztában vannak azzal, hogy ha a terhességük alatt dohányoznak, sokat ártanak a gyermeküknek. Arról viszont keveset tudnak, hogy az anyuka cigarettázása jóval a baba születése után is, akár egészen a felnőttkorig kiható negatív hatással lehet gyermekük szervezetére.

A felvilágosító kampányoknak és az egészséges életmód egyre népszerűbbé válásának köszönhetően szerencsére manapság már kevesebb terhes anyuka dohányzik, de még így is túl sokan gyújtanak rá nem tudván megszabadulni káros szenvedélyüktől, s minden egyes cigarettával újabb és újabb nikotin adagot juttatnak a babájuk szervezetébe.

A dohányos anyukák babáját a születés után nikotin hiányos állapot éri, melynek automatikus következményei a megvonási tünetek – mit is jelent ez? A baba ettől nyűgös lehet, fájdalmai lehetnek, reszketés és izommerevség léphet fel nála.

A baba egészségének veszélyeztetése

Szakértők szerint a dohányzásnak kitett babák általában kisebb mérettel, vagy túl korán születnek, körükben magasabb arányban fordul elő a korai, akár az anyaméhben történő elhalálozás. Újszülöttként nagyobb a különböző betegségekre való fogékonyságuk, de még felnőttkorban is hajlamosabbak magas vérnyomásra, cukorbetegségre, szívproblémákra, illetve a metabolikus szindróma is nagyobb eséllyel alakul ki a körükben.

A cigaretta és füstje ezernyi vegyi anyagot tartalmaz, köztük nikotint, ólmot, ciánt és több mint 50 olyan összetevőt, melyek rákot okozhatnak. A terhesség alatti dohányzás drámai módon hat a baba tüdejére, elsősorban mert a nikotin és szénmonoxid elvonja tőle az oxigént, s sokszorosára növeli a légzőszervi megbetegedések kockázatát (például asztma), illetve a bölcsőhalál veszélyét, de nagyon károsan befolyásolja az agy fejlődését is.

A baba életminőségének veszélyeztetése

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy ha a baba születése után leállnak a cigivel, akkor a gyerek fejlődését befolyásoló negatív hatások is eltűnnek. Sajnos ez nem így van, a kutatások szerint a károkozásnak a baba későbbi életére ható súlyos következményei vannak. A dohányzás által generált negatív hatások a gyerek későbbi fejlődését és a kognitív képességeket meghatározó agyi folyamatokra már megtörténnek a méhen belül!

Megváltozik az agy plaszticitása és csökken az agysejtek száma mely később tanulási, viselkedési és intellektuális problémákhoz vezethet. Más kutatások kimutatták, hogy a dohányzó kismamák gyerekei a depresszióra is hajlamosabbak a későbbi életükben, mert a dohányzás megváltoztatja az 5 HT receptort még a méhen belüli fejlődés során.

A füstölő szülők gyermekei jóval valószínűbb, hogy későbbi életükben rászoknak a cigarettázásra, s nehezebben tudnak megszabadulni ettől a szokástól mint társaik, s ez mind a méhen belül őket ért dohányzással kapcsolatos káros hatásokra vezethetők vissza.

Mit tehetünk

Mindezen negatív dolgok elkerülésére természetesen van mód: ha még idejében – lehetőleg a tervezett terhesség előtt – a pár mindkét tagja leáll a cigivel, s nem teszik ki a jövendő gyermeküket a fentiekben említett romboló, a későbbi felnőtt életét, életminőségét befolyásoló hatásoknak, melyeket a terhesség alatti dohányzás okoz.

 

A A terhesség alatti dohányzás veszélyei bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/terhesseg-alatti-dohanyzas-veszelyei/feed/ 0
Lelki oka is lehet, ha egy baba hasfájós http://www.csaladivilag.hu/lelki-oka-lehet-ha-egy-baba-hasfajos/ http://www.csaladivilag.hu/lelki-oka-lehet-ha-egy-baba-hasfajos/#comments Sat, 14 Oct 2017 19:04:35 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30804 Számos olyan tünet fordulhat elő gyerekeknél, amelyeknek szervi okuk nincsen, így ezek előtt az orvos és a szülő is tehetetlenül áll. Sokan szinte természetesnek veszik, ha a babának hosszú ideig fáj, vagy megy a hasa, ha a fogzás miatt folyamatosan nyűgös, ha hiperaktív, sírós, vagy nehezen táplálható, akár a jó étvágy mellett is elmarad a

A Lelki oka is lehet, ha egy baba hasfájós bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Számos olyan tünet fordulhat elő gyerekeknél, amelyeknek szervi okuk nincsen, így ezek előtt az orvos és a szülő is tehetetlenül áll. Sokan szinte természetesnek veszik, ha a babának hosszú ideig fáj, vagy megy a hasa, ha a fogzás miatt folyamatosan nyűgös, ha hiperaktív, sírós, vagy nehezen táplálható, akár a jó étvágy mellett is elmarad a testi fejlődése. Ezek hátterében a gyermekorvos sokszor nem talál betegséget, ezért az elkeseredett szülő kénytelen feleslegesen olyan további, olykor kifejezetten megterhelő, eredménytelen vizsgálatoknak alávetni a gyermekét, melyek a probléma valós megoldásához nem vezetnek.

„Ilyen esetekben javasolt megvizsgálni a baba és a szülők közötti, vagy a családon belüli kapcsolatokat, hiszen a kisgyermek a viselkedésével gyakran csak a környezetet tükrözi vissza. Egy viszonylag új, de tíz év alatt jól bejáratott módszer létezik erre, amelyet a magyar származású, Németországban praktizáló Hédervári-Heller Éva fejlesztett ki. Az integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzultáció jelenthet megoldást öt éves korig a kisgyerekek viselkedésbeli problémáira, szervi okkal nem magyarázható egészségügyi panaszaira” – fogalmazott Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna gyermekorvos, integrált szülő-csecsemő/kisgyermek konzulens, családterapeuta-jelölt.

A módszer lényege szerint a konzulens a gyermeket és a szülőket, de akár – ha egy fedél alatt többen is élnek -, az egész családot együtt várja a találkozóra. Idehaza mindössze néhány integrált szülő-csecsemő konzulens rendelkezik gyermekorvosi végzettséggel is, ami azért fontos, mert így együtt tudja a testi és a lelki hátteret is vizsgálni. Lelki oldalról segítséget jelenthet például pszichológus is, de előfordulhat, hogy a kora gyermekkori problémák feltárásában és a segítségnyújtásban ő kevésbé jártas.

A szakember szerint ugyanúgy érdemes elgondolkodni, nem lelki ok áll-e a kisgyermek panaszai mögött, ha szobatiszta lévén ismét bepisil, vagy gyakran van székrekedése. A találkozásokat érdemes hetente egyszer megejteni, és szükség van a szülők nyitottságára is.

„Az első életévek meghatározóak egy kisgyermek életében. Ekkor alakul ki közte és gondozói között a kötődési kapcsolat, rohamosan fejlődik mozgása és személyisége is. Ahogyan testi problémák esetén is fontos a korai felismerés, illetve az időben elkezdett fejlesztés, ugyanez érvényes a kapcsolati, lelki eredetű problémákra is. Ha a család nem kapja meg időben a szükséges segítséget, az a gyermek egészségére, további életére és kapcsolataira is hatással lehet” – mondta Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna.

A konzultációk során gyakran derül fény arra, hogy a szülők és a gyermek közötti nem megfelelő kommunikáció, párkapcsolati feszültség, vagy a szülő saját bizonytalansága, szorongása, bizonyos esetekben akár depressziója van ilyen hatással a baba viselkedésére.

A Lelki oka is lehet, ha egy baba hasfájós bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/lelki-oka-lehet-ha-egy-baba-hasfajos/feed/ 0
9 tipp a teherbeesés esélyének növelésére http://www.csaladivilag.hu/9-tipp-a-teherbeeses-eselyenek-novelesere/ http://www.csaladivilag.hu/9-tipp-a-teherbeeses-eselyenek-novelesere/#comments Sat, 14 Oct 2017 18:53:12 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30801 Sokan teljesen természetesnek veszik, hogy ha gyermeket szeretnének és szexelnek a partnerükkel, máris teherbe esnek, s minden rendben. Valójában ez sajnos jóval összetetteb és nehezebb folyamat, a legkisebb negatív tényező is keresztbe tehet a terveinknek. Nagyon sok nő küzd azért, hogy gyermeke lehessen – az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, melyek segítségével növelhetjük a teherbeesés esélyét.

A 9 tipp a teherbeesés esélyének növelésére bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Sokan teljesen természetesnek veszik, hogy ha gyermeket szeretnének és szexelnek a partnerükkel, máris teherbe esnek, s minden rendben. Valójában ez sajnos jóval összetetteb és nehezebb folyamat, a legkisebb negatív tényező is keresztbe tehet a terveinknek. Nagyon sok nő küzd azért, hogy gyermeke lehessen – az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet, melyek segítségével növelhetjük a teherbeesés esélyét.

1. Táplálkozzunk helyesen

A helyes táplálkozás növeli a megtermékenyülés esélyét. Együnk elég fehérje, vas, cink, C-vitamin és D vitamin tartalmú ételeket, mert ezeknek a tápanyagoknak a hiánya növeli a hosszabb menstruációs ciklus (ami ritkább ovulációt jelent) és a korai vetélés esélyét. Kérdezzük meg a nőgyógyászunkat, milyen táplálékkiegészítők szedését javasolja.

2. Nem mindegy mit és mennyit iszunk

Tanulmányok sokasága szerint a rendszeres alkoholfogyasztás csökkenti a megtermékenyülés képességét azáltal, hogy megváltoztatja az ösztrogén szintet, ami a petesejt beágyazódásánál okozhat zavart. A kávéfogyasztásunkra is figyelnünk kell, próbáljuk meg a napi adagunkat max 200mg koffein bevitelére csökkenteni.

3. Figyeljünk a súlyunkra

A túlsúly – rengeteg más egészségre káros hatása mellett – bizonyos hormonok túltermelését okozhatja, melyek az ovulációs folyamatot zavarják meg. A ciklus rendszertelenebbé válhat, a peteérés ritkább lehet. Másrészről a túl kevés testzsír is gondot okozhat, ezért nagyon fontos, hogy megtaláljuk az egyensúlyt. Ebben segíthet a helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

4. Élelmiszerek csak biztos forrásból

A legfrissebb tanulmányok szerint a rovarirtószerekkel és növényvédőszerekkel kezelt élelmiszerek fogyasztása káros hatással van a férfiak spermiumának minőségére és mennyiségére, így ha megtehetjük, olyan élelmiszereket fogyasszunk melyeket biztosan nem kezeltek a fent említett szerekkel.

 

 

 

5. A megfelelő munkakörnyezet fontossága

Amennyiben lehetséges, kerüljük a váltott műszakos munkahelyeket – sokan nem is gondolnák, de egy tanulmány szerint, akik váltott műszakban dolgoznak, 80%-al nagyobb eséllyel szembesülhetnek termékenységi problémákkal.

6. Azonnal szokjunk le a cigiről

A rengeteg negatív hatása mellett a dohányzás roncsolja a petesejtet, megzavarja a beágyazódás és megtermékenyülés folyamatát, illetve nagyon káros hatással van magára a peteérésre is, ami a teherbeesés egyik legnagyobb kerékkötője lehet!

7. Ismerd és figyeld a ciklusod

Egy normális menstruációs ciklus körülbelül 21-35 napig tart, s általában az ovuláció a ciklus 14. napjának környékére tehető, de a legújabb kutatások szerint ez minden nőnél lehet más és más. Akár már a ciklus 6. napján is lehet peteérés, s nem ritka, hogy csak a ciklus 21. napján történik meg ez a folyamat. Az ovuláció időszakában mindenképpen javasolt a gyakori, rendszeres együttlét – naponta, vagy kétnaponta -, hogy a megtermékenyülési esélyek a lehető legjobbak legyenek.

8. Nyugodt környezet fontossága

A stresszes életvitel, stresszes környezet megnehezítheti a fogantatást. Egy amerikai kutatás 401 házaspárt vizsgált, s a magas stressz hormon szinttel rendelkező pároknál 29%-al volt alacsonyabb az esély a fogantatásra. A megfelelő testmozgással, relaxációs technikákkal, s a stresszes élethelyzetek minimalizálásával csökkenthetjük a stresszhormon szintet, s jelentősen javíthatjuk az esélyeinket.

9. A férfi egészségi állapotának fontossága

Végül, de nem utolsó sorban figyeljünk oda, hogy a párunk is a megfelelő egészségi állapotban legyen, ne igyon, dohányozzon, stb., mert mindezen tevékenységek jelentős negatív hatással vannak a spermium minőségére és számára, nem beszélve arról, hogy roncsolják a sperma kromoszómáit!

A 9 tipp a teherbeesés esélyének növelésére bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/9-tipp-a-teherbeeses-eselyenek-novelesere/feed/ 0
A televízió hatása a gyerekekre http://www.csaladivilag.hu/televizio-hatasa-gyerekekre/ http://www.csaladivilag.hu/televizio-hatasa-gyerekekre/#comments Sun, 08 Oct 2017 16:05:32 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30795 Szinte az első televíziók megjelenése óta foglalkoztatja a szakembereket, hogy ez a dobozba zárt médium milyen hatással van az ember, köztük a legfogékonyabb és sérülékenyebb korcsoportok, a gyerekek és fiatalok pszichoszociális fejlődésére. A feladat adva volt: első lépésben meg kellett határozni a tv jótékony és káros hatásait, melyek a gyerekek mentális és fizikai fejlődését befolyásolják,

A A televízió hatása a gyerekekre bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Szinte az első televíziók megjelenése óta foglalkoztatja a szakembereket, hogy ez a dobozba zárt médium milyen hatással van az ember, köztük a legfogékonyabb és sérülékenyebb korcsoportok, a gyerekek és fiatalok pszichoszociális fejlődésére.

A feladat adva volt: első lépésben meg kellett határozni a tv jótékony és káros hatásait, melyek a gyerekek mentális és fizikai fejlődését befolyásolják, s azután kell segíteni a szülőket abban, hogyan koordinálják gyermekeik kornak megfelelő médiafogyasztási, köztük a televízió nézési szokásait. Kutatások sokasága foglalkozik ezzel a témával, melyek nem győzik hangsúlyozni a szülők szerepét ebben a folyamatban.

A tv nézésnek negatív és pozitív hatásai lehetnek, az adott gyerek fejlettségi szintjétől függ, melyek kerülnek előtérbe. Nem minden műsor rossz a gyerekeknek, de a kutatási adatok jelzik, hogy a gyerekek túl sokat tv-znek, melynek az alábbi veszélyei vannak:

-          a gyerekek jobban ki vannak téve erőszaknak, nem megfelelő szexualitásnak és trágár beszédnek

-          az erőszakos programok növelik a gyerekek erőszakos viselkedésének lehetőségét

-          csökkentheti a tanulmányi eredményeket

-          felelőtlen és helytelen szexuális magatartást bátoríthatja

-          elősegítheti a gyermekkori elhízást

A tv előtt töltött idő olyan létfontosságú tevékenységeket limitál, mint a játék, az olvasás, a beszédtanulás, a barátokkal, családdal együtt töltött idő, a mesélés, a rendszeres testmozgás és más a fizikai, mentális és közösségi fejlődéshez szükséges aktivitások. Az időn kívül más tényezők is befolyásolják, milyen hatással van a tv a gyerekre, például hogy milyen a gyerek fejlettségi szintje, mennyire fogékony és hogy egyedül, vagy a szülőkkel tv-zik.

1. A tv szerepe a tanulásban

A tv hatásos tanár is tud lenni, mikor olyan programok mennek rajta, melyek fejlesztik a gyerekek érzelmi és szellemi képességeit. Ilyenkor nem elutasítani, hanem használni kell az eszközt, természetesen mértékkel.

Intő jel, hogy a kutatások szerint akár már napi 1-2 óra felügyelet nélküli tv-zés is ártalmas hatással van az iskoláskorú gyerekek teljesítményére, különösképp az olvasási készség fejlődésére.

 

2. Erőszak a tv-ben

A tv-ben megjelenő erőszak évről évre növekszik, a verekedéstől a gyilkosságig, az egyoldalú kapcsolatépítési kísérlettől a nemi erőszakig széles skálán mozog mi látható a képernyőn. Több ezer tanulmány állítja, mennyire növelik az erőszakra való hajlamot a gyerekekben (főleg fiúkban) az ilyen műsorok.

Az alábbi csoportok lehetnek a legsebezhetőbbek:

-          kisebbséghez tartozó, vagy bevándorló gyerekek

-          érzelmileg sérült gyerekek

-          tanulási nehézségekkel rendelkező gyerekek

-          családban bántalmazott gyerekek

-          szegénységben felnövő gyerekek

3. A tv hatása a táplálkozási szokásokra

A sokat tv-ző gyerekek jóval kevésbé fittek, mint társaik és körükben jóval nagyobb az elhízás veszélye, mert ez a tevékenység a fizikai aktivitás rovására megy, illetve a tv-ben futó, számtalan egészségtelen, de trendi ételt bemutató reklámok is negatív hatással vannak az étkezési szokásaikra.

Tini lányoknál étkezési rendellenességhez is vezethet a sok képernyő előtt töltött idő, mert szeretnének úgy kinézni, mint a tv-ben látott vékony modellek, színésznők, énekesnők, s veszélyes életmódváltásba, egészségtelen diétákba kezdhetnek.

Vitán felül áll az, hogy a tv előtti étkezést mindenképpen kerülni ajánlott, mert csökkenti a családon belüli kommunikációt és rossz étkezési szokásokhoz vezethet.

4. A tv hatása a szexualitásra

Általánosan megállapítható, hogy az internet mellett a tv a vezető „szexuális oktató eszköz” a világban. Olyan módon mutatja be a gyerekeknek, hogy ez a tevékenység mindennapos és veszélytelen, mindenki csinálja. Házasságon kívüli partnerek közötti szex jóval többször szerepel a műsorokban, mint a házastársak közti intimitás úgy, hogy a nemi betegségek, vagy a nemkívánt terhesség veszélyei nincsenek, vagy alig vannak említve. Nem is beszélve sokszor a nők kiszolgáltatott szexuélis helyzetének, vagy kihasználásának ábrázolásáról, melyek alapvetően befolyásolják a tinik szexuális értékeit, hozzáállását és gondolkodását.

5. A reklámok szerepe a tv-ben

Sokaknak eleve negatív a reklámokhoz való hozzáállása, de el kell ismerni, néha jó hatással lehetnek a gyerekek fejlődésére, pl. amikor a tejfogyasztás fontosságára hívják fel a figyelmet, vagy hasznos táplálékkiegészítőkkel találkozik a szülő és gyerek.

A gyerekek fejlettségi szintje meghatározó abban, milyen hatást érnek el náluk a hirdetések, de azt fontos megérteni, hogy a kisgyerekek nem értik a reklámok eladásösztönző lényegét, ők hajlamosak elhinni amit látnak, s megfosztva érzik magukat amennyiben nem kapják meg azt ami nekik tetszik a reklámban. Sajnos a hirdetések nagyrésze cukrozott, zsíros, egészségtelen termékekkel bombázza a gyerekeket, s minél több időt töltenek a tv előtt reklámokat is nézve, annál inkább a befolyásuk alá kerülhetnek.

6. A szülői felelősségről

Ahogy az elején már említettük, óriási szerepe van a szülőknek abban, milyen televízió fogyasztó válik a gyermekükből, hogyan tudja kiküszöbölni vagy lecsökkenteni a tv gyermekére gyarkorolt káros hatásait. Néhány jótanács az úton:

- együtt tv-zzünk a gyerekkel, s ha szükséges, beszéljük meg a műsor lényegét, tegyünk különbséget valóság és fantázia között, különösképp szexualitás, erőszak és a reklámok esetében

- egyetlen gyerek szobájában se legyen tv, vagy számítógép, csakis a lakás közösségi helyein legyenek ezek elérhetőek

- legyen maximum 1-2 órában megszabva a napi tv-zési adag

- ha lehet, tervezzük meg közösen előre, milyen programokat nézhet meg a gyerek a héten, magyarázzuk el melyik miért lesz hasznos, melyiket miért nem javasoljuk

- sose használjuk a tv-t elterelésre, vagy „elektronikus bébiszitternek”

A A televízió hatása a gyerekekre bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/televizio-hatasa-gyerekekre/feed/ 0
A videojátékok hatásai a gyerekekre http://www.csaladivilag.hu/videojatekok-hatasai-gyerekekre/ http://www.csaladivilag.hu/videojatekok-hatasai-gyerekekre/#comments Fri, 06 Oct 2017 06:44:43 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30790 A videojátékok egyre népszerűbbek világszerte kortól és nemtől függetlenül. Sokmilliárdos üzletágról beszélünk, mely több bevételt hoz, mint a mozi vagy a dvd biznisz. Elmondhatjuk, hogy átlagosan a lányok napi egy órát, a fiúk két órát töltenek videojátékkal, de a tinik ennél jóval többet is eltöltenek a képernyő előtt. A játékok egyre szofisztikáltabbak, egyre valósághűbbek, egyesekkel

A A videojátékok hatásai a gyerekekre bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A videojátékok egyre népszerűbbek világszerte kortól és nemtől függetlenül. Sokmilliárdos üzletágról beszélünk, mely több bevételt hoz, mint a mozi vagy a dvd biznisz. Elmondhatjuk, hogy átlagosan a lányok napi egy órát, a fiúk két órát töltenek videojátékkal, de a tinik ennél jóval többet is eltöltenek a képernyő előtt.

A játékok egyre szofisztikáltabbak, egyre valósághűbbek, egyesekkel a neten lehet játszani idegen, a játékosok számára ismeretlen partnerekkel.

Míg a játékok egy része tartalmaz oktatási, nevelési célzatú tartalmakat, addig a legnépszerűbbek negatív viselkedési formulákat és témákat mutatnak be, s tartalmazzhatják az alábbiakat:

-          Emberek vagy állatok megölése

-          Droghasználat, alkoholfogyasztás

-          Bűnözői viselkedés, a hatóság és a törvények semmibevétele

-          Szexuális abúzus, nők elleni erőszak

-          Negatív rasszista, nemi és szexuális sztereotípiák

-          Trágár nyelvhasználat és gesztikulációk

Tanulmányok sokasága állítja, hogy az erőszakos játékok negatív hatással vannak a gyerekekre, akik érzéketlenekké válhatnak az erőszakra, utánozhatják az erőszakos cselekedeteket, s agresszívabbá vállhat a viselkedésük. A fiatalabb, vagy érzelmi problémákkal rendelkező gyerekek még jobban ki vannak téve a veszélynek, hogy az ilyen játékok hatása alá kerülnek.

Józan mértékletességet betartva a videojátékozás élvezetes és hasznos tevékenység lehet, amennyiben a gyerek a korának megfelelő játékokkal játszik. Néhányuk segíti a problémamegoldó képesség, vagy a finom motorikus készségek fejlesztését, vagy a koordinációt.

Sajnos könnyű átesni a ló túlsó oldalára, s a játékokkal töltött idő parttalanná válhat, az alábbiakhoz vezethet:

-          kevesebb barátokkal és családdal töltött idő

-          szegényes közösségi készségek

-          iskolai feladatoktól, hobbiktól veszi el az időt

-          rosszabb teljesítmény és jegyek az iskolában

-          kevesebb olvasás

-          kevesebb mozgás, s az ebből fakadó elhízás veszélye

-          kevesebb és rosszabb minőségű alvás

-          agresszív gondolatok és viselkedés

-

Mit tehet a szülő?

Nagyon fontos a szülői odafigyelés, felügyelet ennél a tevékenységnél is, s az alábbi tanácsok hatékony segítséget nyújtanak abban, hogy a gyerekeink a megfelelő játékokkal a megfelelő módon játszanak:

-          iskolás kor előtt ne játsszon a gyerek videojátékokkal

-          ellenőrizzük, hogy korhatárban, tartalmában megfelelő legyen a játék

-          videojátékozzunk együtt a gyerekkel, hogy közös legyen az élmény, s beszéljük meg a játék lényegét, tanulságait (ha vannak)

-          világos szabályokat állítsunk fel, hogy milyen játékokkal és mennyi időt játszhat a gyerek

-          az online játékoknál ellenőrizzük az interakciót, s figyelmeztessük a gyereket az online játékoknál szükséges, ismeretlenekkel történő kapcsolatfelvétel és kapcsolattartás veszélyeire

-          otthon ne elvonulva játsszon a gyerek, hanem olyan térben, ahol rálátni

-          nem szabad rossz példát mutatni azzal, hogy veszélyes, abúzív játékokkal játszik a szülő

-          a játék csak akkor legyen megengedett, ha már a gyerek megcsinálta a háziját, s minden iskolai kötelezettségén túl van

Ezeknek a pontoknak a betartása hatékonyan segíthet abban, hogy a gyerek felelősségteljesen használhassa és élvezhesse a videojátékokat, s kizárjuk vagy minimálisra csökkenthessük azok negatív hatásait.

A A videojátékok hatásai a gyerekekre bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/videojatekok-hatasai-gyerekekre/feed/ 0
Okoskütyük – függők lettek a gyerekeink? http://www.csaladivilag.hu/okoskutyuk-fuggok-lettek-gyerekeink/ http://www.csaladivilag.hu/okoskutyuk-fuggok-lettek-gyerekeink/#comments Tue, 03 Oct 2017 06:54:42 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=30786 Nem valószínű, hogy túl sok újdonságot hordoz az a kijelentés, miszerint a mai emberek teljesen másképp élik az életüket, mint az őket megelőző generációk. A változás maga természetes jelenség, de az elmúlt 10 év gyökeres és gyors fordulatot hozott az új nemzedékek életében – a mai gyerekek, fiatalok és fiatal felnőttek megváltozott életének közös eredője

A Okoskütyük – függők lettek a gyerekeink? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Nem valószínű, hogy túl sok újdonságot hordoz az a kijelentés, miszerint a mai emberek teljesen másképp élik az életüket, mint az őket megelőző generációk. A változás maga természetes jelenség, de az elmúlt 10 év gyökeres és gyors fordulatot hozott az új nemzedékek életében – a mai gyerekek, fiatalok és fiatal felnőttek megváltozott életének közös eredője az okostelefonok, illetve más eszközök szélsebes megjelenése és fejlődése.

Mennyi időt tölt a gyerek telefonnal, tablettel, videozással vagy számítógéppel? Ennek felügyelete egyre nehezebb a szülők számára, hisz ezek az eszközök mindig elérhető közelségben vannak egy háztartásban. Probléma forrása lehet az is, hogy az elfoglalt és leterhelt szülő hagyja, hogy bizonyos időre az elektronikus eszközök vegyék át a „gyereknevelést”, vagy a „gyerekfelügyeletet”. Minden egyes számítógépezéssel, telefonnal, stb. eltöltött óra egy olyan órától fosztja meg a gyerekedet, melyben szabad levegőn lehetne, a barátaival játszhatna, olvashatna, stb.

Egy új amerikai kutatás felmérte, hogy az okoseszközök milyen hatással vannak a 12-18 éves tinik és szüleik életére. A megkérdezettek harmada állítja azt, hogy állandó vitáik vannak egymással az okoskütyük használata miatt. A tinik fele állítja, hogy függőségi viszonyban vannak az okoseszközeikkel, 72%-uk, illetve a szülők 48%-a érez azonnali késztetést arra, hogy válaszoljanak egy beérkező üzenetre, vagy értesítésre; a szülők 69%-a és a gyerekek 78%-a ellenőrzi legalább óránként az okostelefonját.

Még mindig nem pontosan tisztázottak a mobiltelefonnal, tablettel, játékkonzollal, stb. eltöltött idő agyra és viselkedésre gyakorolt hosszútávú hatásai. Az már bizonyosnak látszik, hogy a multitaszkingolás csökkentheti a koncentrációkészséget, illetve a kütyükkel eltöltött idő miatt a csökkenő élő, „szemtől szembe” kapcsolatok az empátiakészségre vannak negatív hatással.

A kimutatás szerint az iskola utáni időben a fiatalok naponta majdnem 6 órát töltenek video nézéssel, video játékokkal, közösségi médiával, netes szörfözéssel és zenehallgatással. A mai világban természetesen lehetetlen megtiltani ezeket a tevékenységeket – nem is ajánlatos! -, de itt is meg kell valahogy találni az aranyközéputat, s a gyerekeket biztonságos és felelősségteljes felhasználóvá nevelni.

Kezdjük az alapoknál, magunknál. A felelősségünk óriási, mert a gyerek először azt nézi, mit csinál a szülő – ha mi is bele vagyunk temetkezve egész nap telefonunkba, ne várjuk el az ellenkezőjét a gyermekünktől. Csak néhány példa, milyen súlyos következményei lehetnek a viselkedésünknek:

A kutatás megállapította, hogy a tizenévesek fele úgy érzi, a szüleik túl gyakran ellenőrzik a telefonjukat, illetve a harmaduk érezte magát elhanyagoltnak a szülői figyelem hiánya, vagy a szülő állandóan a telefonjára irányuló figyelme miatt.

A kutatásban részt vett szülők 56%-a vallotta be, hogy még vezetés közben is ellenőrzi a telefonját, s a tanulmány szerint a gyerekek fele ezt észleli, s megjegyezi.

A megoldás egyszerűnek tűnik: kezdjük magunkon a megregulázást és tegyük le a telefonunkat, ezzel is jó példát mutatva a gyerekeinknek, s csak ezután álljunk neki csiszolni a gyerek túlzott telefonmániáján!

Jótanácsok a gyerek okoseszközökön eltöltött idejének kontrolljához

1. Határozzuk meg a napi limitet

Sokaknak segíthet, ha kiköti, hogy a gyermeke naponta hány percet telefonozhat, videozhat, stb. Egyes napokon érdemes a napi limitet csökkenteni,  cserébe, mondjuk szombaton többet játszhat a gyerek a telefonon. Ha lehet, közösen állítsuk fel a szabályokat, mert a közös megegyezéssel a gyermek is elégedett lehet, s nem úgy kezeli az egészet, mint amit teljességgel ráerőltettek.

2. A szabályok betartása

Amiben egyszer megállapodtunk a gyerekkel, azt mindig be kell tartani. Ne legyenek kivételek, ne érezze a gyerek, hogy az időlimitre, használatra vonatkozó szabályok „hajlíthatóak”.

3. Neked is alkalmazkodnod kell

Az nem ér semmit, ha a gyereknek megtiltjuk a megbeszélt időlimiten túli telefonhasználatot, de mi állandóan a sajátunkon lógunk otthon. Ha mi nem tudjuk letenni, hogyan várhatjuk el ezt a gyermekünktől? Ránk is vonatkozzanak a szabályok, s amennyiben nem a munkánkhoz kell otthon az eszköz, mi is csak annyi időt töltsünk el vele mint amit a gyereknek engedünk.

4. Összegyűjteni és letenni az eszközöket

A család minden tagjának jót tehet, ha a megengedett időn túli időszakra összegyűjtjük pl. a telefonokat, s egy helyre letesszük, s csak akkor vesszük fel őket, ha keresnek minket.

A Okoskütyük – függők lettek a gyerekeink? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/okoskutyuk-fuggok-lettek-gyerekeink/feed/ 0