CsaládiVilág http://www.csaladivilag.hu Családi témák a terhességről, szülésről, a csecsemő gondozásáról és a gyermeknevelésről. Wed, 21 Mar 2018 11:01:03 +0000 hu-HU hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8.3 Szülés utáni depresszió apukáknál http://www.csaladivilag.hu/szules-utani-depresszio-apukaknal/ http://www.csaladivilag.hu/szules-utani-depresszio-apukaknal/#comments Wed, 21 Mar 2018 11:01:03 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31726 Szülés utáni depresszió apukáknál Egyre több tanulmány foglalkozik azzal, hogy pontosan hogyan érinti, milyen hatással van a gyermek születése az apukákra. Kimutatták, hogy a szülés utáni depresszió az apukákat is elérheti, ez nem csak az anyukák sajátja. Az Amerikai Orvos Szövetség folyóirata szerint világszerte a férfiak körülbelül 10%-ánál tapasztalhatóak a szülés utáni depresszió jelei az

A Szülés utáni depresszió apukáknál bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Szülés utáni depresszió apukáknál

Egyre több tanulmány foglalkozik azzal, hogy pontosan hogyan érinti, milyen hatással van a gyermek születése az apukákra. Kimutatták, hogy a szülés utáni depresszió az apukákat is elérheti, ez nem csak az anyukák sajátja.

Az Amerikai Orvos Szövetség folyóirata szerint világszerte a férfiak körülbelül 10%-ánál tapasztalhatóak a szülés utáni depresszió jelei az első trimesztertől a gyermek megszületése utáni hatodik hónappal bezáruló időszakban.  Ez a szám 26%-ra nő, amennyiben a szülés utáni 3-6 hónapos periódust nézzük. Ez a ráta nagyjából kétszer annyi, mint az általános, férfiaknál tapasztalható depressziós ráta, ami jelentős közegészségügyi aggályokat is felvethet, mivel ezzel a problémával nem nagyon foglalkoztak eddig a szakemberek, orvosok.

Az alábbiakban foglaljuk össze, mik lehetnek a kiváltó okok, a tünetek és mivel lehet gyógyítani a jelenséget.

Csendes szomorúság

A kutatások szerint a szülés utáni depresszióban szenvedő nők partnereinek 50%-a depressziós, ami romboló hatással lehet mind a párok kapcsolatára, mind a gyermekük életére. A szakértők becslése szerint az újdonsült apukák 25%-a megtapasztalja a depressziót a gyermekük születése után, de ami a legmegdöbbentőbb, hogy a tanulmányok szerint ez a szám a gyermek első öt évében már 68%-ra növekszik.

Az okok között szerepel a partner szülés utáni depressziója, a hormoningadozások, és a jó öreg alvásmegvonás. A népi bölcsesség szerint csak a nőknél fordulhat elő hormoningadozás, mert ők hordják ki a gyermeküket és ők szülnek, de a legújabb kutatások szerint ez a férfiaknál is megtörténik, egyelőre nem ismert okokból kifolyólag: a tesztoszteron szint csökken, az ösztrogén, kortizol és prolaktin szintek nőnek.

A kutatók szerint az is befolyásolhatja ezt a jelenséget, hogy az apukák manapság hasonló pszichológiai, szociális és gazdasági nyomásnak vannak kitéve, mint az anyukák, mivel egyre több apuka marad otthon a gyermekével és viseli gondját, illetve látja el a háztartási feladatokat amíg az anyuka dolgozik. Ez sok stresszel, s kevés alvással jár, ami a hormonális változásokkal karöltve ideális alapot nyújt a depresszió kialakulásához.

 Az apai szülés utáni depresszió jelei, s a megoldás

A tünetek gyakran máshogy jelentkeznek, mint a nőknél. Míg egyesek a klasszikus szomorúsági, levertségi tüneteket produkálják, addig mások ingerlékenyek, mérgesek lesznek, esetleg légzési nehézségeket, pánikrohamokat tapasztalnak. Van, aki értéktelennek érzi magát, elveszti az érdeklődését a korábban örömet okozó tevékenységek iránt, mások épp ellenkezőleg, túlzottam elkezdik hajszolni az élvezeteket.

A nők többsége először a férjük/partnerük személyiségében bekövetkezett változást veszi észre – például, aki addig vidám és humoros volt, az bezárkózóvá és sótlanná válik, stb.

A legfontosabb az, hogy a tünetek jelentkezése után minél előbb szakemberhez kell fordulni, s kezelni kell ezt a betegséget, mely lehet gyógyszeres, terápiás, vagy a kettő kombinációja!

Amennyiben az apai depresszió nincs kezelve, az nagyon káros hatással lehet a párok és a gyermekük életére, mivel a lehangolt apukák kevésbé vesznek részt a család életében, ezzel is rombolva a párkapcsolat minőségét, illetve az apa háttérbe húzódása a gyerekeknél ez viselkedésbeli, szociális és érzelmi problémákhoz vezethet.

Forrás: Parents, Családivilág

A Szülés utáni depresszió apukáknál bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/szules-utani-depresszio-apukaknal/feed/ 0
A terhesség esélyei vetélés után http://www.csaladivilag.hu/terhesseg-eselyei-veteles-utan/ http://www.csaladivilag.hu/terhesseg-eselyei-veteles-utan/#comments Tue, 20 Mar 2018 12:52:32 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31723 A terhesség esélyei vetélés után Sokakban merül fel a kétség egy vetélés után, hogy lehetnek e még terhesek az életben, illetve a vetélés hogyan befolyásolhatja később a gyerekvállalási terveiket. A vetélés maga sajnos egy elég általános dolog, mely együtt jár egyfajta lehangoltsággal és elszigetelődéssel. Minden öt terhességből több mint egy végződik vetéléssel, legtöbb esetben az

A A terhesség esélyei vetélés után bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A terhesség esélyei vetélés után

Sokakban merül fel a kétség egy vetélés után, hogy lehetnek e még terhesek az életben, illetve a vetélés hogyan befolyásolhatja később a gyerekvállalási terveiket.

A vetélés maga sajnos egy elég általános dolog, mely együtt jár egyfajta lehangoltsággal és elszigetelődéssel. Minden öt terhességből több mint egy végződik vetéléssel, legtöbb esetben az első trimeszterben.  A 35 év alatti nők vetélési esélye körülbelül 15%, ami 35-45 éves kor között 20-35%-ra, 45 éves kor felett pedig már 50%-ra nő. A jó hír az, ha netalántán valaki már átesett magzatvesztésen, utána a sikeres terhességre az esélye nem különbözik azoknak az esélyeitől, akikkel ez még nem történt meg.

A kutatások és tapasztalatok szerint nincs semmi veszélye annak, ha valaki egy magzatvesztés után szeretne teherbe esni, noha ezzel kapcsolatban még mindig sok a tévhit – egyesek szerint például legalább három ciklusnyi időt kell várni a következő próbálkozásig, de szerencsére az ilyen tévhiteket már számtalanszor megcáfolták.

Mégis milyen hamar próbálkozhatunk újra? A vetélés vagy méhkaparás után körülbelül 2 héttel a nőgyógyásznak ellenőriznie kell, hogy fizikailag rendben van e minden, s a sajnálatos eseményt követő első ciklus után már bátran lehet próbálkozni.  Ha már egyszer megtörtént velünk a baj, az némileg növelheti a következő terhességnél fellépő komplikációkat, de ez egyáltalán nem törvényszerű! Ha már több magzatvesztésen esett át a páciens, neki ajánlatos orvosi segítséggel kiszűrni a lehetséges okokat és orvosi útmutatással felkészülni a következő terhességre.

Igazából nem is a fizikai készenléttel szoktak gondok adódni, hanem az érzelmi felkészültségen – azon, hogy valaki hogyan és milyen gyorsan tudja feldolgozni a korábbi veszteséget, s mennyi idő alatt tudja elmondani magáról, hogy újra készen áll a kihívásra. Ez az idő természetesen személyenként változik, s az érzelmi hullámzás csillapításához, illetve a veszteség feldolgozásához ajánlatos szakember segítségét igénybe venni.

Ezen felül a felkészülés az újabb terhességre ugyanazokat a dolgokat követeli meg a kismamától és a párjától, mint normál esetben:

-          tilos a dohányzás, a drogok és az alkohol

-          csökkenteni kell a koffeinbevitelt

-          kiegyensúlyozott, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás

-          állapotnak és kornak megfelelő testmozgás fontossága

-          megfelelő vízmennyiség bevitele

-          elegendő pihenés, fokozott stresszkerülés

Végül bátorításképp megjegyeznénk, hogy noha a vetélés vagy magzatelvesztés nagyon kellemetlen mind fizikailag mind érzelmileg, egyáltalán nem ok arra, hogy ne próbálkozzunk újra! Amerikai kutatások szerint a nők kevesebb, mint 5%-ánál fordul elő két egymást követő magzatvesztés, az esetek túlnyomó többségében a soron következő terhesség sikeres volt!

Forrás: Parents, Családivilág

 

A A terhesség esélyei vetélés után bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/terhesseg-eselyei-veteles-utan/feed/ 0
A fogantatást segítő étkezés alapjai http://www.csaladivilag.hu/a-fogantatast-segito-etkezes-alapjai/ http://www.csaladivilag.hu/a-fogantatast-segito-etkezes-alapjai/#comments Mon, 19 Mar 2018 13:29:13 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31718 A fogantatást segítő étkezés alapjai Az étkezési szokásaink, az elfogyasztott ételek befolyásolják a termékenységet, illetve a terhességet. Egy harvardi kutatás szerint, melyben 19 000 nő vett részt, nagyobb számban fordultak elő ovulációs rendellenességek azoknál a nőknél, kik több transzzsírt, szénhidrátot és állati fehérjét fogyasztottak. Mi lehet az ellenszer? Együnk minél több gyümölcsöt és zöldséget Amennyiben minden

A A fogantatást segítő étkezés alapjai bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A fogantatást segítő étkezés alapjai

Az étkezési szokásaink, az elfogyasztott ételek befolyásolják a termékenységet, illetve a terhességet. Egy harvardi kutatás szerint, melyben 19 000 nő vett részt, nagyobb számban fordultak elő ovulációs rendellenességek azoknál a nőknél, kik több transzzsírt, szénhidrátot és állati fehérjét fogyasztottak. Mi lehet az ellenszer?

Együnk minél több gyümölcsöt és zöldséget

Amennyiben minden étkezésünkkor eszünk friss gyümölcsöt és zöldséget, azzal nagyon jót teszünk a testünknek. Például a spárga, vagy a görögdinnye nagyon gazdag glutationban, mely nagyon jó antioxidáns és jelentős hatással van a pete minőségére. Vagy például a kelkáposzta, mely az ösztrogén metabolizmust elősegítő anyagokkal van tele. Az egészséges zsírokban gazdag élelmiszerek moderált fogyasztása is nagyon hasznos a termékenység szempontjából, úgymint mogyoró-dió félék, avokádó, olíva olaj, szőlőmagolaj.

Válasszuk a sovány fehérjét tartalmazó ételeket

Zsírtalanított csirke-, pulyka-, sertés- vagy marhahús mind remek fehérjeforrások, s mellette gazdag cink és vasforrások is. Nagyon fontos a zsíros részektől megszabadulni a fogyasztásuk előtt, mert a zsír túlsúlyt eredményezhet, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a termékenységet és a terhességet. Az alábbi „zsíros” hústermékek viszont bátran fogyaszthatóak: lazac, tonhal, szardínia. Ezek a fehérjék mellett tele vannak egészséges zsiradékokkal – többek között omega 3 zsírsavakkal -, s jót tesznek a baba idegrendszerének is. Noha a tojásnak rossz a híre a koleszterin miatt, ebből is bátran fogyaszthat a teherbe esni akaró anyuka jelölt, vagy a kismama.

A növényi fehérjéknek talán még jobb az egészségre gyakorolt hatásuk a teherbeesésnél: egy kutatás szerint az ovulációs rendellenességek a felére csökkenthetők azzal, ha a napi kalóriabevitel 5%-a növényi fehérjéből származik, mint pl. babból, olajos magvakból, lencséből vagy csicseriborsóból.

Teljes kiőrlésű éleémiszerek

Noha a finomított és részben finomított élelmiszerek is rendelkeznek a terhesség szempontjából fontos tápanyagokkal, vitaminokkal, de ezek fogyasztásakor a vércukorszintünk sokkal jobban ingadozik, ami nem tesz jót az inzulinszintünknek, s ami negatívan befolyásolja az ovulációt. Javasolt a barnarizs, köles, zab, quinoa, s a hormonális rendellenességekben szenvedő hölgyek számára a gluténszegény élelmiszerek fogyasztása.

Tejtermékek

Az alacsony zsírtartalmú tejtermékek remek fehérje és kálciumforrások, de a kutatások szerint ha nagy mennyiségben fogyasztjuk őket, az növelheti a terméketlenség esélyét, szemben a magasabb zsírtartalmú tejtermékekkel. Azonban a zsírosabb tejtermékeket is csak mértékkel fogyasszuk, a túlzott zsírbevitel súlygyarapodáshoz vezethet!

Kevesebb feldolgozott étel

A világ azon részein, ahol több teljes kiőrlésű gabonát és zöldséget fogyasztanak – például a Mediterrániumban – otta tanulmányok szerint kevesebb a termékenységi probléma, mint ahol több feldolgozott élelmiszer kerül az asztalra. A feldolgozott termékek sokszor transzzsírokkal vannak tele, melyek nem tesznek jót az ovulációnak, illetve alapból az egészségünknek sem.

Mindenképpen kerüljük a feldolgozott szóját tartalmazó termékeket – egyes kutatók szerint megzavarhatják a hormonális egyensúlyt, férfiaknál pedig csökkenti a tesztoszteron szintet.

Együnk változatosan

Ha tehetjük, minél többféle élelmiszert vonjunk bele a diétánkba, akár egzotikus, számunkra eddig ismeretleneket is a világ különböző tájairól – természetesen előtte tájékozódjunk róluk. Ha lehetséges organikus termelésből származó termékeket együnk.

A cukrok elhagyása

Napjaink egyik legégetőbb problémája, hogy túl sok cukrot viszünk be naponta a szervezetünkbe, ami nagyon káros hatással van az egészségünkre. Felejtsük el a tejcsokikat, cukorkákat, sütiket, épp elég cukrot eyzünk/iszunk a gyümölcsökkel, gyümölcsteákkal. Kerüljük a cukorhelyettesítő kémiai alapú ízesítőszereket is.

Ha nem tudunk ellenállni a kísértésnek, együnk alacsony glikémiás indexű édességet, pl. étcsokit, vagy steviával, illetve más természetes édesítővel készült termékeket.

A férfi étkezésének megreformálása

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a fogantatásban a férfitársunk is 50%-ban részes, tehát hiába változtatunk meg magunknál mindent pozitív irányba, amennyiben a teremtés koronája továbbra is junk food-ot eszik…

Az étrendbeli változások a partnerünk tányérján is jelenjenek meg, illetve szedjen olyan vitaminkészítményeket, melyek javítják a spermiumok minőségét – ezek általában vitaminokban, szelénben, cinkben, stb. gazdag készítmények.

A megfelelő hidratálás fontossága

A megfelelő mennyiségű víz fogyasztása minden szempontból nagyon fontos, nem csak a babavállalásnál, vagy a terhesség alatt. Igyunk a korunknak, állapotunknak megfelelő mennyiségű vizet, csökkentsük le a kávéfogyasztásunkat a lehető legkisebbre, s az alkoholt próbáljuk meg teljesen elhagyni a mindennapjainkból.

Forrás: Parents.com

A A fogantatást segítő étkezés alapjai bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/a-fogantatast-segito-etkezes-alapjai/feed/ 0
Szűrővizsgálatokkal a daganatok ellen http://www.csaladivilag.hu/szurovizsgalatokkal-a-daganatok-ellen/ http://www.csaladivilag.hu/szurovizsgalatokkal-a-daganatok-ellen/#comments Wed, 14 Mar 2018 13:01:32 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31715 Szűrővizsgálatokkal a daganatok ellen Rák. Egy betegség, amelynek hallatán sokunknak a legrosszabb jut az eszébe. A diagnózistól való félelem miatt pedig inkább nem is megyünk orvoshoz, még akkor sem, ha a családban volt már daganatos megbetegedés. A betegség megállapítása sok esetben azonban nem jelent egyet a gyógyíthatatlannal. Minél előbb észleljük, annál nagyobb eséllyel gyógyulhatunk meg.

A Szűrővizsgálatokkal a daganatok ellen bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Szűrővizsgálatokkal a daganatok ellen

Rák. Egy betegség, amelynek hallatán sokunknak a legrosszabb jut az eszébe. A diagnózistól való félelem miatt pedig inkább nem is megyünk orvoshoz, még akkor sem, ha a családban volt már daganatos megbetegedés. A betegség megállapítása sok esetben azonban nem jelent egyet a gyógyíthatatlannal. Minél előbb észleljük, annál nagyobb eséllyel gyógyulhatunk meg. Életvitelünkkel pedig tehetünk is azért, hogy csökkentsük a betegség kialakulásának esélyét.

“A daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban sajnos sok téves információ van a köztudatban. Az első és legfontosabb, amit tudnunk kell, hogy a rák nem mindig halálos. A korai stádiumban kiszűrt mellrák, vastagbélrák, prosztatarák és bőrrák például a legtöbb esetben eredményesen gyógyíthatók, sőt a hererák és a limfómák egyes típusai még előrehaladott stádiumukban is legyőzhetők. Ez azonban nem jelenti azt, hogy elbagatellizálhatjuk a panaszokat. Ha bármilyen elváltozást észlelünk a testünkön, hosszabb ideje küzdünk fájdalommal, vagy tartós köhögéssel, mindenképp forduljunk szakorvoshoz. A legtöbbet az évenkénti, vagy az életkorhoz kötött szűrővizsgálatokkal tehetünk egészségünkért, hiszen a betegség kimenetelét nagyban meghatározza, hogy mely stádiumban diagnosztizálják” – mondta Dr. Viczán Ágnes, a Budai Egészségközpont onkológus szakorvosa.

A leggyakoribb félelem: örökölhető a rák?
A daganatos megbetegedések bizonyos típusainál, mint például az emlőrák vagy a vastagbéldaganat esetében felmerülhet a betegségre való hajlam örökölhetősége. Ám jó, ha tudjuk, hogy a rákos megbetegedések mindössze 2-5 százaléka örökletes. Sok esetben a szervezetbe kerülő rákkeltő anyagok felelősek a betegség kialakulásáért, amelyek roncsolják a sejteket és genetikai mutációt indíthatnak el.

Melyek azok a tényezők, amelyek növelik a betegség kialakulásának kockázatát?
- Dohányzás
- Alkohol
- Egészségtelen, egysíkú étrend
- Szennyezett ivóvíz
- Légszennyezés
- Stressz
- Mozgásszegény életmód
- Szexuális úton terjedő betegségek

Mit tehetünk az egészségünk védelme érdekében?
- Kerüljük a direkt napsugárzást, védjük bőrünket a napégés ellen. A bőrrák ugyanis a leggyakoribb rákos megbetegedés.
- Táplálkozzunk egészségesen, fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt, kevesebb finomított cukrot és transzzsírt.
- Mozogjunk naponta legalább fél órát!
- Védekezzünk a szexuális úton terjedő betegségek ellen.
- Járjunk rendszeres szűrővizsgálatra! A daganatos megbetegedések sok esetben nem járnak fájdalommal, így a panaszok gyakran már csak a betegség előrehaladott állapotában jelentkeznek.

“Magyarországon a második leggyakoribb halálok a rákbetegség. A diagnosztizált betegek száma egyre nő, az újonnan diagnosztizált daganatos megbetegedések száma az 50 ezret is meghaladja évente. A halálozások száma szerencsére nem nőtt, sőt, a gyógyulási mutatók az utóbbi években javultak, de sajnos így is több mint harmincezer ember veszíti életét évente a rákbetegség miatt. A betegség kialakulása ellen rengeteget tehetünk a káros szenvedélyek elhagyásával, a változatos, vitamindús táplálkozással és mozgással. És persze a rendszeres szűrővizsgálatokkal. Csupán néhány órát vesznek igénybe, de akár egy egész életet jelenthetnek. Tegyük meg magunkért, amit csak lehet” – mondta a doktornő.

A Szűrővizsgálatokkal a daganatok ellen bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/szurovizsgalatokkal-a-daganatok-ellen/feed/ 0
A gyermekkori elhízás ellen http://www.csaladivilag.hu/gyermekkori-elhizas-ellen/ http://www.csaladivilag.hu/gyermekkori-elhizas-ellen/#comments Mon, 05 Mar 2018 11:02:55 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31630 A gyermekkori elhízás ellen Nagyon sok szülő reménytelennek tűnő harcot folytat azért, hogy minél egészségesebb étkezésre bírja a gyermekét. A különböző médiumokban megjelenő, egészségesnek tűnő és ínycsiklandozó étel- és italreklámok, illetve a könnyen, minden boltban és büfében elérhető „junk food” mind arra késztetik a gyermekeinket, hogy kóstolják meg, rendszeresen fogyasszák ezeket a termékeket, elhallgatva ezen

A A gyermekkori elhízás ellen bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A gyermekkori elhízás ellen

Nagyon sok szülő reménytelennek tűnő harcot folytat azért, hogy minél egészségesebb étkezésre bírja a gyermekét. A különböző médiumokban megjelenő, egészségesnek tűnő és ínycsiklandozó étel- és italreklámok, illetve a könnyen, minden boltban és büfében elérhető „junk food” mind arra késztetik a gyermekeinket, hogy kóstolják meg, rendszeresen fogyasszák ezeket a termékeket, elhallgatva ezen ételek és italok egészségre súlyosan káros hatásait. A legkártékonyabb hozadéka ezeknek a termékek fogyasztásának a gyermekkori elhízás, mely rengeteg egészségügyi kockázatokkal jár, többek között magas koleszterin szinttel, cukorbetegséggel, magas vérnyomással, stb., mely betegségek korábban többnyire csak felnőttkorban jelentkeztek.

Az alábbiakban néhány, nem csak szülőknek szóló javaslatot mutatunk be, hogyan lehet küzdeni a lassan már járványszerűvé váló gyermekkori elhízás ellen:

  • A gyermekeket és tiniket célzó „junk food” és cukrozott ital reklámok leállítása
  • A gyümölcsös juice-ok helyett vegyünk gyümölcsöt a gyereknek és itassunk vízzel őket
  • A cukrozott italok megadóztatása, akár helyi szinten is.
  • A feldolgozott élelmiszerek cukor és sótartalmának drasztikus csökkentése.
  • Biztosítsuk mindenkinek a tiszta ivóvízhez való hozzáférés lehetőségét – ez sajnos még mindig nincs mindenhol megoldva!
  • A gyerekek napi szinten kapjanak zöldséget és gyümölcsöt a bölcsikben, ovikban, iskolákban.
  • Tanítsuk meg a gyerekeinket kritikusan szemlélni a reklámokat – hiába hirdet valamit egy korunk híressége vagy celebje, az attól még nem biztos, hogy jó.
  • Az ételt sose használjuk jutalomként a gyereknevelésben, mert hosszútávon csak károkat okoz.
  • A családok próbáljanak meg együtt étkezni minél többször, lehetőleg minél több otthon készített ételeket.
  • Minél többet mozogjon és sportoljon a gyerek, amiben jó példával mindenképpen a szülő járjon elöl.

Forrás: parents.com, családivilág

 

A A gyermekkori elhízás ellen bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/gyermekkori-elhizas-ellen/feed/ 0
A nátha szövődményei http://www.csaladivilag.hu/a-natha-szovodmenyei/ http://www.csaladivilag.hu/a-natha-szovodmenyei/#comments Mon, 05 Mar 2018 10:00:54 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31626 A nátha szövődményei Télen gyakran látunk magunk körül náthás, tüsszögő embereket. Nem beszélve a hideg hónapokban tomboló influenzajárványról, amely több napra is ágyba dönthet minket. A megfázás és az influenza tünetei gyakran hasonlóak, ám vannak olyan panaszok, mint például az ízületi fájdalom vagy a magas láz, amelyből egyértelműen tudhatjuk, hogy bizony nem egy egyszerű náthával

A A nátha szövődményei bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
A nátha szövődményei

Télen gyakran látunk magunk körül náthás, tüsszögő embereket. Nem beszélve a hideg hónapokban tomboló influenzajárványról, amely több napra is ágyba dönthet minket. A megfázás és az influenza tünetei gyakran hasonlóak, ám vannak olyan panaszok, mint például az ízületi fájdalom vagy a magas láz, amelyből egyértelműen tudhatjuk, hogy bizony nem egy egyszerű náthával van dolgunk. Ám ha megússzuk a komolyabb betegséget, az nem jelenti azt, hogy nem kell foglalkoznunk a tünetekkel, és hogy néhány napon belül teljesen egészségesek leszünk. Miért fontos, hogy ha betegek vagyunk, elmenjünk orvoshoz?
“Ha influenzára utaló tünetek kínoznak minket, teljesen természetesnek vesszük, hogy felkeressük a szakorvost, aki bakteriális felülfertőződés esetén akár antibiotikumot is javasolhat. Ám a náthát hajlamosak vagyunk otthoni praktikákkal kezelni, azaz mézes gyógyteát iszunk, inhalálunk, orrspray-t használunk. Ez sok esetben hatásos is lehet, sőt a szakorvos sem javasol mást, ha nem tartja indokoltnak.

Ám előfordulhat, hogy egy egyszerű, ám elhanyagolt nátha fül-orr-gégészeti ellátást igénylő szövődménnyé alakulhat. Ilyenkor az elhúzódó, nem kikezelt megfázás akár az ízületeinkre is ráhúzódhat. Ez mind meghosszabbíthatja a gyógyulás folyamatát, épp ezért célszerű már a tünetek jelentkezésekor egyeztetni a szakorvossal a javasolt kezelési módokat” – mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Melyek azok a tünetek, amelyek komolyabb betegségre utalnak?
- Sárgásra vagy zöldes színűre változott orrváladék
- Nyomásra fokozódó, feszítő érzés az arcon
- Fejfájás
- Erős köhögési inger
- Magas, hosszan tartó láz
- Halláscsökkenés
- Füldugulás
- Erős fülfájás

Melyek a légúti megbetegedések leggyakoribb szövődményei?
Az egyszerű megfázás leggyakoribb szövődménye az arcüreg-, valamint középfülgyulladás. A vírusos fertőzés miatt előfordulhat, hogy az orrüregen kívül az arc- és homloküregben, illetve a fül járataiban bakteriális felülfertőzés, gyulladás alakul ki. Az orrnyálkahártya duzzanata miatt ugyanis nem ürül ki megfelelően az orrváladék, amely a zárt, meleg, nyirkos térben ideális szaporodási körülményeket teremt a gyulladást kiváltó baktériumoknak.

Milyen megoldást javasol a szakorvos a szövődmények kezelésére?
- antibiotikumos kezelés
- párásító inhalálás, az alsó légutak érintettsége esetén
- infralámpa használata, melegítő párna a fülre és az arcüregekre
- nyákoldó használata
- duzzadáscsökkentő, lohasztó hatású orrspray vagy orrcsepp
- Megelőzésként fontos az influenza elleni védőoltás, gyakori kézmosás, szellőztetés is!

“Változatos, vitamindús táplálkozással, szükség esetén vitaminkészítmények szedésével, egészséges életmóddal és rendszeres sporttal erősíthetjük immunrendszerünket, amely segíthet ellenállóvá tenni szervezetünket a téli hurutos megbetegedésekkel szemben. Ám bármennyire is igyekszünk, sokszor nem tudjuk elkerülni a megfázást vagy az influenzát. Hogy kivédhessük a komolyabb szövődményeket, maradjunk otthon és kérjük időben a szakorvos segítségét” – tette hozzá a doktornő.

A A nátha szövődményei bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/a-natha-szovodmenyei/feed/ 0
Szorongás a várandósság alatt http://www.csaladivilag.hu/szorongas-a-varandossag-alatt/ http://www.csaladivilag.hu/szorongas-a-varandossag-alatt/#comments Mon, 19 Feb 2018 08:56:01 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31380 Szorongás a várandósság alatt  Elkészül-e időben a babaszoba, mit ehetek, ami jó a babának, egészséges lesz-e a kicsi, milyen lesz a szülés? Megannyi hasonló kérdésen gyötrődnek a kismamák, ami sok idegeskedést okoz. Ezek a stresszhatások szinte elkerülhetetlenek, viszont komoly következményekkel járhatnak: kihathatnak a kicsi fejlődésére is. Így baba és mama egészsége érdekében fontos, hogy a várandósságot

A Szorongás a várandósság alatt bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Szorongás a várandósság alatt 

Elkészül-e időben a babaszoba, mit ehetek, ami jó a babának, egészséges lesz-e a kicsi, milyen lesz a szülés? Megannyi hasonló kérdésen gyötrődnek a kismamák, ami sok idegeskedést okoz. Ezek a stresszhatások szinte elkerülhetetlenek, viszont komoly következményekkel járhatnak: kihathatnak a kicsi fejlődésére is. Így baba és mama egészsége érdekében fontos, hogy a várandósságot jellemző nehézségeken is igyekezzünk nyugalommal túljutni, minden esetben mérlegeljük, valóban megéri-e a probléma az aggódást.

A várandósság kétségkívül a legtöbb nő életében az egyik legszebb időszak, de egyben a legstresszesebb is. Különösen első terhesség esetében, hiszen ilyenkor a kezdő kismama minden teendőt, és a babavárással járó tünetet szorongással kezel. A megválaszolatlan kérdések feletti pánikkal vagy a túlzott megfelelni akarással azonban nem csak saját közérzetünket, hanem a születendő kisbabát is veszélyeztetjük.

Ha a kismama gyakran ideges, magasabb lesz a vérnyomása, melynek következtében előfordulhat, hogy a baba nem jut elég oxigénhez és táplálékhoz, fejlődése pedig lelassul. Az ismétlődő stresszes ingerek az anyukát hajlamossá teszik a görcsökre, de nagyon ritkán akár a szülés korai megindulásáért is felelősek lehetnek. A koraszülött vagy nyugtalan terhességet megélt babáknál gyakran előfordulnak immunrendszeri problémák, a kicsi szervezetében nem alakul ki megfelelően a védelem, így fokozottan érik őt a fertőzések, nagyobb eséllyel és gyakrabban betegszik meg.

A gyenge immunrendszer mellett felléphetnek fejlődési – és magatartászavarok is. Könnyen előfordulhat, hogy az oxigén- és táplálékhiány miatt a csecsemő testi fejlődése és mozgása elmarad kortársaitól. Ráadásul a kiegyensúlyozott méhen belüli időszakot kapó babáknál jellemzően nyűgösebbek, sírósabbak és nehezebben alszanak el.

A legtöbb izgalmat a szülői szerepre való alkalmasságunk mellett általában a magzat egészsége feletti aggódásunk jelenti. Megnyugtató lehet, ha utóbbiról a kötelező ultrahangvizsgálatokat kiegészítő genetikai szűrővizsgálat segítségével is megbizonyosodunk. A kockázatmentes, anyai vérvétellel végzett PrenaTest-tel néhány nap alatt kiszűrhetők a leggyakoribb genetikai rendellenességek, úgy mint például a Down-szindróma. Sokat segíthet az örömteli várandósság megélésében, ha ezzel a genetikai vizsgálattal már a terhesség korai szakaszában tájékozódunk a baba egészségi állapotáról, és már ezzel a megnyugvással igyekszünk minél többet pihenni és relaxálni.

Forrás: red lemon media

 

A Szorongás a várandósság alatt bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/szorongas-a-varandossag-alatt/feed/ 0
Fülfájás, fülgyulladás http://www.csaladivilag.hu/fulfajas-fulgyulladas/ http://www.csaladivilag.hu/fulfajas-fulgyulladas/#comments Mon, 19 Feb 2018 08:44:29 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31377 Fülfájás, fülgyulladás A felső-légúti megbetegedések egyik szövődménye lehet az igen fájdalmas fülfájás, de fülgyulladást okozhat az úszás, a helytelen fültisztítási szokások vagy a huzat is. Ám kevesen tudják, hogy gombás fertőzés is okozhat kellemetlen tüneteket, fülzúgást vagy halláscsökkenést. De mi a különbség a bakteriális és a gombás fülgyulladás között? “A fül helytelen tisztítása okozta hámsérülés,

A Fülfájás, fülgyulladás bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Fülfájás, fülgyulladás

A felső-légúti megbetegedések egyik szövődménye lehet az igen fájdalmas fülfájás, de fülgyulladást okozhat az úszás, a helytelen fültisztítási szokások vagy a huzat is. Ám kevesen tudják, hogy gombás fertőzés is okozhat kellemetlen tüneteket, fülzúgást vagy halláscsökkenést. De mi a különbség a bakteriális és a gombás fülgyulladás között?


“A fül helytelen tisztítása okozta hámsérülés, a nedves közeg, és a vizes fület érő huzat könnyen fülgyulladást okoznak, és kiváló körülményeket teremtenek a gombák elszaporodásának. A gombás fertőzés esetén a tünetek hasonlíthatnak a külső hallójárat gyulladáshoz, ám a szakorvos mikroszkopikus vizsgálattal könnyedén kiderítheti, hogy a panaszokat baktérium vagy gomba okozza-e. Mivel a gombás fertőzés fájdalmas és kezelése hosszadalmas, ezért már az első tünetek jelentkezésekor érdemes felkeresni a fül-orr-gégészt, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a szakszerű kezelés” – mondta dr. Székely Éva, a Budai Egészségközpont fül-orr-gégész szakorvosa.

Milyen tünetei vannak a fül gombás fertőzésének?
- a legfőbb tünet az erős fülviszketés
- fülfájás
- fülzúgás
- füldugulás
- halláscsökkenés
- sárga vagy fehér színű váladékozás

A fenti tünetek az intenzív viszketést kivéve nagyon hasonlítanak a bakteriális gyulladáshoz, ám a szakorvos mikroszkóppal könnyen észreveszi a fülben található spórákat és gombatelepeket. Ezután következhet a gyógykezelés, amelynek első lépése a fül alapos megtisztítása. A tisztítás mellett legfontosabb a fül kiszárítása, hiszen száraz közegben a gombák elpusztulnak. Ha tiszta és száraz, elkezdődhet a gombaölő csepp használata, amely a betegség mértékétől függően több hétig is eltarthat.

Ha a fül egyszer gombával fertőződött, a betegség sajnos később is könnyedén újra kialakulhat. Éppen ezért érdemes megelőzni a megbetegedést. A doktornő szerint az alábbiakkal sokat tehetünk fülük védelméért:
- Mindig tartsuk szárazon, fürdés és úszás után alaposan töröljük ki!
- Kerüljük a fültisztító pálcika használatát, ezzel ugyanis felsérthetjük a hallójárat hámrétegét, és ez kitűnő talajt nyújt a gombák elszaporodásához.
- Uszodában használjunk az erre a célra kialakított füldugót.

Forrás: bhc

A Fülfájás, fülgyulladás bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/fulfajas-fulgyulladas/feed/ 0
Tüdőfogyatkozás – Unokáink is szívni fogják? http://www.csaladivilag.hu/tudofogyatkozas-unokaink-is-szivni-fogjak/ http://www.csaladivilag.hu/tudofogyatkozas-unokaink-is-szivni-fogjak/#comments Mon, 19 Feb 2018 08:26:21 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31373 Tüdőfogyatkozás – Unokáink is szívni fogják? A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak, ha egy kismama dohányzik, vagy a környezetében cigarettáznak. Kiderült ugyanis, hogy a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető, ezzel két generáción át rontva a tüdő és más szervek egészségét. A többi között

A Tüdőfogyatkozás – Unokáink is szívni fogják? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Tüdőfogyatkozás – Unokáink is szívni fogják?

A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak, ha egy kismama dohányzik, vagy a környezetében cigarettáznak. Kiderült ugyanis, hogy a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető, ezzel két generáción át rontva a tüdő és más szervek egészségét. A többi között erre hívja fel a figyelmet a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a Rákellenes Világnap kapcsán.

Hazánkban a tüdőrák a vezető daganatos halálok, önmagában közel egyharmadát adja az összes daganatos halálozásnak.  Évente tízezer ember veszíti életét tüdőrák miatt, Magyarország sajnos világelső ebben a tekintetben. A betegség az öt legagresszívabb daganat közé tartozik, az ötven évesnél idősebb dohányzók, vagy korábbi dohányosok esetében a legnagyobb a veszély.

 

A dohányfüst az úgynevezett krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) betegség kialakulásában is jelentős szerepet játszik. „Magyar nevet keresve a COPD-t tüdőfogyatkozásnak neveztük el, hiszen jellemzője, hogy a tüdőben lévő légutak fokozatosan és tartósan egyre inkább beszűkülnek, pusztul a tüdő szövete, emiatt pedig egyre nehezebb lesz a kilégzés. A betegség azonban megelőzhető és kezelhető” – magyarázza Dr. Kovács Gábor, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke.

Sok tüdőfogyatkozásban szenvedő betegnél tüdőrák is kialakul. A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő operáció. Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet éppen ezért indította el speciális tüdőrákszűrő programját, ami jóval modernebb a hagyományos módszereknél, így képes kiszűrni a korábban esetleg nem látható elváltozásokat is.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság a Rákellenes Világnapon a dohányzás káros, eddig nem ismert, generációkon átívelő negatív hatására is felhívja a figyelmet.

„Tudományos bizonyítékok vannak arra, hogy a várandós nőket érő környezeti hatások a magzat fejlődését jelentősen befolyásolják. Kifejezetten negatív a dohányfüst szerepe: hátráltatja az emésztésért felelős szervek, a szív-érrendszer és a tüdők egészséges fejlődését. Ráadásul ez nem csak közvetlenül a magzatban mutatható ki, hanem az ő gyermekeiben is. Vagyis egy dohányzó, illetve dohányfüstöt elszenvedő nő unokái is ’öröklik’ a káros hatásokat még akkor is, ha a köztes generáció, tehát a megszületendő gyermek később egyáltalán nem dohányzik” – hívja fel a figyelmet Dr. Horváth Ildikó, tüdőgyógyász professzor.

A dohányfüstmentes környezet kisgyermekkorban is létfontosságú a tüdők megfelelő fejlődéséhez. Ellenkező esetben ugyanis könnyebben kialakul a tüdőfogyatkozás, azaz a COPD.

A Rákellenes Világnap mottója „Mi meg tudjuk tenni – én meg tudom tenni” kapcsán arra is felhívják a figyelmet a szakemberek, hogy a dohányzásról való leszokáshoz fontos ugyan az elhatározás, de sokszor sajnos nem elegendő. Százból mindössze 4-5 dohányos tud segítség nélkül leszokni. A sikeres leszokás kulcsa a 2-3 hónapig tartó, szakember által támogatott leszokási program. A nikotinfüggőség kezelésére ajánlott lehet gyógyszeres terápia, nikotinpótlás is.  A módszereket szakemberrel együtt a legjobb kiválasztani. Első lépés lehet felhívni a Korányi Intézet bázisán működő Leszokáspont-ot, az ingyenes
06 80 44 20 44 telefonszámon, ahol szakemberek adnak egyénre szabott tanácsot, illetve folyamatos támogatást. A központ az interneten is elérhető a www.leszokáspont.hu címen.

A Tüdőfogyatkozás – Unokáink is szívni fogják? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/tudofogyatkozas-unokaink-is-szivni-fogjak/feed/ 0
Egészséges-e a testvérféltékenység? http://www.csaladivilag.hu/egeszseges-e-testverfeltekenyseg/ http://www.csaladivilag.hu/egeszseges-e-testverfeltekenyseg/#comments Tue, 13 Feb 2018 12:32:12 +0000 http://www.csaladivilag.hu/?p=31238 Egészséges-e a testvérféltékenység? A család bővülése nagy öröm minden szülő számára. Az idősebb gyermek azonban sokszor nem tud mit kezdeni az új jövevénnyel, s az ellenségeskedés, féltékenység hosszú évekig is elnyúlhat. Küri Johanna pszichológus érdekes információkat árult el arról, hogy mi áll a jelenség hátterében, és hogy valójában mi mindet is taníthatnak az egész családnak

A Egészséges-e a testvérféltékenység? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
Egészséges-e a testvérféltékenység?

A család bővülése nagy öröm minden szülő számára. Az idősebb gyermek azonban sokszor nem tud mit kezdeni az új jövevénnyel, s az ellenségeskedés, féltékenység hosszú évekig is elnyúlhat. Küri Johanna pszichológus érdekes információkat árult el arról, hogy mi áll a jelenség hátterében, és hogy valójában mi mindet is taníthatnak az egész családnak a testvérek közti viszályok.

 

A legkisebb családtag hogyan befolyásolja a család rendszerét?

Akármilyen jó kapcsolatban van is egy gyerek a szüleivel, a kistestvér érkezésekor a korábbi kapcsolat mindenképp meg fog változni. Legyen szó akár kisebb gyerekről, akár kiskamaszról, kamaszról a féltékenység ilyenkor teljesen természetes állapot. Minél kisebb a gyerek, annál kevésbé tudatos az érzelem, csak azt konstatálja, hogy valami megváltozott, „trónfosztottá” vált, és ebben a változásban nem találja a helyét. Újra kell definiálnia saját magát ebben az érzelmileg kiszolgáltatott helyzetben.

Mitől kiszolgáltatott érzelmileg egy gyerek?

A gyerek az érzelmein keresztül ismeri meg a világot, és amikor megérkezik egy kistestvér, új helyzetet termet maga körül, emiatt pedig érzelmileg befolyásolja a testvérét, akiben ez a megváltozott családi helyzet például frusztrációt, agressziót, dühöt idéz elő. Ezeket az érzéseket levezetheti a környezetén, a testvérén, a szülein, de akár saját magával szemben is lehet agresszív. Tépkedheti a haját, rághatja a körmét, és így tovább. Másik tünet a regresszió, amikor valamelyik korábbi, biztonságos, kiegyensúlyozott életszakaszába csúszik vissza viselkedésében. A már szobatiszta gyerek ilyenkor bepisil, az önállóan öltözködőt újra a szülőnek kell ruhába bujtatnia. Ezek persze szélsőséges példák, de az idősebb testvérre mindenképp hatással kell hogy legyen ez az új helyzet. Ez a bizonyítéka annak, hogy közte és a szülő közt korábban jó kapcsolat volt. Ha ez nem lett volna így, akkor az új helyzet kevésbé vagy egyáltalán nem viselné meg.

Mikor kérje szakember segítségét a szülő?

Az édesanyák, édesapák ilyenkor nehéz helyzetben vannak, mivel egyszerre kell a kicsi és a nagy gyereke igényeire figyelniük, és sokszor a tehetetlenségük tovább fokozza a zűrzavart. Egyikkel sem tudnak úgy foglalkozni, ahogy szeretnének. Amikor úgy érzik, hogy kezd kicsúszni a talaj a lábuk alól, akkor mindenképp érdemes szakemberhez fordulniuk.

 

Mi a helyzet a harmadik, negyedik testvér érkeztekor?

Mindig a legkisebb gyerek van „trónfosztva”, ezért ő az, aki ilyenkor leginkább megsínyli az új helyzetet. A legnagyobb testvér már hozzászokott az osztozkodáshoz, és a középső is, de a legkisebb érkezése mégiscsak egy újabb stressz. Ha meg akarjuk állítani a sort, érdemes lehet a legkisebb gyerek születése után akár mondjuk kisállatot beszerezni, hogy a legkisebbnél is legyen egy kisebb. Ez persze nem kőbe vésett szabály, inkább csak egy javaslat.

Mit tehet a szülő, amikor a gyerekek veszekednek?

Ha a szülő közbelép és elkezd szidalmazni, büntetni, dicsérni satöbbi, abban a pillanatban csatát nyert valamelyik gyerek. Ilyenkor az egyik gyerek győztesként kerülhet ki, a másik pedig vesztesként. Ez viszont nagyon káros mindkét gyerek jellemfejlődésére. A szülő nem lehet a gyerek manipulációs tervének a részese. A kezében kell tartania az irányítást, és ítélkezés helyett jobb, ha inkább azt mondja: „Látom, konfliktus van köztetek.” Terelje abba a mederbe a szituációt, amelyben a konfliktusmegoldás barátságos módon létrejöhet. Fontos, hogy meghallgassuk minkét fél véleményét. Ettől általában már megnyugszik a gyerek, mivel a megértettség érzése nagyon fontos mindenki számára. Kérdezzük meg nyugodtan, persze ez életkorhoz illően fogalmazva, hogy „Szerinted te mit rontottál el?”  Fontos, hogy mindenki csak a saját részével foglalkozzon, ne azzal, amit a másik csinált, mert a másikban sokkal könnyebb a hibát megtalálni, mint magunkban. Megkérdezhetjük a gyerekektől, hogy szerintük mit kéne ebben a helyzetben most csinálni? Ilyenkor nyugodtan gyúrjuk össze a javaslataikat, és hozzunk létre közösen egy kompromisszumot. Ily módon megtaníthatjuk nekik a konfliktusmegoldás saját stratégiáit. Ha ezekből a veszekedésekből tudnak tanulni a gyerekek, akkor minden egyes konfliktus egy nagyon fontos és szükséges lecke számukra. Ehhez viszont maximális figyelemmel kell a gyerekeink felé fordulnunk, és meg kell értenünk, hogy mi nem vagyunk részesei a konfliktusnak, hanem csak katalizátorai vagyunk egy építő folyamatnak.

A családtervezés, várandósság ideje alatt fel lehet készíteni gyerekünket az új jövevényre?

Mind a szülőt, mind a gyereket megnyugtatja az, ha beszélünk a közelgő eseményekről. Jó gyakorlat lehet például, ha együtt alakítjuk ki a kistestvér fekhelyét, szobáját. Ha a nagyobbik testvér is elkezdi a helyet a lelkében kialakítani, jobban fel tud készülni a változásokra. Persze a valós helyzetre soha nem lehet 100%-ig felkészülni, de ezek a beszélgetések, előkészületek segítenek abban, hogy ne érje váratlanul a gyereket az, hogy kevesebb figyelem jut a számára. Védett keretek között megtanulni a változásokhoz való alkalmazkodást egy olyan folyamat, ami későbbi életünkben is hasznunkra válhat. Minden konfliktus, ami egy testvérkapcsolaton belül lejátszódik, felnőtt kori kapcsolatainkban is lejátszódhat: barátokkal, iskolatársakkal, munkatársakkal. Épp ezért nagyon fontos, hogy a családon belül egy védett közegben gyakorolhassuk azokat a megküzdési stratégiákat, amelyeket aztán később az életben is eredményesen használhatunk.

Forrás: bhc.hu

A Egészséges-e a testvérféltékenység? bejegyzés először a CsaládiVilág jelent meg.

]]>
http://www.csaladivilag.hu/egeszseges-e-testverfeltekenyseg/feed/ 0